Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Bogdan Hrib: Pretul dicteaza vanzarea de carte

Bogdan Hrib: Pretul dicteaza vanzarea de carte

scris de Ziua Veche
7 afisari

Bogdan Hrib, scriitor si director al editurii Tritonic, a raspuns  intrebarilor userilor ziuaveche.ro @ Cititorul incepe sa aleaga o carte din ce in ce mai mult dupa pret @ Din nefericire avem prea putini cititori fanatici care sa ii salveze pe editori @ In materie de titluri o editura nu face compromisuri, ci face reduceri de cheltuieli, adica achizitioneaza mai putine titluri straine @ Se spune ca o recenzie buna sau rea in New York Times genereaza un varf de vanzari in ziua respectiva de 10-15% @ Din nefericire dumpingul e perfect legal @ Cum nu a disparut nici pictura la aparitia fotografiei, nici cinematografele la apartia home-cinema, nici cartea pe suport de hartie nu va disparea vreodata!

 

 

mirela

Cum supravietuieste o editura in vreme de criza?

Greu. Cauta mereu noii si noi metode de a aduce cartea mai aprope de cititor, de a i-o baga pe gat, de a-l convinge ca trebuie sa citeasca. Asta insemna marketing agresiv: lansari de carte, standuri proprii, de multe ori si reduceri masive. In ziua de azi cititorul incepe sa aleaga o carte din ce in ce mai mult dupa pretul ei. Saptamana viitoare ne gasiti la salonul de carte si presa, AMPLUS, la Muzeul National de Istorie de pe Calea Victoriei, de miercuri 3 martie pana duminica 7 martie. Pentru cunoscatori avem un stand de carte in holul Facultatii de litere, precum si la etajul 1 al mall-ului AFI Cotroceni, deasupra magazinului real.

 

Cartile din ce domeniu se vand cel mai bine?

A vinde bine e o exprimare relativa. Pentru un editor a vinde bine inseamna a nu ramane cu tiraje nevandute, indiferent de marimea lor. Poate sa insemne vanzare buna o carte de comunicare tiparita in 1000 de exemplare care dispare in doua luni sau un roman de dragoste in 5000 de exemplare vandut in aceeasi perioada de timp.

 

Care este criteriul dupa care romanii isi cumpara carti: autorul sau editura?

Nici unul nici altul, in ziua de astazi. Cred ca acum primeaza pretul si recomandarea din gura in gura. Inainte de criza intr-adevar conta foarte mult editura si numele autorului. Edituri specializate sau cu serii specializate vand in continuare la fel de bine indiferent de pret, de exemplu cartile de science fiction sau fantasy de la Tritonic sau Nemira. Din nefericire avem prea putini cititori fanatici care sa ii salveze pe editori.

 

Ce compromisuri face o editura in vreme de recesiune, in materie de titluri?

 

Nu inteleg exact. In materie de titluri o editura nu face compromisuri, ci face reduceri de cheltuieli, adica achizitioneaza mai putine titluri straine. Compromisurile pot fi facute doar in zona pretului, acolo unde suntem nevoiti sa vindem foarte ieftin. Daca prin compromisuri intelegeti sa tiparim titluri proaste, facile, care s-ar vinde usor recunosc sincer ca nu stiu care ar fi acelea. Va ganditi, cumva la ceva de genul “Din culisele OTV-lui”?!

 

curios

 

Cat m-ar costa pe mine, un necunoscut, sa public o carte?

Daca neconscutul scrie bine, nimic. Daca necunoscutul scrie prost… cred ca ar fi mai bine sa incerci la altii.

 

Ce pasi trebuie sa urmez in publicarea unei carti?

 

Pasul 0: trebuie sa aveti un manuscris;

Pasul 1: compuneti un cv in care va prezentati activitatea de pana acum, dar nu mai lung de zece randuri;

pasul 2: realizati un rezumat al manuscrisului pe care l-ati scris, dar nu mai lung de 30 randuri (adica o pagina);

Pasul 3: alegeti cel mai incitant/palpitant/relevant fragment din manuscrisul dumneavoastra, dar nu mai lung de cinci pagini;

Pasul 4: gasiti e-mailurile departamentelor editoriale de la cele mai importante 20 de edituri care se potrivesc profilului manuscrisului dvs.

Pasul 5: alcatuiti un e-mail nu mai lung de trei randuri explicand intentia dvs. de a publica un manuscris la fiecare din cele 20 edituri atasand fisierele de la pasii 1, 2 si 3.

Pasul 6: asteptati o luna.

Pasul 7: daca dupa o luna nu aveti nici un raspuns mai trimiteti odata mail-ul. Daca aveti unul sau mai multe raspunsuri pozitive, ati castigat. Daca sunt negative, trimteti acelasi mail la alte edituri.

Pasul x: repetati operatiunea.

Obs: daca ati repetat deja de 3-4 ori aceasta operatiune si nu ati reusit, aruncati manuscrisul si scrieti altul.

 

cititor vechi

 

Care credeti ca sunt cele mai importante zece carti ale literaturii romane?

 

Intr-o ordine aleatorie: Delirul – Marin Preda; Istoria literaturii romane – Nicolae Manolescu; Amintiri din copilarie – Ion Creanga; Nicolae Batzaria – Din lumea islamului; Poezia lui Ion Minulescu; Bogdan Teodorescu – Cinci mileni de manipulare; Patul lui Procust – Camil Petrescu; Istoria romanilor – Nicolae Iorga; Florin Constantiniu – O istorie sincera a poporului roman; Arta conversatiei – Ileana Vulpescu.

Care este ultimul scriitor roman contemporan pe care l-ati citit?

Ioana Parvulescu – Viata incepe vineri

 

Cum ar trebui, din punctul dvs de vedere, prezentata o carte intr-un ziar?

 

Nu ar trebui prezentata, ar trebui recenzata – cu bune si cu rele –  de la stil si subiect pana la format si compozitia imaginii de pe coperta, asa fac cel putin cei de la New York Times. Se spune ca o recenzie buna sau rea in New York Times genereaza un varf de vanzari in ziua respectiva de 10-15%.

 

sanducu

 

De ce asociatiile editorilor nu iau atitudine fata de dumpingul pe care-l fac cotidianele care vand carti?

 

Am luat atitudine. Din nefericire dumpingul e perfect legal. Cartea vanduta impreuna cu o publicatie este numita produs complementar. Si chiar daca pretul de vanzare e mai mic sau foarte apropiat de pretul de productie, calculul profitului pe produs ziar plus carte se face adaugand la pretul ziarului publicitatea atrasa. Astfel incat, produsul carte plus ziar nu se vinde in pierdere, ci in profit. Deci, nu e dumping.

 

Obelix

 

Politicile anumitor publicatii de a vinde carti pot incuraja lectura?

Da evident. Lectura este incurajata, dar din nefericire cartea nu este pretuita (in sensul propriu al cuvantului) la justa ei valoare. Ma intreb totusi daca vanzarea ca produs complementar nu ofera doar sansa umplerii unor rafturi. Ma intreb daca formularea “o colectie pe care trebuie sa o ai” si nu o carte pe care sa o citesti nu incurajeaza doar colectionarea obiectului carte fara a fi vreodata citit.

 

Cati dintre cei care cumpara carti impreuna cu ziare le si citesc?

 

Cred ca foarte putini. Cu siguranta unii dintre cei care cumpara carte cu ziar o fac pentru mesajul subliminal al unei gratuitati sau din nostalgie – au citit acea carte, o au in biblioteca intr-o editie veche si isi doresc una noua… Asta ar insemna ca mai avem si colectionari printre noi.

 

Care este ponderea, in Romania, a celor care cumpara carti doar pentru ca au o coperta frumoasa si „dau bine” in biblioteca?

 

E greu de spus care e ponderea. De altfel cred ca si in alte parti sunt cumparatori de carte doar dupa atractivitatea copertei. Cred totusi ca in zilele noastre de criza oamenii dau intaietate altor criterii. Iar cei care sunt cititori profesionisti cu siguranta sunt foarte bine informati inainte de a cumpara o carte.

 

Cititor vechi

 

Care credeti ca sunt cele mai importante zece carti din toate timpurile?

 

Biblia

Pe aripile vantului, Margaret Mitchell

Manuscrisele de la marea moarta

Oameni si soareci, John Steinbeck

De veghe in lanul de secara, J.D. Salinger

20.000 de leghe sub mari, Jules Verne

Divina Comedie, Dante Alighieri

Cei trei muschetari, Alexandre Dumas

Numele trandafirului, Umberto Eco

Crima din Orient Express, Agatha Christie

 

CALUGARUL

 

parerea sincera este ca, in scurt timp cartile vor dispare, cuvintul scris fiind inlocuit cu imaginea; omul e prea grabit si nu mai poate trai prin cuvintele altora. Pina la aparitia cartilor, cuvintul era cel rostit si era transmis din generatie in generatie nealterat.

Nu aveti dreptate! Cum nu a disparut nici pictura la aparitia fotografiei, nici cinematografele la apartia home-cinema, nici cartea pe suport de hartie nu va disparea vreodata!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult