Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Dr. Mircea Savu: Cancerul colului uterin, un dezastru national

Dr. Mircea Savu: Cancerul colului uterin, un dezastru national

scris de Ziua Veche
25 afisari

Dr. Mircea Savu de la Institul Oncologic Bucuresti a raspuns intrebarilor cititorilor nostri @ Tratamentul in cancer nu inseamna excusiv chirurgie @ Transplantul de pancreas nu reprezinta o optiune terapeutica in cancerul pancreatic. @ Toate comparatiile din legea salarizarii unice sunt ridicole daca nu de-a dreptul jignitoare @  Am si acum momente in care regret ca n-am plecat din tara la timpul potrivit.

Mircea Savu este medic primar oncologie-radioterapie, doctor in medicina, asistent a titre etranger al Universitatii de Medicina din Montpellier-Nimes, sef de sectie la Institutul Oncologic Bucuresti. Autor al unor capitole de carte si al unor articole de specialitate, avand ca tema structura cheltuielilor intr-un serviciu de radioterapie, fractionarile neconventionale, tratamentele asociate chimioterapiei si radioterapiei in cancerele ORL si alte localizari neoplazice. 

cititor vechi

1. Poate nu e tocmai specializarea dvs, dar puteti sa-mi spuneti cinci alimente care ne-ar putea feri de cancer?

 Raspuns: Exista multe alimente care au reputatia ca ne-ar putea feri de cancer si ziarele, emisiunile de televiziune, internetul sunt pline de astfel de exemple. Cred ca este util sa va citez recomandarile American Cancer Society, care a initiat in urma cu cativa ani o campanie de reducere a incidentei cancerului prin promovarea unei alimentatii sanatoase:

– evitati excesul ponderal prin consum de alimente cu valoare energetica redusa si exercitiu fizic, in medie o jumatate de ora pe zi;– consumati zilnic 5 portii de fructe si legume proaspete;

– inlocuiti grasimile animale saturate cu grasimi nesaturate (uleiuri vegetale, din masline, rapita, germeni de porumb, nuci, dovleac, etc.)

– nu consumati carne rosie in exces; inlocuiti carnea de vita sau porc cu carne de pasare – curcan, de exemplu, sau peste;

– nu consumati alcool in exces; este recomandabil sa consumati 100 – 150 ml de vin zilnic, cu ocazia mesei de seara;

– nu fierbeti in exces legumele, pentru ca isi pierd calitatile nutritive; nu tineti prea mult carnea pe gratar, in special cea de vita, pentru ca pot aparea substante nocive.

 cititor vechi

2. Cancerul – daca puteti sa apreciati cat e fatalitate, cat mostenire, cat stil de viata?

 Raspuns: Pe vremea cand eram la inceputurile carierei mele oncologice, Prof. Trestioreanu ne spunea ca neoplaziile maligne reprezinta un grup de afectiuni ale civilizatiei, datorita cresterii poluarii, dar si a sperantei de viata. Aici intervine partea de mod de viata, cu factori pe care-i putem influenta (alimentatie, fumat, exces de alcool, viata sexuala dezordonata, igiena generala etc) sau nu (poluare generala chimica sau fizica).

In organismul fiecaruia dintre noi circula in fiecare clipa celule cu potential malign. In ce masura acestea pot conduce prin evolutie la o tumora maligna evidenta clinic tine de capacitatea organismului de a le neutraliza, deci de sistemul imun. Aceasta este partea legata de hazard.

Exista localizari ale bolii neoplazice in care este demonstrat ca mostenirea genetica joaca un rol important.

CALUGARUL

3. Pe mine m-au interesat si ma intereseaza aspectul vindecarilor ,,minune” in ceea ce priveste cancerul (si nu numai). Am intilnit si intilnesc astfel de minuni, fata de care doctorii au doua moduri de comportament : or ridica din umeri, or spun ca diagnosticul a fost gresit. Am publicat in ziarul Zilei din trecut f.f. multe dintre vindecarile minune pe care le-am intilnit, cind doctori eminenti trimiteau acasa bolnavi de cancer aflati in metastaza, si pacientii ,,refuzau” sa moara !, dupa care doctorii respectivi si-au schimbat diagnosticul, desi, primul diagnostic venea nu numai de la ei ci si de la alti doctori. Una peste alta, in actualul context cind filozofia, stiinta si credinta se intersecteaza atit de – sa zic – brutal, cum va explicati d-stra faptul ca stiinta reuseste sa „vindece” multe boli, dar, altele apar cu o ferocitate si mai mare ?, incit omul s-a saturat sa mai penduleze intre aceste trei “zâne” care se urasc de moarte ? Intrebarea mea pentru dumneavoastra, stimate domnule doctor, este una simpla : De ce murim, domnule doctor ? Aveti tot respectul meu ! … Aceasta a fost prima intrebare.

A doua ? … Exista suflet ?

A treia, si ultima : Ce e viatza, domnule doctor ?

Raspuns: Materialistii v-ar raspunde ca viata este o forma superioara de organizare a materiei. Eu cred ca viata este mai mult decat suma elementelor chimice si a proceselor fizice si chimice care au loc intr-un organism viu, iar aceasta diferenta nu poate veni decat de la divinitate (sfidand legea a doua a dialecticii, cea cu acumularile cantitative ce duc la saltul calitativ!). Viata este un dar divin deci, o etapa in calatoria eterna si universala a sufletului (sufletul exista, fara indoiala), iar moartea o trecere intre doua etape ale acestei calatorii. Eu ma intreb mai curand de ce murim cand murim?!

 cititor vechi 

 4. Vorbiti-ne despre salariile medicilor si despre conditiile in care va desfasurati activitatea.

Raspuns: N-as vrea sa reiau tema salariilor mizerabile ale tuturor participantilor la actul medical. Cred ca mai important este ca nu exista vointa pentru a indrepta lucrurile, ca in mod oficial se face totul pentru a indrepta degetul acuzator catre profestionistii din domeniu, ca fiind responsabili pentru tot ce se intampla rau intr-un sistem medical in colaps, ca toate comparatiile din legea salarizarii unice sunt ridicole daca nu de-a dreptul jignitoare si cel mai important, ca toti suntem nemultumiti mai ales de conditiile mai mult decat precare in care ne desfasuram activitatea.

 5. Daca ati avea 30 de ani, ati pleca sa lucrati in strainatate?

 Raspuns: Ar fi multe de discutat si am si acum momente in care regret ca n-am plecat din tara la timpul potrivit, cand vad ca intr-o tara in care tratam sub 25% din pacientii care ar trebui sa beneficieze de radioterapie tineri colegi medici specialisti nu-si gasesc un loc de munca… Lor ce sa le spui ? Mergeti intr-o tara civilizata si acolo sigur veti avea o alta ruta profesionala!

Mimi

 6. Cati oncologi mai are Romania?

 Raspuns: Trebuie sa va spun ca unul din punctele slabe ale oncologiei din Romania este lipsa personalului calificat, aspect asupra caruia au atras atentia si organismele internationale, mai ales ca in Comunitatea Europeana exista norme de incarcare cu pacienti pentru fiecare participant la actul medical, inclusiv in oncologie.

 7. Daca ar fi sa recomandati o operatie complicata si ar fi vorba de cineva apropiat, ce i-ati spune?

 Raspuns: In ceea ce priveste prognosticul unui pacient cu cancer, intrebarea dumneavoastra reflecta unul dintre miturile medicale romanesti, cel al chirurgiei. Tratamentul in cancer nu inseamna excusiv chirurgie si potrivit fiecarei localizari si fiecarui stadiu de boala la un anumit pacient exista alternative terapeutice la fel de valoroase, de exemplu radioterapia sau tratamentele asociate.

 8. Cat tine vindecarea de faza in care este descoperita boala, de acuratetea diagnosticului, de aparatura, de priceperea medicului, de dorinta bolnavului de a se vindeca, de calitatea tratamentului postoperator?

 Raspuns: Cel mai important factor ce influenteaza rezultatele tratamentului este depistarea bolii in stadii putin avansate, potential curabile. Este scopul campaniilor de screening. Trebuie sa discutam diferentiat de la caz la caz ce trebuie facut pentru un pacient cu cancer, pentru ca sunt pacienti, o spun cu toata raspunderea, ce pot fi tratati foarte corect in Romania.

Cred ca lucrul cel mai important este ca diagnosticul si evaluarea preterapeutica sa fie facute in institutii specializate, pentru a decide prima etapa terapeutica, de cea mai mare importanta. Vointa pacientului este de asemenea importanta, mai ales in acceptarea tratamentelor agresive si a efectelor secundare adesea importante pe care le presupune o neoplazie maligna.

alin-alin

 9. Cancerul de pancreas e considerat vindecabil la noi in tara? Care e rata de vindecare? Se poate face transplant de pancreas?

 Raspuns: Cancerul de pancreas reprezinta o forma grava de cancer. Aprecierea rezultatelor terapeutice, inclusiv notiunea de vindecare in cancer, se pot face dupa criterii exclusiv statistice. In cancerul de pancreas, supravietuirea la 5 ani nu depaseste 20% , indiferent de tratament. Supravietuitorii de lunga durata se recruteaza dintre pacientii la care s-a putut face o interventie chirurgicala radicala si la care starea generala si bolile asociate permit efectuarea unui tratament agresiv postoperator. Transplantul de pancreas nu reprezinta o optiune terapeutica in cancerul pancreatic.

 omul negru

 10.Cum va simtiti in fata unui pacient blonav de cancer care stiti ca nu mai are nicio sansa si el vine la dumneavoastra sperand sa il salvati?

 Raspuns: Lupta cu suferinta si moartea consuma. Toti ducem cu noi o povara care se mareste pe masura trecerii timpului. Sentimentul cel mai nefericit il am cand un pacient de care m-am ocupat personal ajunge in aceasta  situatie, chiar daca era un lucru previzibil. Din aceasta perspectiva, este important conceptul de calitate a vietii, care inseamna sa incerci sa usurezi suferinta pana in ultima clipa, fara sa adaugi prin tratamente agresive inadecvate o suferinta in plus. De altfel, aceasta corespunde primului principiu al medicinii hipocratice – “in primul rand, sa nu faci rau”.

 11. Din punct de vedere statistic puteti sa ne oferiti mai multe date despre tipurile de cancer intalnite in ultimul deceniu in cadrul IOB?

Raspuns: Din punctul de vedere al evolutiei indicatorilor de incidenta si mortalitate prin cancer, Romania are o situatie particulara  – sunt in crestere, ca in toata lumea, incidenta cancerelor mamar, endometrial, al prostatei, fara sa se reduca incidenta unor cancere a caror incidenta scade in alte tari – cancerul colului uterin, ORL, pulmonar. O mentiune deosebita trebuie facuta pentru cancerul colului uterin, care reprezinta un dezastru national in Romania – a doua cauza de mortalitate prin cancer la femei – si din pacate la femei foarte tinere.

 Oncological research

 12. Punctual,distinsul domn doctor specializat in radioterapie asociata cu chimioterapia, considera ca aceasta metoda mai reprezinta azi ,o metoda eficienta in lupta eficienta impotriva formelor de cancere? Care este parerea domniei sale, privind eficienta identificari prin electroforeza a celulelor modificate si tratamentul personalizat a celulelor dovedite maligne, prin metoda proteinelor de tip vaccin?…

 Raspuns: Sunt de acord ca tratamentele actuale in oncologie nu sunt cele mai adecvate, in termeni de eficienta si selectivitate, dar din pacate, pentru moment nu avem la dispozitie altceva. Bioterapia reprezinta una din directiile principale de cercetare, dar fara rezultate general aplicabile pana in prezent. Cauzele acestui esec relativ sunt multiple, dar concluzia ar fi ca neoplaziile maligne reprezinta o boala unitara exclusiv la nivelul aparatului genetic al celulei, in consecinta acesta ar trebui sa fie tinta unui tratament specific si general eficient.

 O.B.

13. Cate noi centre de radioterapie ar trebui deschise in tara pentru ca bolnavii sa nu se mai calce pe picioare la usa IOB?

 Raspuns: Ati atins o problema delicata, pe care va propun s-o dezbatem intr-o sesiune separata. Va pot spune ca media distributiei aparatelor de radioterapie in UE este de 4-5  aparate la un milion de locuitori (deci, pastrand proportiile aproximativ 100 pentru Romania) iar la noi sunt in uz circa 20 de aparate. Pastrand principiul accesibilitatii la tratament, distributia teritoriala a acestor aparate ar trebui sa permita accesul la tratament in timp util, conform unor principii deja stabilite, indiferent de resedinta pacientului oncologic. Cred ca in perspectiva medie, fiecare spital judetean ar trebui sa dispuna de un centru de radioterapie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult