Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Intalnirile ziuaveche.ro – Uca Marinescu, o romanca la Polul Nord

Intalnirile ziuaveche.ro – Uca Marinescu, o romanca la Polul Nord

scris de Ziua Veche
88 afisari

Exploratoarea romanca Uca Maria Marinescu, singura sexagenara si a treia femeie din lume care ajuns la Polul Nord si polul Sud pe schiuri (2001), va fi in curind eroina unei noi experiente singulare, care-i va pune la incercare rezistenta fizica, si psihica: o calatorie in jurul lumii. Mersul pe urmele unor civilizatii disparute, dar si distrugerea mediului inconjurator, una din cele mai mari tragedii pe care le traieste in momentul de fata omenirea, i-au motivate  in cele citeva decenii, dificilele si ineditele trasee de pe toate cele cinci continente. Pleaca insa la drum, in aceasta intreprindere extraordinara, cu un gust amar: in urma unei  intimplari frustrante, traita in acest februarie, respectiv furtul, in timp ce venea cu trenul dinspre Baia Mare, a laptopului personal, cu toata documentatia si istoricul zecilor de calatorii pe care le-a facut prin cele mai indepartate colturi ale lumii, incepind din 1990.  Ne alaturam si noi, rugamintilor fierbinti ale d-sale, de a-i fi inapoiata, fie si intr-un format DVD, toata aceasta pretioasa arhiva!

Miercuri, 24 martie, ora 13.00, Uca Marinescu va fi prezenta in redactia ziuaveche.ro, cititorii fiind invitati sa-i adreseze pana atunci intrebari la rubrica de comentarii.

Sesiunea de intrebari s-a incheiat. Va multumim!

EXPEDITIILE, PERFORMANTELE SI DISTINCTIILE PROF. UCA MARINESCU

1990 – Strabate China si ajunge pana in Tibet.

1991 – 1996 – Calatoreste in India, Nepal si Sikkim, descopera profunzimea filozofiei si istoriei acestui spatiu mistic. Deasemenea viziteaza tari ale Europei si fixeaza repere ale originii vietii si culturii.

1996 – Traverseaza Canada de la est la vest si ajunge pana in regiunea Yukon la Oceanul Arctic, in ultimele asezari de eschimosi.

1996 – Efectueaza trasee in Alpi, Pirinei, Muntii Scotiei si Muntii Caucaz.

1997 – 1998 – Parcurge drumul strabatut de expeditia Belgica, pentru a comemora „Centenarul Belgica”, expeditie in care omul de stiinta Emil Racovita a participat acum un secol, traversand Patagonia si Tara de Foc in Antarctica. Uca Marinescu a marcat momentul centenarului prin inmanarea a doua placi comemorative din partea Academiei Romane, una la Statia de Cercetari Stiintifice „Almirante Brown” din Antarctica, iar cealalta la Centrul Antarctic din Punta Arenas – Tara de Foc.

UCA MARINESCU ESTE PRIMA ROMANCA CE A AJUNS IN ANTARCTICA, cea mai rece regiune a lumii. La intoarcere, Uca Marinescu a strabatut locuri ce stau marturie pentru existenta unor vechi civilizatii: Inca – Chile, Bolivia, Peru si Ecuador. Cu aceasta ocazie isi realizeaza visul de a ajunge in insula Pastelui – Rapa Nui.

1999 – traverseaza singura Africa de la sud la nord, strabate 11 tari (Africa de Sud, Namibia, Botswana, Malawi, Zimbabwe, Tanzania, Kenia, Sudan, Etiopia, Egipt, Tunisia) si descopera unicitatea „leaganului civilizatiei”.

2000 – Parcurge vechile drumuri maritime europene in cautarea vikingilor. Uca exploreaza peninsula Kola, taramul Marii Barentz, Arhipelagul Svalbard cu al sau Longyearbyen, Ny Alesund, Barensburg si insula Moffe. In timpul acestei expeditii viseaza la calota glaciara. Pe drumul de intoarcere ajunge in fiordul Magdalena, iar apoi isi continua drumul in cautarea vikingilor prin fiordurile Norvegiei. Traversand oceanul Uca Marinescu se opreste in Insulele Shetland si Faroe. In Islanda studiaza specificul insulei, in timp ce in Groenlanda – cea mai mare insula a planetei – exploreaza partea de sud in cautarea urmelor lasate de vikingi. Cu aceasta ocazie escaladeaza ghetarii, stapanii acestor locuri.

2000 – PRIMESTE DIN PARTEA PRESEDINTELUI ROMANIEI – DIPLOMA DE EXCELENTA.

2000 – PRESEDINTELE ROMANIEI O DECOREAZA CU ORDINUL NATIONAL „PENTRU MERIT” in grad de CAVALER.

2001 -Noul mileniu inseamna pentru explorator realizari supreme:

La 28 APRILIE; ORELE 13:40 UCA MARINESCU AJUNGE LA POLUL NORD PE SCHIURI: Pentru a reusi, a fost nevoie sa strabata 96 km pe schiuri, vreme de 13 zile, plecand din Siberia. Aceasta expeditie internationala a fost compusa din 11 membri. Punandu-si la incercare propriile limite, Uca Marinescu reuseste sa fie astfel prima romanca si singura femeie din grup care obtine acest rezultat de exceptie. Este greu de transpus in cuvinte bucuria de a-si vedea visele devenite realitate. Unul din cele mai emotionante momente a fost acela in care a simtit caldura soarelui si i-a vazut lumina reflectandu-se pe ghetari.

Drumul spre casa i-a oferit sansa de a studia tundra din peninsula Taimar, comunitatea Dolgana, crescatorii de reni si Laboratorul de conservare a mamutilor inghetati din Hatanga in Siberia.

2001 – SFARSITUL ANULUI SI AJUNUL CRACIUNULUI – 24 DECEMBRIE ORELE 14:00 O GASESC LA POLUL SUD DUPA 11 ZILE SI 120 km DE MERS PE SCHIURI LA -40 DE GARDE CELSIUS SI VISCOL.  UCA MARINESCU ESTE PRIMUL ROMAN; CEA DE A TREIA FEMEIE DIN LUME SI PRIMA CA VARSTA , CARE AJUNGE LA POLUL NORD SI POLUL SUD PE SCHIURI

2002 – ESTE RECOMPENSATA DE PRESEDINTELE ROMANIEI CU DECORATIA ORDINUL NATIONAL „PENTRU MERIT” in grad de ofiter.

Escaladeaza in premiera romaneasca in masivul Altai – Tavang Bogd varfuri de peste 4000 de m acoperite de ghetari vesnici.

Uca Marinescu este membra a Societatii Romane de Geografie, colaborator al Institutului de Cercetari Antropologice al Academiei Romane si colaborator al Muzeului de Stiintele Naturii „Grigore Antipa”. De asemenea este membra a Asociatiei Americane de Geografie.

PERFORMANTE

Tricolorul romanesc a insotit-o pe Uca Marinescu pe:

•  Elbrus – Caucaz, 1991

•  Kilimandjaro – Tanzania, 1999

•  Mt. Wilhelm – Papua Noua Guinee, 2003 – Premiera romaneasca

•  Tavanbogd – Altai – Mongolia, 2005 – Premiera romaneaca

•  Cucerirea Polului Nord pe schiuri, 26 aprilie 2001

•  Cucerirea Polului Sud pe schiuri, 24 decembrie 2001

Este primul roman care reuseste aceasta performanta, este prima femeie ca varsta si a treia din lume care ajunge intr-un singur an la cei doi Poli ai Pamantului.

•  Mont Biank – prin Elvetia, Italia si Franta, 2002

•  Mt. Kosiasko – Australia, 2003

•  Mt. Ossa – Tasmania, 2003

•  Mt. Ben Newis – Scotia, 1994

•  Trecking feminin in Himalaya, 1996

•  Ascensiuni in Alpii Dolomiti si Pirinei, 1992 – 1996

•  Vf. Mussala – Balcani, 1987

•  Vf. Rissi – Muntii Tatra, 1988

•  Pik Europa -Spania, 1998

Escaladarea ghetarilor din:

• Antarctica

•  Arhipelagul Svalbard

• Groenlanda,

•  Ghetarul Tasman – Mont Cook – Noua Zeelanda

•  Ghetarii Kennicaot si Ruth din Wrangel – St. Elias – Alaska.

• Ghetarii Alexander si Malchin – Altai – Mongolia

 

0 comentariu

maramuresanu 27-09-2010 - 15:14

Nu-i mare diferenta intre inflatie si felatie deoarece la inflatie te belesc comerciantii de bani!(nu cred ca se zice…te felesc de bani!?).

maramuresanu 27-09-2010 - 18:01

intre un dovleac si sfecla care o port pe umeri deoarece nu pot concepe elemente de baza ale economiei de piata.

Inflatia nu porneste cu comerciantii.
Infklatia porneste cu politicieni.Mai precis politicieni care sint tabula rasa in economie de piata precum sint eu.
politicienii promoveaza legi si edicte care conduc la devaloarizarea monedei ,deci la scumpirea artificiala a produselor si serviciilor.

In rest sint falit.Pardon felat.Nu de comercianti ,ci de ignoranta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult