Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Sandra Pralong: Romania nu este o cauza pierduta!

Sandra Pralong: Romania nu este o cauza pierduta!

scris de Ziua Veche
9 afisari

Sandra Pralong, initiatoarea miscarii civice „Noii Pasoptisti”, a raspuns intrebarilor si comentariilor user-ilor ziuaveche.ro, dupa ce in paginile electronice ale ziarului a fost lansata o mini-campanie de solidarizare pentru constientizarea gravelor probleme care dau Romania inapoi si o tin pironita intr-un loc pe care nu-l merita. „Desi incercarile noastre sunt modeste in raport cu amploarea fenomenului, nu trebuie sa renuntam la a lua atitudine” ne-a spus cu un entuziasm molipsitor Sandra. „Mie nu-mi ajunge timpul sa fac cate as mai vrea. Si ma bucura orice ajutor, din partea oricui care mai crede in domnia bunului simt si mai are speranta ca lucrurile pot fi schimbate cu perseverenta si rabdare”.

 

 

De ce oare? — RSV 19-03-2010 15:32

majoritatea ONG-istilot scoliti de Soros nu mai reprezinta societatea civila, si fac rapoarte dupa interesele celor care le dau proiectele cu bani europeni. Sa nu-mi spuneti ca nu-i asa…

@RSV

Aici, cred ca la genul acesta de acuze va trebuie, pe de o parte, probe si pe de alta va trebui sa fiti mai specific… Nu credeti ca la 20 de ani de la “Revolutie” nu ne mai face onoare sa continuam cu acuzele nefondate si fara probe?

Buna ziua, — diogene 19-03-2010 12:22

Ce faceti daca ceea ce v-ati propus nu da niciun rezultat? e foarte frumos, dar cum ii veti scoate pe romini din nepasare, din abrutizare? v-ati uitat pe strada la figurile oamenilor? unde-i poporul frumos despre care se vorbea? frumusetea doamna Pralong nu credeti ca vine din credinta, din educatie? unde sunt toate acestea astazi?

@diogene

Sunt total de acord ca ne trebuie credinta si educatie, dar stiti ce? Cred ca ne trebuie mai ales CURAJUL de a INCERCA o alta ATITUDINE: mai proactiva, mai optimista. De ce sa poata toti si noi nu? Si aici este vorba intr-adevar de sistemul de educatie care trebuie schimbat. Nu mutate clasele de ici-colo, ci schimbat modul CUM invata copiii, schimbate relatiile cu invatatorii si/sau profesorii lor, etc. Deci cred ca se poate… :))

Poate — robu 19-03-2010 10:01

Poate fi schimbata Romania actuala? Cum? Credeti ca exista riscul sa ajungem ca Grecia?

@Robu

Nu stiu, pentru ca Grecia este intr-o situatie diferita, fiind parte din zona Euro. Noi am evitat catastrofa datorita FMI-ului. Si da, cred in potentialul Romaniei, dar este un moment dificil…

Doamna Pralong….(2) — oblioo 19-03-2010 06:56

Ce parere aveti despre atentatele de la 11 septembrie 2001, din New York ? Credeti ca ele au fost savarsite de catre MOSSAD ? Asa cum crede toata lumea… Credeti ca au fost utilizate mini bombe nucleare cu hidrogen ??? Si de aici praful care s-a asternut peste tot…

@Oblioo

Sincer, nu cred ca speculatiile de genul acesta sunt productive – nu am cum sa stiu ce face Mosadul, dar sincer, cred ca astfel de speculatii sunt aberante – ce interes ar avea?

v-as intreba — alin alin 18-03-2010 12:37

are rost? mai are rost? Romania trebuie demolata si reconstruita din temelii de oameni noi. de unde? nici buldozere, nici oameni. e o jale! nu mai cred in nimeni. imi ajunge ce vad in jurul meu cand ies din casa. nu mai pot pleca din tara dar asa as face daca as fi mai tanar. sa plece toti. sa se conduca astia intre ei. sa se manance pana dispar. nu se mai poate!!!!!

@Alin Alin

Ba se poate! 🙂 Si evident ca nu ne putem auto-extermina, deci va invit sa nu disperati, sa va luati de “bracinari” si sa fiti mai optimist, caci cu disperare nu rezolvam nimic…

pentru prima data pe forum — sanducu 17-03-2010 23:42

am venit de pe facebook pentru ca mi s-a parut interesanta tema dezbaterii, dar vad ca aici se vorbeste exact ca in Romania necivilizata. chiar nu va deranjeaza nimic, nu puteti face nimic decat sa vorbiti pe langa subiect?

cum sa-i dezbaram domna Pralong, pe oameni de a fi suficienti si rai? astia sunt romanii…

Saru’ mana

@ Sanducu

Nu inteleg unde se vorbeste  ne-civilizat, dar stiu o vorba a lui Platon care este Motto-ul Miscarii Mondiale a Actelor de Bunatate (da, exista asa ceva…:)): “Fii bun, caci fiecare om pe care il intalnesti duce o lupta grea!” Ati remarcat cum se schimba lumea cand ne schimbam noi insine…? 🙂

Pentru a inlatura rautatile am doua intrebari scurte : — jan dinu 17-03-2010 21:58

Numele shi prenumele inainte de casatorie

Religia inainte shi dupa casatorie

Multumesc

Jan Dinu

@ Jan Dinu

Nu vad relevanta. Dar ca sa va satisfac curiozitatea, ma chema Budis si am fost si sunt ortodoxa. Acu’, cum va ajuta asta sa “inlaturati rautatile”? Ale cui rautati, a propos?!

Stimata Doamna, (2) — Pribeagul 17-03-2010 20:58

In aceasta realitate, cum considerati intentia conducerii Complexului Energetic Craiova de a acorda prime de Paste de 900 de euro?

Se spune ca „La pomul laudat sa nu te duci cu sacul”, sper sa nu fie acesta cazul, si, avind spatiu, cu scuze si speranta, mai avansez o intrebare.

Este la mintea cocosului ca in urma activitatii „voinicesti,labo rioase si bine intentionate”, de zeci de ani, a membrilor conducerii statului (legislativ, executiv, justitie) am ajuns la o brambureala (se simte deja izul Greciei) in care legile unitare ale salarizarii si pensiilor sunt strict necesare, si ar fi de inteles ca la elaborarea si implementarea lor rapida sa-si dea concursul toate fortele politice si institutiile statului. Cum apreciati lentoarea existenta in aplicarea lor? Cum apreciati atitudinea opozitiei si mijloacelor mass-media in aceasta problema?

@Pribeagul

Aoleou, e o intrebare care cere raspunsuri kilometrice… Ca sa fiu scurta: cred in esenta ca noi nu punem suficienta presiune pe guvernanti sa-si miste… stiti-dvs-ce!

Buna seara, — indra 17-03-2010 20:41

Doamna Pralong,

Sunt incantata sa aud de miscarea dvs. Am citit si materialul Romania – o cauza pierduta? Aveti dreptate, trebuie facut ceva. Dar cum sa-i facem pe guvernanti sa ne asculte? Lor nici ca le pasa ca tara asta se duce de ripa, ca oamenii nu mai sunt respectati, ca batranii sunt saraci si copiii nu mai invata nimic bun. Cum sa le aratam guvernantilor ca nu e bine? Oare romanii ar putea iesi pasnic in strada pentru un mars al tacerii? Purtand doar banderole sau pancarte pe care sa scrie doar atat „Ajunge!” Credeti ca se poate? Va multumesc si va respect.

@ Indra

Da, cred ca se poate – mai ales daca oameni ca dvs, cu idei si initiativa, trec la actiune. Mai cred, de asemenea, ca  trebuie sa incepem prin a pune presiune pe marlanii din viata cotidiana si a strange fortele (cum sugerati, prin marsuri si petitii) pentru a forta mana guvernantilor la mai multa transparenta si la o gestiune mai sanatoasa a prioritatilor si a banilor nostri. Dar haideti sa ii apostrofam deja pe mitocanii de pe strada, din trafic, din bloc, din autobuz, din locurile publice si sa nu-i lasam sa transgreseze regulile sau sa fie nesimtiti cu impunitate…

Stimata Doamna, — Pribeagul 17-03-2010 20:39

daca „…in rest inca i se mai pare ca tot ce a facut de atunci incoace este prea mic fata de ceea ce simte ca ar mai putea face.”, de ce nu faceti ceea ce simtiti ca puteti face?

Sunt sigur ca si daca ati deveni primministru, sa nu zic presedinte, nu ati reusi sa faceti lucruri marete. Exemple avem destule, toti cei pe care-i alegem, oricit de mult ne dovedesc ca sunt bine intentionati, bine pregatiti si plini de avint, dupa ce sunt alesi, parca-si pierd toate calitatile in… gaura neagra a neputintei noastre.

Societatea civila, singura, ar avea posibilitatea sa restabileasca domnia bunului simt in relatiile interumane si interinstitutionale. Pentru aceasta este necesar ca ea sa se trezeasca din inconstienta datorata anestezicului administrat de latratorii adormitori erijati in stapinii ei.

Societatea civila, voinicul adormit, al carei promotoare inteleg ca sunteti, cind se va trezi?

Societatea civila… Chiar fara sa fiti primministru, presedinte al tarii, presedinte… al Acadeniei sau sef de… sunteti angrenata in cel mai important domeniu pentru tara, neam, umanitate. Nu credeti ca in acest domeniu vointa, energia, pregatirea si caliatile dvs pot fi cel mai bine puse in valoare si actiona nelimitat?

Cu pregatirea, calitatile si vointa dvs sunteti in stare sa faceti ca toti sau majoritatea nembrilor societatii noastre sa inteleaga ca este un dezastru pentru tara ca de zeci de ani cca 80% dintre romani sa aiba un salariu mediu de 200-300 de euro/luna, in timp ce restul iau de la buget cit vor, iar cind nu le ajunge se imprumuta, datoria tarii ajungind in prezent la cca 80 mld euro.

Considerati indreptatit acest salariu de 200-300 de euro/luna in comparatie cu salariul mediu din vest, avind in vedere ca romanii muncind dincolo, cistiga usor peste 1000 de euro/luna.

@ Pribeagul

Sunteti un bun coach si stiti sa incurajati oamenii la actiune – sper ca folositi aceasta calitate si profesional. Poate ca intr-adevar se poate mai mult si mai bine si, cum spuneti,  de la sociatatea civila pleaca adevarata schimbare si rezistenta. Si da, aceasta societate civila este atomizata si inca prea tacuta. Nu ea poate afecta salariul mediu mizerabil de jos in Romania, dar ea poate pune presiune pe guvernanti sa-si faca treaba si sa nu treaca 20 de ani peste noi cu doar 150 Km de autostrada, etc.

Tuturor

Dar, in general, dragii mei—va propun ca un experiment sa incepem sa ne schimbam atitudinea, nu credeti ca ar merita incercat?! Ne-am plans si ne-am cait degeaba timp de 20 de ani, poate ca acum, la momentul acesta de exasperare, e cazul sa incercam si alte formule—cum ar fi actiunea, presiunea, revolta (de ce nu?) si tot ce ne face activi si intentionali si nu ne lasa doar la stadiul de victime. Nu cred ca suntem victimele nimanui—cel mult ale atitudinii noastre (si aici si eu imi reprosez ca poate nu fac destule cu toate ca nu stiu cand as mai gasi resurse si timp sa activez mai mult decat o fac deja…:() Aduceti-va aminte de ce spunea Eleonor Roosevelt—un lucru care mi se pare cutremurator: “Nimeni nu poate foi umilit fara consimtamant!” Poate nu mai consimtim,  si ne mobilizam? Poate nu mai acceptam sa ramanem indiferenti cand vedem pe cineva care transgreseaza normele, legile sau pur si simplu bunul simt? Poate ca e momentul sa reactionam ca astfel sa nu lasam nesimtirea si faradelegea sa ne asfixieze total? Doar de noi depinde—de fiecare! De nimeni altcineva… 🙂 Cu prietenie,

Sandra

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult