Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Intalnirile ziuaveche.ro – Despre sitemul de pensii cu Mihai Bobocea (APAPR)

Intalnirile ziuaveche.ro – Despre sitemul de pensii cu Mihai Bobocea (APAPR)

scris de Ziua Veche
5 afisari

Care sunt pericolele care ne pandesc pensiile peste cativa ani? Este atunci sistemul de pensii private o solutie? Cat de sigure sunt pensiile private si care sunt piedicile pe care le intampina acest sistem? La aceste intrebari o sa primim miercuri la ora 14 raspunsuri de la Mihai Bobocea, secretar general al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Postati intrebarile voastre la rubrica comentarii. 

 

 

Sistemul de pensii gafaie sub greutatea numarului tot mai mare de pensionari, iar asta ridica numeroase semne de intrebare cu privire la ce se va intampla peste 20 sau 30 de ani.

Romania va ajunge la un raport de 0,4 salariati la 1 pensionar in 2050, de la 3,3 salariati la 1 pensionar in 1990, mai ales pe fondul pensionarii unor angajati inainte de limita de varsta. Analistii economici si institutiile financiare internationale ne recomanda consolidarea sistemului privat de pensii. Imbatranirea si reducerea populatiei in statele Uniunii Europene va avea un impact de circa 10 ori mai grav asupra economiilor statelor comunitare comparativ cu actuala criza financiara, arata un raport publicat de Parlamentul European la sfarsitul lunii ianuarie.

Reformarea sistemelor publice de pensii, readucerea lor pe baze mai sustenabile si, in plus, stimularea sistemelor de pensii private trebuie sa fie prioritati imediate ale autoritatilor din toate statele comunitare. Usor de zis, dar greu de facut. In Romania, cu toate ca avem cea mai scazuta rata a contributiei la pensiile private obligatorii (Pilonul II), de numai 2,5% (anul acesta), in 2009  sistemul de pensii private a primit o lovitura serioasa prin inghetarea contributiei la 2% din cauza crizei si a lipsei de bani la buget.

Guvernul a decis o solidarizare fortata a actualilor contribuabili la Pilonul II cu actualii beneficiari ai sistemului public de pensii „sacrificand” o parte din viitoarele noastre venituri. Practic, pierderile participantilor la fondurile de pensii private obligatorii cauzate de nerespectarea programului initial de majorare a contributiei vor atinge 800 milioane de lei pentru intervalul 2009-2010, potrivit directorului general al ING Fond de Pensii, Emilia Bunea.

Mai exact, în conditiile respectarii calendarului initial, o persoană cu un salariu mediu si care a inceput sa contribuie la 35 de ani ar fi avut la pensionare cu 6.800 de lei mai mult în contul personal de pensie, respectiv o valoare finala a acestuia mai mare cu 4%. Anul acesta se revine la calendarul de desprindere de sistemul public si spre pensiile administrate privat vor merge inca 0,5% din veniturile noastre.

Acest ritm va fi pastrat pana se va ajunge la 6% din venituri. O pondere mica, daca tinem cont de faptul ca Bulgaia a ajuns la 5%, in Ungaria nivelul este de 8%, iar in Slovacia de 9%. Si fiindca sunt niste bani la care statul poate apela usor, ne putem intreba care sunt pericolele care ne pandesc pensiile peste cativa ani?

Intalnirea s-a terminat. Va multumim pentru intrebari!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult