Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Chestor Marian Tutilescu: Marea majoritate a statelor membre este în favoarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen

Chestor Marian Tutilescu: Marea majoritate a statelor membre este în favoarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen

scris de Ziua Veche
9 afisari

Marian TUTILESCU-seful Departamentului Schengen Chestor şef de poliţie Marian-Grigore Tutilescu, şeful  Departament Schengen şi secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, prezintă într-un interviu acordat ziuaveche.ro stadiul îndeplinirii obiectivelor asumate de Romînia pentru aderarea la spaţiul Schengen.

 

Câte vizite de evaluare au avut loc până în acest moment şi cu ce concluzii?

Odată cu integrarea în Uniunea Europeană, România şi-a propus îndeplinirea unui alt obiectiv strategic şi anume, aderarea la spaţiul Schengen. Pentru a atinge acest obiectiv, ţara noastră trece printr-un intens proces de evaluare, pentru a demonstra că îndeplineşte toate condiţiile necesare de a fi stat membru Schengen şi că este capabilă să oferim securitate şi siguranţă pentru cei aproape 500 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene.

Până în momentul de faţă, România a parcurs cu succes toate etapele privind procesul de evaluare. În decursul anilor 2009 – 2010, au fost organizate şase din cele şapte misiuni de evaluare Schengen, România primind, pentru fiecare vizită în parte, un feed-back pozitiv din partea  statelor membre datorită progreselor făcute de ţara noastră în îndeplinirea acestui obiectiv. Singurul raport care recomandă re-evaluarea ţării noastre este cel în domeniul frontierelor aeriene.

De asemenea, concluziile rapoartelor au specificat faptul că România este în mare măsură pregătită să adere la spaţiul Schengen.

Care sunt domeniile supuse evaluării, unde suntem în grafic şi care sunt cele unde avem probleme în acest moment?

Domeniile supuse evaluării sunt: cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre şi Sistemul de Informaţii Schengen/SIRENE, pentru ultimul domeniu fiind programată evaluarea în perioada 6-10 decembrie 2010.

Aşa cum am mai spus, în perioada 15-17 noiembrie este programată revizitarea infrastructurii aeroportuare la cele două aeroporturi evaluate – Henri Coandă Bucureşti şi Traian Vuia Timişoara.

Pentru aceasta, am construit de la zero două terminale pentru viitoarele zboruri non-Schengen, punând la dispoziţia cetăţenilor europeni, din martie 2011, o infrastructură modernă care îndeplineşte toate standardele în materie.

Pentru ultima vizită de evaluare în domeniul SIS, una din măsurile compensatorii prevăzute de aquis-ul Schengen, am construit un sistem comun de informaţii, un sistem care există în fiecare stat membru şi care oferă poliţiştilor posibilitatea de a utiliza un instrument de luptă împotriva manifestărilor infracţionale şi care va facilita, în acelaşi timp, un schimb rapid de informaţii între autorităţile de aplicare a legii din statele membre.

Ministerul Administraţiei şi Internelor este instituţia coordonatoare a procesului de aderare la spaţiul Schengen. Din această perspectivă, cum aţi colaborat cu celelalte instituţii?

Eforturile de aderare la spaţiul Schengen au fost coordonate şi supravegheate de Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin intermediul Departamentului Schengen. Cu toate acestea, având în vedere domeniile diferite în care am fost evaluaţi, MAI nu este singurul minister implicat în această activitate de realizare a obiectivelor necesare aderării la spaţiul Schengen.

Alte instituţii implicate în procesul de aderare la spaţiul Schengen sunt: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor Publice prin Autoritatea Naţională a Vămilor, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal. 

Chestiunile legate de aderarea la spaţiul Schengen sunt analizate permanent, într-un cadru instituţionalizat, în cadrul Comisiei Naţionale de Auto-evaluare Schengen, organism interministerial, prezidat de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

În data de 16 septembrie 2010 a fost inaugurat Biroul SIRENE naţional din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională. Care este importanţa acestei structuri în cadrul cooperării poliţieneşti internaţionale derulate între statele membre Schengen?

Marea familie Schengen nu ne oferă doar libertate de mişcare şi lipsa controalelor la trecerea frontierei, ci şi asumarea unor reguli foarte clare şi strict aplicate.

Securitatea internă a ţărilor membre nu va fi pusă în pericol prin libera circulaţie a celor care vor dori să „speculeze” această libertate, dintr-un simplu motiv: la momentul ridicării controlului la frontierele interne, statele membre vor pune în practică un sistem de măsuri compensatorii care vizează mai multe paliere, respectiv circulaţia persoanelor (regimul de vize şi cooperarea pe linie consulară), cooperarea poliţienească şi, nu în ultimul rând, cooperarea judiciară a statelor membre Schengen.

Cea mai semnificativă măsură compensatorie este reprezentată de un sistem comun european de informaţii- Sistemul de Informaţii Schengen, care conţine date cu privire la persoane şi bunuri, folosite de autorităţile de aplicare a legii în interes operativ, facilitând astfel, un schimb rapid de informaţii.

Biroul SIRENE are un loc foarte important în această organizare, fiind interfaţa umană a Sistemului de Informaţii Schengen, punctul de contact prin care se schimbă informaţii suplimentare cu privire la datele existente în sistem. Biroul România, inaugurat de curând, a fost construit în integralitate din fonduri europene. Este un birou modern care este deja implicat în diferite proiecte desfăşurate la nivel european şi în cadrul grupurilor de lucru organizate la Bruxelles.

Marian TUTILESCU-seful Departamentului SchengenConsideraţi că populaţia din România este suficient de bine informată în ceea ce priveşte avantajele aderării la spaţiul Schengen?

Ministerul Administraţiei şi Internelor se preocupă, permanent, de informarea cetăţenilor şi implicit, de informarea opiniei publice naţionale şi internaţionale cu privire la semnificaţia şi implicaţiile aderării României la spaţiul Schengen. În acest sens, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, derulăm campania de informare „Schengen. Călătoreşte liber, fii responsabil”.

Obiectivul campaniei este creşterea gradului de informare publică privind aderarea României la spaţiul Schengen prin mediatizarea progreselor, acţiunilor realizate, acţiunile de îndeplinit, avantajele conferite de acest statut, schimburi preconizate, comunicarea oficială în ceea ce priveşte măsurile dispuse de Guvernul român privind prevenirea şi combaterea criminalităţii comise de cetăţenii români.

Campania se derulează pe două paliere, intern şi extern. Pe plan intern dorim informarea cetăţenilor români cu privire la semnificaţia şi implicaţiile aderării la spaţiul liber şi a drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din noul statut al României.

Pe plan extern, deja am organizat o serie de evenimente atât în România cât şi în străinătate, prin care am informat statele membre, instituţiile europene şi opinia publică despre eforturile şi acţiunile noastre pentru atingerea acestui obiectiv. Am efectuat vizite cu ziarişti de la importante publicaţii europene în diferite locaţii de pe frontierele externe ale României şi pot să vă spun că feed-back-ul a fost unul foarte pozitiv.

Vom continua şi în perioada următoare activităţile de acest gen pentru că dorim să venim în întâmpinarea dorinţei fireşti a opiniei publice europene cu privire la acest proces. În acelaşi timp, prin acest timp de activităţi, dorim să asigurăm o informare corectă şi direct de la sursă a cetăţenilor europeni.

Unele dintre statele Uniunii Europene şi-au manifestat deja sprijinul pentru România în perspectiva aderării. Apreciaţi că vom avea probleme din partea altor state?

Statele membre şi-au exprimat deja satisfacţia cu privire la modul în care România a implementat, până în acest moment, recomandările echipelor de evaluare şi primim, cu finalizarea fiecărei vizite de evaluare, un feed-back pozitiv şi asta datorită progreselor făcute de ţara noastră şi seriozităţii de care dăm dovadă în îndeplinirea acestui obiectiv.

Avem parteneriate, pe diferite domenii ale acquis-ului Schengen cu multe dintre statele membre, care în permanenţă sunt alături de noi şi ne susţin în vederea îndeplinirii acestui obiectiv. Din semnalele primite şi discuţiile avute cu acestea, pot să vă spun că marea majoritate a statelor membre sunt în favoarea aderării României la spaţiul Schengen.

Bineînţeles, trebuie să finalizăm toate evaluările tehnice pentru ca statele membre să se poată pronunţa dar eu sunt convins că nu vom avea probleme şi că vom încheia acest parcurs tehnic fără nicio problemă.

În acelaşi timp, avem contacte permanente cu state care fie nu şi-au definitivat poziţia, fie manifestă pentru moment reticenţă în ceea ce priveşte aderarea noastră la spaţiul Schengen, pentru a rezolva cu celeritate şi aceste probleme.

Care sunt, din perspectiva MAI, urgenţele pe care le avem de îndeplinit pentru respectarea calendarului de evaluare?

Prioritatea noastră, în perioada ce urmează, este finalizarea ultimelor două vizite de evaluare, re-evaluarea în domeniul frontierelor aeriene şi evaluarea în domeniul SIS.

În ceea ce priveşte vizita de evaluare în domeniul frontierelor aeriene, din punctul nostru de vedere, situaţia, în teren, este una foarte bună iar felul în care au fost reabilitate locaţiile respective îmi întăreşte convingerea că vizita de re-evaluare va avea un rezultat pozitiv. Toate criteriile Schengen în ceea ce priveşte împărţirea fluxurilor şi funcţionalităţile de frontieră (spaţii Poliţie de Frontieră, facilităţi de control, instalaţii şi echipamente) sunt îndeplinite la cele mai înalte standarde de funcţionare.

În ceea ce priveşte vizita de evaluare în domeniul SIS din perioada 6-10 decembrie 2010, pregătirile sunt în desfăşurare şi implică eforturi concertate pe mai multe planuri, legislativ, procedural, tehnic şi de pregătire a personalului.

Deja, conform calendarului aprobat la Bruxelles, România s-a conectat începând cu data de 5 noiembrie 2010 la SIS.

Programul vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE vizează evaluarea din punct de vedere al îndeplinirii standardelor Schengen a structurilor MAI cu competenţe în domeniu, după cum urmează: Centrul Naţional SIS, Biroul SIRENE, Secţia 1 poliţie a Municipiului Bucureşti, Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi, Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, precum şi posibile vizite surprize.

Interviu realizat de Petre Craciun-OPTIMAL MEDIA

28 comentarii

tanase marian 19-02-2011 - 13:17

excelentele voastre doresc sa raman corect totusi fata de o societate murdara an sine,.astfel la ridicarea pensiei pe februarie am regasit cele doua sute de roni furati luna trecuta,,nu am anteles dar recunosc an sinea ei o lume bolnava care fura de oriunde si de la oricine fara o ratiune,,,poate doar a crizei,….,, multumesc anca o data pentru ancercarea dumneavoastra an a fi protejat,,……………. cu respect sa traiti,……….

tanase marian 21-02-2011 - 20:56

excelentele voastre,promit mereu sa fiu mai stabil dar nu reusesc,.an ce tara traiesc oare ,sunt rezervist,am fost batjocorit, un nemernic mi a spus beat,,ala daca are creierul inflamat vine alta data,,…….un derbedeu si medic demn sa faca puscarie m a dat afara din spital,sunt grav afectat nu pot merge ce sa fac unde ne andreptam,………………… eu cu 16 ani de scoala sufar dar un amarat cu doua clase cat sufera,……….. vreau un raspuns chiar sunt abandonat,……………..

tanase marian 01-03-2011 - 13:56

excelentelor sale domnilor care dintr o corectitudine ,,rar antalnita an acestevremuri grele asadar domnilor moderatori ai acestui site precum si domnului chestor marian tutilescu tuturor fiintelor feminine sale acestor oameni si demnitsari ami permit sa le transmit astazi 01 martie 2011 ziua primaverii terestre ,,nu anca astronomice,, urari de ,,la multi ani,sanatate , fericire si o nemarginita bunatate si antelegere a suferintelor altora asa cum va comportati dumneavoastra an toataesenta ,.cu multa dragoste crestina oameni buni,……………m. m. an rezerva tanase marian,……..de la s. t. s. ,………..

tanase marian 09-03-2011 - 12:09

sunt dator cu un raspuns excelentelor voastre care mi ati luat an seama suferinta,fie ca functionati an aceasta lume ca si demnitari sau functionari ai sistemului, eu va multumesc mult am fost ptofund miscat de bunavointa semnalata,.fiti binecuvantati an aceasta lume an care nimeni nu mai are totusi un dumnezeu nici macar cat al avea an vremurile trecute ,. multumesc, la multi ani doamnelor,, pentru zilele primaverii si speram an mai bine,.marian,.nihil sine deo,…………

tanase marian 17-03-2011 - 12:57

excelentele voastre,. raman uimit de nesimtirea oficialitatii,.asadar chiar nu vedeti ca un om nu poate merge si sufera,. observ ca societatea capitalista an esenta ei ,ai lasa sa crape pe cei cu nevoi si le surate mizeriilor bogate,,. asadar ce sa observ ca daca medicii de la m. i. m au nenorocit acum sase ani fiind beti an cabinet, daca medicul de familie de la policlinica m. i. nu ma baga an seama, ,daca acel derbedeu de la fundeni care m a dat afara an strada, identificabil nenorocitul an a face puscarie ,,.daca nu am bani fiind un umil rezervist si caruia i se va fura si acest statut de rezervist atunci sa ajung la o singura concluzie,,..su acest dictat condus de domnul presedinte traian basescu mi s au antamplat toate aceste nenorociri,,………… multumesc excelentele voastre,,.anca nu pot merge cursiv,sunt un amarat de rezervist al unei enitati militare de elita ,,tehnica ,, candva ,, sa traiti,,…………..m. m. an rezerva tanase marian,,….

PANI HACITIN 18-03-2011 - 17:19

Pensionari militari nu trebuie să vă fie ruşine de pensiile voastre ! Ele nu sunt mari, ci sunt doar adecvate muncii pe care aţi prestat-o.

– am muncit 24 de ore din 24, când era nevoie, iar în perioada 1981-1984 am fost încazarmaţi continuu;

– am jurat credinţă după formula “jur credinţă nestrămutată poporului meu şi republicii …”

– am produs valoarea adăugată “securitate militară”; asta nu poate fi pipăită ca firfirici

– am produs valoarea adăugată “socializare”, armata fiind o verigă intermediară de educare pentru confruntarea cu greutăţile vieţii;

– deocamdată, mai suntem cadre militare în rezervă. La primul cutremur, inundaţii ample, impactul vreunei rachete balistice iraniene cu focos nuclear, atunci când numai noi putem salva naţiunea, pun pariu că ne veţi ridica în slăvi, uitând cu nonşalanţă cele declarate pe post.

Nu mai are rost să continui pentru că înşiruirea ar fi prea lungă. Şi de ce ne-ar fi ruşine şi ne-am simţi vinovaţi pentru o pensie militară pe care o merităm ?

În altă ordine, domnule Cosmin Guşă sunt de acord cu Dvs. că nu am prea luat apărarea celorlalte categorii sociale năpăstuite, atunci când se dovedea a fi necesar. Vă mulţumesc pentru observaţie. Ne însuşim critica şi o vom face de acum încolo ! INVIDIA SI STUPIDITATEA NE FAC VIATA AMARA ….AMARA…

ValVerde 18-03-2011 - 17:29

Uite aici in intregime juramintul pe care l-ai depus:

„Pentru indeplinirea datoriei sacre, de aparare a patriei, inscrisa in Constitutie, eu…. Cetatean al Republicii Socialiste Romania, intrand in randul fortelor armate, jur credinta nestramutata poporului roman si patriei mele socialiste. Jur sa respect legile tarii, sa execut intocmai ordinele comandantului suprem, cerintele regulamentelor militare si ordinele comandantilor si sefilor mei, atat in timp de pace, cat si in timp de razboi. Jur sa nu-mi precupetesc sangele si viata pentru a apara pamantul stramosesc, independenta si suveranitatea patriei, cauza socialismului. Daca voi calca juramantul meu, sa suport pedeapsa aspra a legilor Republicii Socialiste Romania.”

PANI HACITIN 18-03-2011 - 17:39

Adevarul este dincolo de aparente. Este adevarat ca pensiile militarilor sunt mai mari ca ale celorlalti. De ce se pune accent pe aruncarea in derizoriu a intregii armate? Ca a slujit dictatorului? TOT ROMANUL a slujit dictatorului, ca toti eram angajati la stat. Si asa fiind, nu tot asa s-a spus si despre ofiterii din armata regala? Ne intoarcem cu 60 de ani in urma? Se vede ca da. Este o mizerie si o golaneala de care armata nu a avut parte de la Cuza incoace. Repede s-a uitat ca militarii erau globulele albe ale tarii. La cele mai mizere treburi era chemata armata. Canal, industrie, agricultura, calamitati.,etc. Va place in Europa? Va luati masini occidentale, nu? Doar va fandositi,… ca nu va place disciplina de acolo. Germania si-a platit militarii pana la ultimul pfennig, chiar daca au slujit Fuhrerului. Toate tarile NATO au acelasi sistem de protectie pentru armate. Noi vrem altfel, doar pentru ca nu suportam si capra vecinului. DE CE NU PROTESTATI SA INCETEZE RAZBOIUL CLASEI DE SPOLIATORI POLITICO ECONOMICI IMPOTRIVA NATIEI SI SA CREASCA VENITURILE POPULATIEI LA NIVELUL MILITARILOR. Nu sunt bani? Ia cautati-i voi pe la parlamentari si incepeti cu prese-dintele. E posibil sa nu-i gasiti, ca sunt externalizati. Cine seamana vant culege furtuna. Ar trebuie sa va revolatati pentru setea de rautate si vrajba pe care o are actuala conducere. La noi proverbul cu capra vecinului a devenit, din păcate, descrierea cea mai izbutită a mentalului colectiv românesc. ”Să moară toți care au pensii mai mari ca a mea”, spun unii (să moară în sensul unei micșorări a pensiei ), ”Să se întoarcă la origini toți cei ce au salariu mai mare ca al meu”. Cam așa gândește românul de rând. Și pentru acest român de rând, cu un profil educațional mediu și puțin ieșit în străinătate, oricine are o casă mai mare ca a sa este un infractor și oricine are o mașină puțin mai arătoasă este…hot. INVIDIA SI STUPIDITATEA NE FAC VIATA AMARA….AMARA…

tanase marian 21-03-2011 - 20:43

excelentele voastre,. eu ami cer scuze pentru andrazneala pe care am avansat o an aceste anscrisuri,,..astazi 21 martie 2011 am luat la cunostinta sentinta ce mi a fost citita an fata,,.statul roman pstrevolutionar nu mai apara sanatatea cuiva sub nici o forma,, sarac sau mediu sau bogat,,.acum anteleg de ce an momentul an care cineva binevoitor ami propune sa platesc 2000 euro per an si sa accesez privat o spitalizare an strainatate,,.i am raspuns cu nu am aceasta posibilitate si legatura cu el s a oprit,,.ami cer scuze excelentele voastre cred ca eu sunt de vina ,si cu o minte prea anceata nu am observat asta,,……………….bine ati aparut dragi bogati murdari si fara constiinta an aceasta tara saraca romania, restul suntem sacrificati ,taiati marunt si aruncati la hiene,,…………..cu respect ,nihil sine deo,,…………m. m. an rezerva tanase marian de la s. t. s. ,……….

tanase marian 21-03-2011 - 20:47

dar excelentele voastre va cer totusi o favoare,,lasti mi gradul de rezervist an pace am an total 25 de ani sub drapel munciti din greu plus anca 2 ani ca militar an termen la arma marina,, lasti mi acestea ca sa ma bucur de ele,,.cu respect sa traiti,,……….

tanase marian 22-03-2011 - 13:02

excelentele voastre, sunt depasit de traumele vietii mele acel a. v. c. de acum sase ani trecea usorcu o terapie de urgenta corecta,. acest recent a. v. c. refuzat a se actiona o terapie de urgenta de un derbedeu medic la fundeni trecea deja si el fara sa lase urme,,….suntem sortiyi de a fi la cheremul unor nenorocit si an plan statal,,……………..veti plati domnilor creatorul ca va plati polita,,…..fiti blestemati voi care va antrenati cu multa daruire an acest joc bezmetic,………………..nihil sine deo,………m. m. an rezerva tanase marian,…….

tanase marian 22-03-2011 - 14:41

excelentele voastre ma felicit singur am reusit sa anjur,adica sa adresez invective demnitarilor bolnavi din aceasta lume ceva de neimaginat,,..sa va spun dragi sustinatori ca eu care am lucrat 27 de ani an armata, nu l am vazut pe dictatorul fara de dumnezeu decat o singura data la fata,.si ca am gresit enorm an momentul cand l am incriminat la revolutie ca a facut rau religiei fapt ce mi a atras suferinte enorme pana la trecerea an rezerva,…. acum regret asta dragi prieteni,,. am reusit sa aduc invective guvernantilor ma felicit cu asta am ramas de la amaratii care au crapat la revolutie victime nefericite,,.domnilor demnitari vreau un ajutor,,bagati l la puscarie pe derbedeul medic la clinica populara fundeni care la un moment de mare necesitate m a dat afara nenorocitul an strada cand disperat i am raportat drama de la m. i. ,,………. mentin asadar blestemul ,pana la proba contrarie,,nu pot amnca sa pasesc cursiv dragi blestemati,.nihil sine deo,………….

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult