Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Expertul in inregistrari Grigoras: Telefoanele pot fi ascultate si in stand-by!

Expertul in inregistrari Grigoras: Telefoanele pot fi ascultate si in stand-by!

scris de Ziua Veche
80 afisari

Statul roman detine monopolul pe expertiza inregistrarilor audio-video, astfel incat in cazul in care un agent al unui serviciu secret, un procuror, politist sau alt functionar falsifica o inregistrare este imposibil sa te aperi. Practic statul te acuza si tot statul iti face expertiza (prin experti platiti de la buget), fara sa-ti permita sa contesti un astfel de mijloc de proba cu o expertiza care sa ofere garantii de obiectivitate si impartialitate. Expertul nr. 1 din Romania pe voce si vorbire – Catalin Grigoras, de la Institutul National de Expertize Criminalistice, din subordinea Ministerului Justitiei a detaliat pentru ziuaveche.ro cum functioneaza sistemul.

 

 

Nascut in 1969 la Ramnicu Valcea, Catalin Grigoras a fost ani in sir singurul expert autorizat in analiza vocii si vorbirii din intreaga tara. In perioada 1994 – 2002, Grigoras a lucrat ca specialist pe inregistrari audio-video la SRI si la Ministerul de Interne, apoi a devenit expert criminalist, promovand pana la functia de director adjunct al INEC pe care a detinut-o in perioada 2006 – 2008, cand si-a inaintat demisia ministrului Catalin Predoiu in semn de protest fata de blocarea reformei in domeniul expertizelor independente.

Reporter: Sunteti expert de peste 8 ani in materia inregistrarilor audio-video. Ati lucrat si la SRI candva, dar si la Interne. Se poate spune ca s-a facut reforma in domeniul dsv?

Grigoras: Este nevoie de foarte multe modificari legislative pentru a putea vorbi despre o reforma reala a sistemului romanesc de expertize judiciare si criminalistice, pentru a respecta practica CEDO si a ne alinia la realitatile legislative si stiintifice din spatiul european. La momentul actual exista o multitudine de impedimente: expertizele criminalistice sunt un monopol de stat, partile nu se pot apara corespunzator in fata expertizelor efectuate de reprezentantii statului. CEDO a si sanctionat tara noastra in cauza “Dumitru Popescu vs. Romania”  pentru ca SRI a facut inregistrarile in respectivul dosar si tot el le-a expertizat prin specialistii lui. S-a considerat de catre CEDO ca Romania trebuie sa aiba experti independenti, la care partile sa poata apela pentru a putea contesta o expertiza suspectata de partinire.

Reporter: V-ati intalnit in activitate cu expertize incorecte ale functionarilor statului?

Grigoras: Eu insumi sunt un functionar al statului, si am avut ocazia sa vad expertize fara suport stiintific, adica fara credibilitate. La unele am facut o noua expertiza care a combatut lucrarea initiala. Magistratul este insa cel care decide daca tine cont de o expertiza sau nu.

Reporter: Va cunosc de multi ani si aveti reputatia unui profesionist corect. V-ati intalnit in cariera, ca angajat al statului, cu situatii in care s-au facut presiuni asupra dvs. pentru a efectua expertize cu concluzii impuse.

Grigoras: Da, au existat astfel de situatii, dar de fiecare data am contactat imediat procurorul de caz aducandu-i la cunostiinta despre ordinele primite sau presiunile efectuate asupra mea.

Reporter: Nu v-a daunat un astfel de comportament? Unii ar spune ca n-ati dat dovada de orientare. Poate dati si un exemplu.

Grigoras: Pe termen scurt este posibil sa ai o serie de avantaje, dar pe termen lung este sinucidere curata. Pot sa va relatez un caz trait de mine. Ofiter SRI fiind mi s-a solicitat sa efectuez o expertiza cu concluzii impuse, care urmarea discreditarea unor persoane. Mi-am dat demisia din SRI din cauza aceasta si am anuntat procurorul de caz.

Reporter: Despre ce caz a fost vorba?

Grigoras: Cel mai nimerit ar fi sa-l contactati pe chestorul de politie Florin Sandu, care azi e avocat, si care a fost victima in speta de care v-am facut vorbire.

Reporter: In cazul in care un serviciu secret contraface o inregistrare in scop de a compromite o persoana, ce poate face victima pentru a demonstra ca, de exemplu, s-au colat pasaje din mai multe convorbiri ale sale, astfel incat sa reiasa ca a avut discutii compromitatoare?

Grigoras: Din pacate, posibilitatile de aparare in astfel de situatii sunt limitate, deoarece institutele de stat care detin monopolul in expertizele criminalistice nu au software si baze de date corespunzatoare pentru depistarea unor inregistrari contrafacute.

Reporter: Bun, dar un om poate fi tinut arestat luni de zile pe o inregistrare contrafacuta, care il poate induce in eroare pe orice judecator. Observ chiar o practica a ultimilor ani ca la DNA, spre exemplu, oamenii sa fie trimisi in judecata exclusiv pe inregistrari telefonice, nesustinute de alte probe. Chiar nu se poate face nimic?

Grigoras: Atat procurorul, cat si partile, din punctul meu de vedere ar trebui sa poata apela la experti independenti (privati) care au competenta de a rezolva astfel de probleme.

Reporter: Dar noi n-avem niciun expert privat pe voce si vorbire in Romania. Ce-ati pazit cat ati fost director adjunct la INEC?

Grigoras: Prima legitimatie de expert criminalist autorizat pe voce si vorbire a fost eliberata de Ministerul Justitiei in 2003 unui inginer chimist. Impreuna cu directorul INEC, in anul 2007 am inaintat Parlamentului o serie de propuneri pentru infiintarea institutiei expertului criminalist independent, in conformitate cu practica CEDO si recomandarile Ministerului de Justitie din Olanda. Din motive pe care nu le inteleg, nici pana in prezent nu s-au autorizat experti independenti in voce si vorbire si nici in alte domenii.

Reporter: Ministerul Justitiei cum a tratat demersurile dvs? Le-a sustinut in calitatea sa de initiator de legi?

Grigoras: Se pare ca opiniile noastre sunt diametral opuse. Eu sustin necesitatea expertilor independenti, iar ei zic ca nu este oportun. Opinia mea este ca anumite persoane cu putere de decizie au interesul mentinerii sistemului actual anacronic, care dateaza din 1956, cand a fost desfiintat corpul expertilor independenti de pe langa tribunale.

 

Raspunsurile la intrebarile cititorilor

CALUGARUL: I-a tras palma aia Basescu acelui pusti, ori ba ?

Grigoras: Nu pot raspunde la intrebarea dvs. Expertul trebuie sa pastreze confidentialitatea asupra expertizelor pe care le efectueaza, similar medicilor, avocatilor, clerului.

PRESIUNI: Va rog sa-mi raspundeti daca intr-un fel sau altul s-au facut presiuni asupra dvs. in legatura cu expertiza in ce priveste scandalul casetei. Vorbesc despre orice fel de presiuni, directe sau indirecte. Sunteti 100% convins ca aceea palma nu a fost data?

Grigoras: Am afirmat în repetate randuri ca nu forta de presiune este importanta, ci forta de rezistenta la orice fel de presiune. Amintesc ca la finele anului 2009 conducerile INEC si MJ, pe de o parte si-au dat concursul pentru sabotarea functiei mele de sef al grupului expertilor audio la nivel european, functie în care am fost votat si ales în 2007 si 2009 de catre expertii europeni, iar toate costurile aferente acestei functii erau suportate din fonduri europene, nu de catre bugetul de stat al României; iar pe de cealalta parte continua sa comunice oficial aspecte neconforme cu realitatea si documentele oficiale europene. Imi exprim aceeasi hotarare de neclintit de a nu intra în nicio forma de “cooperativa”, de a nu-mi da demisia din SoJust si de a sustine în continuare necesitatea reformarii reale a sistemului romanesc de expertize criminalistice prin eliminarea monopolului de stat. Revin cu acelasi raspuns dat anterior, cel ca expertul trebuie sa pastreze confidentialitatea asupra expertizelor pe care le efectueaza. Va asigur ca rezist la orice forma de presiune si inclusiv la orice forma de incercare de sabotare a activitatii mele stiintifice si a rezultatelor obtinute

INTREBATORU: Ce inseamna lipsa de reforma in acest domeniu. V-as ruga sa explicati cat mai simplu, pentru a a intelege.

Grigoras: Pentru mai multe detalii accesati: http://www.forensicav.ro/blogg.htm

“Raportul independent asupra sistemului juridic”  – SoJust 2006 contine o serie de raspunsuri la intrebarea dvs. Datorita complexitatii problemei expertizelor criminalistice în Romania, un raspuns in cateva cuvinte ar putea fi neconcludent. Voi încerca sa punctez cateva aspecte:

1. Conform art. 1 din OG 75/2000 in Romania expertizele criminalistice se efectueaza de catre experti criminalisti oficiali (adica angajati în institute de stat), nu de catre experti criminalisti autorizati; în UE, Albania, Moldova si Rusia nu exista un astfel de monopol de stat.

2. In Romania si alte state exista sisteme si baze de date moderne ce nu sunt disponibile institutelor de stat din Romania, organele judiciare si partile neputand beneficia de facilitatile oferite de acestea datorita monopolului de stat. Practic, exista o serie de expertize criminalistice si tehnice judiciare ce nu pot fi efectuate în Romania, desi metodele, sistemele si bazele de date au fost elaborate de catre specialisti romani, au fost validate stiintific pe plan mondial, exista in Romania si sunt utilizate pentru expertize judiciare dispuse de catre autoritati din alte state.

3. În cazul Mirilashvili vs. Rusia (Nr. 6293/04, 11 decembrie 2008), CEDO a constatat faptul ca expertului partii i s-a permis doar sa exprime opinii cu privire la concluziile expertilor desemnati de procuror sa efectueze expertiza audio si nu i s-a permis participarea nemijlocita la efectuarea acesteia (similar sistemului din Romania, art. 1 ai 7 din OG 75/2000 si Legea 488/2002 in care expertiza criminalistica se efectueaza numai de catre experti oficiali, in institute si laboratoare de stat, iar expertului criminalist autorizat ii sunt permise doar observatii cu privire la obiectul expertizei, modificarea sau completarea acestuia, verificarea si completarea materialului necesar pentru efectuarea expertizei, obiectii la raportul de expertiza, adresate organului judiciar.

Conform practicii CEDO expertul este martor si este libertatea judecatorului sa decida cu privire la competenta unui martor expert desemnat de parte. Nu este de competenta Ministerelor de Justitie din UE sa impuna experti organelor judiciare si partilor.

RECUZARE: In ipoteza ca in calitate de expert desemnat pentru realizarea expertizei in ce priveste caseta ati fi fost recuzat, cine realiza expertiza? Se face in Romania sau trebuia sa aducem un bulgar sau moldovean?

Grigoras: Lista cu experti criminalisti autorizati în specialitatea “fotografii si înregistrari video” este disponibila pe site-ul Ministerului Justitiei:

http://www.just.ro/Portals/0/WWWW/files/criminalisti/EXPERTI_CRIMINALISTI%2011.11.2008.doc

De asemenea, va invit sa accesati pagina:

http://www.sri.ro/subpagini/56/expertize-tehnice.html

HUHU CIU: E adevarat ca daca avem telefoanele mobile in buzunar, in stand-by, tot ce vorbim acasa sau in alta parte poate fi ascultat de cei de la STS sau SRI? Daca opresc telefonul mai pot fi ascultat?

Grigoras: Da, puteti fi ascultat si cu telefonul in stand-by. Pentru mai multe detalii va invit sa accesati pagina: http://www.endoacustica.com/spy_telephone.htm

AFTERMARKET – CURIOS : sunt incriminate dispozitivele de ascultare cumparate de pe internet? Care este pedeapsa pentru folosirea unui astfel de dispozitiv si de ce nu se i-au masuri pentru ca aceste magazine on-line sa fie inchise?

Grigoras: Legea sigurantei nationale prevede inchisoare intre 2 si 7 ani pentru efectuarea de interceptari ilegale. Echipamentele disponibile pe internet pot fi utilizate atat legal, cat si ilegal. Nu este ilegala comercializarea si detinerea lor, ci doar folosirea lor ilegala. Plec de la un exemplu simplu – echipamentul walkie-talkie folosit legal de parinti pentru a auzi cand plange bebelusul aflat in alta camera. Daca plantezi un astfel de echipament in casa altuia, risti inchisoarea pentru interceptarea ilegala. Sau un alt exemplu real si intens mediatizat, cel al surprinderii pe camera video ascunsa a bonei care a maltratat un copil care facea mofturi la mancare. Inregistrarea a fost perfect legala si a dovedit infractiunea comisa de bona.

0 comentariu

Foreskin 06-11-2010 - 13:33

… Oare CATE MILIARDE DE Euro / Dolari sa fi furat din 1990 incoace… Mugurel.. !?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult