Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Intalnirile ziuaveche.ro – Uca Marinescu: Romania ocupa primul loc in privinta distrugerii naturii

Intalnirile ziuaveche.ro – Uca Marinescu: Romania ocupa primul loc in privinta distrugerii naturii

scris de Ziua Veche
13 afisari

Cunoscuta exploratoare Uca Maria Marinescu a raspuns intrebarilor cititorilor nostri. Joi ea pleaca intr-o calatorie in jurul lumii care incepe din Ecuador. @ Va fi o expeditie a cunoasterii @ 5 continente, 2 oceane si 23 de tari @ Am avut sansa de-a gasi sponsori-prieteni… @ Efectul poluarii inseamna distrugerea vietii @ Din pacate, incalzirea globala este o realitate @ Daca albinele vor muri, vor muri si oamenii

mircea

 1.Ce urmariti cu noua expeditie?

 Va fi o expeditie a cunoasterii; ca de obicei plec cu multe intrebari si caut raspunsuri, avand ca obiective studiul civilizatiilor vechi, gasirea unor enclave de populatii care au rezistat impactului ,,civilizator” , filozofia lor de viata, poluarea impusa de om asupra naturii, implicit asupra vietii oamenilor, si studiul existentei apei pe pamant. Sunt locuri pe care eu nu le-am cuprins in anterioarele expeditii si acest nou drum va duce la un sumum de cunostinte pe o perioada de 5 luni, trecand prin 5 continente, 2 oceane si 23 de tari. 

 2. Cine va finanteaza?

 Complexitatea expeditiei a presupus o alta ,,expeditie” , pentru obtinerea fondurilor, si am avut sansa sa gasit sponsori-prieteni, care m-au ajutat sa obtin biletele de calatorie si strictul necesar pentru reusita acestei expeditii.  

 3. Cat costa o astfel de calatorie?

Cu aproximatie, cam 12.000 $.

4. Ati mai vazut tari in care distrugerile asupra mediului sa fie la fel ca cele din Romania?

4. Am trecut  pana acum prin 80 de tari, dar pot sa afirm cu mihnire, ca Romania ocupa un dureros  loc-prim, din punctul de vedere al distrugerii naturii,  ceea ce inseamna un efect direct asupra existentei omului, ca sanatate si spirit.

alex 

5. Pare ca nu v-a scapat nicio tara. totusi, ce locuri n-ati vizitat inca, si sunt in fruntea listei dvs.?

Pamantul este un dar pe care l-au primit oamenii si ar trebui sa il respectam, lucru care, din nefericire nu se realizeaza. Pamantul este atat de mare, incat este greu sa il cunosti, cum nu poti sa spui ca iti cunosti tara in amanunt, sau, in cazul nostru, chiar Bucurestiul in care locuim..

sandel 

6. Credeti in teoria incalzirii globale?

Consider ca aceasta incalzire e reala. Ea se desfasoara intr-un mod accelerat, si numai cei care ajung in locurile unde efectul incalzirii globale se poate vedea cu adevarat, pot sa isi dea seama de aceasta terifianta realitate. Una este sa privesti ecranul televizorului, sau  fotografii, si este cu totul altceva cand in fata ta este un ghetar care inainte se topea in metri, iar acum in kilometri. In zonele polare arctice, cei care sufera din cauza acestei incalziri sunt inuitii si flora si fauna, atat de importante pentru respiratia planetei.

7. Care ar fi primele masuri pe care le-ati lua ca ministru al Mediului in Romania?

Ca prima masura ar fi  alegerea unor oameni competenti, si cu responsabilitate. As incerca apoi sa refac tazaurul mediului romanesc. Trebuie sa spun, fara falsa modestie, ca sunt omul faptelor, si nu al vorbelor. 

raulgigi 

8. Care sunt cele mai mari distrugeri cauzate de poluare, pe care le-ati intalnit in expeditiile dumneavoastra?

Consider ca efectul poluarii inseamna distrugerea vietii. Cand spun viata nu ma refer numai la om,  ci  si la fauna si flora. Probabil ca lumea nu stie ca, daca spre exemplu albinele vor muri, vor muri si oamenii.

Intrebarile Iolandei

1. Unde ati avut sentimentul libertatii totale: in intinderile nesfarsite ale ghetarilor sau pe varful masivelor muntoase?

In intinderile nesfarsite ale zonelor polare simti infinitul, ai posibilitatea sa visezi, pentru ca albul pur si curat, combinat cu albastrul cerului, si culoarea de jad a ghetii iti dau un optimism si incredere in viitor. Atingerea unor piscuri inseamna o victorie a cutezantei, inseamna o incredere in propriile forte si categoric, cand cobori ai impresia ca poti sa infrunti orice pericol.

2.  Ce culturi v-au fascinat in mod deosebit?

Misterele culturii irlandeze, sacrul credintei tibetane, unicitatea culturii etiopene si mirajul cantecului ciocarliei, in Dobrogea.

3.  De ce credeti ca atat de putini pamanteni se incumeta sa strabata in lung si lat planeta?

Cred ca nu putem izola domeniul de cunoastere,  de alte discipline. Vedeti,  o cercetare  in domeniul fizicii, presupune o calatorie in stiinta care nu se termina niciodata si care, in final trebuie sa duca la niste concluzii. Stim bine, deasemenea, ca pregatirea spre exemplu, a unui balerin, pentru ajungerea pe culmile perfectiunii, presupune  o pregatire complexa si temeinica. Un medic  devine profesionist prin faptul ca iubeste viata si incearca sa salveze oameni…

4. Treceti in aceste zile din ajunul plecarii prin niste momente care sunt un amestec frustrant de deznadejde din partea dumneavoastra si de inoperativitate din partea autoritatilor.(Ucai Marinescu i s-a furat laptopul pe care avea datele din toate calatoriile pe care le-a intreprins din 1990 pana azi). Cu sinceritate, v-ati fi asteptat la o implicare expresa?

Desi cred ca problemele autoritatilor sunt complexe, si uneori dificile, ar trebui sa existe totusi o apreciere a personalitatilor din domeniul stiinta, cultura. Ele sunt cele care reprezinta atat Romania, atat la nivel national, cat si la nivel mondial. Acestia ar putea constitui un sfat al inteleptilor, pentru care conduc tara.

I.M: Uca Maria Marinescu,in incheiere, o urare din partea redactiei noastre,  drum bun si de revenire in tara cu un bagaj fabulos!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult