Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Întâlnirile Ziua Veche:Generalul Pivariu despre renaşterea unei geopolitici dure

Întâlnirile Ziua Veche:Generalul Pivariu despre renaşterea unei geopolitici dure

scris de Ion Petrescu
17 afisari

General-maior (rt.) Corneliu Pivariu este specialist în informaţii militare, domeniu în care a lucrat aproape 30 de ani, cu misiuni de lungă durată în ţări din Orientul Mijlociu, după care a îndeplinit funcţii de conducere în Direcţia Informaţii Militare/DIM, inclusiv aceea de locţiitor pentru operaţii al Şefului DIM. Recent, a văzut lumina tiparului un tom de interes general –  GEOPOLITICA ACTUALĂ, DESCOPERITĂ ÎN 200 DE EPISOADE – scris de generalul Pivariu, motiv pentru care l-am şi invitat la înâlnirile Ziua Veche.

Corneliu Pivariu  are studii post universitare de informaţii strategice, relaţii internaţionale şi comerţ exterior. A participat la Black Sea Security Program (2001) şi a urmat Universitatea Harvard – JFK School of Government. Este membru al Institutului Internaţional de Studii Strategice (IISS)- Londra, din 2006.

A scris studii şi analize de specialitate din domeniul informaţiilor strategice şi geopolitică, şi a publicat cărţi precum: SUA-Irak, forţa democraţiei v/s dictatura forţei, în două ediţii, în 2004 şi 2005; Terorismul de la ameninţare locală la pericol global – în 2005; Lumea secretelor – o modalitate de a înţelege informaţiile strategice, ediţia I  în 2005, ediţia a II- a  în 2007; Geopolitica actuală descoperită în 200 de episoade, în 2011; coordonator şi coautor al cărţii Război în Balcani – Iugoslavia, primăvară sângeroasă la sfârşit de secol, în 1998.

General-maior (rt.) Corneliu Pivariu

A avut dialoguri inedite cu personalităţi internaţionale precum Samuel Huntington, Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski, Rafik Hariri (fost prim-ministru al Libanului), Robert Zoelick (Preşedintele Băncii Mondiale, din 2008), Alvaro de Vasconcelos (directorul Institutului de Studii Internaţionale al UE – Paris), senatorul american Bob Graham (fost preşedinte al Comitetului pentru Informaţii al Senatului SUA în perioada 2000 – 2007).

Este preşedinte şi CEO al firmei INGEPO Consulting, înfiinţată în 2006, precum şi fondatorul şi directorul publicaţiei bilunare bilingve „Pulsul Geostrategic”, apărută în martie 2007. Această revistă este difuzată şi apreciată  în 60 de ţări, inclusiv în România, fiind focalizată pe principalele evenimente geopolitice mondiale.

Citiţi mai jos interviul cu General-maior (rt.) Corneliu Pivariu:

Prognoze pentru următorii 20 de ani 

Ponderea forţei militare americane 

China este o altă lume 

Quo vadis, Rusia? 

Evoluţii în zona MENA 

Mutaţii pe “tabla de şah” a zonei extinse a Mării Negre

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult