Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Mihai Bobocea: “La pensia privata nu ai ce pierde”

Mihai Bobocea: “La pensia privata nu ai ce pierde”

scris de Ziua Veche
53 afisari

Mihai Bobocea a raspuns intrebarilor userilor ziuaveche.ro  privind problemele cu care se confrunta sistemul de pensii. El este secretar general al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania @ Trei motive pentru care un salariat a ajuns sa sustina 3-4 pensionari: pensionarea anticipata, somaj transformat in pensie, inrautatirea continua a datelor demografica @ La pensia privata, nu ai ce pierde – sistemul functioneaza la fel ca si un cont bancar. In caz de deces, mostenitorii legali au drept de proprietate 100% @ Daca, pe perioada somajului, de exemplu, intrerupeti contributia la fondul de pensii ales, banii raman in cont, in proprietatea dvs., sunt investiti in continuare. Ulterior, puteti relua oricand contributia.

maria selavartea

Am mai multe intrebari, pe care le voi pune pe rand:

1 – care sunt diferentele intre diferitele sisteme de pensii (de stat, administrate privat, private) si care ar fi avantajele si dezavantajele fiecaruia in parte; asta ca sa stiu la care dintre aceste sisteme sa ma insriu

Mihai Bobocea: Diferentele sunt multiple, ele derivand din logica diferita de constructie a sistemului public de pensii (Pilonul I, pay-as-you-go) si cel privat (Pilon II obligatori sau Pilon III facultativ). Sistemul public este de tip redistributiv, bazat pe solidaritatea intre generatii. Cu alte cuvinte, contributiile platite azi nu mai sunt ale mele, nu se aduna nicaieri, ci doar platesc pensiile de azi – pentru mine, statul acumuleaza un punctaj de pensie si, odata cu el, promisiunea unui drept viitor la pensie. In schimb, sistemul privat de pensii se bazeaza pe dreptul de proprietate al fiecaruia pentru contributiile virate in sistem, pe administrarea si capitalizarea acestor bani si plata, la final, a acestor bani catre clienti, impreuna cu castigurile din investitii.

Lista de avantaje/dezavantaje e prea lunga pentru a o incepe aici, insa  as pune doar in oglinda urmatoarele concepte: risc politic + risc demografic (in sistemul public) versus risc investitional si de piata (in sistemul privat). Nu exista sistem fara risc, asa ca o solutie pentru fiecare e o balansare a celor doua, in functie de optiunile si preferintele personale (si de apetitul mai redus sau ridicat pentru un risc sau altul).

2 – care au fost anul trecut randamentele la aceste sisteme de pensii

MB: Chiar ieri am publicat rezultatele la zi ale fondurilor de pensii, e drept ca am actualizat in principal datele privind Pilonul II obligatoriu, urmeaza si PIII facultativ. http://www.apapr.ro/images/stories/materiale/COMUNICATE/2010/2010%2010.doc

Insa nu doar Asociatia noastra, ci si CSSPP, autoritatea de supraveghere a pietei, publica periodic aceste informatii.

Pentru perioada de la lansare (luna mai 2008) si pana in prezent, fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat un randament mediu anualizat de 16,9%, comparativ cu o inflatie de 5% in aceeasi perioada. La fondurile facultative, randamentul mediu anualizat este ceva mai redus, de doar 8%-9%, ele fiind lansate mai devreme (mai 2007) si prinzand in prima parte a perioadei de functionare caderea pietei de actiuni din 2007-2008.

3 – pentru stagiul minim de cotizare (de exemplu 25 de ani), suma minima cotizata (de exemplu – salariul minim pe economie) si o inflatie anuala de 2%, care ar fi suma pe care as primi-o, lunar, la pensie

MB: Din pacate, legea ne interzice in mod explicit sa realizam asemenea simulari sau calcule, fie si pur orientativ. Pentru asemenea calcule, insa, puteti folosi instrumente deja existente pe portaluri financiare specializate, va dau doar un exemplu: http://www.conso.ro/calculator-pensie-facultativa.html

4 – ce parere aveti ca intregul sistem de pensii (adica si cel care acum este de stat) sa fie administrat privat?

MB: Nu exista pana acum state care au facut tranzitia completa de la sistemul public de pensii (Pilonul I, pay-as-you-go) la un sistem administrat integral privat, de aceea discutia nu ar avea sens nici in Romania acestui moment. Pe de alta parte insa, in ultimele decenii se observa o tendinta de transfer de responsabilitate si evident de resurse financiare dinspre sfera colectiva acoperita de sistemul public (bazat pe mutualitatea si solidaritatea intre generatii) catre sfera individuala, in care fiecare trebuie sa aiba mai multa grija de planificarea propriului viitor financiar. Toate acestea sunt generate de tendintele demografice de la nivel global, de reducere a populatiei active si de imbatranire a populatiei totale, care pune presiuni serioase pe logica de constructie a sistemului public de pensii, care nu poate functiona eficient decat daca este sustinut de o “piramida” corespunzatoare a varstelor.

5 – cand preconizati ca statul nu va mai fi capabil sa plateasca pensiile?

MB: Realist vorbind, este putin probabil ca acest lucru sa se intample intr-un stat responsabil. Statele gasesc intotdeauna solutii, insa este important cat de acceptabile social si economic sunt aceste solutii: majorari de impozite/contributii, imprumuturi, inflatie, etc. Sau la fel de bine putem plati doar pensii si renunta la orice altceva – vezi in acest context si cele mai recente declaratii ale dlui. Guvernator BNR Mugur Isarescu. Inca nu suntem in situatia de a alege intre pensii si strazi, dar nici nu cred ca vreun roman isi doreste sa ajungem acolo. De aceea, reforma pensiilor promovata azi de Executiv, la cererea institutiilor financiare internationale, este mai mult decat necesara si, in pofida unor costuri sociale evidente, trebuie sustinuta. Altfel, ne putem trezi in situatii cu costuri chiar mai mari. Ma abtin sa folosesc in context exemplul Greciei, care asta a facut vreme de cativa ani – s-a imprumutat ca sa plateasca pensii si salarii…

Gigi Duru

1. avand in vedere ca speranta de viata la barbati in Romania este pe undeva la 68 de ani si se iese la pensie la 65 de ani (parca), ce rost mai are sa cotizez pentru pensie cateva zeci de ani si sa ma bucur de ea doar trei?!?! nu mai bine imi traiesc viata de banii aia? nu cumva e un fel de loterie? cel care are mai multe zile se bucura de banii celorlalti?

MB: Aceasta este o impresie relativ generalizata in psihologia colectiva. Toata lumea are impresia ca “nu traieste ca sa prinda pensia”. Cu toate acestea insa, cifrele nu mint: avem aproape 6 milioane de pensionari in Romania (aproape 5 milioane din sistemul public contributiv, aproape 800.000 pensionari agricultori, fosti CAP-isti si inca aproape 180.000 de pensionari “speciali”). Anul trecut, toate aceste pensii au costat 13 miliarde de euro. Uitandu-te la aceste cifre, nu s-ar spune ca nimeni nu apuca pensia, nu?

In realitate, desi varsta legala de pensionare este in acest moment de circa 63 de ani pentru barbati si 58 de ani pentru femei, statistica oficiala arata ca varsta medie REALA de pensionare este de 54-55 de ani. De asemenea, desi speranta MEDIE de viata este intr-adevar de 68 de ani la barbati si circa 74 de ani la femei, speranta de viata LA 65 de ani este mult mai ridicata. Ca urmare, perioada de plata efectiva a pensiei este chiar consistenta.

Cat priveste problema loteriei, doar o chestiune: vesticii si de obicei literatura de specialitate din domeniul pensiilor vorbesc tot mai des despre “longevity risk” = risc de longevitate, adica “riscul” de a trai mai mult decat “te tin” economiile. Nu e o exprimare cinica, ci una realista. E cam riscant sa iti faci planul de viata gandindu-te ca e suficient sa contribui 20 de ani, cand demografia arata ca poti petrece la pensie intre 12-20 de ani fara sa iesi prea tare din media statistica. Si ce faci atunci? “Loteria” functioneaza in ambele directii.

2. ce fel de garantii exista ca o sa apuc sa ma bucur de pensia pentru care cotizez? de unde stiu ca nu va aparea un nou premier Boc intr-o noua criza economica si ma va lasa fara banii mei?

MB: Nu inteleg daca va referiti la pensia de stat sau de acumularea de la pensia privata. In orice situatie, insa, vezi raspunsul de mai sus. E mai prudent sa iti planifici viitorul financiar cu o rezerva considerabila de “lichiditati” (sau contributii) decat deloc.

La pensia privata, nu ai ce pierde – sistemul functioneaza la fel ca si un cont bancar, pe care, in caz de, mostenitorii legali au drept de proprietate 100%. La fel ca pe orice alt activ financiar sau de alta natura. Deci daca apuci, sa spunem, sa contribui la o pensie privata (obligatorie sau facultativa, nu are importanta) 30 de ani si nu apuci sa iesi la pensie, din diferite situatii nedorite, valoarea contului astfel acumulat este datorata integral mostenitorilor legali, conform Codului civil.

La pensia de la stat insa, acest lucru nu este valabil, contributiile nu sunt acumulate, ci platesc pensiile celor aflati in plata astazi, adica actuala generatie de pensionari.

3. de ce trebuie sa tin eu in spinare trei-patru pensionari, dintre care cel putin doi sunt capabili de munca si mai si muncesc?

MB: Din cel putin trei motive, pe care le poti regasi, de exemplu, in analiza de aici: http://www.riscograma.ro/1905/19053-greseli-care-au-compromis-3-generatii/

Pensionari anticipate, somaj transformat in pensie, inrautatirea continua a datelor demografice, cam acestea sunt explicatiile obiective ale situatiei de astazi a sistemului public de pensii.

Poate ca intrebarile nu fac parte din domeniul dvs, insa eu unul nu vad sensul sistemului de pensii, dvs il vedeti?

MB: Sistemul de pensii are rost daca sunteti de acord cu rezonabilitatea raspunsurilor mele la intrebarile de mai sus.

raul

Ce se intampla cu cei care au aderat la pilonul 3 si nu mai pot plati pentru ca au ramas fara loc de munca?

MB: Asa cum spuneam si mai sus, toti participantii (clientii) la fondurile de pensii private (fie ele obligatorii sau facultative) au drept de proprietate asupra sumelor acumulate in contul lor personal de pensie privata. Chiar daca, pe perioada somajului de exemplu, intrerupeti contributia la fondul de pensii ales, banii raman in cont, in proprietatea dvs., sunt investiti in continuare. Ulterior, puteti relua oricand contributia. La Pilonul III de pensii private facultative, sistemul este suficient de flexibil pentru a permite intreruperea/reluarea contributiilor, precum si micsorarea/majorarea contributiilor, in functie de posibilitatile momentului. Mult succes cu gasirea unui nou loc de munca!

Pentru orice alte informatii pe tema pensiilor private, consultati www.csspp.ro si www.apapr.ro .

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult