Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Interviu cu Matthew RHODES, Centrul ”George MARSHALL”

Interviu cu Matthew RHODES, Centrul ”George MARSHALL”

scris de Ziua Veche
92 afisari

Aflat la Bucuresti pentru a participa, in calitate de Keynote Speaker, la Conferinta „Migratia si Geopolitica Migratiei in secolul XXI”, organizata de Fundatia Colegiului National de Aparare, Dr. Matthew RHODES a acceptat propunerea de a acorda un interviu, in exclusivitate, pentru www.fcnap.ro…

Dr. Matthew RHODES

Dr. Matthew RHODES

Alexandru CIUNCAN: Domnule RHODES, in primul rand – multumim ca ati acceptat invitatia noastra! Inainte de a incepe, insa, v-as ruga sa impartasiti cititorilor nostri si membrilor Fundatiei Colegiului National de Aparare mai multe informatii despre experienta dumneavoastra profesionala.

Dr. Matthew RHODES: Sigur, de asemenea, apreciez oportunitatea de a participa la aceasta conferinta si de a calatori la Bucuresti, la finalul lunii noiembrie. In prezent, detin functia de Director de Programe in Europa Centrala si de Sud-Est, in cadrul Centrului pentru Studii de Securitate „George Marshall”, aflat in Garmisch-Partenkirchen, Germania. Asa cum probabil unii dintre cititorii dumneavoastra stiu, aceasta este o institutie condusa atat de guvernul american, cat si de cel german. Centrul functioneaza de putin peste 2 decenii, oferind programe educationale legate de securitatea internationala ofiterilor militari si oficialilor guvernamentali, dar si altora de pe intreg teritoriul Europei, Eurasiei si, recent, din intreaga lume. Lucrez acolo din 2003, iar experienta mea profesionala de pana atunci s-a invartit in jurul functiei de om de stiinta in domeniul politicului, originar din Statele Unite, specializat in relatii internationale, in probleme transatlantice si, in special, in dinamica securitatii in Centrul si Sud-Estul Europei. Asadar, pentru mine, faptul ca am putut participa la acest eveniment a reprezentat o oportunitate interesanta.
A.C.: Sunt destul de sigur ca multi dintre membrii fundatiei noastre sunt interesati de cursurile organizate de Centrul Marshall. Care este modalitatea prin care cineva interesat se poate inscrie?

M.R.: Cele mai multe dintre invitatiile oferite de noi pentru programele de rezidentiat sunt organizate prin intermediul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti. Asadar, v-as sfatui sa luati legatura Biroul de Aparare Cooperationala pentru a afla ce cursuri sunt disponibile, in diferite perioade, si care sunt procedurile care trebuie urmate pentru a participa.
A.C.: Intorcandu-ne la problema migratiei, ati vorbit publicului din Romania despre impactul acestui proces asupra parteneriatului transatlantic. Consider ca acest lucru ne priveste sau ar trebui sa ne priveasca pe noi toti. Cum credeti ca evolueaza lucrurile in prezent, din acest unghi?

M.R.: Unul dintre lucrurile pe care am incercat sa le subliniez a fost ca, sigur, parteneriatul transatlantic este unul puternic si durabil, dar sunt cateva elemente prin care problema migratiei a adus unele provocari asupra relatiei si care se simt si pe plan intern, in Europa. A fost o adevarata lupta in momentul in care toate tarile continentului au incercat sa accepte situatia unui numar neasteptat de mare de migranti si sa gaseasca masurile corecte de cooperare pentru a face fata situatiei. In absenta unui raspuns efectiv, clar si coordonat, au existat si masuri nationale competitive. Au existat, poate, incurajari din partea unor forte politice extremiste, xenofobe, pe intreg continentul de a bloca cooperarea pe aceasta problema.

Cititi continuarea interviului AICI

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS