Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Scoala acasa nu insemna izolare

Scoala acasa nu insemna izolare

scris de Ziua Veche
1 afisari

Deputatul PDL Carmen Axenie a raspuns userilor ziuaveche.ro pe tema invatamantului la domiciliu @ Invatamantul la domiciliu nu inseamna izolare si invatare intre patru pereti @ Nu trebuie privita ca o inlocuire a actualei formei de invatamant, ci ca pe o alternativa @ In ziua de astazi, parintii care lucreaza mult, incredinteaza practic educatia copiilor lor in totalitate statului @ “Scoala acasa” poate parea o idee revolutionara, dar nu este absurda sau imposibila @ O mama cu diploma de bacalaureat isi poate educa cu succes copilul in primii doi-trei ani de scoala @ Cei mai multi copii sunt ajutati de parinti sa isi faca lectiile @ Home-school este o varianta si pentru cei nemultumiti de actualul sistem

 

Rasputin

 

… cunoscuta în Australia sub denumirea de „Radio-school”. A aparut dupa cel de al doilea razboi mondial din necesitate. Nu are conotaţii confesionale. Cunoasteti acest sistem?

Raspuns: La inceputul secolului 19 a aparut in Germania o forma de invatamant la domiciliu, care nu a mai continuat dupa primul Razboi Mondial, iar in prezent din punct de vedere legal nu mai exista aceasta posibilitate in Germania. In Statele Unite, recent o familie de nemti a primit azil politic pentru ca nu avea posibitatea in tara de origine sa-si educe copii la domiciliu. Judecatorul din Statele Unite a spus ca nu ia in discutie problema copilului, ci a familiei care are dreptul sa-si educe copilul cum crede de cuviinta. S-au efectuat studii, pe grupe de varsta, din care rezulta ca acesti copii educati in sistemul home-school au un comportament mai civilizat, nu sunt agresivi nici verbal, nici fizic, sunt dispusi sa comunice cu indivizi de toate varstele. Prima problema care s-a pus este cea a socializarii – dar nu este o problema, deoarece printr-o lege bine fundamentata – si putem trage cu ochiul la cei care aplica astfel de reglementari de zeci de ani – pentru a vedea ca au programe de excursii, ore in aer liber. Invatamentul la domiciliu nu inseamna izolare si invatare intre patru pereti.

 

Daca da, ce parere aveti?

 

Raspuns: Eu consider, fiind vorba de o masura de reforma, ca este un lucru extraordinar. Nu trebuie privita ca o inlocuire a actualei formei de invatamant, ci ca pe o alternativa: familia nu trebuie obligata sa isi educe copilul intr-o singura varianta. Pana la o anumita varsta copilul poate fi educat de parinti si doar persoana care va examina copilul scolit acasa va fi autorizata de Ministerul Educatiei. In ziua de astazi, parintii care lucreaza mult, incredinteaza practic educatia copiilor in totalitate statului.

 

ioan radu

 

Home-schoolingul ne va apropia sau ne va departa de UE?

 

Raspuns: Nu stiu daca are legatura. Nu este o norma ce trebuie respectata, ci este o posibilitate de a face educatie si altfel pentru cei care isi doresc acest lucru. Trebuie sa fim deschisi, o astfel de discutie trebuie documentata. Este vorba in primu rand despre cei care isi doresc asta si acum nu au aceasta posibilitate.

 

Calugarul

 

Vedeti posibil asa ceva cind amindoi parintii sunt la munca ?

 

Raspuns: Aceasta este o problema intr-adevar. Se va pune problema pentru mamele care sunt casnice, dar care au cel putin o diploma de bacalaureat. In primii ani de scoala categoric primul contact al copilului este cu familia si trebuie sa beneficieze de educatie acasa, cei “sapte ani de acasa”. Deci, este vorba de apropierea mamei de copil, de conservarea familiei traditionale de a petrece mai mult timp cu copii. O mama cu diploma de bacalaureat isi poate educa cu succes copilul in primii doi-trei ani de scoala, dupa care va da un test, o evaluare daca poate continua sau nu sa-si educe copilul acasa.

 

Cititor vechi

 

Dar oare ne pricepem noi ca parinti, avem noi abilitatea si tactul necesare sa-i scolim acasa?

 

Raspuns: In primii ani, cel putin pana la 10 ani, consider in mod categoric ca putem. Pana la patru-cinci ani, cand ia contact cu prima forma de invatamant, cine educa copilul? In aceasta perioada nu e vorba de un sistem de educatie la domiciliu, este contactul cu mediul inconjurator.

 

Si pana la ce varsta ar trebui sa se intample asta?

 

Raspuns: Aici sunt probleme tehnice, la care se adauga cele privind pregatirea parintilor. In acest demers intentionez sa consult Comisiile de specialitate din cele doua Camere ale Parlamentului, Comisia prezidentiala pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Domeniile Educatiei si Cercetarii, Asociatia Homeschooling Romania, cu familiile care sunt interesate, fiind necesar si un studiu pe aceasta tema pentru a vedea exact ce se pliaza pe intentiile parintilor.

 

 

Si apoi cand le dam drumul in lume (care oricum va fi aceeasi, indiferent daca-i trimitem sau nu la scoala), cum se vor descurca?

 

Raspuns: Acesti copii scolarizati acasa socializeaza foarte bine, comunica cu multa usurinta, nu au sentimentul rivalitatii, asa cum se intampla uneori in scolile de stat unde copii sunt tratati diferentiat in functie de posibilitatile materiale ale parintilor. Toate aceste concluzii sunt evidentiate de studii facute de specialisti, in special in Statele Unite. Deprinderile personale si cele de comunicatie sunt inusite foarte bine, mai releva cercetarile facute in Marea Britanie.

 

 

Ce religie si ce studii aveti?

 

Raspuns: Ultima forma de invatament pe care am absolvit-o este un master pe administratie publica locala, de profesie sunt avocat, iar religia este crestin-ortodoxa.

 

Faza cu mamele traditionale care stau acasa, tricoteaza ciorapei, rastoarna mamaliguta, fac impreuna cu copii lectii la chimie, fizica, geometrie si reprezinta nucleul dur al familiei mi se pare usor stupida. Sunt atatea femei care-si cresc copilul/copiii singure… Ele cum ar trebui sa procedeze?

 

Raspuns: Categoric se pune problema pentru familii si pentru femeile care au o cariera, au afaceri. Familia sau mama singura poate numi pe cineva care sa se ocupe de educatia copilului la domicliu. De unde stim ca sistemul actual de invatamant este mai bun decat cel facut de persoana pe care eu o aleg sa se ocupe de educatia copilului meu? Persoana poate fi un fost cadru didactic. Cei mai multi copii sunt ajutati de parinti sa isi faca lectiile. Uneori, acasa trebuie reluate lectii de la scoala pe care nu le-au inteles. Parintele are atunci dreptul sa considere ca copilul lui a pierdut timpul la scoala? Si cati copii fac meditatii acasa? Deci, nu este vorba de inlocuirea actualului sistem de invatamant, ci de o posibilitate pentru cei care ar prefera un astfel de sistem. Majoritatea copiilor din Romania vor merge pe varianta clasica de invatamant.

 

In plus, pe aceasta gandire, pentru ca pe ele le asteapta aceeasi viata ca si pe mamele lor, fetele, indiferent de dotarea lor intelectuala, ar trebui scolite din start mai putin. Ne intoarcem in secolele intunecate ale istoriei?

 

Raspuns: Vi se pare ca generatia actuala este mai bine pregatita, mai civilizata decat cea din anii ’70, de exemplu? In toata aceasta discutie nimeni nu a facut o diferentiere intre educatia fetelor si cea baietlor.

 

Cooper

 

E scoala de acasa un mod de a protesta impotriva unui sistem de educatie public indobitocitor?

 

Raspuns: Este o varianta si pentru cei nemultumiti de actualul sistem. Argumentele cetatenilor care doresc sa-si educe copii acasa sunt de doua tipuri – de natura pedagogica si constau in: scaderea nivelului de aprofundare a informatiei si a competentelor, fapt demonstrat si de rapoartele oficiale europene cu privire la Romania, detinerea unor reale posibilitati financiare, chiar pedagogice; iar cele de natura etica – sunt in principiu reprezentate de nemultumirea parintilor fata de atmosfera scoalara viciata in care se dezvolta copii lor. Scoala acasa poate parea o idee revolutionara, dar nu este absurda sau imposibila.

 

E el un mod de a testa capacitatea romanilor de a se elibera de sub sclavia statului si a colectivismelor paguboase?

 

Raspuns: Este o posibilitate care se regaseste in multe state din europa si america, si fam de cetateni romani care vor sa acest drept.

 

Un crestin- afirmatie

 

Doamna Carmen Axenie,eu as avea o propunere: muzica, educatia fizica, desenul. lucrul manual, sa nu fie notate. Copiii sa cante, sa deseneze, sa lucreze si sa faca sport cu bucurie, netimorati de note. Ar fi o usurare si pentru parinti.

 

 

Raspuns: Daca parintii vor si copilul este talentat se practica sa lucrezi supliemtnar cu copilul tau si cu oameni de specialitate. E acelasi lucru ca atunci cand parintii decid ca propriul lor copil sa faca ore de muzica, de inot, de tenis. Cati din copii care merg la scoala de stat sambata si dum fac pregatire, in multe cazuri cu copiii de la scoala.

 

Doinita Nistor

 

Ce putem face noi parintii doritori sa se legalizeze acest sistem? Cu ce va putem sprijini, doamna Carmen Axenie?

 

Raspuns: Putem colabora. Daca aveti idei, informatii privind acest sistem putem comunica. Imi puteti trimite mesajele dvs. la adresa de mail: carmenaxenie@gmail.com

 

Liviu1

 

Oricat de buna ati fi d-tra la absolut toate materiile care se predau „pana la nivel de facultate” totusi meseria de profesor este o meserie care are regulile si rostul ei … Unde mai pui ca profesorii sunt specializati pe anumite materii si actul de invatamant pe care-l fac este rodul unei experiente acumulate in timp, dupa mai multe generatii de copii care se succed anual ! D-tra aveti un singur copil iar altii ca d-tra au probabil CEL MULT doi copii de varste foarte apropiate. Inteleg ca d-tra puteti sa-i dati fetitei d-tra si lectii sa cante la un instrument muzical, sunteti totodata antrenoare sportiva, dansatoare si pictorita !!! Sau vreti ca in acest scop sa apelati la cluburile scolare unde nu se plateste niciun ban?!!!

 

Raspuns: Pana la varsta de 10 ani un copil nu poate face si scoala si muzica si sport si pictura si etc. Parintele este cel in masura sa inteleaga si sa-si dea seama de talentul si de inclinatiile pe care le are copilul si sa decida in consecinta.

 

Prezenta copilului dumneavoastra intr-o colectivitate compusa dintr-o diversitate de caractere si moduri de gandire ii confera o viziune mult mai larga asupra lumii si a societatii in care o sa-si desfasoare activitatea… Aveti fara indoiala dreptate cu privire la „influenta nefasta a copiilor prost educati” insa ce castigati daca va cresteti copilul sub un clopot de sticla?! Competitivitatea si raportarea la ceilalti copii sunt de asemenea lucruri importante care in mod normal ar trebui sa aduca beneficii in coroborare cu rasplata corecta pe care o face profesorul !

 

Raspuns: Este gresit inteles. Repet, din studiile de pana acum, realizate chiar si in Romania reiese ca acesti copii educati acasa, dar care iau parte la anumite programe in comunitate, merg in tabere, practica intensiv diferite sporturi, sunt mai civilizati, mai comunicativi, socializeaza usor, nu sunt agresivi verbal si fizic. Practic, este vorba de un puralism educational.

 

Fefe

 

Avem o problema in familiile sarace… sau de romi… nu riscam sa fenteze invatamantul obligatoriu declarand ca invata acasa?

 

Raspuns: Nu, pentru ca acesti copii vor fi testati, examinati intr-o forma legala de persoane autorizate de Ministerul Educatiei si nu va putea intra in clasa intai fara o astfel de testare.

 

Nu s-ar inmulti meditatiile pe care un copil ar fi nevoit sa le ia?

 

Raspuns: Fata de amploarea pe care o au meditatiile la ora actuala?! Cred ca trebuie sa ne documentam, sa analizam si abia apoi sa respingem o astfel de idee. Daca sunt cetateni care isi doresc acest lucru si sunt cetateni care nu isi mai trimit copiii la scoala tocmai din cauza faptului ca nu exista aceasta prevedere legala, nu credeti ca ar trebui sa le oferim aceasta posibilitate?

0 comentariu

Foreskin 06-11-2010 - 13:18

… altfel aflau ca s-a descoperit si penicilina…

un cetatean 07-11-2010 - 12:17

A depista mai devreme cancerul, nu este acelasi lucru cu a-l invinge.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult