Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Corneliu Dobriţoiu vrea o nouă lege a pensiilor ocupaționale

Corneliu Dobriţoiu vrea o nouă lege a pensiilor ocupaționale

scris de Marin Neacșu
35 afisari

Există multe anomalii în armată, chiar dumneavoastră le-ați enumerat în interviul precedent,  plecând de la proasta distribuire a fondurilor, de la învățământul militar, de la selecția personalului, avansările politice uneori peste limita regulamentelor, modificarea Legii 80 etc. Care credeți că trebuiesc reglate în primă urgență? Și vizavi de acest aspect, ați afirmat în interviul precedent că veți lua măsuri împotriva celor avansați ”preferențial” prin abuz.. Cum veți evita înlăturarea unui  abuz fără să comiteți un alt abuz? Gradul militar este un bun dobândit.

Corneliu Dobritoiu,ministrul apararii la intalnirile Ziua Veche

Corneliu Dobriţoiu : Dacă se vor identifica astfel de situații, acestea vor fi analizate, pentru că nu poți lua gradul unui militar, dar există și alte măsuri dacă se va constata că au fost făcute promovări care nu corespund condițiilor postului. În acest sens vom conlucra cu şeful SMG pentru că avem aceleași interese instituționale.

Acum vă pun o întrebare mai sensibilă. Problema pensionarilor militari și a asociațiilor militarilor activi și în rezervă. Există peste 20 de asociații profesionale și un sindicat. Fostul ministru a avut ”preferați”. Dumneavoastră cum le veți trata? V-aţi întâlnit cu reprezentanţii vreunei asociaţii ? Cum intenţionaţi să o faceţi cu fiecare pe rând sau veţi fixa o întâlnire cu toţi reprezentanţii acestor organizaţii ?

Corneliu Dobriţoiu : În primul rând eu consider din start că militarii rezerviști trebuie să aibă toți aceleași drepturi. Nu trebuie tratați discriminatoriu. Este dreptul lor să își găsească formele de asociere pe care le consideră necesare și ca atare toate aceste asociații au aceleași drepturi. În ceea ce privește dialogul cu aceste asociații, noi deja ne gândim la alcătuirea unei comisii tripartite Parlament-minister-reprezentanți ai asociațiilor  militarilor în așa fel încât să beneficiem de expertiza lor în proiectarea unei noi legi a pensiilor ocupaționale. Considerăm astfel că printr-un dialog intens cu aceste asociații va crește nivelul de transparență a actului legislativ și decizional și totodată  vom beneficia de opiniile unor oameni care au lucrat în sistem, opinii care converg către același obiectiv și anume recâștigarea demnității militarilor, recâștigarea rolului, importanței și respectului de care s-a bucurat de-a lungul istoriei.

Tot legat de pensionari, cum veți trata rezerva? Nu am să vă întreb cum veți rezolva problema revizuirii pensiilor, este deja de notorietate dorinţa actualului guvern de a modifica OG1/2011.  Aș întreba când credeți că se va rezolva și dacă intenționați să readuceți militarii la pensiile militare de stat – ocupaționale ? Şi ce se va întâmpla cu Lega Unitară a Pensiilor votată fraudulos. Intenţionaţi să cereţi anularea ei?

Corneliu Dobriţoiu : Având în vedere problemele economice actuale eu văd rezolvarea acestei probleme  în trepte, printr-un proces etapizat pentru că degeaba există voință politică pentru rezolvarea discriminărilor produse prin recalculare, dacă nu există capacitatea luării imediate a unor măsuri cu impact financiar datorită bugetului. Și atunci, într-o primă etapă, ne propunem să reevaluăm aplicarea unor acte normative care presupun retragerea unor sume considerate ”necuvenite” unor pensionari, care au avut pensiile în plată în baza unor decizii de pensii  anterioare. Nu este vina acestor pensionari. Din estimările noastre impactul ar fi cam între 20-30 la sută din pensii. De aceea ne propunem în primă fază amânarea restituirii acestor sume, până la sfârșitul anului. A doua etapă, pe bugetul anului următor, să eliminăm discrepanțele cauzate în procesul de rectificare și să aducem pensiile celor cărora le-au fost diminuate la nivelul celor din 2010. Ar mai fi o problemă de discutat aici. La nivelul Ministerului Apărării Naţionale dispunem de sume inclusiv pentru faza a doua, respectiv revenirea pensiilor la nivelul anului 2010 pentru cei cărora le-au scăzut, dar Ministerul de Interne nu dispune de fonduri pentru pensionarii din MAI și de aceea discutarea legii a fost amânată pentru a se găsi soluții. De aceea ne-am gândit la etapizare sau  chiar la decuplare instituțională atâta timp cât putem rezolva problemele unei părți a pensionarilor acum, iar la anul să rezolvăm pe cei din MAI. În ceea ce privește Legea Unitară a Pensiilor și modul în care a fost votată eu am convingerea, nu certitudinea, ci convingerea că  aceasta este o problemă ce trebuie rezolvată de legislația viitoare, pentru că în condițiile actuale cu două secțiuni de alegeri  nu este fezabilă. Acum ar mai putea să apară și problema cvorumului, dar după alegerile din toamnă  cred că problema va fi tratată prioritar.

Citeste interviul in continuare

Întâlnirile ZV – Ce măsuri pregăteşte Corneliu Dobriţoiu pentru militarii din Armată


Sistemul medical militar va fi modificat radical


Corneliu Dobriţoiu vrea bani pentru înzestrarea armatei din surse extrabugetare


Cum vrea ministrul Apărării să rezolve problema avioanelor multirol

13 comentarii

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 25-05-2012 - 16:45

Auoleu nea MARINE, ce papara ti se pregateste de la …tizul! Pe care zau , nu mai intelege nimeni , DE CE NU L-ati INVITAT! Are si el ,meritele lui in promovarea D-lui MINISTRU DOBRITOIU , asta o recunosc in …PUBLIC! Dar dehh ,asa e ROMANU !

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 25-05-2012 - 19:00

Nirvana , s-au articoliili sant morganatice , nea …

Logofat Traian 26-05-2012 - 09:12

D-le General?
-Cati generali a-ti vazut pe campul de lupta,in transee,in misiuni de salvare,de paza,protectie,escorta,patrulare,…paza obiective,bunuri si persoane!Numai subofiterii executa aceste munci grele,periculoase, si slab platite,…deoarece multi ofiteri(!) stau la caldura in birouri,doar semneaza o hartie si primesc de 10 ori salariul mai mare ca un subofiter din linia 1.Vi se pare corect ?
– Fiecare au facut cate o scoala ,poate ofiterii cu 1- 2 ani mai multi,dar munca grea si foarte periculoasa tot subofiterul o executa,nu colonelul,generalul.
– De ce a ajuns aceasta discrepanta salariala mare intre ofiteri si subofiteri(si se mentine la pensie acum),prin ultimele dvs afirmatii sa intelegem ca subofiterilor or sa li se scada dramatic din salarii si pensii iar ofiterilor li se va creste,..eu asa ma dedus din spusele dvs!!!!

Pribeagul 26-05-2012 - 16:25

Logofete,
e timpul sa taci si sa te supui „celor ordonate”. 🙂

Ciocu’ mic, că acum noi suntem la putere! 🙂 🙂 🙂

un comandor adevarat 26-05-2012 - 20:43

Logofete Traian! n-ai inteles nimic din articol. Nici n-aveai cum, avand in vedere ca verbul a vedea conjugat la indicativ trecut are forma ati vazut si nu a-ti vazut, ceea ce denota grave lacune privind nivelul de cultura generala. In alta ordine de idei, ofiterii care au in prezent gradul de colonel sau generalii, au executat si condus si ei misiuni despre care d-ta comentezi cu tupeu, pe timpul cand aveau gradul de elev, lt. sau lt. major. Ceea ce spui , este pe aceeasi lungime de unda cu afirmatiile betivului-presedinte in scopuri …bine stiute. Ce sa mai comentez si alte aspecte…personal nu cred ca esti nici macar subofiter! Cred ca este timpul sa taci din gura , asta ca sa nu-ti aduc aminte despre ce alte activitati sunt preocupati cativa stimati subofiteri in T.O. in afara celor ordonate.

BULA 26-05-2012 - 21:09

Este prea mare diferenta dintre salarii, nejusticat de mare. Asta o vad si civilii, dar militarii cu grade mici o simt pe pielea lor. E bataie de joc. Nu te face ca nu pricepi.

VASILE DIBA 26-05-2012 - 22:11

Domnule „Comandor adevarat”
Sunt un militar inca activ, care urmareste cu atentie tot ce se intampla in jurul sau. Este clar ca sunteti ofiter si este normal sa tineti la corpul dumneavoastra, dar insa vreau sa va aduc aminte ca fara acesti subofiteri sau maistri militari dumneavoastra nu ati fi existat. Pentru ca am fost si eu in T.O. ma deranjat enorm afirmatiile dumneavoastra, citez „Cred ca este timpul sa taci din gura , asta ca sa nu-ti aduc aminte despre ce alte activitati sunt preocupati cativa stimati subofiteri in T.O. in afara celor ordonate”. Vreau sa spun cu mana pe inima ca hotiile la care faceti referire le fac toate categoriile de personal, indiferent de grad sau functie. Am inregistrarea video de la partenerul american in care este filmat un maior roman furand din PX, care nu a plecat acasa cu primul avion si probabil cand a ajuns in tara a fost avansat si pus pe o functie mai buna. Sunt mandru ca sunt subofiter in armata romana, dar ma doare sufletul cand faceti aceste afirmati. Nu il aprob nici pe „Logofatul Traian”, pentru ca are un limbaj neadecvat, dar oamenii s-au saturat. Va mai spun ceva, care doare – in tara de la soldat la colonel diurna este aceeasi 13 Ron, dar in teatru de operatii, ofiterii 90 de Euro si restul lumii 70 de Euro, de ce oare ? Salariul sunt de acord sa fie diferentiat in functie de studii si responsabilitati, dar diurna NU. Va mai spun ceva, subofiterii au invatat din greseli si s-au schimbat enorm, nu mai sunt acei „majuri” cum ii stiati dumneavoastra. Daca trebuie sa se respecte legea, sa se respecte pentru toti. Ati citit Legea 1 / 2011 – Legea Educatiei Nationale ? Acolo, la art. 34 se recunoaste dupa multi ani ca Scoala Militara de Maistri si Subofiteri este o Scoala Postliceala, dar in state toate functiile subofiterilor sunt cu studii M (medii). De ce ? Pentru acolo sus sunt unii ofiteri care gandesc ca dumneavoastra. In speranta ca m-am facut inteles si nu am suparat pe nimeni, va transmit cele bune. Cred ca daca nu suntem uniti nu vom rezolva nimic. Impreuna putem fi mai respectati.

neacsum 27-05-2012 - 03:25

Domnule Diba, domnule Comandant, domnule Logofat
Armata este formata din oameni, membrii ai societatii, nu sfinti, nici mai buni, nici mai rai decat sunt cei de langa ei. Singura diferenta este ca unii au acceptat niste riscuri si privatiuni la care altii nu au vrut sa se alinieze. Personal nu am facut niciodata in modul de a trata colegii de serviciu diferente intre soldati, subofiteri sau ofiteri. Pentru mine nu gradele de pe umar au contat ci caracterul si educatia. A pune etichete sau a generaliza anumite caracteristici pe categorii de personal este o greseala. Daca vreti sa discutati discutati despre cazuri, nu generalizati pentru ca fiecare avem experienta proprie si putem gasi mii de oameni care sa ne contrazica si alte mii care sa ne sustina, in functie de propriile experiente. In plus, nu faceti altceva decat sa intrati in jocul celui care a invrajbit toate categoriile sociale una impotriva celeilalte. Sper sa fiti mai realisti si sa nu cadeti in aceasta cursa. Iar cand vorbim despre armata trebuie sa vorbim despre ceea ce caracterizeaza intreaga armata, nu despre cazuri separate. Iar cine spune ca ofiterii stau la birou iar subofiterii duc greul vorbeste din povesti de Anderson . Ar putea spune ca sunt functii de ofiteri care lucreaza mai mult la birou, cum sunt cei din servicii, si functii de subofiteri care lucreaza mai mult pe teren, cum sunt comandantii de grupa, pluton, mecanicii conductori. Dar sunt si ofiteri care stau mai mult pe camp, cum sunt comandantii de subunitati si subofiteri care stau in birouri cum sunt sefii de depozite, cei care lucreaza in birouri,gestionarii, servicii. Asa ca nu mai vorbiti in necunostiinta de cauza, unii dintre dumneavoastra. Pastrati proportiile, lasati ura si frustrarile personale si respectati adevarul.

digital 27-05-2012 - 19:48

d-le diba,nimeni nu contestă apartenența matale la casta militară sau la corpul SO,dar la mentalitate mai aveți de ”lucrat” mult și bine!
e posibil și nu probabil,așa cum afirmați mai sus,ca totuși perfecționarea sau evoluția mentalității d-voastră să fie fără finalitate!

un comandor adevarat 27-05-2012 - 16:55

d-le Vasile DIBA, comentariul meu a fost adresat Logofatului Traian. Am citit cu atentie comentariul dv. care demonstreaza ca sunteti un militar cu un nivel ridicat de educatie si bun-simt. Va doresc tot binele din lume si apreciez calitatea dv. Succes!

VASILE DIBA 28-05-2012 - 13:12

Multumesc. Acum ca am citit raspunsul dumneavoastra mi-am dat seama ca sunteti un om care gandeste. Toata stima.

un comandor adevarat 27-05-2012 - 17:45

Pacaliciule Tomi, nu ma determina sa-ti public numele adevarat si adresa din actul tau de identitate. Stii ca e posibil, ca doar ai fost lt. maj. la Targoviste…Cred ca ai nevoie de un psihiatru

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult