Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Marian Tutilescu explica ce ni se intampla dupa apropiata aderare la Schengen

Marian Tutilescu explica ce ni se intampla dupa apropiata aderare la Schengen

scris de Ziua Veche
11 afisari

.In mai putin de un an de zile vom intra in spatiul Schengen. Cu toate acestea unii dintre noi nu stim ce implica aceasta trecere de la spatiul ex-comunist, de unde nu aveai voie sa faci un pas in afara, la un spatiu unde ai libertate totala de miscare. Pentru a intelege mai bine aceasta trecere, secretarul de stat Marian Tutilescu, insarcinat cu problema spatiului Schengen, ne-a explicat ce implica aceasta etapa.

 

 

 

@ Cetatenii romani pot sa participe fara nici un fel de problema la orice selectie a fortei de munca in conditii egale cu cetatenii oricarei alte tari membre

 

@ Granitele romanesti vor devenii adevarate fortarete

 

@ Infractorii vor putea sa fie urmariti si pe teritoriul tarilor vecine

 

Ce este Spatiul Schengen?

 

Reporter: Daca ar trebui sa il definim succint cum de altfel il defineste si conventia, este un spatiu de libertate, de securitate si de justitie. De la aceasta sintagma putem sa ne extindem.

 

Marian Tutilescu: Spatiul de libertate presupune desfintarea controalelor de la granitele interne ale zonei Schengen, cel de securitate presupune imbunatatirea cooperarii politienesti in interiorul acestui spatiu, iar sintagma de justitie se aplica asupra respectarii legii in acest spatiu. De fapt, problema care apare in semnificatia acestei libertati de miscare este ca se aplica atat pentru cetateanul onest cat si pentru infractori. In cadrul de fata trebuie sa ne asiguram ca in conditiile actualei libertati de miscare trebuie sa avem mecanisme interne in cadrul acestui spatiu, cooperare politieneasca, penala si judiciara care sa permita si sa asigure siguranta lui.

 

Reporter: Ce castigam prin aderarea la spatiul comunitar?

 

Marian Tutilescu: In general libertatea de miscare, care este un lucru extrem de important. Din momentul in care am realizat aderarea la spatiul Schengen se opresc controalele la frontierele interne, se ridica punctele de control si bineinteles ca cetatenii romani vor circula absolut peste tot in acest spatiu avand libertate totala de miscare. De aici facilitatea de a-si obtine mai usor un loc de munca, posibilitatea de a nu se supune unor reglementari mai stricte in ceea ce priveste stationarea in orice loc al spatiului Schengen si, bineinteles, ca are efecte asupra mecanismelor economice. Cetatenii romani pot sa participe fara nici un fel de problema la orice selectie a fortei de munca in conditii egale cu cetatenii oricarei alte tari membre. Din punct de vedere economic contractele pe care le pot incheia cu mult mai multa usurinta pentru ca trebuie sa mai spun si faptul ca in ceea ce priveste extinderea spatiului de justitie la nivelul spatiului Schengen presupune inclusiv rapiditatea punerii in aplicare a unor hotarari judecatoresti pe teritoriul unor state parti. Esentiala va fi cooperarea politieneasca pentru a impiedica migrarea infractorilor in interiorul acestei zone. Pentru asta ai nevoie de infrastructura care sa iti permita accesul la bazele de date asa cum, in momentul de fata, fiecare stat are baze specifice pentru obiecte furate, persoane urmarite si disparute. In conditiile acestea, bazele de date care fac parte din sistemul Schengen vor fi accesibile tuturor politistilor. Noi vom putea introduce semnalari in aceste baze de date si le vom putea consulta. Orice lucrator de politie de la cel mai indepartat post din tara trebuie sa aiba acces la acest tip de date.

 

Reporter: Daca o sa castigam atatea, ce avem de pierdut pentru ca mai mereu trebuie sa existe si un revers al medaliei?

 

Marian Tutilescu: Nu avem nimic de pierdut. Ridicarea controalelor la frontiera interna va asigura libertatea de miscare pentru toti cetatenii si implicit si a infractorilor. Daca vreti puteti lua exemplu cand o persoana este victima unei infractiuni si hotul reuseste sa fuga imediat pentru ca nu il mai poate opri nimeni, nu mai poate fi dat in consemn. Insa el va fi dat in consemn la frontierele externe ale spatiului comunitar Schengen. Va intra in sistemul de semnalari, iar in momentul in care exista un mandat european acesta va fi retinut. In bazele de date pe care le vom implementa si noi se pot gasi informatii cu privire la persoanele care au mandate de extradare, cele care fac obiectul unui mandat european de arestare, cele disparute sau cele care trebuie plasate intr-un loc sigur, gen minori cu probleme psihice si persoanele care fac obiectul unor supravegheri discrete. Pe langa datele despre persoane, in sistemul Schengen se regasesc si date despre bunuri furate sau pierdute, in special autoturisme cu motor cu capacitate cilindrica peste 50 cm cubi, arme letale, documente referitoare la vehicule, pasapoarte, carti de identitate, bancnote si titluri de valori. Bunurile de patrimoniu nu sunt in mod explicit prevazute, dar si ele sunt introduse printre aceste categorii avand elemente proprii de identificare. Chiar daca nu vor mai exista controale la frontiera, infractorii care sunt urmariti de politisti romani si trec de exemplu granita in Ungaria vor putea fi urmariti de oamenii legi dar acestia nu vor putea sa foloseasca arma din dotare decat in aparare.

 

.Reporter: De intrat in spatiul Schengen am reusit. Intrebarea este vor exista situatii de a fi exclusi?

 

Marian Tutilescu: Este extrem de importanta realizarea acestei infrastructuri operationale. Exista o prevedere in acord potrivit careia daca sistemul informatic nu functioneaza mai mult de opt ore se reintroduc controalele la frontierele interne. Asta nu inseamna ca ai fost exclus din Schengen, ci ca ai obligatia sa reintroduci controalele si sa asiguri un control total pentru siguranta a ceea ce acum devine granita externa a spatiului comunitar. Practic se reinfiinteaza granita. Revenirea la normal este imediata, dar se face in urma unor controale a unor comisii de evaluare tehnica. De aceea pentru toate aceste sisteme exista si sisteme de rezerva pentru a nu risca o intrerupere pe o perioada mai mare si riscul sa fie astfel mai mic. Practic noi vom fi de anul viitor unul din statele cu cel mai ridicat grad de siguranta la frontiera pentru ca vom avea cele mai moderne sisteme de securizare a frontierei, datorita investitiilor care s-au facut. Trebuie sa va spun ca exista state membre Schengen cu traditie, care au facut obiectul unor evaluari si s-a stabilit ca nu mai fac fata catalogului de cerinte cerandu-se o noua reevaluare. Noi pana acum am trecut bine peste toate evaluarile cu exceptia frontierelor aeriene, unde cei din comisia de control au cerut o reevaluare doar la Aeroportul Otopeni “Henri Coanda”, unde este in constructie un terminal pentru spatii non-Schengen, care va fi terminat pana la sfarsitul anului. Se poate lua la un moment dat decizia ca unele state nu mai fac fata conditiilor de a se mentine in acest spatiu, dar excluderea trebuie sa se faca cu o unanimitate de voturi.

 

Reporter: Cum vor arata granitele romanesti dupa aderare?

 

Marian Tutilescu: Granitele romanesti, care vor devenii granite si pentru spatiul Schengen, vor avea montate stalpi cu radiorelee, camere de supraveghere cu infrarosu si termoviziune, care ofera o imagine foarte clara pana la 15 km si o mobilitate de 360 grade, vor acoperi practic 30 km. Ele nu vor fi montate in toate zonele, iar acolo unde acestea nu vor fi prezente vom avea patrule mobile cu masini si elicoptere, avand montate la randul lor astfel de camere. Granitele ramase ale Romaniei vor avea 2070 de km cu 50 de Puncte de Trecere a Frontierei. O situatie speciala va fi la granita cu Bulgaria, marginita de fluviul Dunarea pe care in fiecare zi trec foarte multe vase cu pavilion international. Vom controla cu omologii bulgari vasele cu patrule care nu se vor intercala niciodata.

 

 

Reporter: Cum ramane cu traficul care se face acum prin granitele romanesti, in special cel cu tigari?

 

Marian Tutilescu: Masurile de securizare la frontiera de Est, pentru ca pe acolo intra cele mai multe in tara, vor fi cu mult mai eficiente si mai ample si astfel vom combate acest flagel. Noi va trebui sa asiguram nu numai securitatea pentru frontierele noastre, ci si pentru celelalte state membre. In aceasta chestiune ajutandu-ne pe noi ajutam toata Uniunea Europeana. Noi estimam o crestere a presiunii migrationiste pe frontiera de Est, in special pe relatia Ucraina-Moldova, unde aceste retele de migranti vor exercita o presiune foarte mare in special din Asia si Orientul Mijlociu, dar trebuie sa luam in calcul ca pe langa tehnica ce va marii securitatea frontierei vor fi detasati si peste 2500 de politisti de frontiera din cadrul punctelor de trecere desfiintate. Vom deveni o fortareata fiind una dintre cele mai mari granite din cadrul Uniunii Europene.

 

foto: Lucian Curelariu

 

0 comentariu

ciobanu 08-11-2010 - 21:23

Oierii din Bucovina mai bine le-ar da sa linga sare atat la oi cat si la berbeci. Apoi sa-i impreuneze.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult