Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV BitDefender: Vom asista la o crestere a atacurilor informatice

BitDefender: Vom asista la o crestere a atacurilor informatice

scris de Ziua Veche
1 afisari

Razvan Valceanu a raspuns intrebarilor userilor ziuaveche.ro privind industria software. El este Country Manager BitDefender.

@ Exista firme fantoma care produc virusi pentru a scoate bani in urma vanzarii unor antivirusi produsi de ele

@ In Romania mai sunt institutii care au licente software piratate

@ Firmele de securitate software sunt printre cele mai castigate cand creste numarul celor care folosesc retelele sociale pentru ca multi infractori cibernetici ataca prin intermediul lor

@ Companiile software stiu cand sunt piratate

 

 

 

Obelix

1.Folosesc institutiile din Romania produsele Bitdefender?

Razvan Valceanu: Da, si ce le de stat si cele private. Sunt sute, avand in vedere ca noi suntem lideri de piata si avem unele din cele mai complexe implementari in retele informatice din sectorul public educational si privat.

2.Este adevarat ca firmele de securitate IT produc virusi informatici pentru a-si putea promova si mai bine produsele?

Razvan Valceanu: Astazi criminalii informatici sunt organizati pe structuri asemanatoare oricarei companii avand ca tinta profitul. Exista o bursa pe care se tranzationeaza baze de date cu adrese de email pentru spam. Exista niste drafturi de atacuri de phishing. Prin urmare nu e nevoie sa facem noi virusi pentru ca noi suntem preocupati, in principal, sa ne aparam de atacurile acestora. Acum avem in baza de date 5,3 milioane de virusi.

3.De ce un program antivirus catalogheaza un alt program concurent ca pe un virus?

Razvan Valceanu: Solutiile de se securitate au motoare de detectie si timp de actualizare diferiti si din acest moment se intampla sa intre in conflict unele cu celelalte. Pentru a evita aceasta eroare una din regulile principale la instalarea unei noi solutii de securitate este sa o dezinstalam pe cea veche.

Iolanda

Care este diferenta intre un antivirus gratuit si unul pe bani? De ce as lua unul cu bani cand am posibilitatea de a imi instala unul gratuit?

Razvan Valceanu: Antivirusul gratuit poate fi o solutie utila dar utilizatorul trebuie sa accepte din start ca are la dispozitie un produs fara suport tehnic. Prin cumpararea unei licente software clientul primeste nu numai aplicatia in sine ci un intreg pachet de servicii de suport pe care este recomandat sa-l ai avand in vedere ca, uneori, pot aparea erori la instalare la exploatare sau la interactiunea cu alte programe.

Dorel

Stiu ca acum ceva vreme a fost facuta o verificare in institutii in care s-a descopertit ca se folosea software fara licenta. Aveti cunostinta despre asa ceva? Credeti ca se mai practica? stiu ca nu e o intrebare la care nu prea sunteti in masura sa raspundeti. Dar ma interesa parerea din punctul dvs. de parere.

Razvan Valceanu: Avand in evdere ca in Romania exista o lege impotriva pirateriei verificarile de acest gen se fac frecvent. Bineintele ca pirateria este o problema in a ne proteja proprietatea intelectuala, iar organismul principal care apara interesele industriei sunt BSA si ORDA.

Maria

Cum a fost afectata piata de profil de criza? BitDefender cum a reusit sa faca fata recesiunii?

Razvan Valceanu: Avand in vedere numarul crescut de atacuri cu 400% pentru mallware si 2000% pentru phising trendul a fost usor crescator in 2009 fata de 2008. Ne asteptam ca odata cu explozia retelelor sociale sa asistam la o crestere a atacurilor si in aceasta zona, fapt care va continua trendul ascendent al intregii industrii. Ceea ce am facut o data cu criza este faptul ca am inceput sa facem cheltuieli mai inteligente.

Andrei

Cati parteneri (companii) are BitDefender in prezent? Managerii romani realizeaza importanta securitatii informatice pentru compania lor?

Razvan Valceanu: Vindem in peste 160 de tari. Avem 6 filiale proprii iar in romania avem 5 distribuitori principali si toate lanturile de magazine prin intermediul carora vindem catre aproximativ 2000 de firme IT revanzatoare.

Neindemanatica

1.Care e cota de piata a BitDefender in Romania?

Razvan Valceanu: Peste 40%.

2.Care e virusul care v-a dat cele mai mari batai de cap?

Razvan Valceanu: Conflick-er ne-a dat batai de cap. Dar nu ne-a facut batai de cap noua ci clientilor nostri datorita gradului mare de infectare.

3.Cati angajati aveti care se ocupa de updatarea si crearea unor noi versiuni de antivirusi?

Razvan Valceanu: In Romania sunt localizate biroul de R&D laborator mallware si laborator antispam, antiphishing in orasele Bucuresti Iasi, cluj si timisoara. Nu stiu sa zic cati angajati avem.

4.Faceti angajari?

Razvan Valceanu: Da, facem angajari la departamentele de testare, calitate, analisti de virus, product management si altele. Mai multe informatii al sectiunea cariere de pe site-ul bitdefender.ro

Cutezatorul

1.Ce inseamna pentru dumneavoastra un ativirus care mananca putine resurse?

Razvan Valceanu: Antivirusul care cere resurse intr-o calitate rezonabila este cel care reuseste sa asigure securitatea sistemului fara sa ingreuneze rularea celorlalate programe lansate. Tocmai pentru a pune in valoare acest echilibru am introdus in generatia 2010 modurile Laptop si Gamer prin care scanarile sunt amanate, tehnologia de scanare este optimizata sau se elimina fisierele si inregistrarile inutile din registri. Si toate astea au condus la o diminuare cu pana la jumatate a timpului de scanare fata de versiunile anterioare cat si gradului de utilizare a resurselor calculatorului.

2.Cate persoane va pirateaza antivirusii? Aveti vreo statistica in acest sens? Ii puteti depista?

Razvan Valceanu: Stim cine ne pirateaza. Atunci cand cineva te pirateaza inseamna ca esti bun, iar sarcina noastra este de a-i constientiza cumva si pe acesti utilizatori de beneficiile pe care le are un produs cu licenta legala.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult