Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Cristian Ciocan: Noile radare nu pot fi pacalite si rezerva surprize soferilor

Cristian Ciocan: Noile radare nu pot fi pacalite si rezerva surprize soferilor

scris de Ziua Veche
3 afisari

Cristian Ciocan  a raspuns intrebarilor userilor nostri privind noile radare cu care au fost dotate echipajele de la Rutiera. Cristian Ciocan este purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei.

@ Zonele unde sunt amplasate sunt anuntate public in fiecare zi

@ Nu va creste viteza maxima pe drumurile nationale

In afara localitati circul cu 90km/h sau 120 km/h pe distante scurte,  acolo unde este permis acest lucru

@ Incercati 0757.123456, este numarul meu personal de telefon.

@ Domnul  Andrei Gheorghe nu a scuipat nici un politist.

 

Obelix

1.De ce a fost nevoie de atat de multe radare noi? Ce aveau alea vechi?

Cristian Ciocan: Acestea sunt mult mai performante, au un hard-disk cu o capacitate de 80gb,  ce permit aproximativ 30 de ore de inregistrare continuua. Au doua functii, supraveghere trafic rutier si depistarea autovehiculelor care depasesc limita legala de viteza admisa. Pot functiona in standby, audio-video fara sa emita semnal radar catre autovehicul vizat. Inainte cu 30 de secunde de comanda operatorului pentru inregistrare, poate inregistra automat imaginile si 60 de secunde dupa. Antena  si camera video sunt incorporate in acelasi dispozitiv special. Poate masura viteza separand sensul de mers si sunt detectabile de aparatele antiradare,  dar conducatorul nu mai are  timpul sa reduca viteza.

2.Si daca sunt atat de noi, de ce pot fi pacalite? Iar e vorba despre contracte servite?

Cristian Ciocan: Nu pot fi pacalite. Eu sunt purtatorul de cuvand doar al Politiei Capitalei. Aceasta este beneficiara acestor autovehicule si nu partea contractanta.

Omg

1.Cum functioneaza radarele astea pana la urma? Eu cred ca nu e ok cu legislatia.

Cristian Ciocan: Functioneaza in conditiile legi.

2.De ce zice politia ca o sa fie mai bine pentru reducerea numarului de accidente? Radare au fost si pana acum.

Cristian Ciocan: Pentru ca viteza constituie una din cauzele producerii de accidente rutiere chiar inaintea consumului de alcool. Radare au fost si pana acum, dar acestea au performante deosebite, pe noi neinteresandu-ne sa aplicam amenzi, ci sa ii determinam pe conducatorii auto prin toate mijloacele legale sa respecte legea.

3.Si care e surpriza???

Cristian Ciocan: Daca e supriza nu poate fi dezvaluita.

Alfabet

1.Cum se monteaza radarele pe traseu?
 

Cristian Ciocan: Nu se monteaza pe traseu. Ele sunt montate pe autospecialele politiei. Zonele unde sunt amplasate sunt anuntate public in fiecare zi.

2.”Poza” se face de la 1,5 – 2 kilometri?

Cristian Ciocan: Nu fac precizari tehnice.

3.In cat timp vor fi dotate si celelalte masini ale politiei cu radare noi?

Cristian Ciocan: Nu am cunostiinta. Eu reprezint doar Politia Capitalei, noi suntem doar beneficiar.

4.Va creste viteza maxima admisa pe drumurile nationale?

Cristian Ciocan: Din cate stiu eu nu. Pe anumite tronsoane de drum chiar in localitati cu avizul politiei rutiere viteza a fost marita si peste 50 km/h.

Vitezomanul

1.Cat credeti ca va trece pana cand romanul va descoperi o metoda de a evita radarele?

Cristian Ciocan: Nu vad la ce i-ar folosi o astfel de metoda, radarele nu au scop reactiv, ci preventiv. Cat timp va trece nu stiu. Am afirmat insa ca politia nu mai este in urma celor care incalca legea, ci prin structurile de analiza a informatiilor are si o mai mare predictibilitate fata de fenomenul incalcarii legi.

2. De ce credeti ca se pune mai mult accentul pe surprinderea soferilor in trafic si nu pe dezvoltarea unei infrastructuri care sa permita o circulatie mai fluida?

Cristian Ciocan: Politia nu are competenta in crearea infrastructurii pentru circulatia pe drumurile publice. Politia nu pune accent pe surprinderea soferilor in trafic, dovada ca noi anuntam public amplasarea radarelor in trafic. Politia infaptuieste o directiva a Uniunii Europene care spune ca pana in 2010 accidentele trebuie reduse pana la 50%.

3. Nu-i normal cand stai pe loc zeci de minute sa mergi cu viteza cand se poate?

Cristian Ciocan: Nu

4.Este normal ca in Romania anilor 2010 sa ai pe o distanta de 170 km intre doua orase o viteza medie de 56 km pe ora, 3 ore de mers si sa mai iei si amenda pentru asta?

Cristian Ciocan: Nu am cunostinta despre acest lucru, eu reprezint Politia Capitalei.

5. Daca nu avem drumuri nu ar trebui sa avem o legislatie permisiva, sau Guvernul face drumuri din amenzi?

Cristian Ciocan: Eu reprezint Politia Capitalei, politia nu este nici legislativ, nici executiv.

Titirel

1.Chiar daca poseda aparate radar de ultima generatie, cum poate opri politia rutiera romana o masina puternica in cazul unei urmariri?

Cristian Ciocan: Exista si pentru asta solutii (proceduri). Nu pot intra in detaliu.

2. De cate ori ati apasat mai tare pe pedala de acceletatie?

Cristian Ciocan: De fiecare data cand am urmarit un infractor. Am un autovehicul Skoda Octavia din anul 2001. In afara localitati circul cu 90km/h sau 120 km/h pe distante scurte,  acolo unde este permis acest lucru (puteti sa ma credeti ca la aceasta viteza consumul este de pana in 5%). Am lucrat multi ani ca agent de circulatie, am cercetat zeci poate sute de accidente de circulatie, m-am ingrozit de fiecare data si am invatat de fiecare data din greselile altora. Va recomand sa faceti la fel, sa invati din greselile altora nu din ale voastre, pentru propria siguranta.

Mirela

1.De ce nu vedem pietoni amendati?

Cristian Ciocan: Cand lucram ca agent de circulatie amendam si cate 10 pietoni in mai putin de 2 ore. Colegii mei au multe actiuni pe linia traversarilor neregulamentare, aceasta ramanand de altfel prima cauza de accidente rutiere – traversarea neregulamentara.

2. V-ati pus problema sa insistati pe langa legiuitori pentru ca examenul auto sa reprezinte cu adevarat un test si sa nu mai permita aparitia a atator catastrofe la volan pe soselele patriei?

Cristian Ciocan: Accidentul este prin definitie un eveniment neprevazut. Competenta privind examinarea candidatilor la examenul pentru permis nu mai revine politiei ci structurilor din cadrul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule.

3. De ce politia rutiera nu desfasoara o campanie puternica impotriva vorbitului la telefonul mobil la volan, mai ales in Bucuresti?

Cristian Ciocan: Politia capitalei desfasoara o astfel de campanie. Incercati 0757.123456, este numarul meu personal de telefon. Va rog ascultati tonul de apel in asteptare, dumneavoastra insiva puteti configura acest ton. Campania este realizata impreuna cu 2 parteneri, Orange si Renault si se numeste ‘Esti asteptat acasa in viata’.

4. Credeti ca niste sanctiuni foarte severe, inclusiv interdictia de a conduce masina 3-5-7 zile sau confiscarea autoturismului, alaturi de puncte amenda, ar fi eficiente?

Cristian Ciocan: Da, este posibil. Nu noi decidem asta ci legea stabileste conditiile in care se aplica o sanctiune.

Huhu Ciu

Care-i procentajul politistilor corupti, ce le faceti cind ii prindeti luind mita, ii mustrati, retrogradati, ii dati afara din politie?

Cristian Ciocan: Politia Capitalei a colaborat si colaboreaza cu structurile abilitate ale Romaniei in prevenirea si combaterea actelor de coruptie. Politia Capitalei a sustinut si sustine demersurile acestor institutii respectand principiul prezumtiei de nevinovatie. Sanctiunile sunt prevazute in legi, competenta de solutionare-instrumentare revine structurilor anticoruptie si justitie.

Curios

Stiu ca in Bucuresti sunt mai multe bordeluri neoficiale. Unele din cele mai cunoscute sunt pe str. Mircea Vulcanescu. De ce nu se iau odata masuri pentru a fi inchise? Mentionez ca am trecut de multe ori pe acolo in acelasi timp cu masinile de politie care patrulau prin zona dar nu faceau nimic.

Cristian Ciocan: Oficial in Romania nu exista nici un bordel. Perchezitia si patrunderea intr-un imobil se poate face numai in conditiile legii pe baza de mandat de perchezitie. Politia nu emite astfel de mandate. Politia are informatii si nu de putine ori noi am dat publicitatii cazurile depistate. In principal Politia Capitalei s-a focusat pe depistarea infractiunilor de proxenetism acestea fiind considerate izvor pentru infractiunile de prostitutie. De-a lungul timpului alaturi de actiuni de depistare a infractorilor au existat mai multe propuneri vizavi de acest fenomen, specialisti ai politiei romane participand la grupuri de lucru pe aceasta tema.

Genius

1.Avand in vedere ca salariul unui politist este sub media celor din Europa, considerati oportuna achizitionarea acestor radare noi?

Cristian Ciocan: Salarizarea si achizitiile nu sunt una si acelasi lucru. Bugetele prevazute pentru fiecare dintre acestea se inscriu in capitole diferite.

2.Vor gasi pana la urma soferii modalitati de a „fraieri” aparatul?

Cristian Ciocan: Nu stiu. Trebuie intrebati cei care au astfel de preocupari.

Tiberiu

Buna ziua am si eu o curiozitate, cand toti politistii de strada vor avea o conduita morala de exceptie atat la servici cat si in timpul liber? Inca unii mai fluiera dupa fete pe strada, vorbesc obscen, fac abuz de uniforma, sunt corupti (se preteaza sa ia si cativa lei de la un negustor ambulant sau de la unu care vinde artificii) in loc sa ii alunge din locul respectiv, datorita acestui fapt noi, populatia acestei tari, ii percepem ca pe niste „mascarici”. Va rog sa nu imi raspundeti cu fraza ca ” nu exista padure fara uscaturi”, politia trebuie sa fie ea un exemplu demn de urmat, va multumesc.

Cristian Ciocan: Va rog dati-mi exemple concrete.

Dolce

1.De ce nu se face si la nivelul politiei romane un grafic pentru chirii, cum au parchetul si judecatoria in functie de zona?

Cristian Ciocan: Drepturile politistilor sunt prevazute in lege.

2. Politistii mai vechi de ce iau mai multi bani pt chirii, nu au toti politistii drepturi egale?

Cristian Ciocan: Drepturile privind banii pentru chirie nu au legatura cu vechimea in politie precum se poate vedea si in legea 360/2002 in articolul 31 :  ‘Politistul mutat in interesul serviciului intr-o alta localitate decat cea in care isi are domiciliul, in situatia in care nu efectueaza naveta ori nu detine locuinta proprietate personala si nu i se poate asigura spatiu de locuit, are dreptul la compensarea chiriei lunare, in cuantum de pana la 50% din salariul de baza.

Yanis

1.De ce se mentin politistii, in conditii de munca egala, pe functii diferite? Ca sa se creeze o putere de stil comunist la nivelul subunitatilor de politie?

Cristian Ciocan: Daca aveti exemple concrete va rog sa le precizati.

Exista un ghid al carierei privind politistii. Trecerea pe o functie superioara se face prin concurs in conditiile legi. Orice politist care indeplineste conditiile se poate prezenta la concurs pentru trecerea pe o functie superioara.

2.De ce are politia romana o imagine denaturata? NU este de vina lipsa de reactie a organelor competente in a actiona chiar si prin darea in judecata a persoanelor care prin actiunile lor lezeaza imaginea tuturor politistilor ducand la o ingreunare a muncii acestora prin lipsa de respect a cetatenilor? Cazul Andrei Gheorghe, a scuipat un politist si a ajuns imaginea ministerului de finante.

Cristian Ciocan: Domnul  Andrei Gheorghe nu a scuipat nici un politist. In cazul respectiv politistii au fost intrebati si au infirmat ca domnul Gheorghe ar fi facut asa ceva. Politistii sunt protejati prin lege impotriva agresiunilor.(vezi infractiunea de ultraj). Asa cum generalul exista numai in si prin particular si Politia Romana este formata din oameni cu personalitati diferite. Respectul  personal se castiga,  iar  exercitiul autoritatii este garantata prin lege.

Olteanul

1.De ce sunt salariile politistilor aproape identice sau poate chiar mai mici decat sunt platiti pe noua lege care promitea inainte de alegeri cresteri importante?

Cristian Ciocan: Excede compententelor mele legale raspunsul la aceasta intrebare.

2. Cum v-ati simti dle. Ciocan daca a-ti ancheta un infractor cu 3 clase care atunci cand il perchezitionati are foarte multi bani la el, miroase a parfumuri scumpe si dvs, tanar ofiter cu ceva ani de scoala, vreo 18 doar, dupa ce platiti chiria de 1000 lei, intretinerea 200 lei, telefonul pe care il folosesti si pentru serviciu 100 lei, ramai pentru o luna cu 700 de lei bani pentru mancare si celelalte? Vi s-ar parea viata dreapta? Vi s-ar parea munca rasplatita?

Cristian Ciocan: Deseori am auzit spunandu-se: “viata e nedreapta”. Cine este nemultumit de ce i se intampla poate sa decida pentru sine sa faca altceva. Eu insumi imi spun si mi-am spus intotdeauna acest lucru. Pana la urma raspunsul vine chiar din intrebare. Mai bine Ciocan decat infractor.

3.Cum va compensa DGPMB lipsa de personal si ce masuri speciale va lua pt motivarea personalului pt a ramane intr-un oras scump precum Bucurestiul?

Cristian Ciocan: In Bucuresti ramane cine vrea si cine poate. Eu nu sunt din Bucuresti, traiesc numai din salariu si stiu ce inseamna scump. Directia Generala a Politiei Municipiului Bucuresti (DGPMB) compenseaza lipsa de personal prin solutii concrete cum ar fi reauditarea posturilor si transferul catre zona operativa a unui numar de lucratori din birouri pentru cresterea sigurantei cetateanului. In ceea ce ma priveste munca se mai face si cu pasiune si exemplific spunandu-va ca nu am avut nici o zi de concediu in ultimii doi ani, am fost prezent in toate week-end-urile la serviciu si dupa cum stie toata lumea raspund 24/24 la telefon fie ca suna un jurnalist fie ca suna orice alt cetatean.

Notes

Dle. Ciocan parerea dumneavoastra: de ce credeti ca s-au luat din atributiile politistilor si s-au dat la Garda Financiara? Nu credeti ca acest demers a fost ineficient prin faptul ca s-a marit numarul de angajati ai statului si coruptia s-a inzecit? Era nevoie de un organism financiar manevrat politic diferit de politie pt o mai mare „eficienta” in perioadele critice(alegeri politice)?

Cristian Ciocan: Eu nu pot vorbi decat in numele Politiei Capitalei. Politia Capitalei are servicii de investigare a fraudelor atat la nucleu (sediul central) cat si la politiile de sector. Competentele acestora sunt prevazute in legi precum si in regulamentele de organizare si functionare. Politia Capitalei, prin serviciile de investigare a fraudei colaboreaza activ cu celelalte institutii ale statului pe zona de prevenire si combatere a infractiunilor de tip economic.

Gabriela

1.Va considerati un om carismatic?

Cristian Ciocan: Raspunsul la aceasta intrebare este dat de perceptia celorlalti oameni. Cred ca dumneavoastra cunosteti raspunsul. Eu nu cred ca pot aprecia in mod obiectiv .

2.Avand in vedere ca aveti o iubita si posibil va veti casatori cat de curand ce „sentimente” mai nutriti pentru cantareata de muzica sarbeasca Ceca?

Cristian Ciocan: Eu m-am nascut si am crescut in Drobeta Turnu Severin un oras la granita cu Iugoslavia, Serbia mai apoi. Cunosc cultura  si obiceiurile poporului sarb. Imi place muzica sarbeasca cantata de Ceca si alti artisti asemeni ei. Imi place Ceca ca femeie, la modul frumos, cum imi plac si alte femei la fel de cunoscute din  intreaga lume. Prin urmare Ceca este sarboaica, canta muzica sarbeasca si este o femeie frumoasa. Sentimentele mele sunt asadar firesti si mai ales personale.

PS : De copil imi placea si continua sa imi placa Elvis Presley. De asemenea, la modul frumos.

Romancier

1.Avand in vedere ca sunteti mai tot timpul la munca ce reusiti sa mai faceti in timpul liber?

Cristian Ciocan: Reusesc sa fac aproape tot ceea ce imi propun si cand spun asta ma refer la faptul ca tot ceea ce fac, fac fara jumatati de masura, iar ceea ce nu pot sa fac in intregime mai bine las pentru o alta zi.

2.Care este cartea dumneavoastra preferata?

Cristian Ciocan: Am citit foarte multe carti si am mai multe carti care imi plac, desi sunt genuri diferite : Psihologia Multimilor, Rocambole, ciclul celor Trei muschetari, Love Story, Ciuleandra, Cel mai iubit dintre pamanteni.

 

0 comentariu

Foreskin 06-11-2010 - 13:11

…pigmeilor… Abea acum atzi aflat ca si Ileana Cosanzeana se khaka…!!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS