Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Ponderea forţei militare americane

Ponderea forţei militare americane

scris de Ion Petrescu
4 afisari

General-maior (rt.) Corneliu Pivariu este specialist în informaţii militare, domeniu în care a lucrat aproape 30 de ani, cu misiuni de lungă durată în ţări din Orientul Mijlociu, după care a îndeplinit funcţii de conducere în Direcţia Informaţii Militare/DIM, inclusiv aceea de locţiitor pentru operaţii al Şefului DIM. Recent, a văzut lumina tiparului un tom de interes general –  GEOPOLITICA ACTUALĂ, DESCOPERITĂ ÎN 200 DE EPISOADE – scris de generalul Pivariu, motiv pentru care l-am şi invitat la înâlnirile Ziua Veche.

Ion Petrescu- În următoarele decenii, Statele Unite rămân superputerea militară a lumii. Ce efecte va avea această realitate, pentru menţinerea echilibrelor geopolitice pe mapamond?

General-maior (rt.) Corneliu Pivariu SUA beneficiază de un avans tehnologic general şi în domeniul militar, de cel puţin câteva decenii faţă de cele mai puternice armate ale lumii, ca urmare a investiţiilor uriaşe făcute în acest domeniu. Din punct de vedere al sistemului militar şi de securitate, cheltuielile SUA sunt de departe cele mai mari din lume. Conform SIPRI, în 2010, SUA a avut cheltuieli militare de 687,1 miliarde $, de şase ori mai mult decât China, aflată pe locul doi cu 111,30 miliarde $, după care urmează, în ordine, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Japonia şi Germania. Comparativ cu Rusia, SUA a cheltuit pentru apărare de peste 13 ori mai mult în 2010.

            O ultimă ilustrare elocventă a imensei puteri militare a SUA este începutul acţiunilor militare din Libia, când în primele 24 de ore SUA a tras circa 100 rachete Tomahawk, după care, în următoarea săptămână, conform unor relatări britanice, armata engleză şi-a consumat 60% din stocul de astfel de rachete, însă nu ajunsese la 100 de lansări.

            Suntem însă într-o etapă de dezvoltare globală în care potenţialul militar nu mai are aceeaşi pondere în menţinerea echilibrelor geopolitice, pârghiile de natură economică şi financiară jucând un rol tot mai important în raportul de forţe pe plan mondial, fiind cunoscută sintagma conform cărora războaiele pot fi pierdute înainte de declanşarea operaţiunilor militare, sau că nici nu mai este necesară desfăşurarea unor acţiuni militare pentru cucerirea unui anumit stat, cu care însă nu pot fi total de acord. În fapt orice absolutizare poate provoca dezechilibre, de cele mai multe ori nedorite, iar subestimarea şi/sau neglijarea rolului şi importanţei sistemului militar în asigurarea securităţii unui stat a avut consecinţe nefaste, pe care istoria le-a consemnat.

Însă, puterea militară a SUA este consolidată de cea economică, PIB-ul pe 2010 fiind de 14,66 trilioane $, situând-o în continuare pe locul unu mondial, iar cu toate dificultăţile pe care economia americană le traversează, menţinerea dolarului ca principală valută în tranzacţiile internaţionale este un element care contribuie din plin la puterea SUA pe plan mondial.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult