Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Întâlnirile ZV: NATO oferă asistenţă Republicii Moldova

Întâlnirile ZV: NATO oferă asistenţă Republicii Moldova

scris de Ion Petrescu
15 afisari

Nicolae Vascauţan este directorul Centrului de Informare şi Documentare privind NATO, din Republica Moldova. Un conaţional ce a primit girul Universităţii din Vilnius, pentru expertiza dobândită în studierea realităţilor geopolitice în Europa Centrală şi Răsăriteană şi pe cel al Universităţii de Stat, din Chişinău, pentru specializarea în relaţii internaţionale. A absolvit şi Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism, din cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent, din cel de-Al Doilea Stat Românesc, precum şi Şcoala de Jurnalism a Universităţii din Missouri, în SUA.

Nicolae Vascauţan , şeful CID NATO, din Chişinău

Are la activ şi un  stagiu la postul de Radio Europa Liberă, în Chişinău. A mai absolvit cursuri focalizate pe securitatea internaţională, la Academia de Apărare Regală, din Marea Britanie şi la Colegiul de Apărare a NATO, din Estonia. A publicat materiale într-o serie de publicaţii de profil, precum Journal of East European and Asian Studies şi Revista Asociaţiei George C.Marshall, din Republica Moldova. Cum un dialog telefonic m-a convins că – în afară de limbile engleză, rusă, ucraineană, germană şi lituaniană – vorbeşte neaoş româneşte, ca un frate de peste Prut, i-am pus câteva întrebări, la care a răspuns franc. Şi la obiect.

Generaţia tânără este mai receptivă la schimbări

– Care sunt obiectivele pe care Centrul de Informare Documentare NATO, din Chişinău, doreşte, sub conducerea dumneavoastră, ca să le materializeze în perioada următoare?

Prin statutul său, CID NATO şi-a stabilit următoarele obiective, pe care, în calitate de director, la fel ca şi predecesorii mei, voi încerca să le realizez: promovarea valorilor şi principiilor euro-atlantice în societate; familiarizarea cetăţenilor cu activităţile euro-atlantice în Republica Moldova, cu proiectele, programele şi instrumentele de cooperare dintre Moldova şi NATO; sprijinirea, prin programe şi activităţi organizate, a obiectivelor stabilite în Planul Individual de Acţiuni NATO-Republica Moldova; promovarea iniţiativelor societăţii civile, din Republica Moldova, în domeniul cooperării euro-atlantice, securităţii naţionale şi internaţionale, drepturilor omului; sprijinirea procesului de reforme, în conformitate cu valorile şi principiile democratice şi în corelaţie cu eforturile de apropiere a Moldovei, de structurile europene şi euro-atlantice. În plus, sperăm ca, pe viitor, să reuşim să atragem, prin iniţiativele noastre, cât mai mult interes din partea oficialilor, elitei politice naţionale, societăţii civile şi a jurnaliştilor. De asemenea, un loc aparte în programele noastre îl are generaţia tânără, care este mai receptivă la schimbări şi solicită o informare şi participare activă, la plăsmuirea propriului viitor. Pentru aceasta încercăm să diversificăm iniţiativele noastre, pentru a fi la fel de utile, atât pentru actorii statali, cât şi pentru societate, în general.

– În ce scop a fost organizată recenta reuniune patronată de CID NATO, în luna  iunie? Şi cu ce concluzii pragmatice s-a încheiat?

Masa rotundă cu genericul „Impactul Summit-ului NATO de la Chicago, pentru securitatea regională şi internaţională” a fost organizată în contextul lansării celei de-a 15-a ediţii a Jurnalului Academic, care este o publicaţie periodică a Centrului. De această dată, ediţia a fost dedicată recentului summit NATO şi a reunit contribuţiile experţilor naţionali şi internaţionali. Evenimentul a fost onorat de prezenţa ministrului apărării, Vitalie Marinuţă, precum şi a lui Dirk Schuebel, şeful delegaţiei UE în Moldova, dar şi a lui George Panayotov, ambasadorul Bulgariei în Republica Moldova, precum şi alţi oaspeţi de valoare. Discuţiile din cadrul evenimentului s-au axat pe agenda Summit-ului de la Chicago, relaţia NATO-UE, precum şi pe scopurile comune pe care le au acestea în relaţiile lor cu Moldova. În cadrul evenimentului, câţiva dintre experţii ce au contribuit la ediţie şi-au prezentat lucrările, unde au subliniat importanţa deciziiior luate la Summit-ul de la Chicago, pentru desfăşurarea reformei naţionale a sectorului de securitate şi apărare, oferind diverse recomandări pentru instituţiile statului şi pentru societatea civilă. Concluzia de bază, conturată în urma discuţiilor a fost că Republica Moldova ar fi avut mult de câştigat, dacă ar fi fost invitată să participe la Summit alături de ceilalţi parteneri ai NATO.

Capabilităţile Armatei Naţionale

– Cum evaluaţi parteneriatul Republicii Moldova cu cea mai puternică alianţă politico-militară din lume?

Cooperarea Republicii Moldova cu NATO se desfăşoară în limitele voinţei şi intereselor ambelor părţi. NATO oferă asistenţă şi suport Republicii Moldova, funcţie de solicitările şi, respectiv, contribuţia acesteia la obiectivele şi misiunile Alianţei. Acum, Republica Moldova nu este implicată în nici o operaţiune NATO. În acest mod, oferta NATO pentru Moldova este proporţională cu statutul său de consumator de securitate şi cu voinţa factorilor de decizie de la Chişinău, de a merge pe calea integrării euro-atlantice. Chiar dacă unii politicieni se eschivează de la o implicare mai activă în acest sens, spunând că nu avem cu ce contribui, Armata Naţională, de exemplu, în toţi aceşti ani de execiţii comune, în cadrul Parteneriatului pentru Pace, a dezvoltat anumite capabilităţi ce ar putea fi utilizate în misiunile Alianţei deopotrivă şi în interesul nostru. Ţara noastră a fost înalt apreciată, datorită contribuţiei militarilor moldoveni în operaţiunile ONU în Afganistan, unde Moldova a contribuit cu elicoptere, sau în operaţiunile ONU în Irak, unde Moldova a oferit câteva subunităţi de genişti. Participarea sau neparticiparea la operaţiunile NATO este o decizie suverană a fiecărui stat. În acelaşi timp, Moldova trebuie să ţină cont că modul în care NATO contribuie la reforma sectorului de securitate sau la procesul de transformare a Republicii Moldova, într-un veritabil furnizor de securitate, depinde de angajamentul acesteia, asumat faţă de Alianţă.

Rolul important pe care îl joacă România

– Colaborarea actuală, dintre cele două state româneşti, este utilă accederii accelerate a Republicii Moldova în comunitatea europeană?

Orice sprijin pe care Moldova îl primeşte pentru cauza europeană este utilă, mai cu seamă cel ce vine de la România, stat care, din punct de vedere geografic, dar şi politic, este implicat substanţial în promovarea transfrontalieră a valorilor EU şi NATO. De asemenea, România manifestă un lobby impunător, pe lângă instituţiile europene şi membrii comunităţii euro-atlantice, pentru cauza europeană a Republicii Moldova, lucru care – fiind completat de deschiderea autorităţilor moldoveneşti – a permis atingerea unor rezultate bune, în procesul de integrare europeană. Trebuie remarcat şi rolul important pe care îl joacă România şi în ceea ce priveşte oferirea experienţei în procesele de eurointegrare, de exemplu, prin organizarea şedinţelor comune a celor două guverne, ce contribuie la depăşirea unor aspecte de acomodare, a factorilor naţionali de decizie, la regulamentele europene.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult