Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Secretarul general al ANI: Becali in Parlamentul European, o rusine pentru tara

Secretarul general al ANI: Becali in Parlamentul European, o rusine pentru tara

scris de Ziua Veche
1 afisari

ANI creaza un disconfort din ce in ce mai vizibil. Infarcturi nu am produs, nu urmarim asta! @ Gigi Becali si Radu Mazare au jignit si amenintat inspectorii de integritate @ Firmele private pot intra in competenta ANI doar prin prisma conflictului de interese atunci cand are legatura un functionar sau demnitar al statului roman. Horia Georgescu, secretarul general al Agentiei Nationale de Integritate a fost prezent vineri in redactia ziuaveche.ro si a raspuns intrebarilor. Inclusiv la cele ale „userilor”.

 

 

Horia Georgescu a preluat secretariatul general al ANI la numai trei luni dupa infiintarea institutiei. Georgescu provine din pepiniera parchetului anticoruptie, unde a activat ca specialist in investigatii financiare pe fraude cu fonduri europene, atat in vremea PNA, cat si a DNA. Ulterior a fost consilier pe probleme de reforma a sistemului judiciar si penitenciare a trei ministrii ai Justitiei (Chiuariu, Melescanu si Predoiu). De ultimul s-a despartit cand a plecat la ANI.

Se vorbeste de dvs. ca sunteti cel care tine in spate ANI? Asa e?

Am venit la ANI incepand cu aprilie 2008, detasat din functia de consilier al ministrului Justitiei Catalin Predoiu, si am exercitat atributii de secretar general. Ulterior am dat examen pentru ocuparea functiei pe care am ramas definitiv din noiembrie 2008. La ANI nu este un merit individual pentru buna functionare a institutiei, ci este meritul unei intregi echipe, inclusiv a mea si a presedintelui Catalin Macovei.

Multa lume blameaza ANI ori se indoieste de eficacitatea ei. De ce credeti ca s-a format acest curent de opinie?

Cred ca aceste pareri s-au format deoarece deranjam foarte mult. In ultimele rapoarte ale Comisiei Europene activitatea ANI a fost apreciata ca pozitiva. Suntem o institutie tanara, care in scurt timp a obtinut rezultate bune si a abordat cazuri la cel mai inalt nivel. Am sesizat autoritatile competente pentru mai multi parlamentari, fosti ministri, precum si presedintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana. In acelasi timp, ANI efectueaza verificari in legatura cu foarte multi parlamentari si politicieni cu functii importante. Nu as vrea sa exclud abordarea investigativa la nivel national referitoare la consilieri locali si judeteni, ori primari, presedinti de consilii judetene sau prefecti pentru care ANI a sesizat institutiile abilitate si a obtinut sentinte definitive in instanta, referitoare la incompatibilitati. Vorbim despre 40 de incompatibilitati ramase definitive in mai putin de un an de la demararea investigatiilor, care au avut ca efect revocarea din functie a functionarilor depistati.

Se sperie lumea cand da buzna un inspector de integritate? Aveti voie sa faceti perchezitii, descinderi? Ati produs macar un infarct?

Nu stiu daca se sperie, dar cu siguranta disciplina referitoare la completarea declaratiilor de avere si interese a fost intarita tinand cont de faptul ca persoanele verificate de ANI reactioneaza imediat dupa demararea investigatiei prin furnizarea de documente justificative si angajarea unor avocati pentru apararea acestora. In concluzie, da, as putea spune ca ANI creaza un disconfort din ce in ce mai vizibil. Infarcturi nu am produs, nu urmarim asta!

Nu va pasc pericole? Ati primit careva la ANI amenintari? Presiuni politice sau de alta natura?

Reactiile politicienilor generate de cazurile finalizate de ANI au fost virulente in planul mass-media, aceasta putand fi catalogata drept un anumit gen de presiune. As aminti si cazul Alice Draghici, fost membru in Consiliul National de Integritate, desemnata de Partidul Conservator care a amenintat un inspector de integritate si a incercat blocarea dosarului senatorului PSD Serban Bradisteanu pentru care ANI a cerut in instanta confiscarea a 4 milioane de euro. Presiunile exercitate au fost facute si asupra mea, aspect pe care l-am adus la cunostinta CNI si a opiniei publice. In final, Alice Draghici a fost nevoita sa-si depuna demisia mai ales ca ANI a sesizat si in cazul ei parchetul pentru un fals in declaratia de avere. Este inadmisibil o astfel de abordare pentru ca responsabilitatea functionarii institutiilor nu revine doar institutiilor, ci si politicienilor. Elocvente ar fi si exemplele lui Gigi Becali si Radu Mazare, care in repetate randuri, din pozitiile politice pe care le detin, au jignit si amenintat inspectorii de integritate si conducerea institutiei cu apelativele „slugile lui Basescu”, „jigodii” etc.

De vreo saptamana il demascam pe George Becali care si-a ascuns interesele la Parlamentul European. Si pe noi ne-a facut in toate felurile. Cum preconizati ca se va finaliza dosarul penal de fals, pe care ANI i l-a deschis anul trecut?

In primul rand as vrea sa mentionez ca este inadmisibil ca un europarlamentar sa aiba astfel de manifestari. Este o rusine sa avem reprezentanti de o asemenea factura in Parlamentul European. Referitor la dosarul penal pentru care ieri a fost deja audiat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, asteptam finalizarea cercetarilor, ulterior urmand ca verificarea noastra administrativa sa releve daca parte din averea sa este nejustificata si se impune sa cerem confiscarea ei.

V-ati sesizat in urma dezvaluirilor din Ziuaveche.ro? Ce ati intreprins in cazul neconcordantelor din declaratiile lui Becali sau a faptului ca acesta a dat o declaratie alba la Parlamentul European, in care si-a ascuns averile si interesele?

ANI monitorizeaza cu foarte mare atentie dezvalurile Ziuaveche.ro si, ca si in alte cazuri semnalate de presa, de cele mai multe ori se autosesizeaza si demareaza verificari. Nu as vrea sa comentez despre verificarile aflate in derulare. Procedural, este nelegala completarea unei declaratii de avere in alb, atata timp cat o declaratie de acest gen depusa la ANI contine cu totul alte date.

Faceti investigatii personal? Cat de mult va foloseste experienta de la PNA si DNA unde ati lucrat pe marile fraude?

Nu am atributii operative in sensul verificarilor efectuate de inspectorii de integritate, dar este evident ca experienta acumulata in cadrul parchetului anticoruptie m-a ajutat sa dezvolt capacitatea de analiza si strategie a ANI, referitoare la aplicarea prevederilor legale.

Presedintele ANI, Catalin Macovei, vorbea anul trecut de mai multe asemenea investigatii privind demnitari cu conturi in strainatate, nedeclarate? Parca daduse si un termen de cateva luni. Ce s-a intamplat?

Inspectorii ANI desfasoara verificari pe toate palierele si la finalizarea acestora vom face publice concluziile.

Daca nu dati nume, spuneti macar daca sunt de la Putere sau din Opozitie?!

Nu pot sa fac niciun fel de referiri in legatura cu aceste aspecte. Mentionez doar ca Agentia nu isi prioritizeaza investigatiile in functie de culoarea politica, exemplul fiind faptul ca am sesizat institutiile competente si cu membrii ale tuturor formatiunilor politice.

Cat mai castiga azi un inspector de integritate? Merita deranjul?

In contextul crizei financiare si a proiectului de reducere a cheltuielilor bugetare, in comparatie cu alte institutii salariile inspectorilor de integritate sunt decente, intre 300-400 euro pentru un debutant si ajung pana la 1000 euro pentru un inspector cu grad maxim. Speram ca odata ce conditiile economice sa se amelioreze, sa inregistram o imbunatatire a nivelului de salarizare. Avem o schema de personal incompleta la ora actuala, dar nu urmarim sa avem organigrama completa doar pentru a fi posturile ocupate, ci urmarim sa profesionalizam inspectorii de integritate la nivel maxim, de aceea nu ne grabim cu selectia lor.

Cum vedeti concluziile Raportului de tara pe Justitie, care se aude ca retine faptul ca am regresat la capitolul reformei sistemului judiciar si coruptie. Cum progreseaza ANI pentru a combate neincrederea Europei in Justitie?

Raportul pe Justitie va fi facut public saptamana viitoare si sunt optimist in ceea ce privesc concluziile asupra ANI, precum si a altor institutii (DNA) care vor confirma si progrese. La ANI nu am stat cu mainile in san. Am implementat sistemul informatic integrat prin care toate declaratiile de avere si interese depuse la ANI de peste un milion de persoane pot fi vizualizate de orice cetatean care acceseaza portalul Agentiei www. integritate.eu . Acest instrument mai dezvolta o facilitate pentru eficientizarea investigatiilor in sensul in care datele extrase din declaratiile de avere si alte date provenite de la institutii relevante se analizeaza inteligent. Adica sistemul semnaleaza automat orice inadvertente in declaratiile date de o persoana in mai multe locuri sau perioade de timp. Acest sistem este foarte important in dezvoltarea viitoare a Agentiei si va fi implementat in proportie de 100% pana la finele lui 2010. As mai adauga despre mecanismul de verificare si cooperare pe Justitie ca acesta reprezinta un instrument binevenit in identificarea problemelor si corectarea vulnerabilitatilor depistate.

Intrebari de la cititori

Pribeagul: Considerati ca asa numitii regi ai asfaltului, care tot repara niste strazi, intr-o tara frumoasa, in asa fel incit sa aiba mereu ce repara, sunt baieti integri sau negri la suflet? Dar aceia care le dau tita bugetului in gura si-i invata sa suga, sunt baieti integrii sau la fel ca asfaltul de negri la suflet? Puteti sa ne enumrati citiva din clientii dvs din acest domeniu, cine sunt ei si ce au patit daca i-ati pus la insectar?

Firmele private pot intra in competenta ANI doar prin prisma conflictului de interese atunci cand are legatura un functionar sau demnitar al statului roman. Avem in lucru multe cazuri care au legatura cu firme private, inclusiv din domeniul constructiilor.

Raulgigi: Cine a avut interesul sa destabilizeze ANI prin scandalul de la El Capitano? Ce se urmarea de fapt?

Cred ca interesul pentru a destabiliza ANI este exclusiv in sarcina persoanelor verificate.

Robu: Care a fost povestea cu Rosca Stanescu si Bogdan Chiriac? Au avut cu ce sa santajeze? Cat de adevarate sunt afirmatiile lor? Cum credeti ca se va transa acest scandal?

Atata timp cat date din institutie nu au fost diseminate sau transmise in afara ei si comisia de evaluare din cadrul CNI a concluzionat ca nu sunt elemente care sa incrimineze personalul Agentiei, opinez ca acest caz e ca si incheiat.

Tudorica: De ce nu-i luati la vizor si pe neintegrii din actuala putere? Si ii vedeti doar pe astia din opozitie, care sunt golani si ei, nimic de zis, dar nu au ei acum painea si cutitul in mana?

Cum am arat si mai inainte, ANI a verificat persoane din ambele tabere. Nu facem distinctie dupa culoarea carnetului de partid.

Telu: Cand treceti si la manelisti? Pe trubadurii astia-n care toti interlopii arunca cu pumnii de euroi pe la chefuri cand ii controlati la averi, aiastia nu evazioneaza?

Acum cateva saptamani, ANI a sesizat parchetul referitor la Adrian Simionescu, cunoscut sub apelativul „Adrian – copilul minune” pentru fals in declaratia de avere in calitatea lui de consilier local al comunei Stefanesti. In rest, pentru persoanele private, competenta controlului averilor revine ANAF-ului.

Mesterul: Vedem si nou un cont? Va veni ziua cand draga A.N.I. va gasi conturile din strainatate ale alesilor nostri, alea unde-si tin demnitarii furaciunile???? S-a gasit vreodat un astfel de cont?

ANI isi extinde permanent capacitatea de verificare in limita legii si urmarim in acest an afilierea la reteaua CARIN, prin care se pot solicita mai multe date privitoare la conturile aflate in strainatate.

Stanescu: Citez din stenogramele DNA: „Voicu Catalin: Si ANI e o institutie fara nici o forta juridica, e un cenzurat” . Asa e pentru clasa politica ANI?

Nicidecum. Este o reactie viscerala a politicienilor pentru care ANI a sesizat parchetul s-au efectueaza verificari. Se inscriu in acelasi registru al incercarii unor politicieni de genul Mazare, Becali, Voicu, care incearca decredibilizarea institutiilor statului prin declaratii fara suport, atata vreme cat ei insasi fac obiectul unor verificari administrative sau penale.

0 comentariu

cercetas 07-11-2010 - 04:19

stat national unitar roman si nu kamakaka ungurime

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult