Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Haosul din sanatate ajuns la apogeu prin Colectiv ! Cine raspunde ?

Haosul din sanatate ajuns la apogeu prin Colectiv ! Cine raspunde ?

scris de Doru Dragomir
147 afisari

Dragos Slavescu, medic specialist  Chirurgie Plastica si Microchirurgie  Reconstructiva, este si unul dintre cei 20 de reprezentanti ai societatii civile care au participat, in timpul  manifestatiilor de strada,  la consultarile cu presedintele Iohannis , inainte de formarea actualului Guvern Ciolos. Doctorul Slavescu a acordat in urma cu cateva zile un interviu pentru Ziarul Profit din care va prezentam cele mai interesante raspunsuri.

dr. Dragoş Slăvescu, şef lucrări, medic primar chirurgie maxilo-facială, medic specialist chirurgie plastică şi reconstructivă şi general manager Dental Profile 2000

dr. Dragoş Slăvescu, şef lucrări, medic primar chirurgie maxilo-facială, medic specialist chirurgie plastică şi reconstructivă şi general manager Dental Profile 2000

Cunoasteti bine spitalul Floreasca si sunteti un profesionist in domeniul chirurgiei oro-maxilo-faciale. Cum a vazut si simtit chirurgul Dragos Slavescu atat prestatia medicilor de la Floreasca, dar si capacitatea unitatii medicale in a face fata unei astfel de situatii, imediat dupa incendiul de la Colectiv? Se putea mai mult?

Managementul pacientului ars presupune măsuri speciale de terapie intensivă/chirurgicale si o pregatire la fel de speciala a medicilor. Nu este loc de amatorism si este extrem de costisitor. Există un timing al intervențiilor chirurgicale, excizii si grefare cât mai rapidă pentru a reduce riscul de infecție (zona de competență a plasticienilor), terapia intensivă susținand actul chirurgical. Evoluția unui pacient ars ține foarte mult de tehnica chirurgicală, totul după niste protocoale bine stabilite. Se pune intrebarea daca exista si in Romania aceste protocoale si daca sunt aprobate de Ministerul Sanatatii.
În reanimarea din Floreasca am încredere, se tratează din cate am aflat conform protocolului pentru arși, sunt formule binecunoscute pentru reechilibrările hidroelectrolitice în primele 24 de ore și ulterior, antibioterapie, nutriție etc….nimeni nu inovează, este tratamentul pacientului critic.
Pacientul ars necesită în schimb măsuri speciale de izolare. În acel moment al tragediei au fost transferați pacienții existenti in serviciul de terapie intensiva pentru a se face loc arșilor, practic reanimarea a devenit ocupată în mare parte de arșii de la Colectiv, spitalul fiind practic blocat.
Evident, secția nouă de arși ar fi putut prelua în condiții de excelență (terapie intensiva si sala de operatie proprie, alveolă pentru fiecare ars, cadă, aparatura performanta si specializata, instalatii speciale de filtrare si ventilatie etc. ) cazurile grave cu arsurile cele mai mari. Dar, nejustificat, aceasta sectie, desi inaugurata in urma cu cateva luni cu mare fast, zace inchisa si in ziua de astazi si nimeni nu raspunde pentru aceste fapte! Se motiveaza lipsa de personal, desi se stie ca multi dintre medicii specializati care au lucrat pe sectia de chirurgie plastica a spitalului si-au oferit neconditionat ajutorul din prima clipa, dar au fost refuzati !
Condițiile de izolare pot fi asigurate doar în centrele performante si reprezinta o conditie esentiala vis–a–vis de prognosticul vindecarii.
Am întrebat un coleg de-al meu și mi-a povestit experiența americană din Clinica de arși…nu știu dacă vom ajunge vreodată la acel nivel, tinand cont de mentalitatile actuale si costurile mari. Sigur, profitând de faptul că suntem țară membra UE și NATO putem cere ajutor, putem realiza proiecte, numai sa vrem si sa ne dorim aceste lucruri.
Se poate pune o intrebare: sunt medicii români instruiți să trateze marii arși? Plasticienii si cei care au spus că avem de toate, cati dintre ei au văzut vreun centru performant de arși?
Cum nu avem autostrăzi, nu avem nici spitale moderne, problema este că dacă nu există dorința de schimbare, nu vom avea niciodată.

 

Fara doar si poate au existat grave erori in cazul Colectiv. Puteti sa detaliati in ce ar consta acestea?

Doctorul Dragoş Slăvescu

Doctorul Dragoş Slăvescu

Raspunsul la aceasta intrebare trebuie sa fie unul punctual si etapizat:
1. As incepe cu modul in care s-a intervenit , adica intarzierea de la momentul apelului de urgenta si pana la sosirea echipajelor SMURD la fata locului , au fost timpi nejustificati de mari, ceea ce inseamna expunere prelungita la agent termic, inhalare de gaze, hipoxie si altele.
3. Triajul si repartitia pacientilor a fost haotica/la intamplare, existand si o redistribuire ulterioara catre alte spitale din Bucuresti, spre exemplu de la Spitalul Floreasca, fapt deosebit de grav, pentru ca orice intarziere a stabilizarii si initierii tratamentului specializat este vitala si modifica evolutia ulterioara raportata la rata de supravietuire.
La aceasta se adauga si faptul ca autoritatile au fost incapabile sa asigure un transport specializat si utilat pentru toate cazurile grave din Colectiv, fapt de asemenea trecut cu vederea.
3. Dupa stabilizare si initierea tratamentului de specialitate era obligatorie evaluarea completa a situatiei si constatarea faptului ca infrastructura si cadrul medical nu poate face fata situatiei create atat din punct de vedere al complexitatii cazuisticii cat si al numarului mare de pacienti.
Autoritatile competente trebuiau sa declanseze mecanismele europene de ajutorare si sa initieze transportul pacientilor catre unitati specializate pentru marii arsi din strainatate in primele trei zile.
4. Factorii decidenti din sanatate au refuzat sistematic ajutorul international in prima saptamana , sustinand ca sistemul medical romanesc are capacitatea de tratament atat din punct de vedere logistic cat si uman.
5. In cadrul declaratilor de presa periodice ale autoritatilor afirmatiile /sustinerile erau contradictorii, prezentand de fapt situatia reala in mod eronat , motivand ca tratamentul aplicat in Romania este acelasi cu cel din centrele din strainatate.
In legatura cu cei sase pacienti arsi, in cazul transportului aerian, in urma caruia acestia au decedat, ne confruntam cu o alta situatie nelamurita de catre autoritati si pentru care acestea ar trebui sa raspunda.
6. Cu toate ca se stia despre gravitatea infectiilor nosocomiale , evolutia negativa a unora dintre pacienti a fost pusa intru totul pe seama complicatiilor pulmonare. Asa se face ca trei dintre pacientii de la Spitalul de Arsi au decedat din cauza infectiilor, fapt recunoscut in urma presiunii publice.
Cine raspunde si pentru acest fapt?! Nu este cazul ca factorii responsabili sa fie demisi urgent ?!
Era necesara transferarea pacientilor in stare foarte grava la spitalele din strainatate?
Transferul pacientilor trebuia facut in primele trei zile conform protocoalelor internationale , intarzierea fiind nejustificata si refuzata in mod concret de catre ministru, secretarii de stat cu atributii in domeniu si membrii din comisia numita sa evalueze pacientii din Colectiv.

doctorul slavescu la consultari cotroceni (1)Toata aceasta situatie descrisa mai sus si refuzul privind trimiterea pacientilor in strainatate au fost prezentate in toata mass-media. Cine raspunde pentru toate acestea ?!
“ La noi, cei care au scapat din foc, au fost omorati de bacteriile care infecteaza spitalele si nimeni dintre sefii sistemului sanitar n-a avut curajul sa spuna asta”, spunea, recent, un medic de la Spitalul de arsi. Cat adevar este in spatele acestei afirmatii, domnule doctor?

In Romania , asa cum se vede din statistici, valorile infectiilor nosocomiale sunt cu mult sub valorile din Europa si SUA, fapt ce denota ca tara noastra nu raporteaza valorile reale.
De ce ? Este foarte simplu, medicii care fac raportari sunt obligati sa le faca in fals , altfel ar fi fost generate probleme si, pe de alta parte, spitalele existente ar deveni impracticabile in sensul de a se inchide partial si/sau total, impunandu-se constructia de noi spitale la standardele actuale. Aceasta ar trebui sa fie preocuparea sistemului de sanatate !!!
Un pacient ajuns intr-un spital din Norvegia marturisea intr-un interviu ca daca ar fi ramas in Romania si-ar fi pierdut ambele maini. Ce au in plus spitalele din strainatate si ale noastre nu au? Medici, bani, un alt sistem medical?

Trebuie sa recunoastem ca avem foarte putini specialisti in domeniul arsilor grav, precum si personal specializat adecvat, pentru ca de logistica si infrastructura pentru acesti pacienti nici nu poate fi vorba. De ce nu au vrut sa recunoasca autoritatile competente acest aspect este de neinteles si trebuie sa raspunda !!!
Cum apreciati activitatea celor de la SMURD in cazul Colectiv? Sunt voci care cer demisia doctorului Arafat, este asta o cale de a repara anumite greseli sau vedeti o alta solutie?

Resursa umana a depus toate eforturile posibile pentru a salva cat mai multe vieti in acest tragic accident. In legatura cu organizarea si functionarea s-au pus in evidenta destul de multe disfunctionalitati care din pacate au existat si anterior, s-au perpetuat in timp si au generat la Colectiv foarte multe victime omenesti.
Tragedia este ca multe dintre acestea puteau fi evitate daca in timp si de fiecare data se luau masurile ce s-ar fi impus si exista raspunderea civila, penala si pecuniara a factorilor responsabili.
Disfunctionalitatile s-au dovedit incepand cu accidentul din Apuseni, au continuat cu elicopterul SMURD, planorul si culminand cu tragedia de la Colectiv.
Este de neinteles cum subalternii sunt vinovati si conducatorul acestora nu !!!
dragos slavescuAti facut parte din delegatia care a reprezentat Piata, societatea civila, la discutiile cu presedintele Iohannis, inainte de formarea Guvernului Ciolos. Banuiesc ca in discutiile de la Cotroceni ati atins strict probleme legate de sistemul de sanatate. Ce anume i-ati cerut dvs presedintelui in cadrul acelor discutii?

Este adevarat si consider ca am reprezentat breasla personalului medical care doreste schimbarea sistemului !
Am fost punctual si am precizat ca poporul roman are nevoie de Demnitate, Adevar si Constiinta !
Consider ca principala problema care a starnit sau generat aceste miscari de strada dupa tragedia de la Colectiv este coruptia financiara, dar mai ales CORUPTIA MORALA. Binele personal trebuie inclus in binele general prin eliminarea intereselor de grup in defavoarea interesului national.
Ne confruntam cu lipsa identitatii nationale si lipsa liderilor autentici credibili si de urmat , aceasta fiind cauzata de promovarea starii de incultura si a incompetentei la nivelul societatii , precum si mentinerea acestora si crearea perceptiei de performanta.
Pentru schimbarea radicala a societatii este imperios necesara elaborarea si aplicarea legii raspunderii personale in toate domeniile de activitate, precum si eliminarea prin lege a imunitatii, generand astfel indepartarea elementelor corupte.
Am subliniat problemele sistemului medical precum si nevoia schimbarii radicale si imediate a acestuia, in care profesionalismul sa primeze.
Promovarile trebuie sa se bazeze pe competenta, inclusiv in universitati, iar mandatele in pozitii de conducere trebuie sa fie limitate la o perioada bine definita de timp pentru a elimina situatiile de a fi ales “ad vitam” si a elimina monopolul sefilor de clinica si de sectie.
Elaborarea unei strategii care sa urmareasca regandirea sistemului de asigurari de sanatate , fiind necesara decontarea serviiciilor medicale pe criterii de competenta profesionala , crearea de parteneriate publice – private, gandirea unui sistem de remunerare a cadrelor medicale bazat pe performanta, precum si oprirea exodului medicilor catre alte tari, dar si mai important este sa-i pastram pe cei specializati in spitalele din reteaua Ministerului Sanatatii.
Trebuie sa ne punem niste intrebari: De ce pleaca medicii din tara ? De ce isi dau demisia din UMF Carol Davila precum si din alte universitati oameni cu real talent didactic ??! Daca ne pasa de oameni, putem analiza! Nu este posibil ca astfel de medici sa fie indepartati direct sau indirect deoarece nu corespund “ profilului ideal cerut de sistem “, pentru ca nu au luat “pozitia ghiocelului” sau au avut puncte de vedere diferite fata de “ indicatiile trasate pe linie de partid “.
Medicina este o profesie liberala, medicul trebuie sa fie acolo unde avem nevoie de el si trebuie stimulat sa faca performanta din pasiune , nu “legat de glie precum iobagii’.
De aici vreau sa se plece cu discutiile pentru insanatosirea sistemului medical si de cladirea acestuia pe baze reale!!!
Unde este Scola romaneasca medicala de alta data??!
Ati fost multumit de rezultatele acelei consultari la Cotroceni?

Raspunsul este NU ! Ceea ce se intampla si astazi este rezultat al faptului ca in esenta nu s-a schimbat nimic! Stapanii sistemului medical feudalo-comunist ne dezinformeaza in continuare, plutind astfel intr-o nebuloasa, pentru a nu putea sa aflam adevarul si pentru a avea timp sa se regrupeze si sa se bucure in continuare de privilegiile oferite de “ spitalele lor, salile lor de operatie, sectiile lor, catedrele lor si birourile lor”, toate fiind realizate din bani publici !
Vreau sa citez un clasic in viata : “ cainii latra, caravana trece , mai musca unul cate un picior de camila si …atat !”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult