Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV “Studentii stau cu un picior in strada”. De ce? Ne spune seful USR

“Studentii stau cu un picior in strada”. De ce? Ne spune seful USR

scris de Ziua Veche
75 afisari

Factorul politic dicteaza ruptura dintre studenti, declara Andrei Botez (USR) @ Am avut discutii cu Marian Munteanu si il apreciez foarte mult pentru ca inca mai are idealuri @ Daca ministrul Educatiei nu semneaza protocolul cu studentii, acestia vor iesi in strada @ Multi din sefii studentilor ajung in mediul politic @ Studentii au Academie de Training @ Costul minim pentru un student intr-o tabara,  timp de 7 zile, se ridica la circa 700 lei


@ Dar, doar pentru 2% dintre studenti exista locuri de tabara @ Studentii au renuntat marti la proteste. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, le-a promis liderilor studentilor ca va semna un protocol cu ei prin care bursele si taberele vor ramane la nivelul anului trecut. Andrei Botez, presedintele Uniunii Studentilor din Romania (USR), a venit, marti, la intalnirile ziuaveche.ro pentru a raspunde cititorilor nostri. Daca Ministerul Educatiei nu isi va respecta promisiunea, studentii vor iesi in strada.

 

raulgigi

 

  1. 1. Ce te-a indemnat sa intri in miscarea studenteasca?

 

Andrei Botez: Am intrat in miscarea studenteasca in anul I de facultate impreuna cu o mare parte din colegii din grupa mea de la Facultatea de Medicina Veterinara. Ce m-a indemnat sa raman? Am inceput sa cunosc studenti din ani mai mari, apoi colegi de la alte facultati si mi s-au deschis noi perspective. Mi-am dat seama ca imi place sa fac voluntariat si ca pot sprijini mai bine miscarea studenteasca.

 

  1. 2. Ai ceva avantaje personale?

 

A.B.: Da. Avantajele personale vin din faptul ca am intrat in contact cu oameni din domenii diferite, dar cu care am in comun aceleasi scopuri.

3. De unde vin fondurile Asociatiei?

 

A.B.: Din doua surse: prima, din finantarea de proiecte pe bani publici de la Ministerul Educatiei si a doua, de la parteneri privati, sponsori. Banii nu sunt niciodata de ajuns, proiectele sunt finantate la limita, dar ne straduim sa iasa totul bine.

 

 

sceptic:

1. De ceva timp, studentii au fost considerati masa de manerva a partidelor politice. Si pe buna dreptate daca ne uitam ca multi dintre sefii studentilor au ajuns sa faca sluj pentru un partid sau altul. Ultimul caz care imi vine in minte este al predecesorului dvs, George Paduraru, care ajunsese consilier la MTS la Monica Iacob Ridzi. Cum comentati aceasta etichetare?

 

A.B.: Este adevarat ca multi din sefii studentilor ajung in mediul politic. Din fericire, in ultima perioada, ajung dupa ce termina facultatea. Pentru un om ca George Paduraru, care a condus USR timp de doi ani si care a acumulat experienta in mediul studentesc, este de dorit sa-si continue munca intr-un mediu asemanator dupa ce si-a terminat studiile.

2. Credeti ca, in cazul in care solicitarile dumneavostra nu vor fi solutionate pozitiv de Ministerul Educatiei, veti mai putea aduna la un loc toti studentii din Romania pentru a prostesta zile intregi in fata Guvernului? Sau, chiar daca nu va da roade, preferati la nesfarsit calea dialogului?

 

A.B.: Prefer la inceput calea dialogului, nu ca un joc, ci pentru ca asa e normal. In urma discutiilor de cele mai multe ori se fac promisiuni ca si cele de marti. Daca nu sunt onorate trecem la caile legale de protest. Miscarile de protest se pot desfasura in fiecare centru universitar din tara, nu vor veni cu totii in Bucuresti.

mercury:

1. Asociatiile studentesti au avut, in timp, mai multi lideri. Majoritatea au intrat in politica (de la Marian Munteanu , Romeo Mosoiu, Luis Lazarus, Gabriel Ispas pana la Nicolae Banicioiu). V-au mai intrebat de sanatate? Va ajuta in vreun fel? Daca da, cum?

 

A.B.: Am avut discutii cu Marian Munteanu si il apreciez foarte mult pentru ca inca mai are idealuri. Toate sfaturile sale au fost pertinente si ne-a asigurat de sprijinului lui. Cat despre ceilalti, eu tin la istoria federatiei mele, cu bune si rele si mi-o asum.

2. Ce alte nemultumiri in afara de burse si tabere aveti?

 

A.B.: Nu mai exista nemultumiri legate de burse si tabere deocamdata, pentru ca exista promisiuni ca vor ramane la fel ca anul trecut.

3. Cum ajuta USR studentii? Dati exemple clare.

 

A.B.: In ultimul an am facut cercetare pe politici de tineret si speram cat de curand, cu sprijinul institutiilor statului, sa le implementam si la noi in tara, pentru ca in Europa exista deja si funcitoneaza. Cand un student termina facultatea ar fi normal sa existe un set de legi care sa-l directioneze pe drumuri sigure pentru a-si gasi un loc de munca, pentru a primi o locuinta si a avea o asigurare medicala completa.

Avem trei directii mari. O parte distractiv-culturala si elocvent este festivalul Unifest care se desfasoara anual din 2001. A doua directie este educatia non-formala prin care livram traininguri gratuite studentilor prin proiectul Academia de Training. A treia directie este cea sindicala. Ne preocupam de cresterea calitatii educatiei si de perfectarea factorilor sociali (camine, tabere, transport pentru studenti, burse).

 

alfabet:

1. De ce ati intrat la negocieri pe rand? Ma refer la USR, UNSR sau ANOSR? Nu ati avut aceleasi nemultumiri?

 

A.B.: Am intrat pe rand pentru ca asa am fost invitati. Eu si majoritatea membrilor USR nu suntem de acord cu abordarea ministrului educatiei. Pot sa spun ca, deocamdata, nu am motive sa cred ca a daunat dialogului, dar in viitor, daca circumstantele o cer, dorim sa discutam cu totii la aceeasi masa.

2. Nu credeti ca ar trebui sa realizati o singura asociatie care sa fie reprezentativa la nivel national pentru toti studentii? Nu credeti ca daca va uniti veti avea o putere mai mare? A se vedea Liga Studentilor in anii ’90.

 

A.B.: Sunt un adept al acestei idei si am incercat din rasputeri sa conduc la unirea celor trei federatii. De fiecare data mi s-a spus ca sunt idealist, dar niciodata nu au existat argumente logice. Parerea mea este ca factorul politic dicteaza aceasta ruptura. Pacat pentru studentii pentru care luptam. De multe ori si protestul in strada este datorat influentei politice. De aceea, daca cineva protesteaza pe drept va fi catalogat ca si client politic. Si asa intram intr-un cerc vicios. Sper ca urmatorii lideri sa nu mai fie influentati politic si sa vada scopul comun inaintea intereselor personale.

3. Daca protocolul cu Ministerul nu va fi semnat veti continua protestele? Se poate ajunge la o greva generala?

 

A.B.: Daca protocolul nu va fi semnat vom face clar proteste. E foarte greu sa se ajunga la greva generala, nu atat din cauza studentilor, ci din cauza profesorilor care trebuie sa tina cursurile. De aceea, o greva generala trebuie intotdeauna sa fie sincronizata cu o greva a profesorilor.

 

 

 

un crestin:

 

1. Tabere studentesti puteti organiza si voi, fara sa va mai plangeti si sa va rugati de nimeni. Va gospodariti singuri si iesiti ieftin.

 

A.B.: Costul minim pentru un student intr-o tabara,  timp de 7 zile, se ridica la circa 700 lei. In momentul actual sunt in jur de 10.000 de studenti care merg in tabere, la mare sau la munte. Se ajunge la o suma mult prea mare pentru a o acoperi din fonduri proprii federatiilor studentesti. Daca vrem sa ajungem la normalitate ar trebui sa avem si mai multi bani si mai multe tabere decat acum, avand in vedere ca numarul studentilor din Romania, in sistemul public, este de 500.000. Deci doar 2% dintre studenti merg in aceste tabere care au ajuns sa fie considerate un lux.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult