Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV Secretele serviciului de protectie al presedintelui Romaniei

Secretele serviciului de protectie al presedintelui Romaniei

scris de Doru Dragomir
155 afisari

Generalul locotenent Lucian Pahontu, directorul Serviciului de Protectie si Paza, dezvaluie, in exclusivitate, pentru cititorii ziuaveche.ro secretele institutiei care asigura protectia presedintelui Romaniei. Pahontu considera ca batranul Air Force One”  cu care zboara Traian Basescu este un avion sigur. Seful SPP recunoaste ca cele mai periculoase misiuni au fost atunci cand Basescu s-a dus prin Irak si Afganistan. In schimb, ofiterii SPP nu ii pot interzice lui Traian Băsescu sa fie sofer, dar inelul de protectie ii asigura o calatorie lipsita de riscuri.

Va prezentam in continuare interviul acordat de generalul Lucian Pahontu.
Generalul Lucian PahontuIn luna mai, se implinesc 20 de ani de la infiintarea SPP. Cum apreciati activitatea Serviciului in toti acesti ani?

Timp de doua decenii, Serviciul de Protectie si Paza a parcurs un proces permanent de modernizare si profesionalizare, incercand sa pastreze ritmul de dezvoltare al societatii romanesti si sa se adapteze evolutie climatului de securitate la nivel global. In prezent institutia noastra este recunoscuta pe plan international fiind membra a Retelei Europene a Fortelor de Protectie a Demnitarilor – E.N.P.P.F. (asociatia cuprinde structurile de protectie a demnitarilor din tarile membre ale Uniunii Europene, fiind infiintata in anul 2002, in baza unei Decizii a Consiliului Uniunii Europene) si membru fondator si in consiliul de conducere al Asociatiei Internationale a Serviciilor de Protectie – A.P.P.S.

Datorita experientei personalului care a executat misiuni in teatrele de operatii, Serviciul de Protectie si Paza a ajuns in prezent sa pregatesca in Centrul de Excelenta de la Bucuresti ofiterii de protectie ai Organizatiei Natiunilor Unite.

Rigoarea dovedita in organizarea celor doua summit-uri, cel al Francofoniei si NATO, a determinat partenerii strategici din NATO si UE sa solicite participarea personalului serviciului la organizarea mai multor intruniri internationale cu grad ridicat de risc.

Acestea ar fi pe scurt evenimentele majore care au marcat activitatea institutiei noastre.

Folosesc acest prilej pentru a multumi inca o data celor care isi fac datoria in Serviciul de Protectie si Paza, deoarece, in opinia mea, resursa umana reprezinta principala bogatie a SPP.

Cum ati caracteriza mandatul primului director al SPP – gen. Dumitru Iliescu?

O etapa in evolutia unui serviciu democratic infiintat dupa 1989.

Una dintre principalele atributii ale institutiei pe care o conduceti este aceea de a asigura protectia presedintelui Romaniei (si membrilor familiei acestuia). S-au schimbat riscurile si amenintarile la adresa lui Traian Basescu de cand beneficiaza de protectia SPP?

Complexul de riscuri si amenintari la adresa demnitarilor protejati se schimba odata cu evolutia societatii, a mediului global de securitate si, implicit, prin  integrarea Romaniei in UE si NATO.

Avand in vedere toate acestea, serviciul si-a modificat sistemul de pregatire si pe cel de analiza a datelor si informatiilor primite de la parteneri pentru a putea dezvolta modalitati de actiune pro-active, adaptate oricaror game de riscuri sau amenintari la adresa demnitarilor. Acest sistem integrat de analiza si sinteza permite conceperea celor mai eficiente modalitati de actiune.

Puteti da un exemplu in care seful statului s-a aflat intr-un pericol iminent?

Pana in prezent, demnitarii protejati pe teritoriul tarii noastre, atat cei romani, cat si cei straini, nu s-au aflat intr-un pericol iminent. Misiunile cu cel mai ridicat grad de risc au fost acelea in care demnitarii romani s-au deplasat in teatrele de operatii.

Accepta Traian Basescu toate sfaturile si recomandarile ofiterilor de protectie?

Serviciul are in permanenta un dialog activ cu demnitarii protejati. Intotdeauna ii informam pe acestia, inainte de inceperea fiecarei misiunii, cu privire la riscurile existente si masurile de securitate care se impun.

Cand ne gadim la protectia pe care SPP o asigura presedintelui, putem sa spunem ca este vorba doar de cea fizica? Cum interpretati dumneavoastra notiunea de protectie si paza pentru presedintele Romaniei?

Notiunea la care faceti referire are, in practica internationala, o definitie foarte clara, stabilita de proceduri standardizate la nivel mondial. Aceste proceduri sunt uniformizate de tarile partenere prin protocoale de colaborare si regulamente de actiune in executarea misiunilor comune. Serviciul roman de Protectie si Paza este parte a acestor acorduri si intelegeri si are modalitati de actiune identice cu toate tarile Uniunii Europene, tarile membre NATO, dar si cu multe alte state.

Recent, presedintele Poloniei si-a pierdut viata intr-un accident aviatic, fapt care a dat nastere la discutii legate de siguranta aeronavelor oficiale. Avionul cu care zboara Traian Basescu este o aeronava sigura?  

Avionul prezidential al Romaniei este intr-adevar o aeronava cu 36 de ani vechime dar, cu toate acestea, este o aeronava sigura. Este un avion bine intretinut, cu reviziile la zi, cu verificari tehnice si evaluari permanente. Inainte de fiecare zbor special se executa un zbor de evaluare si control unde ar putea fi identificate eventuale defectiuni. In plus, echipa de piloti este formata din oameni cu experienta indelungata, cu peste 15 000 de ore de zbor. Acestia sunt piloti-comandanti-instructori cu cea mai mare calificare in aceasta meserie.

Traian Basescu este vazut, din cand in cand, la volanului unui Logan care apartine SPP. Seful statului a fost protagonistul unui accident de circulatie, in urma cu ceva timp, cand se afla intr-un Volkswagen Golf, care apartinea tot SPP. Nu este un risc prea mare pentru un presedinte de a fi lasat sa conduca un autoturism pe drumurile publice? Ce masuri luati in aceste situatii pentru a asigura, totusi, minimul de securitate?

Este o situatie des intalnita si in alte state ca demnitarii protejati sa doreasca sa isi manifeste in continuare pasiunile si dupa obtinerea functiei de demnitate publica. In aceste cazuri dispozitivul de protectie este adaptat fiecarei situatii astfel incat sa fie reduse cat mai mult posibil riscurile ce deriva din acest gen de activitati.

Multa lume se intreaba cati oameni il apara pe seful statului. Este un dispozitiv mare? Numarul cadrelor SPP care alcatuiesc dispozitivul de protectie este constant, indiferent de locul unde se deplaseaza Traian Basescu sau este redimensionat, in functie de anumite situatii sau informatii?

Nivelurile de protectie de care beneficiaza demnitarii care intra in sfera de competenta a SPP sunt aprobate prin hotarari ale CSAT. Cel acordat sefilor de stat este la cel mai inalt nivel, dispozitivele de protectie difera insa de la o misiune la alta, fiind concepute in functie de specificul si gradul de risc relevat de analiza riguroasa a conditiilor de desfasurare a fiecarei misiuni.

Bucurestiul este gazda Centrului de Excelenta Pentru Protectie si Securitate (CEPS) al SPP. Ce se intampla in acest Centru si cati bani a investit Serviciul pentru realizarea acestui proiect?  

CEPS reprezinta o unitate de pregatire profesionala realizata de Guvernul Romaniei, prin Serviciului de Protectie si Paza, in parteneriat cu Organizatia Natiunilor Unite, al carei scop il reprezinta perfectionarea si uniformizarea modului de actiune al membrilor echipelor de protectie nemijlocita a demnitarilor ONU dislocati in teatrele de operatiuni. Despre misiunea acestui centru am vorbit insa mai pe larg atat eu, cat si reprezentantii ONU si ai statului roman invitati sa participe la deschiderea oficiala a CEPS care a avut loc in luna martie.

Din punct de vedere organizatoric, Serviciul de Protectie si Paza si-a asumat obligatia de a asigura spatiile de desfasurare si o parte din „materia cenusie” care va coordona buna pregatire a cursantilor sositi in tara noastra. Ma refer aici la cei opt instructori romani, din totalul de 12, care se ocupa de antrenarea acestora. Costurile programelor de instruire sunt suportate integral de Organizatia Natiunilor Unite.

Din Legea nr.191 din 19 octombrie 1998, SPP este abilitat sa asigure protectia demnitarilor romani si straini pe teritoriul Romaniei sau a celor romani in afara granitelor. Cum s-a ajuns sa avem in momentul de fata ofiteri SPP care indeplinesc misiuni – in Afganistan si Sudan – de asigurare a  protectiei unor oficialitati ONU?

Ca urmare a angajamentelor asumate pe plan extern de Guvernul Romaniei, in cursul anului 2004, ONU a solicitat tarii noastre contributia cu forte la misiunile de protectie nemijlocita a demnitarilor sai dislocati in zonele de conflict.

CSAT a aprobat aceasta cerere si a dispus realizarea acestor misiuni de protectie de catre militari ai SPP. 

{gallery}gallery/05/spp{/gallery}

S-a vorbit foarte mult de zecile de milioane de euro pe care SPP le va cheltui pentru constructia unui nou sediu. Motivatia era aceea ca institutia trebuie sa elibereze birourile din Palatul Parlamentului, pentru a fi ocupate de Senat. In perspectiva reducerii numarului de parlamentari si renuntarea la una din camerele Parlamentului, nu credeti ca ar fi mai bine sa ramaneti in actuala locatie si sa faceti o economie la buget?

In urma cu sase ani, in anul 2004, au aparut primele discutii la nivelul conducerii Senatului cu privire la necesitatea schimbarii sediului SPP din Corpul B3 al Palatului Parlamentului, argumentate de cresterea numarului departamentelor de lucru ale forului legislativ pentru gestionarea relatiilor cu institutiile europene generata de integrarea Romaniei in UE. Ca urmare, in anul 2006, Senatul a solicitat si i s-a aprobat de catre Guvern preluarea acestui sediu si totodata a hotarat construirea unui sediu propriu pentru SPP. In aceasta perioada SPP a fost somat de nenumarate ori sa paraseasca sediul din Palatul Parlamentului.

In prezent, constructia noului sediu a atins nivelul de 40% din stadiul final de executie. Precizez ca economia bugetara care se va realiza prin eliminarea cheltuielilor de intretinere pentru toate sediile in care SPP isi desfasoara in prezent activitatea este semnificativa.

Pe de alta parte, noua constructie va asigura, in sfarsit, standardele de functionare si de pregatire necesare unei institutii din sistemul national de aparare, care de-a lungul timpului si-a castigat respectul si aprecierea in tara si in lume.

SPP asigura protectia si altor demnitari sau fosti demnitari. Fara sa dati nume, daca nu doriti, exista printre acestia vreo persoana care a creat situatii nedorite, in care ofiterii SPP au fost nevoiti sa rezolve situatii delicate? 

Confidentialitatea reprezinta una dintre principalele valori pe care institutia noastra le promoveaza. Acest principiu ne obliga sa fim retinuti in a confirma sau a infirma acest gen de subiecte de interes.

In timpul mandatului dumneavoastra, a existat vreun caz in care cadrele SPP au folosit armamentul din dotare in timpul unei misiuni de protectie? 

Nu am avut niciodata o astfel de situatie.

Numarul angajatilor Serviciului de Protectie si Paza este secret? Ce efective are SPP?

Este o informatie de interes la care mi-ar placea sa va raspund, ne-ar avantaja, dar probabil cunoasteti hotararile CSAT privind clasificarea datelor referitoare la efectivele institutiilor din sistemul national de aparare. Va asigur insa ca numarul angajatilor SPP nu este cel indicat in mass media, este cu mult mai mic. Mentionez totusi ca efectivele SPP sunt calibrate pe nevoia de securitate a statului roman, in functie de riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile ce rezulta din analizele de profil.

Considerati ca SPP este dotat in mod corespunzator in conformitate cu misiunile pe care trebuie sa le indeplineasca?

Logistica existenta corespunde in acest moment standardelor internationale pentru protectia demnitarilor, cel putin in privinta armamentului si a mijloacelor de transport. In lupta cu terorismul si cu ceilalti vectori de amenintare la adresa demnitarilor protejati apar intotdeauna tehnologii noi de contracarare carora trebuie sa le tinem pasul daca vrem sa fim performanti si eficienti in riposta. Inteligenta este principala noastra arma, ca de altfel a tuturor serviciilor de securitate, iar pregatirea in acest domeniu este extrem de complexa. Ne dorim tehnologii care dezvolta abilitatile cognitive alte ofiterilor, la acest capitol fiind deocamdata abia la inceput de drum.

Cum combateti acuzatiile unor politicieni, care afirma faptul ca SPP ar fi un serviciu secret camuflat al presedintelui?

Misiunea institutiei este foarte clar reglementata prin prevederi legale. Serviciul de Protectie si Paza a fost totusi uneori tinta unor acuzatii nedrepte, nesustinute de niciun fel de argumente din partea unor persoane publice.  Nu pot decat sa remarc intentia acestora de a denigra activitatea institutiei, lasand loc unor speculatii neintemeiate la adresa cadrelor sale, ofiteri si subofiteri care cred si-au demonstrat de-a lungul timpului profesionalismul.

De altfel, Comisiile de aparare ale Parlamentului, structuri abilitate prin lege sa controleze activitatea institutiei, au fost informate si au primit intotdeauna toate datele si argumentele pentru clarificarea oricarei situatii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult