Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Întâlnirile ZV: Înfiinţarea Asociaţiei „Drumul Mătăsii”!

Întâlnirile ZV: Înfiinţarea Asociaţiei „Drumul Mătăsii”!

scris de Ion Petrescu
1.284 Afisari

Vasile Simileanu este directorul revistei “Geopolitica” şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Geopolitică „Ion Conea”. A fost nominalizat în Colegiul Ştiinţific al revistelor “Geopolitica şi Eurasia” din Italia şi „Geopolitica” din Iran. Şi-a luat doctoratul, în anul 2008, cu teza “Geopolitica spaţiului islamic”, la Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti. Anterior a absolvit Colegiul Naţional de Apărare şi Facultatea de Drept, din Bucureşti, ultima cu lucrarea de diplomă intitulată Spionajul şi mercenariatul prin prisma dreptului internaţional umanitar şi a drepturilor omului.Mişcări şi organizaţii teroriste”.

Vasile Simileanu

În panoplia îndârjirii sale, aceea de a acumula perspective ştiinţifice menite a-i facilita înţelegerea lumii care vine, dr. Vasile Simileanu a mai absolvit, cu rezultate la fel de meritorii, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice „David Ogilvy”, de la S:N.S.P.A. şi Facultatea de Geografie, din Universitatea Bucureşti. Întrebările şi răspunsurile care urmează nu sunt decât simple repere ale unui mod de a vedea altfel lumea de mâine.

De la Roma, la Teheran!

– Cui i se adresează, de un deceniu, revista GEOPOLITICA?

Revista “Geopolitica” a reuşit să se impună în mediul ştiinţific din România şi străinătate, având un public strict specializat, format din cercetători, oameni de ştiinţă, diplomaţi şi unii reprezentanţi ai mediului de afaceri – în special reprezentanţi de multinaţionale. Ca şi în urmă cu zece ani, revista a promovat şi continuă să publice articolele unor studenţi, masteranzi şi doctoranzi, în domeniile relaţiilor internaţionale, politologie, management, marketing, istorie şi din alte domenii de top, din cadrul învăţământului superior, din ţară şi străinătate, publicul ţintă fiind foarte divers. Importanţa acestei publicaţii este dată şi de colaborarea excepţională pe care o avem cu revistele “Eurasia” din Italia şi „Geopolitica” din Iran. În acelaşi timp, în urma discuţiilor cu prietenul meu Tiberio Graziani, acesta a reuşit să impună în mediul ştiinţific italian o revistă cu acelaşi nume.

Geopolitica Club Cafe

– Care sunt împlinirile Asociaţiei de geopolitică Ion Conea?

Împliniri? Sunt multe! Am reuşit să menţinem un standard ştiinţific, care a atras un număr mare de specialişti din străinătate, familiarizaţi cu geopolitica aplicată, care la noi – din nefericire – mai are de îndepărtat barierele impuse de un învăţământ excesiv teoretizat. Trebuie să se înţeleagă că accesul la informaţie de ultimă oră impune actualizarea permanentă a strategiilor geopolitice regionale şi globale, iar relaţia dintre student şi profesor trebuie să fie una interactivă, care să dezvolte un dialog permanent! În altă ordine de idei, am reuşit să organizăm o serie de conferinţe, cu impact la publicul avizat, cu săli pline de participanţi. Din acest an am iniţiat o cafenea geopolitică: “Geopolitica Club Cafe”, la care ne-am propus să avem invitaţi din mediul ştiinţific şi diplomatic, din ţară şi străinătate. În directă relaţie şi colaborare cu membrii asociaţiei am reuşit să ne impunem pe piaţa de carte, de specialitate, din România, cu o serie de lucrări de avangardă, în scopul schimbării mentalităţilor privind geopolitica – ca ştiinţă. Împreună cu o serie de specialişti din domeniile geografiei, relaţiilor internaţionale şi diplomaţie am generat unele organizaţii de interes aparte, necesare pentru dezvoltarea strategiilor ţării noastre pe plan internaţional.

Ecuaţia siriană versus cea iraniană

– Cum consideraţi că se va finaliza criza din Siria?

– Este un drum fără întoarcere, pentru regimul preşedintelui Assad! Probabil, într-un viitor nu prea îndepărtat, vom asista la o posibilă nouă reacţie gen Libia. Am convingerea că raţiunea va învinge îndărătnicia unui dictator. Libertatea şi democraţia se câştigă deseori, din nefericire, cu foarte multe victime.

– Ce evaluare aveţi privind relaţia viitoare a Iranului cu Occidentul?

– Iranul – o altă ecuaţie cu mai multe necunoscute – are în spate o istorie multimilenară, cu mari amprente asupra civilizaţiei şi culturii mondiale. Am considerat şi cred că raţiunea şi dialogul vor învinge. Iranul poate deveni un partener strategic pentru statele occidentale. Să nu uităm proiectul Nabucco şi polaritatea acestui spaţiu. Iranul este un actor geopolitic foarte important, iar participarea mea la unele conferinţe internaţionale la Teheran, ca de altfel şi în unele state occidentale – unde au fost invitaţi şi geopoliticieni iranieni – mi-a dat posibilitatea să descopăr profesori foarte bine pregătiţi în domeniu, cu care am colaborat şi am reuşit apoi ca să publicăm, în România, unele cărţi de specialitate ale acestora.

Revitalizarea axei euroasiatice

– În ce scop apare Asociaţia Drumul Mătăsii?

– În urma vizitelor făcute în unele state situate pe vechiul Drum al Mătăsii, am constatat interesul ridicat al acestora, pentru revitalizarea acestei axe euroasiatice, cu impact în strategiile actuale ale României, nu numai în domeniul energetic. Din abordările avute cu ambasadorii Tasin Gemil şi Vasile Soare,  am dezvoltat acest proiect, ziua de 21 iunie 2012 fiind momentul naşterii Asociaţiei Drumul Mătăsii, în Bucureşti, la Hotelul Hilton. Sper ca şi această asociaţie să se impună în mediile de interes din România şi străinătate, ca şi celelalte proiecte finalizate de-a lungul timpului. Aş dori să salut iniţiativele GEOPOL şi ASAGRI, care vin să întregească microcosmosul geopolitic din România. După cum observaţi, prefer acţiunile cu finalitate pragmatică şi evaluări laconice, cele de substanţă fiind apanajul studiilor publicate în revista care împlineşte acum un deceniu – „Geopolitica.”

1 comentariu

Radjasiha 21-06-2012 - 14:32

Cârlanul Vector,din rasa Premier
De cum i-au crescut coarne
Făcu război in cer.
Cu ale sale vânturi a inourat Olimpul
Politica de stână,ne pune iar pe gânduri.
Leit ca Titulescu,in plagiat se crede
Umbland cu-n cric in mână
Pe Zeus să-l suspende.
Morala:
Mai dragă asta-i bună
Semeni vânt,culegi …….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult