Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV “PDL nu va ajunge ca PSD-ul lui Năstase din 2004″

“PDL nu va ajunge ca PSD-ul lui Năstase din 2004″

scris de Roland Catalin Pena
39 afisari

Există voinţă în Partidul Democrat Liberal pentru a se scăpa de pete gen Păsat şi Ridzi, a spus preşedintele tinerilor PDL Cristian Hriţuc, la Întâlnirile Ziuaveche.ro

Cristian Hriţuc este presedinte interimar al OTPDLZiuaveche: Înainte să ne întâlnim, m-am uitat pe componenţa conducerii tinerilor PDL. Numele de acolo nu-mi spun mare lucru. De ce?

Cristian Hriţuc: Nu aţi auzit de ei pentru că mulţi nu au ieşit în faţă. Dar asta nu înseamnă că nu sunt prezenţi în politică, în administraţie şi în viaţa comunităţii. Cei mai mulţi au preferat să tacă şi să facă. În special după „cazul Ridzi”, strategia noastră de comunicare, a tinerilor din PDL, s-a schimbat. Ştiam că, orice am face, televiziunile ne-ar fi trecut faptele în plan secundar şi ar fi început prezentarea oricărei ştiri cu „urmaşii lui Ridzi” au făcut şi au dres… Am preferat să ieşim mai puţin în spaţiul media şi ne-am concentrat mai mult pe comunicarea om-cu-om. Dar pentru că tot aţi vorbit de colegii mei din echipa de conducere a tineretului democrat liberal şi pentru că este prima oară când acord un interviu în această calitate, vreau să vă spun trei lucruri care au fost făcute de această echipă.

Am reuşit să fim primiţi în YEPP (n.red. –Tineretul Partidului Popular European) ca membri cu drepturi depline, iar aici, indiferent de ce o zice toată presa, vreau să vă spun un lucru. Meritul principal pentru integrarea în YEPP îl are EBA. Primirea se va oficializa la congresul din luna mai al organizaţiei.

Doi: am reuşit să formăm în cadrul organizaţiei de tineret 90 de traineri în comunicare, care oricând îi pot învăţa pe oamenii politici cum să se prezinte în spaţiul public. La acelaşi capitol, vă mai pot spune că am reuşit să formăm 30 de tineri pregătiţi în a preda studii comparative de doctrină. Şi trei, am reuşit să facem o Carte albă a guvernării în privinţa măsurilor luate pentru tineri, lucrare care o să apară săptămâna viitoare.

ZV: Vorbesc cu tine şi-mi dau seama că ai da mai bine la televizor decât majoritatea celor care se înghesuie să lumineze poporul…Totuşi, jur că nu te-am văzut pe sticlă. Dacă eşti atât de timid şi modest, ce cauţi în politică?

C.H. V-am spus că este vorba de o strategie. Scandalul Ridzi ne-a costat mult, indiferent dacă e sau nu vinovată, şi am considerat ca e mai bine sa fiu un preşedinte mai discret decât să ies în spaţiul public şi să fiu etichetat incorect. Oricum, o atitudine de tip Banicioiu (n.red. – şeful tinerilor pesedişti) nu voi avea niciodată. Organizaţia nu trebuie să aibă neapărat liderul la televizor, ci să aibă rezultate. În anul în care am fost preşedinte sloganul nostru a fost “Echipa, nu liderul”.


Tinerilor liberali le face strategii politice “Felix” Voiculescu


ZV: Apropo, dacă aş avea cu 20 de ani mai puţin, de ce m-ai sfătui să mă înscriu la tineretul PDL şi nu la liberali, de exemplu?

C.H. Normal ar fi să vă răspund în felul următor: citiţi ofertele doctrinare şi decideţi. Dar cum în România de azi doctrina, din păcate, nu contează, v-aş spune aşa: Încercaţi să alegeţi partidul în care vă regăsiţi ideile şi valorile în care credeţi. Dacă m-aţi fi întrebat acum două luni, până la formarea USL-ului, credeţi-mă că n-aş fi putut spune nimic rău de tinerii din PNL. Dar acum, nu pot să-mi închipui că tineri de valoare pe care îi cunosc personal stau la aceeaşi masă cu Vanghelie şi le face strategii politice “Felix” Voiculescu.

ZV: Cam după cam cât timp aş începe să am şi beneficii din activitatea politică? Pe româneşte, mie ce şi când îmi iese?

C.H. Depinde de tine, de ce obiective ai, de ce aşteptări ai şi dacă eşti dispus sau nu să-ţi negociezi principiile.


Iei praf, praful se va alege de tine


Cristian Hriţuc a fost la Întâlnirile Ziuaveche.roZV: Că tot e la modă subiectul cu halucinogenele care ne afectează tinerii, ce ne facem cu etnobotanicele?

C.H. Avem de-a face un fenomen extrem de grav, care trebuie combătut cu toată forţa de autorităţi, dar şi de întreaga societate. Aţi văzut că autorităţile au pornit o campanie fără precedent împotriva comercializării şi consumului de substanţe cu efecte psihoactive şi multe magazine de vise au fost în acest fel închise. Acum, la nivelul întregii ţări, mai sunt vreo sută şi ceva de astfel de magazine. Dar chiar dacă le-ar închide pe toate, pericolul tot rămâne. Vânzătorii de vise au timp, resurse şi imaginaţie nemăsurată. Tot vor găsi o cale să livreze aceste otrăvuri, prin internet de exemplu. Aşa că, efortul autorităţilor nu e suficient. Combaterea trebuie dublată de prevenire, altfel nu am făcut nimic. Cu toţii trebuie să contribuim la acest efort de conştientizare asupra pericolului care îl reprezintă aceste substanţe. Să vorbim despre asta peste tot. În familie, la şcoală, în presă… Cunosc mulţi politicieni implicaţi în acest efort de prevenire, dar nimeni nu le promovează acţiunile. Vă dau un nume: tânărul europarlamentar Oana Antonescu.

ZV: Bine, dar cum îi convingi pe tineri să stea departe de prafuri?

C.H. Tinerilor care sunt tentaţi să consume asemenea otrăvuri le-aş transmite un mesaj simplu: Iei praf, praful se va alege de tine. Pentru că drumul spre magazinul de vise este de fapt drumul către cimitir. Şi nu exagerez deloc când spun asta. Am stat de vorbă cu mai mulţi medici specialişti, cu observatori ai fenomenului, chiar cu ziarişti foarte bine documentaţi pe subiect, şi toţi mi-au spus cât se poate de direct: „Domnule, aceste prafuri îţi fac creierul „varză”! Te afectează în mod ireversibil şi, mai devreme sau mai târziu, mori”.

Orice ai spune, mesajul tău va fi pervertit de televiziunile-trompetă


ZV: Hai să promovăm niţel şi în Liga Mare. Spune-mi ce se va întâmpla sâmbătă la Consiliul PDL? Vom vedea sânge pe pereţi?

C.H. Sâmbătă, la Consiliul Naţional de Coordonare al PDL se va adopta statutul. Vom vedea exact în ce formă. Cert este că există voinţă în PDL pentru a se scăpa de pete gen Păsat, Ridzi şi de a nu ajunge precum PSD-ul lui Năstase din 2004. Există atât voinţă, cât şi forţă de a ne recunoaşte greşelile şi de a le îndrepta. Modul în care vom face acest lucru trebuie gândit însă foarte bine. Nu mai există măcar un canal de comunicare care să prezinte obiectiv ceea ce faci. Acum orice ai face şi orice ai spune mesajul tău va fi trunchiat şi pervertit de către cele două televiziuni-trompetă. Am văzut nu o dată cazuri de manipulare ordinară a opiniei publice. Acesta este terenul de joc şi noi trebuie să ne adaptăm, dar tot din această cauză trebuie să fim foarte atenţi la soluţiile pe care le alegem. În privinţa competiţiei interne din PDL, să aşteptăm să vedem cine îşi va depune candidatura, programul politic şi proiectul pe care îl vor promova candidaţii pentru recâştigarea alegerilor.

ZV: Cât mai durează până ţi se scârbeşte de politică?

C.H. Fac politică din 1996. Dacă nu mi s-a aplecat până acum, credeţi că se va întâmpla de acum încolo? Eu sunt conştient de un lucru: ca să schimbi ceva trebuie să lupţi. Şi îmi dau seama că este extrem de greu să vii cu schimbări radicale.

Fără a fi părtinitor, vreau să vă spun că, pentru mine, exemplul de voinţă al preşedintelui este relevant. Dar nici măcar Băsescu nu a reuşit într-un timp scurt să schimbe sistemul din România. Tot efortul de modernizare, început în 6 mai anul trecut, a fost fundamentat pe principii de necontestat. Reformă înseamnă trecerea de la un stat construit pe un concept comunist la un stat modern. Spuneţi-mi dvs. care dintre principiile care au stat la baza acestei reforme – principiul echităţii, al contributivităţii, al încurajării performanţei şi stimulării muncii – care dintre ele este greşit sau care poate fi măcar contestat în mod raţional?

Cu toate acestea, schimbarea propusă de preşedinte este abia la jumătatea drumului. Şi aţi văzut câtă opoziţie a fost la acest proiect. De la liderii de sindicat până chiar la voci din partidul pe care îl dusese la putere. Au fost multe bătălii de convingere a propriilor structuri ca aceste reforme să fie aplicate chiar cu preţul unor pierderi electorale. Credeţi-mă, nu e uşor să le spui unor oameni ajunşi la putere: “Pregătiţi-vă să pierdeţi procente, dar să faceţi reformă”. Dacă Băsescu, care a atins maximul politic, nu a renunţat la toată această bătălie, eu de ce aş face-o? Mi se pare că acesta este exemplul pe care trebuie să-l urmeze un tânăr dornic de schimbare.

Cine este Cristian Hriţuc

Cristian Hriţuc, 35 de ani, preşedinte interimar al Organizaţiei de Tineret a Partidului Democrat Liberal.

A făcut parte din echipele de campanie electorală de la nivel central (2008-2009), licenţiat în Drept, Master în Managementul şi Securitatea Informaţiilor.

6 comentarii

Jimmy 04-03-2011 - 23:07

Bravo C. H. MI-ai castigat increderea.

Marius 05-03-2011 - 00:05

Felicitari Cristi!Pot sa va spun ca este un om de o verticalitate si o moralitate rar intalnita in ziua de azi care chiar merita functia pe care o are reprezentand corect si intr-un mod onest si realist tineretul OTS PDL!Cu oameni precum Hrituc PDL va merge inainte !Succes pe viitor!

iliesb 05-03-2011 - 12:57

bai urbos tu cine mata esti sa faci asemenea remarci? Aaa… cu siguranta esti un ticalos de psd-ist platit sa jigneasca oameni ai pdl-ului care isi vad de treaba si fac lucruri bune pentru tinerii si pentru tara. felicitatri cristi h. tine-te de treaba in continuare!!!!

urbos 05-03-2011 - 16:19

Nu-s pesedist ma secatura.
Vad ca limbistii ordinari mi-au si taiat mesajul, ceea ce confirma in plus ceea ce spuneam.
Se vede ca esti dement dupa cum scrii, ca pe vremea lu Ceasca. Spanzura-te ma infectie umana. O sa va omoare lumea pe strada, iar limbistii vostri vor face iar pe eroii care n-au colaborat cu Secu.

chitibus 13-03-2011 - 13:23

Ba Ilie-ragalie,
Tu esti nascut din prostie
Si traiesti din nestiinta,
Mancand rahat in sedinta.
Daca n-ai un pic de minte,
Pupa-l, ba pe Presedinte
Si pe c.o.aie si pe b.u.ci,
Sa vedem unde-ai s-ajungi?

digital 13-03-2011 - 13:35

un politruc indoctrinat!atata tot.
pui de pedelist crescut la sanul tatucului base!!!daca vedeti vreo diferenta sa-mi spuneti!
*ai nostri sunt mai buni ca ai lor*.eba?1
lua-va-r dreq pe toti!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult