Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Nicu Marcu: ANI a devenit o cazemata bine aparata chiar si in fata CNI

Nicu Marcu: ANI a devenit o cazemata bine aparata chiar si in fata CNI

scris de Ziua Veche
119 afisari

Prezent in redactia ziuaveche.ro, presedintele CNI a raspuns intrebarilor cititorilor  legate de ANI dar si la problemele economice si de mediu care i-au fost puse de cititori. Urmariti raspunsurile sale.

 

 

marcus aurelius

Care e parerea personala pe cae o aveti despre proiectul Rosia Montana? Doar sunteti la Mediu…

Este un subiect care nu se afla in sfera mea de competenta.

 

VANDA america

V-ati gandit vreodata sa va inscrieti in lupta pentru prezidentiale? daca da, de ce, daca nu, de ce? De ce nu ati facut un partid al tehnocratilor? Ati initia un astfel de partid?

In Romania, cine se lanseaza intr-o astfel de batalie pentru scaunul de presedinte trebuie sa aiba in spate, din pacate, o masinarie de partid. Altfel, este foarte greu, daca nu chiar imposibil. Deocamdata, este prematur sa ma gandesc la aceasta varianta. As vrea sa intelegeti ca sunt o persoana care se implica, nu suport sa raman un simplu observator, dar eu zic ca pot sa schimb cate v\ceva in domeniile in care am expertiza, atat cat sa fie mai bine decat este la aceasta ora. Cat priveste un  partid al tehnocratilor, nu cred ca romanii mai au incredere intr-o politica sincera si intr-o doctrina neamestecata cu  diverse interese care au dus ideea de partid pana la limita de suportabilitate. Nu, la acest moment nu as initia nici un partid. E nevoie mai degraba de un consens national al tuturor intelectualilor care, din pacate, accepta sa stea in umbra, sa taca, pentru un motiv pe care trebuie sa-l acceptati: presa, actualmente, poate sa denigreze oricat, oricum, pe oricine, si nu se poate repara ceea ce au daramat, chiar daca, de multe ori, atacurile au fost doar comenzi meschine primite de la diversi atarnatori de diverse functii. Ceea ce am facut insa, este ca am pus bazele unei asociatii, in urma cu un an de zile, impreuna cu cativa prieteni. Este vorba de fapt de o asociatie a tinerilor, care are drept scop promovarea intereselor nationale (ma refer aici la toate domeniile de activitate din societatea romaneasca) pe baza unor valori care au fost uitate, din pacate, dar la care, daca nu ne intoarcem, ca natiune, rapid, suntem pierduti.

maria

 

Daca ar fi sa exprimati o opinie personala, cum ati comenta decizia Curtii Constitutionale in privinta ANI?

Deciziile instantelor in Romania nu trebuiesc comentate, nici macar ca opinie personala Disecarea unor decizii fara echivoc date de autoritatea statului, oricare ar fi ea in domeniul respectiv, duce la haos, incet-incet. Fiecare se crede judecator, mai destept ca cel care a dat decizia, dar daca lui personal i se spune ca la locul de munca nu a facut un lucru bun sau a gresit ceva, se apara cu fudulie, aratand ca el este specialistul si nu permite cuiva din alt domeniu sa se bage sau sa-si dea cu parerea. Nu vreau sa credeti ca sunt de acord cu toate deciziile date, dar intr-un stat de drept legea, dura sau proasta, dar lege, daca nu se respecta, nu facem decat sa cream loc pentru instaurarea dictaturii sau anargiei. Intr-un stat de drept trebuie sa guverneze Legea.

Ce puteti spune despre eficienta activitatii ANI de pana acum?

 

Personal, eu sunt foarte exigent, de aceea am fost un critic constant al activitatii ANI, mai ales in ce priveste alegerea modalitatii de comunicare a institutiei cu opinia publica. Transparenta a lasat de la inceput de dorit, pana ce ANI a devenit o cazemata bine aparata chiar si in fata Consiliului National De Integritate. Am fost un inversunat sustinator al declasificarii procedurilor de verificare, pentru o mai buna transparenta. Ma raportez la acest moment, al declasificarii procedurilor, pentru a sublinia faptul ca in acest fel se putea scapa de criticile constante aduse de societatea civila si de mass media in ce priveste corectitudinea verificarilor realizate de inspectorii ANI. De multe ori am sustinut ca aceasta institutie trebuie sa fie perceputa ca o entitate cu rol de cercetare administrativa, asa cum dealtfel a fost stabilita si prin lege, si nicidecum sa lase impresia opiniei publice – cum dealtfel s-a si intamplat, ca este mai ceva ca Parchetul. Personal, cred ca aceasta activitate de verificare a averilor trebuie sa existe chiar si ca institutie independenta, dar cu o mai mare transparenta si cu respectarea Constitutiei. Trebuie recunoscut faptul ca a fost o zbatere imensa pentru a se crea aceasta institutie, si un efort destul de mare pentru a functiona in conditiile in care trebuiau si specializati oamenii in acest domeniu.

V-ati gandit ca alaturi de societatea civila/ONG sa consolidati in Romania ideea de voluntariat prin care albii de rauri, paduri si mari suprafete s-ar putea curata de peturi si alte mizerii sau de plantat copaci?

 

In ce priveste plantarea de arbori, sunt initiative ale unor asociatii care s-au si concretizat si care continua sa faca aceste eforturi, fireste, in perioadele din care trebuie facuta aceasta impadurire. In acest sens, sprijin o astfel de initiativa a inginerului silvic Dan Popescu, care in umra cu cativa ani a reusit sa convinga mii de oameni sa se asocieze pentru ca, impreuna, sa beneficieze de programe destinate special impadurii unor suprafete imense din sudul tarii, acolo unde desertificarea este un pericol pentru mediu.De asemenea, la nivelul Ministerului Mediului se deruleaza atat de la bugetul statului, de la dondul de mediu si din surse proprii ale Regiei Nationale a a Padurilor programe de mare anvergura pentru impadurirea terenurilor degradate, dar si a terenurilor agricole necultivate. Ca exemplu, numai din fondul de mediu s-au alocat anul acesta 353 milioane lei pentru aceasta activitate de impadurire, ca sa nu mai vorbesc si de alte surse de unde sumele au fost destul de mari.

 

honorius

 

Ce faceti acolo, la minister, pentru stoparea furturilor din paduri si taierile care se fac noaptea in zonele pline de gatere?

 

Pot sa va spun ce am facut eu in aceste doua luni de cand ma aflu in minister. Am promovat si a fost aporbat un proiect de lege care sanctioneaza drastic furtul de masa lemnoasa si pune la dispozitie instrumentele necesare organelor statului pentru combaterea acestui fenomen.Spun asta pentru ca, pana in momentul de fata, functioneaza o lege extrem de permisiva si care lasa posibilitatea contravenientilor sa-si faca de cap.

Garda aia de mediu mai exista? Si ce face ea? Prin multe parti e mana-n mana cu hotii. Ce initiavive aveti?

 

Mai exista si chiar are foarte multe actiuni in teren, numai ca mediatizarea lor cam lipseste.

Ce veti face pentru ca turistii nesimtiti sa nu mai lase reziduurile alimentare pe marginea raurilor de munte pe unde isi petrec sambetele?

 

Exista dispozitii clare cu privire la cele sesizate de dumneavoastra, Dar, aici trebuie sa punem pe tapet si problemele de constiinta pe care le au cetatenii, precum si lipsa unei educatii corespunzatoare inclusiv in acest domeniu, al protejarii mediului inconjurator. Oamenii trebuie sa inteleaga ca sanatatea lor tine de asta, si ca multe dintre focarele de infectii din zonele in care sunt aruncate aceste reziduuri dauneaza tuturora, inclusiv copiilor lor. Si mai grav, natura, trebuie sa stiti, se razbuna pentru tot raul care i se face. In timp.

 

 

bandy

 

V-as ruga sa ne spuneti cine ar trebui remaniat dupa opinia dvs din acest guvern?

 

Fiind un tip pragmatic, personal as fi crezut ca in vremuri de criza, ca situatie exceptionala in care se afla lumea si implicit noi, e nevoie sa apelam la servicile celor mai buni specialisti, pe diverse domenii de activitate, asa cum le spunem noi, tehnocrati. Cred ca puteti sa gasiti singur raspunsul meu printre randuri.

Are Ministerul Mediului vreo initiativa legata de gropile ecologice? Cand o sa fie curat si in romania ca in Austria?

 

Da, are. In acest moment, se desfasoara, prin programul POS Mediu, Axa prioritara 2 care priveste sistemul integrat de management al deseurilor. Acerst sistem integrat se realizeaza la nivelul fiecarui judet prin proiectele depuse de consiliile judetene.

 

Vladimir

 

Romania nu are bani – zice Boc- nici de pensii, nici de Sanatate. Ce parere aveti de pustiul de bine pe care il facura astia din Guvern dand Republicii Moldova 100 de milioane de euro nerambursabili?

 

Nu cunosc sursa din care provin acesti bani, deci nu pot comenta.

De ce se plange Boc ca nu se acceseaza fondurile europene? Unde e buba? Nu cumva la POSDRU?

Accesarea fondurilor europene este ingreunata, in primul rand, de birocratia care exista in aceste institutii. Pe langa asta mai adaugam si lipsa de transparenta si de comunicare cu potentialii beneficiari, dar si politica la nivelul fiecarei institutii publice care ar trebui sa deruleze concret aceste proiecte. Exista o secretomanie in acest domeniu al accesarii de proiecte pe fonduri europene. As merge pana acolo incat sa spun ca ar trebui create echipe de lucru, din randul functionarilor publici care sa se ocupe de scrierea cestor proiecte pentru autoritatile teritoriale locale (primarii), pentru ca de multe ori conducatorii acestor institutii nici macar nu au auzit de axele prioritare pe care se pot accesa fonduri.

 

Ca fost sef de ANAF puteti spune ce ati schimba in aceasta structura pentru ca sa nu mai existe prin birouri toate proastele adunate la un loc dupa mutra, pile si fusta?

 

As continua programul de informatizare integrat al structurile fiscului din toata tara pentru a elimina contactul direct cu persoanele de la ghisee, ar trebui sa existe un Cod de buna conduita al functionarului ANAF, ar trebui sa existe sanctionari dure ale acestuia in cazul in care greseste si greseala lui duce la plata nor despagubiri catre cetateni din banii de la buget. Prima masura, insa, care trebuie luata in administrarea fiscala este restructurarea si reorganizafea acestei instiitutii. Pentru ca in acest moment agentul economic poate fi verificat in acelasi timp de Garda financiara, de controlul fiscal, de controlul vamal. De aceea se impune, in opinia mea, atat consolidarea si integrarea acestor servicii de control cat si gruparea  tuturor formelor de impozitare intr-un singur singur impozit, total, astfel incat contribuabilul sa nu mai stea cu grija platii in cascada sau a unor sume eronat calculate, ca sa alerge sa si le recupereze, prierzand timp si, implicit, profit la locul de munca.

 

 

burebista

 

Ati anticipat ca Alis Draghici o sa ridice aceasta expectie? Doar era si membra in CNI dar si avocata lui Bradisteanu?

 

Nu am anticipat. Dar oricum, aceasta exceptie putea fi ridicata oricand in cadrul unui proces.

Actualul proiect de lege cum vi se pare? Mai constitutional?

Cred  ca toata lumea a vazut azi ce s-a intamplat cu legea cea noua in Parlament. A fost respinsa, dupa care a fost admisa. Astept runda finala si pe urma vom vedea daca s-a gresit cu legea, poate in rezultatul vreunei viitoare exceptii de neconstitutionalitate. Sugerez parlamentarilor sa nu se joace. E vorba de un lucru serios, care macar acum sa fie facut cu cap.

 

Ce avere aveti?

 

O casa care este ipotecata pentru un credit, a la long, si inca un credit ANL pentru constructia unei locuinte la care m-am decis sa renunt in urmatoarea perioada. In afara de asta, am teren agricol, mai putin de un hectar, sotia mea are un Matiz si cam atat daca e vorba de bunuri. Sotia mea mai are mostenire parte dintr-o casa a bunicii ei. E mult? Declaratia mea de avere inca se mai afla pe site.

 

valeriu chan

 

Ce achizitii va face ministerul mediului pentru depoluarea apelor din Romania?
Cand o sa avem si noi incineratoare ecologice?

 

Nu face parte din activitatea mea de coordonare.

Cum s-au cheltuit banii ANI? Ati facut u audit, domnule economist?

 

Executia bugetara a agentiei este verificata de catre Curtea de Conturi care are competente in acest sens. Auditul nu este in atributiile CNI.

 

ioly

 

In conditiile in care legea ANI trebuie refacuta, CNI ce rol va juca? Se va schimba ceva in atributii?

 

Sa asteptam sa vedem forma finala a legii.

Ce a facut CNI-ul asta pana acuma si cu cat sint platiti membrii CNI? De ce a lasat ANI sa ajunga un instrument politic?

 

CNI a facut ceea ce a avut in competente. Membrii CNI sunt platiti cu aproximativ 1500 lei pe sedinta. Eu vreau sa cred ca ANI nu a actionat ca instrument politic.

 

 

corinela

 

Cum se face ca detineti doua functii, si la CNI dar si la minister? Aveti timp sa faceti ambele lucruri bine? Sau e doar chestie de bani?

 

Numirea mea ca si presedinte al consiliului, respectiv membru al consiliului, s-a facut in baza calitatii de reprezentant al ministerului. Intotdeauna cand am simtit ca lucrurile m-ar depasi, nu am mai facut pasul. Daca am acceptat, inseamna ca pot! Nu e o chestie de bani.

Domnule profesor, ce ar fi mai bine pentru studentii pe care-i aveti, sa plece din Romania sau sa continue sa traiasca acest cosmar?

 

Tinerii trebuie sa aiba in preocupari acumularea de cunostinte si sa le puna in practica acolo unde ei considera ca aceste acumulari doau rezultate. In acelasi timp, trebuie sa aiba si atitudine, initiativa, sa fie implicati mult mai mult in schimbarea in bine a societatii, nu sa astepte rezultate de la lipitorii de afise.

 

mardale

 

De ce nu v-ati implicat in nici un partid? nu va inspira incredere nici unul?

 

Am fost educat sa ma desavarsesc profesional pentru ca doar asa pot reusi in viata. A intra intr-un partid ca sa reusesti e o prostie. Nu ma regasesc doctrinar in nici unul dintre partide.


Daca nu sinteti in nici un partid cum de v-au ales secretar general adjunct la Mediu?

 

Nu am fost ales, am fost numit, pe competenta, ca si la ANAF.

 

oleg

 

Unde credeti ca a gresit actuala conducere ANI?

 

Greselile ANI au fost sanctionate de opinia publica, acum trebuie sa invete din ele si sa nu le repete.

 

geneio

In ce ati investi in acest moment in Romania?

 

In cercetare. Dar, economic vorbind, in perioada urmatoare cea mai buna investitie ar fi Bursa.

 

sandel

 

Cand va rezolva Ministerul Mediului dosarele de retrocedare din „Lacul Vacaresti” pe care le-a preluat acum doi ani de la PMB si pe care le-a ingropata mai ceva ca primarii capitalei din ultimii douazeci de ani?

 

Comisia instituita la minister va trebui sa-si faca treaba cat mai repede ca sa rezolve problema aceasta pentru ca sunt cateva sute de dosare ale oamenilor, pe Legea 10, care trebuie sa fie repusi in drepturile pe care le au. Conform legii.

0 comentariu

caramache 09-11-2010 - 03:29

” Cui foloseşte această hărţuială modernă, organizată de Al-Qaida contra Statelor Unite? Probabil statului arab obişnuit să ţină în şah trupele americane, cât mai departe de frontierele proprii. Motiv pentru care sprijină, în toate formele posibile, mişcarea talibanilor din Afganistan. Susţine financiar militanţii Al-Qaida din Irak, care chiar pe 2 noiembrie a.c. au reuşit cel mai grav atentat organizat în Bagdad, cu 120 de morţi şi 300 de răniţi, prin detonarea bombelor din 19 maşini capcană amplasate special în cartierele şiite. Încurajează avântul războinic al mişcării Hezbollah, în Liban, contra Israelului.Numele acestei ţări l-a rostit, pe 2.11.2010, în faţa Comitetului pentru Securitate şi Afaceri Externe din Knesset, şeful intelligence-ului militar israelian, generalul-maior Amos Yadlin, care, într-un briefing de rămas bun, la încheierea mandatului său în acea funcţie, a precizat că Iranul este cea mai mare ameninţare pentru existenţa Israelului. Implicit a S.U.A.”

caramache 09-11-2010 - 03:30

Scris-a savantul…2/3
” Colonel (r.) dr. Ion Petrescu.
În 1995 a urmat Cursul de Relaţii Publice, la Centrul pentru Jurnalism Independent.
În 1996 a absolvit Cursul de Limbă Engleză, la Baza Forţelor Armate Canadiene, din Borden, lângă Toronto.
În iulie 1997 a finalizat, cu nota maximă, Cursul Postuniversitar de Comunicare şi Relaţii Publice, din Colegiul de Comandă şi Stat Major, din cadrul A.Î.S.M.,
iar în octombrie, acelaşi an a absolvit Cursul Postuniversitar de Jurnalism,
la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, din Universitatea Bucureşti.
În 2000 a absolvit Colegiul de Studii Internaţionale şi de Securitate din Bavaria, în Germania, echivalat de Ministerul Apărării Naţionale, în România, cu Colegiul Naţional de Apărare.
În 2004 a urmat Cursul “Intelligence and Democracy”, organizat la Bucureşti,
de Centrul pentru Relaţii între Militari şi Civili, al Forţelor Navale Americane, din Monterey, California.
Tot în 2004 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare.
În 2006 a devenit licenţiat al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic,
din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.
Este vicepreşedinte al Asociaţiei “George C. Marshall – România”.

caramache 09-11-2010 - 03:32

Scris-a savantul …3 /3

Ce fel de doctor savant colonel (r) este acela care sustine ca IRANUL este o tara ARABA ?!?!?! Intelilgence specialist? Poate la coada vacii !

YAKOV 09-11-2010 - 04:32

Am scris ca nu mai credem in bazaconiile cu teroristi. Ne plac SF-urile de calitate, nu cele izvorate din imaginatia saraca a unor colonei de la CIA.

YAKOV 09-11-2010 - 04:36

Ba, tu nu il critici aci, ci il lauzi si ii pusasi toate diplomele si onorurile. Esti coleg cu Ion Petrescu, la firma „Dezinformari si Manipulare”.

caramache 09-11-2010 - 11:44

Ba, ca coleg a lu’ polonikovnikul granitzer felcer Petrescu Ion a fost polonikovnikul tiligrafist felcer Petrache Costinel- javra ca el. Petrescu a dovedit cu marea si iepocala descoperire ca Iranul este o tara araba ca nu ieste masi prejos de marea savanta de faima la mondiale si de renume la internationala – descoperitoarea codoiului. Astia doi (r) kkolonei sunt pretini si locatari in comum in cusca Latrat catei. P.S. Si nu uita ca colonelul (r) Petrescu a fost laudat si premiat de trecent mortul Paunescu. Stii vorba aia „Spune-mi cine te lauda – sa vad cat esti de paguba”…

Victor Radulescu 09-11-2010 - 19:51

In loc sa stergeti comentarii strict tehnice, mai bine reveniti cu o erata asupra continutului articolului. Iranienii NU sunt arabi, sunt urmasii persilor. Si tot n-am inteles de ce ar fi o amenintare la existenta israelului automat si o amenintare „implicita” la existenta SUA …

caramache 09-11-2010 - 21:57

i-am tras-o autorului pentru o neatentie
suntem geniali

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult