Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV „De privatizat este inca destul de mult, ceea ce explica neperformanta unor sectoare din economie”

„De privatizat este inca destul de mult, ceea ce explica neperformanta unor sectoare din economie”

scris de Ziua Veche
21 afisari

 

.Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, a raspuns intrebarilor cititorilor nostri in cadrul Intalnirilor ziuaveche.ro. @ Un element care mi se pare riscant pentru orice initiativa menita sa asigure relansarea economica este modul in care sistemul bancar finanteaza economia @ Lipsa de predictibilitate legislativa, fiscala si financiara este inamicul numarul 1 al investitiilor straine @ Trebuie reglementat ca doar performanta angajatului sa conditioneze relatia cu angajatorul @ Din cercetarile facute de compartimentul de markenting al Camerei Bucuresti, sunt interesante, pentru investitori in aceasta perioada, fabricarea de componente si echipamente pentru energia verde (solara, eoliana, biomasa), industria prelucrarii produselor agroalimentare, turismul si in mod deosebit cel balnear @ PNTCD ar trebui sa aiba un rol deosebit de important, mai ales in perioada de criza, pentru ca este un partid cu o moralitate nediscutabila


 

 

oana 

1. Ce solutii aveti pentru relansarea economica?

 

Cred ca sunt mai multe elemente care trebuie avute in vedere. Primul este cel legat de predictibilitate. Predictibilitatea este un element cu care poti atrage un investitor. Recent, am condus o masa rotunda cu parteneri din Franta, si, la subiectul de ce investitiile straine in Romania au scazut, raspunsul a fost aproape unanim: lipsa de predictibilitate legislativa, fiscala si financiara.

Al doilea element fundamental este legat de politica de prioritati economice. Nu-i suficient sa afisezi niste domenii. E obligatoriu ca aceste prioritati sa fie sustinute prin masuri transparente de stimulare.

Al treilea element este legat de nepolitizarea deciziei economice. Acestea sunt cele trei elemente care daca sunt clarificate si stabilizate pot contribui la relansarea economica. Ceea ce s-a intreprins pana in prezent e de natura sa solutioneze pe termen foarte scurt aspectele sociale. As mai vrea sa fac o precizare: toate solutiile trebuie sustinute prin prezenta capitalului strain si accesarea semnificativa a fondurilor europene. Toate aceste elemente corelate ferm pot contribui la oprirea caderii si relansarea economica.

 

2. Ce masuri ar trebui luate pentru a nu alunga investitorii?

 

O parte dintre aceste masuri sunt mentionate la intrebarea anterioara, dar o masura importanta trebuie sa solutioneze problema capacitatii de decizie a investitorului privind relatia cu forta de munca. Trebuie reglementat ca doar performanta angajatului sa conditioneze relatia cu angajatorul.

Un alt element in aceasta perioada de criza ar fi promovarea unor stimulente, nu facilitati, mult mai atractive fata de stimulentele realizate de vecinii nostri. As mentiona politica fiscala, politica energetica si o strategie coerenta in dezvoltarea infrastructurii nationale. Aici, pentrut ca provin din mediul universitar, as mentiona promovarea unor masuri care sa contribuie la imbunatatirea profesionalismului absolventului, din orice institutie de invatamant. Am inceput sa pierdem acest atu al ofertei romanesti: calificarea inalta a fortei de munca romanesti.

 

3. Ce masuri care au efect negativ asupra mediului de afaceri ar trebui abrogate?

 

Destul de multe. Totusi ele ar trebui abrogate intr-o anumita succesiune prin prisma evaluarii efectelor. Un element care mi se pare riscant pentru orice initiativa menita sa asigure relansarea economica este modul in care sistemul bancar finanteaza economia. Acum vorbesc din experienta Camerei Bucuresti. Nu exista niciun interes din partea bancilor sa promoveze economia reala, pentru ca a fost identificat un client sigur: statul roman.

Experienta de la Camera arata ca pentru un imprumut modest de 500 de mii de euro nici pana astazi nu s-a finalizat negocierea creditului, desi pe 5 februarie am depus toate documentele solicitate de banca. Aici cred ca BNR ar trebui sa se implice mai mult, pentru a stimula bancile sa se implice in economia reala.

Al doilea element este TVA. In general, in perioadele de criza scade. Prin urmare trebuie revazuta si aceasta componenta a strategiei financiare.

Un alt element important este costul promovarii ofertelor romanesti. Ar trebui revazut rapid nivelul acestor finantari pentru ca oferta romaneasca sa fie prezentata acolo unde pot fi identificate parteneriate.

Alt element: transparenta in ceea ce priveste finantarea proiectelor de la buget. 

 

obelix  

De ce nu mai este promovat comertul exterior romanesc pe pietele considerate traditionale inainte de 1989: Africa, Orientul Mijlociu si Asia Centrala?

 

.Am doua precizari. Intr-adevar autoritatile neglijeaza aceste piete in care produsele romanesti sunt inca apreciate. Dar sistemul cameral si Camera Bucuresti, in mod deosebit, au propria strategie. Vorbesc doar de Camera Bucuresti, din 2008, de cand e o noua conducere, din peste 40 de misiuni economice realizate doar trei au fost in spatiul UE, celelalte s-au desfasurat in Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Orientul Apropiat, Asia de Sud-Est, China, Japonia si republicile din Asia Centrala, foste sovietice. In aceste misiuni au fost identificate si parteneriate cu firme romanesti. Tocmai pentru acest motiv, Camera Bucuresti a decis deshiderea unor reprezentante in paralel cu organizarea unor expozitii permanente in aceste regiuni. Prima va fi deschisa in prima decada a lui octombrie in Emiratul Saharjar, din EAU, pentru zona Golfului (reprezentanta plus expozitie permanenta), iar urmatoarea in a doua jumatate a lui octombrie in Vietnam. Anul viitor vom deschide in China (Beijing) si in Turkmenistan. 

investitor  

Spre ce domenii le recomandati sa se indrepte celor care ar vrea sa-si deschida o afacere pe criza asta? 

Din cercetarile facute de compartimentul de markenting al Camerei Bucuresti, sunt interesante fabricarea de componente si echipamente pentru energia verde (solara, eoliana, biomasa), industria prelucrarii produselor agroalimentare, turismul si in mod deosebit cel balnear.

Mentionez ca CCIB are in curs de desfasurare un proiect in parteneriat cu sectia economica a Ambasadei SUA pentru promovarea proiectelor in domeniul industriei agroalimentare. O prima etapa s-a desfasurat in iunie la Bucuresti, urmeaza Teleorman, Cluj, Neamt si Galati. Organizam in aceste judete forumuri, fiind prezenti fermieri, iar cei care fac oferta sunt Camera, Ambasada, firme de consultanta care pot scrie proiecte, Autoritatea romana pentru promovarea investitiilor, Eximbank-ul american, importatorul roman de utilaj agricol american si principalele doua firme americane producatoare de utilaje de prelucrare agroindustriala. Un proiect similar, in domeniul energiei verzi, il desfasuram cu sectia economica a Ambasadei britanice.

 

privatul  

Ca patron de IMM, va intreb: Cu ce m-ar putea ajuta in afacere Camera de Comert? 

Camera va poate ajuta prin totalitatea serviciilor pe care le ofera, cu conditia sa fiti membru. Camera ofera consultanta juridica, consultanta de afaceri (oportunitati in tara si strainatate), prezenta in misiuni economice organizate in afara tarii, forumuri de afaceri organizate in Romania, contacte (firme), posibili parteneri in tara si strainatate, cursuri de la scriere de proiect european pana la cursuri de calificare si recalificare. De asemenea, ofera acces la baza de date detinuta de CCIB si doua servicii noi: InfoFin, care este un produs realizat doar de Camera Bucuresti, avand o baza de date de peste 100.000 de firme si care prezinta bonitatea, credibilitatea firmei, perspectiva firmei pe urmatorii trei ani, precum si pozitia ei in piata produselor proprii. Un alt produs nou este oferit prin Centrul de mediere, atat pentru litigii comerciale, cat si civile.

 

curiosul 

Ca fost presedinte al FPS, in timpul guvernarii Radu Vasile, va intreb: mai e ceva de furat in tara asta? 

Probabil eu am o situatie mai speciala. In doi ani si jumatate, cat am condus Privatizarea, am vandut circa 30% din economie. Si cu multa placere pot spune ca astazi aproape toate firmele privatizate atunci functioneaza la capacitate cel putin egala cu cea realizata in 1989.

De furat nu pot spune, de privatizat este inca destul de mult, ceea ce explica neperformanta unor sectoare din economie. Cred ca trebuie accelerat procesul de finalizare a privatizarii avand in vedere doua elemente: moralitatea investitorului si calitatea culturii pe care o va aduce in Romania. Procesul de privatizare, pentru situatia speciala a Romaniei postcomuniste, trebuie sa aiba in vedere in primul rand transferul de elemente de cultura de toate tipurile si mai putin nivelul la care se realizeaza tranzactia. 

gigica 

Aveti de gand sa va implicati in vreun fel in realizarea apelului facut de funtasii PNTCD Ion Diaconescu, Gabriel Tepelea, Nicolae Ionescu Galbeni si surorile Coposu pentru reunificarea taranistilor sub o singura umbrela? 

Din 2000 sunt membru al PNL, fiind exclus din PNTCD pentru o declaratie politica. PNTCD ar trebui sa aiba un rol deosebit de important, mai ales in perioada de criza, pentru ca este un partid cu o moralitate nediscutabila. Dar pentru asta in partid ar trebui sa revina, la conducere, persoane credibile, cu imagine de taranist si, foarte important, cu performante profesionale validate de institutii si persoane competente. Aceste elemente nu se regasesc astazi la conducerea efectiva a partidului. Cauza principala a caderii PNTCD, cred eu, a fost agresiunea mediocritatii plina de complexe, care a preluat conducerea partidului. Aceste echipe trebuie sa paraseasca conducerea si sa sustina personalitatile pentru a relansa partidul. PNTCD va trebui sa-si promoveze propriul program, cu o componenta consistenta in domeniul economic. Aceste elemente, daca ar fi respectate, ar putea asigura partidului prezenta in viitorul Parlament. 

Cititi aici mai multe despre activitatea CCIMB si cine este Sorin Dimitriu.

0 comentariu

cercetas 09-11-2010 - 02:53

mai minte parlamentaru, dar cu masura, numa pe la alegeri, si maximum una sau doua mai babane, cat sa-si faca o felie, ca pe pensie se stie, nu poti sa te bazezi, nu i-am gaurit tot noi???

Stewe 09-11-2010 - 16:12

Basescu a venit cu o propunere neserioasa. Finul lui Falca are dosar la DNA. Basescu a numit un Ministru de Interne tanar confirmand atacul Statului contra celor care au peste 45 de ani…peste tot oamenii cu experienta au fostv inlocuiti iar cei tineri raspund dezideratului de distrugere a Tarii implementata de Basescu.
Il preocupa FNI- acordul de 900 de milioane de euro.. dar uita de romanii din strainatate care l-au ales si care aduc anual 4 miliarde de euro.
Pentru ei Guvernul lui Boc si Basescu nu au dat nici o Lege buna!!
Basescu pe Declaratia de Avere din Iunie 2010 nu si-a completat adresa asa cu strada, numar, cod postal…a completat numai Bucuresti…
In calitate de sef al CSAT nu a dispus publicarea Raportului pe anul..2009
Eu vreau ca Basescu sa plece el nu se poate reformata nici pe el..nu are credibilitatea unui om serios….
Nu am fost pcr-ist si nici nu am facut parte din partidele postrevolutionare..dar asta ma face sa gandesc lucid:
BASESCU TREBUIE SA PLECE!
EL NU POATE si cred ca nici NU VREA sa traim bine sa avem o Tara dezvoltata.
A ramas un informator de doi bani…Ca a turnat nu-i reprosez..dar nu i-a turnat pe toti care stiau ca nu sunt cinstiti.
Nu a facut nimic sa impiedice vanzarea Flotei..Cred ca avea dreptate seful PNA cand l-a acuzat pe Basescu…

urbos 09-11-2010 - 17:20

Pe tine te-a impins ma-ta cand s-a scremut ca vaca la maternitate. D-aia esti asa imbecil ma Stewe ma, caca-m-as pe mormantu vacii mai inainte amintite.

Pribeagul 09-11-2010 - 17:27

sub o forma sau alta, Basescu a fost la conducerea statului in ultimii cca 20 de ani. Modul in care s-a manifestat si evoluat statul nostru in acesti ani, si dupa cum actioneaza si in prezent dovedeste, daca mai este nevoie, ca Basescu n-a evoluat deloc, a ramas tot la stadiul de terchea-berchea, de isignifiant bagabont.

Totusi, acest amarit s-a bucurat la un moment dat de sprijinul majoritatii elitei si „intelectualitatii” noastre. Sa se fi inselat reprezentantii acesteia in asemenea masura?

Oricum, a fost ales, si inca mai are posibilitatea sa arate ca este in stare sa faca ceea ce trebuie, mai are timp inca ca sa nu ramina o mare dezamagire. Nu este mare lucru, trebuie sa faca in asa fel incit organele statului sa actioneze corect. Pentru aceasta se bucaura de sprijinul… integului popor.

Parca era o lozinca… cu poporul, pentru popor.

Un amarit ca Basescu ajunge in fruntea tari, un Om ca Paunescu ajunge… in mormint.

Incerc sa-mi imaginez Romania cu Paunescu presedinte.

urbos 09-11-2010 - 18:19

Naparca securista de la Cotroceni va crapa in chinuri. Viermele si-a serbat ziua pentru ultima data. Moarte canaliei nationale si familiei lui.
Naparcile care il sustin sint rugate sa-si dea foc odata cu dementul. Sa-si omoare si plozii, ca sa nu mai imputa atmosfera.

cercetas 10-11-2010 - 12:06

ori s-a descoperit flota, ori ca nu mai este si nici n-a fost criza, una din doua, am zis!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult