Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Întâlnirile Ziua Veche. Sebastian Bodu, anunţ bombă despre un candidat la Preşedinţie

Întâlnirile Ziua Veche. Sebastian Bodu, anunţ bombă despre un candidat la Preşedinţie

scris de Doru Dragomir
9 afisari

Sebastian Bodu a declarat într-un interviu acordat ziarului Ziua Veche că Alianţa PDL-PNL se va destrămă după alegerile prezidenţiale şi nu va mai avea loc nicio fuziune dacă candidatul acesteia nu va câştig.Bodu nu exclude nici faptul ca Monica Macovei să devină candidat al PMP pentru Cotroceni, in locul lui Cristi Diaconescu.

Sebastian Bodu la intâlnirile Ziua Veche.

Ce şanse are un candidat de dreapta in alegerile prezidenţiale?
Destul de mari, dacă intra in turul 2. Problema e ca fragmentarea dreptei va avantaja candidatul stângii care ar putea sa intre in turul 2 cu un candidat de dreapta-iepure, in speță domnul Tăriceanu. Ar trebui ca MRU sau Macovei sa renunțe la aspirațiilor lor pentru a lasa loc celui mai bine clasat candidat dintre Iohannis si Predoiu. Asta daca nu cumva o sa o vedem pe Macovei candidat al PMP, in locul lui Cristi Diaconescu.

Ce şanse are Alianţa PNL-PDL?
Sunt legate de câștigarea Preşedinţiei. Daca nu o castiga, nu va mai fi nicio fuziune a PNL cu PDL ci a PNL cu partidul lui Tăriceanu, urmată de o refacere a USL.

Ce ar trebui sa faca guvernul pentru a produce creştere economică?
Sa stimuleze investițiile, românești sau străine. Asta se face prin reducere de fiscalitate, dar credibila si predictibilă, ceea ce nu se întâmpla acum.

Cum vedeţi reducerea de CAS?
Măsurile de relaxare fiscală se iau dupa realizarea de prognoze pe baza unor modele econometrice. Nu se iau pe baza unor argumente contabile, cum a sugerat Preşedintele, pentru că a găsi o sursa de finanțare pentru deficitul creat prin reducerea alteia inseamna sa introduci sau sa majorezi o alta taxa. In momentul de faţă s-au majorat deja taxele, se vrea a se majora in continuate si s-au introdus o serie de taxe noi (precum cea pe stâlp). Ministrul de finanțe nu a facut, din păcate, niciun fel de prognoza, ci a mers doar pe argumente teoretice or, fara prognoze bazate pe modele econometrice realiste a trece la o relaxare fiscală cu un asemenea impact bugetar este nu inadecvat ci de-a dreptul sinucigaș. Mai mult, procentul de relaxare fiscală trebuie să rezulte din modelul econometric aplicat si nu invers. De exemplu, succesul cotei unice a venit, pe de-o parte, din faptul că s-a folosit exact un astfel de model care, pe baza variabilelor introduse, a generat procentul de 16% dar și pentru că relaxarea fiscală a fost însoțită de măsuri drastice de combatere a evaziunii, pe de altă parte. După cum vedem, ambele elemente lipsesc acum cu desăvârşite.

Cum se poate stimula antreprenoriatul ?
Eu am mai propus o soluție, încă din 2012, dar oricum vorbesc la pereti: sa nu se mai aloce bani pentru investiții decat in domeniile unde exista cofinanțarea UE iar restul sa fie pus intr-un fond de investiții care sa co-finanteze proiecte bancabile pt IMM-uri. Prioritatea nr. 1 astăzi nu sunt autostrăzile, construcțiile etc. ci locurile de munca. Degeaba ai autostrăzi daca nu ai bani de benzina pt ca esti șomer. O economie stimulata produce mai multi bani la buget si, dupa câțiva ani, se pot relua investițiile guvernamentale.

Cum se poate mari gradul de absorţie al fondurilor UE?
Fondurile europene trebuie atrase intr-un grad mai mare. Bine, asta știm cu toții, fiecare guvern sa lauda ca va mari gradul de absorție, dar nimeni nu reuseste sa o faca. Eu cred ca exista un element pe care nimeni nu l-a atacat: Birocrația. Pentru a depăși acest obstacol autorizările pentru proiecte ar trebui realizate in cadrul unor comisii, pe sistemul deresponsabilozarii individuale. Desigur ca poate creste gradul de corupție, dar întâi de toate trebuie sa crestem gradul de absorție. Daca există corupție se dau banii înapoi. Dar una e sa ai grad de absorție de 60% si sa dai înapoi 10% si alta e sa ai 10% si sa dai înapoi 2%.

Pot fondurile UE sa distorsioneze concurenta?
Nu, nu pot. Cata vreme sunt deschise tuturor, in mod transparent, stimulează concurenta in a atrage aceste fonduri. Distorsiune exista atunci cand unele companii sunt abonate la contracte cu statul, cand nu isi plătesc impozitele sau cand angajează la negru.

Cum poate sancţiona UE Rusia?
UE nu poate sancționa Rusia ci doar statele membre. In plus de ceea ce s-a facut nu prea se poate face mai mult. O interdicție a importului si exportului cu Rusia nu este posibila pentru ca vorbim de companii private. Dar ar putea sa oprească macar livrarea de armamanet. E ipocrit sa condamni Rusia pe de-o parte si pe de cealaltă sa ii vinzi nave de război sau alte arme. E ca in bancul cu americanii care stiau ca Saddam are arme: „am păstrat chitanțele”

Cum vedeţi cooperarea transatlantică?
Eu cred ca acesta este un lucru mai mult decat benefic, mai ales in actualul context geo-politic. Desi suntem in vecinătatea unui teatru de război, acest lucru nu cred ca ne va afecta. Stiu ca exista un risc, dar nu il vad ca unul major. In plus, as încerca si o apropiere mai mare de Germania.

Mai faceţi politica?
Nu, nu mai fac. Mi-am dorit un nou mandat de europarlamentar, dar nu m-a vrut conducerea partidului (PDL). Asta e, asa că m-am întors la preocupările mele de dinainte de 2005. De exemplu, vreau sa termin anul asta si cel de-al doilea volum al tratatului de drept societar, unicat in domeniu, macar sa rămână ceva in urma mea. Ca ministru nu iti face nimeni statuie, ba te mai si înjura lumea. Asadar nu mai urmăresc in detaliu ce se întâmpla pe scena politica. Citesc ziare.com si puțin Hotnews. Cam atât.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult