Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV UE a cheltuit pentru tigani de 600 de ori mai putin decat pentru vaci

UE a cheltuit pentru tigani de 600 de ori mai putin decat pentru vaci

scris de A.A.
14 afisari

Valeriu Nicolae a raspuns la intrebarile cititorilor ziuaveche.ro remarcand faptul ca fondurile alocate de Uniunea Europeana nu sunt suficiente pentru rezolvarea problemelor complexe ridicate de etnia rroma.

@ Atata timp cat curricula trateaza etnia rromilor in mod nediscriminatoriu, toti cetatenii romani de etnie rroma sunt obligati sa-si trimita copii la scoala

@ Sigur, sunt o gramada de idioti in comunitatile de rromi. Dar nu sunt determinati genetic sa fie idioti.

@ Sunt total impotriva ideii unei tari a tiganilor. Toti suntem cetateni romani si trebuie sa ne comportam ca si cum cetatenia romana ar avea si responsabilitati, nu numai drepturi.

@ JOBBIK este rezultatul “corectitudinii politice”, retoricii si lipsei de masuri concrete de integrare sociala. Reflecta de asemenea esecul sistemului educational maghiar in a de-nazifica o parte extremista a mentalului colectiv ungar.

@ Daca consider normala si benefica discriminarea pozitiva? Da, in conditiile in care este bine facuta. Discriminarea pozitiva poate duce si la aberatii de tipul celora pe care le putem vedea in Africa de sud, unde s-a ajuns la imbogatirea unei clici si la nimic mai mult.

 

sandel

Este o problema. Tiganii nu vor sa renunte la obiceiurile lor…alea rele…cum ar fi sa nu-si trimita copiii, sau sa si-i retraga de la scoala pentru a-i logodi la varste fragede? Intrebare: Cum putem noi sa-i convingem?

Raspuns: “Noi” nu avem cum sa-i convingem. E responsabilitatea statului sa se asigure ca drepturile copilului – printre care si dreptul la educatie – sunt respectate. Romania a semnat mai multe conventii internationale prin care statul s-a obligat sa asigure educatie pentru toti cetatenii sai. Atata timp cat curricula trateaza etnia rromilor in mod nediscriminatoriu, toti cetatenii romani de etnie rroma sunt obligati sa-si trimita copii la scoala.

Tiganii au o cultura in a-si etala bogatiile. Nu vad eu, sau nu au, cei bogati, cultura de a-i ajuta pe tiganii saraci? Eu observ ca si-i fac un fel de sclavi. Gresesc? Unde?

Raspuns: Hai sa ne uitam la Vantu, Catarama, Tiriac etc si toti bogatasii romani care nu sunt deloc cunoscuti prin actele lor de caritate. Multi dintre patronii romani isi trateaza angajatii in mod infect. Nu cred ca este o trasatura a culturii rrome, ci o problema a societatii romanesti in general. In plus nu cred deloc in dihotomia rrom-roman, cred ca toti suntem cetateni romani si ar trebui sa fim cetateni responsabili.

Rasputin

1) Stiti ce inseamna in limba tiganeasca: rom, roma, romale?

Raspuns: Da, dar nu inseamna ce scrii tu ca inseamna, spatiul e mult prea limitat pentru a face un curs de linvistica rromani.

2)Daca da, dece va este rusine cu numele etnic: tigan, ca sa-l schimbati in rrom?

Raspuns: Rrom este ceea ce folosesc rromii pentru a se identifica. Tigan vine din grecescul athiganous care inseamna “de neatins”, in opinia majoritatii cercetatorilor in domeniu.

3) Stiti ca numele etniei dvs. „tigan” este o denaturare a numelui etnic: CINGAR?

Raspuns: Nu, vezi mai sus.

4) Daca tot vreti sa va feriti de numele tigan, dece nu denumiti etnia dvs. cu numele corect: CINGAR?

Raspuns: idem

Explicatie pentru redactie: rom, roma, romale, romalo, în functie de dialect se traduce prin: suflet sau om. Limba „romanes” se traduce prin: limba oamenilor.

Raspuns: In tiganeste “manush” inseamna om.

liviu1

Este pusa special cu d-nul Valeriu Nicolae nebarbierit si fara cravata … Mesajul ar trebui sa fie clar: provocarea !!!

Ar fi foarte multe de spus despre relatia noastra cu natia tiganeasca … Sunt si foarte multe zicale cu privire la aceasta relatie si cu privire la aceasta natie !!! Vreau sa inteleaga d-nul Nicolae ca nu am absolut nicio idee preconceputa insa din pacate experiente triste cu tiganii am … Probabil este un cerc vicios din care nu pot iesi insa as dori totusi sa-l intreb cateva lucruri simple:

1) De ce exista in natia dansului o „predispozitie” spre nemunca, spre obtinerea de bani mai multi pentru o munca mai putina si facuta mai de mantuiala ?! Spun acest lucru deoarece practica si viata ne arata ca in „zonele” in care nu se fac munci grele, unde eventual se face un pic de specula, de inselatorie, proportia de tigani este covarsitor mai mare decat a romanilor.

Raspuns: In general avem tendinta sa gandim despre “ceilalti” in aceeasi termeni pe care ii folositi dvs. Exemplul italienilor, irlandezilor, japonezilor in diferite stagii de emigratie in SUA, in plus este o caracteristica a societatii romanesti: noi romanii avem o tendinta de a polariza lucrurile si de a ne vedea in extreme. Fie suntem cei mai buni, cei mai frumosi, fie suntem lenesi, nu ne place sa muncim, suntem smecheri etc.

2) De ce rezistenta aceasta la progres; ce stiu dansii si noi nu stim ?! Vine sfarsitul lumii mai devreme si nu mai are rost sa traim ca in mileniul al 3-lea ?!!! De ce sa nu progresati prin educatie, prin integrarea in societatea noastra care totusi va asigura de bine de rau conditii rezonabile in ceea ce priveste invatatura?

Raspuns: Sigur, sunt o gramada de idioti in comunitatile de rromi. Dar nu sunt determinati genetic sa fie idioti. Opunerea la schimbare este o reactie a minoritatilor impinse spre marginea societatii, in teoria sociologica. Aceasta nu justifica totusi “traditii” cretinoide din unele comunitati de rromi sau romani.

3) In fine, furatul este si el in natura omului dar de ce natia asta il are mai pregnant ? Este oare numai societatea noastra de vina ca-i marginalizeaza sau este asa pentru ca nu poate sa fie altfel ?!!! Intreb si eu …

Raspuns: Meredith are o istorie fascinanta a Africii in care explica de ce furtul este atat de raspandit. Descoperirile lui se pot aplica in mod usor si Romaniei, mai ales perioadei comuniste in timpul careia perceptia era ca furtul de la stat nu este furt. Aceasta se poate vedea in zilele noastre prin contractele cu dedicatie ale politicienilor, mita la nas, si peste tot in general. O schimbare de mentalitate ia timp si se face prin educatie. Nu a trecut nici indeajuns de mult timp probabil, iar procesul educational ignora partea aceasta.

Budapestanul

1. credeti ca este posibil ca pana la urma „rom” – „Romania” sa duca la aparitia unei tari a tiganilor?

Raspuns: Nu, si sunt total impotriva ideii unei tari a tiganilor. Toti suntem cetateni romani si trebuie sa ne comportam ca si cum cetatenia romana ar avea si responsabilitati, nu numai drepturi.

2. credeti ca ar fi bine sa apara o tara a tiganilor? daca da, unde ar trebui sa fie localizata aceasta tara? nu ar fi mai bine in Romania? deja aici sunt peste 5 milioane de tigani si ar fi foarte usor ca restul tiganilor din tarile inconjuratoare sa fie adusi aici.

Raspuns: Estimarea de 5 milioane este mult exagerata. Cele mai bune estimari sociologice propun o cifra maxima in jurul a 1,5 milioane.

3. cultura tiganeasca a inceput deja sa domine din ce in ce mai mult asa numita cultura romana (care oricum a fost cladita pe ceea ce nu au reusit romanii sa invete pe la Paris), credeti ca pana la urma cultura romana va disparea in favoarea culturii rome?

Raspuns: Nu, este absurd sa ne imaginam ca o sa dispara cultura romaneasca. E mult mai probabil sa dispara cultura rromilor, mai ales in conditiile in care din ce in ce mai putini rromi vorbesc limba rromani. In plus, marea majoritate a rromilor de succes isi ascund identitatea etnica, preferand sa fie romani verzi decat sa isi asume responsabilitatea de a promova modele pozitive de care avem atat de multa nevoie.

4. cati tigani credeti dvs ca traiesc in Romania in acest moment?

Raspuns: Vezi mai sus.

5. care sunt cauzele rasismului romanilor fata de tigani? nu este un paradox acest rasism anti-tiganesc, avand in vedere faptul ca foarte multi romani asculta manele si limba romaneasca a imprumutat foarte multe cuvinte din limba tiganeasca?

Raspuns: Rasismul nu are nici o legatura cu gusturile muzicale sau cu numarul de cuvinte similare. Ca exemplu sarbii si croatii vorbeau practic aceeasi limba la momentul in care s-au casapit. Anti-tiganismul are o radacina puternica, bine infipta in istoria Romaniei. Kogalniceanu are o teza de doctorat devastatoare in expunerea rasismului importiva tiganilor in secolul al XIX lea.

Rasputin

Ce parere aveti despre declaratiile partidului fascist maghiar Jobik referitor la soarta tiganilor în Ungaria? Stiti ca intrebarile puse de „Budapestanul”, vin din partea unui membru al conducerii partidului maghiar Jobik?

Raspuns: Nu stiu, dar am fost dintotdeauna amuzat de teoriile conspirationiste. JOBBIK este rezultatul “corectitudinii politice”, retoricii si lipsei de masuri concrete de integrare sociala. Reflecta de asemenea esecul sistemului educational maghiar in a de-nazifica o parte extremista a mentalului colectiv ungar.

Ereticul

Considerati normala si benefica discriminarea pozitiva de care se bucura minoritatea tiganeasca in Romania?

Raspuns: Daca consider normala si benefica discriminarea pozitiva? Da, in conditiile in care este bine facuta. Discriminarea pozitiva poate duce si la aberatii de tipul celora pe care le putem vedea in Africa de sud, unde s-a ajuns la imbogatirea unei clici si la nimic mai mult. Daca politicile de discriminare pozitiva sunt bine facute, lucrul acesta va duce la crearea unei clase de mijloc a rromilor care sa fie un partener solid in incluziunea sociala in Romania.

Membrii bogati ai minoritatii dvs. obisnuiesc sa-i ajute pe cei defavorizati / nevoiasi / saraci lipiti pamantului (prin donatii, acte de caritate, ajutoare umanitare, contributii de orice fel, etc.) sau doar le place sa faca parada de avutia lor (palate, masini exorbitante, nunti si inmormantari „faraonice”, etc.)?

Raspuns: Vezi mai sus. Plus Irinel Columbeanu.

 

Sofocle

Puscariile sunt ocupate in majoritate de tigani. Sunt pline. Este pentru ca sunt persecutati sau pentru ca comit infractiuni?

Raspuns: Este foarte periculos sa legi infractionalitatea de etnie. Peste 90% din crimele care se fac in lume sunt savarsite de barbati. Ceea ce inseamnaca peste 90% din crimele comise de romanii “puri” sunt comise de barbatii romani. Logica aceasta ar duce la o castrare colectiva 🙂

 

George Damian

Cati bani au cheltuit asociatiile neguvernamentale ale rromilor in ultimii 3 ani? Ce rezultate au obtinut? Cum apreciati activitatea acestor ONG-uri si a Agentiei Nationale pentru Rromi?

Raspuns: Ceea ce stiu este ca s-au cheltuit in jur de 250 milioane euro in ultimii 4 ani in intreaga Europa pentru rromi. Aceasta inseamna undeva de vreo 600 de ori mai putin pe cap de rrom decat pe cap de vaca europeana. Desi ar putea fi interpretata malitios propozitia dinainte, aceasta demonstreaza interesul statelor membre UE in a rezolva multiplele si foarte complexele probleme cu care ne confruntam. Oricum, s-au cheltuit foarte putini bani, insa exista o sensibilitate a presei la orice subiect care vinde bine, iar rasismul vinde.

Rezultatele obtinute comparativ cu sumele cheltuite de statul roman in alte domenii similare sunt probabil bune. Parerea mea este ca noi, ca societate si aici includ si ONG-urile rrome am esuat catastrofal in a stimula participarea civica a cetateanului roman. ANR nu a avut niciodata sprijin politic, a schimbat 6 directori in 5 ani ceea ce implica o lipsa de continuitate si in mod normal, rezultate pe masura.

 

 

0 comentariu

un cetatean 07-11-2010 - 12:12

„Cardul naţional de sănătate se emite individual pentru fiecare asigurat cu vârsta peste 14 ani. Asiguraţii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate în baza documentelor care atestă calitatea de asigurat.”

Va trebui sa platim pentru ei, ca pentru alti membri ai familiei, care sunt coasigurati ?

usla 08-11-2010 - 04:51

Astia sint nebuni de legat si o cauta cu luminarea. Mama are 87 de ani, 450 lei pensie si nu mai iese din casa de 3 ani. Locuieste la 50 km. de cel mai apropiat drum asfaltat. Cum va face ea sa intre in posesia acestui plastic cipat ? Zii ba sogore ! Si de ce sa plateasca ? Ba, in ce tara va treziti voi, scirbe nenorocite ? Mai aveti curajul sa iesiti pe strada ? Va asteptam, ca nu mai stiti de vorba buna, ordinele de afara sint mai convingatoare decit nevoile si starea poporului pe care faceti toate experimentele imaginabile de 21 de ani . GATA !

pepe 09-11-2010 - 08:32

inca un tundat de Siveco impreuna cu smecherii de la Casa…. finalitatea e 0…
trebuie sa stai la cozi la casa ca sa iti dovedesti calitatea de asigurat in secolul 21… asta ca urmare a altor minuni informatice marca Siveco !

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult