Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roIntalnirile ZV “Urmatoarele tinte ale hotilor vor deveni locuintele celor cu bani”

“Urmatoarele tinte ale hotilor vor deveni locuintele celor cu bani”

scris de Ziua Veche
18 afisari

.Tudorel Butoi-Severin, psiholog criminalist, a acordat pentru Ziuaveche.ro un interviu in care prognozeaza ca viitoarele victime ale hotilor si talharilor vor fi persoanele particulare instarite. In ciuda evenimentelor viitoare, Profesor universitar dr. Butoi spera ca viitorii politisti care ies acum de pe bancile scolii isi vor face meseria cu dedicatie.


@ Infractorii au aflat unde se gasesc banii.

 

@ Fara sprijinul populatiei si societatii nu se poate realiza atat de rapid stoparea acestui fenomen

@ Vom ajunge si mai rau de atat

 

Reporter: De ce atatea jafuri in Romania in ultimul timp?

 

Tudorel Butoi: Infractorii au aflat unde se gasesc banii. Banii se gasesc in banci, in case de schimb, in institutii (Posta, Asigurari, Primarii comunale) depozitati in seifuri. Principala lor tinta din totdeauna sunt banii. Pe ei nu ii intereseaza sa mai vina sa iti ia plasma, tablourile si altele. Banii si atat. Hotii o sa ajunga pana la urma la concluzia ca vor putea sa mai faca rost de bani si din alte parti, iar urmatoarele lor tinte vor fi locuintele particulare ale cetatenilor. Cei atacati vor fi cei cu profesii banoase, gen avocat, oameni de afaceri. Eu am prorocit de un an jumate chestia asta. Am explicat ca o sa fie atacate furgoanele de trasport valori, s-a intamplat, ca vor fi atacate bancile, s-a intamplat. Cu casele de schimb valutar deja erau invatati cu ele. De regula si din nenoricire, hotii actioneaza sub imperiul timpului. Ati vazut cat de repede actioneaza acestia? In maxim un minut. Au invatat acum sa isi ia masuri de precautie. O simpla gluga trasa pe ochi astfel incat nu i se poate identifica fizionomia. Astea sunt vrajeli, cu umbre si pete pe imagine. Mai departe sistemele de supraveghere ale bancilor nu sunt de mare performanta. Sunt simple camere de filmat.

 

Rep: Ce trebuie sa faca bancile pentru a contracara aceste tipuri de atacuri?

 

Interesul bancii este cu totul altul. Banca are o atitudine cu care noi nu am fost pana acum obisnuiti si ne priveste sa intelegem aceasta regula. La ei regula este sa nu aiba eveniment cu victime si sa nu se deterioreze in nici un fel increderea cetateanului in securizarea banului si asa mai departe. Cu alte cuvinte, a da bani celui care ameninta este prima, cea mai fireasca si cea mai normala situatie pentru o banca. Nu are victime, nu are sechestrare de persoane, nu are gloante, nu are in randul personalului nici un fel de problema. Ala a plecat cu banii. Acestia sunt asigurati. Dupa cate vedem acesti functionari bancari au respectat metodologia pe care au convenit-o in sensul ca de fiecare data ei au activat sistemul de alarma. Numai ca una este sa ma pun in miscare dupa ce stau intr-o masina, citesc un rebus, discut cu un prieten chestii. Asta inseamna cel putin o perioada de timp premergatoare ajustarii pentru interventie. Oricat de rapid ar fi, hotul nostru este deja in cursa. In momentul in care se apasa pe semnal avem doi subiecti care se pun in miscare.

Aceasta atitudine poate incuraja faptuitorul. Daca el stie ca la prima infatisare va primii banii, nu va avea decat sa isi asigure rapiditatea actiunii, deghizarea si conspirarea.

 

Reporter: Va creste numarul jafurilor la unitatile care manevreaza mari sume de bani?

 

T.B: Va fi un mod de operare in opinia mea care se va permanentiza in sensul de a deveni din ce in ce mai frecvent, nu va mai mira pe nimeni, va intra in cursul firesc al evenimentelor, o modalitate usoara de a obtine bani si este nici mai mult nici mai putin decat ce se intampla in Occident. Noi pana acum nu am avut asemenea lucruri, nu le-am avut in cascada asta de trei patru evenimente zilnice. Ar fi o mare greseala sa nu realizam ca datele problemei se schimba fundamental. Odata cu deschiderea granitelor, modurile de operare a celor care actioneaza prin Occident s-au facut cunoscute si celor din tara, transferul de moduri de operare care se fac prin puscarii, trasferul de ponturi pentru devalizarea seifurilor sau a unor obiective. Din punctul meu de vedere orice orice hot isi valorifica abilitatea, viteza de reactie, studiul pontului. La acesta din urma este foarte interesent sa se deruleze casetele din zilele anterioare unui jaf, sa se identifice cu ce frecventa a fost o anumita persoana, cu cine. In acelasi timp cred ca se vor destrama aceste retele in momentul in care populatia va veni in colaborarea cu organul de politie cu mai multa sinceritate, cu mai multa implicare si asa mai departe. Fara sprijinul populatiei si societatii nu se poate realiza atat de rapid stoparea acestui fenomen. Chestiuni de genul, atac – prins in 24 de ore nu vor putea fi realizate decat prin factorul intamplare. Prinderea unor astfel de spargatori este tributara unei munci calificate, speciale care necesita filaj, investigatii si mai ales punerea de accent pe colaborarea cu membrii societatii.

 

Rep: Vom ajunge mai rau de atat?

 

T.B: De fiecare data exista flux si reflux. Noi din pacate suntem acum pe un flux infractional care este determinat si de starea mizerabila in care traieste lumea. Vom ajunge si mai rau de atat. Sunt prognoze pe care le dicteaza analiza socio-psihologica si economica a societatii in care traim. Pana la stabilizarea societatii din punct de vedere socio-economic, material, ideologic si asa mai departe o sa tot avem din astea. Ne lipsesc deocamdata sechestrarile de persoane, spargerile din muzeele de valori, dar vor veni si acestea. Atacurile cu mana armata, jafurile pe furgoanele care cara valorile precum cele de la Posta Romana. Astea vor veni. Pe mine nu asta ma ingrijoreaza. Ma ingrijoreaza faptul ca talhariile si spargerile se vor indrepta catre persoanele particulare, catre persoanele in varsta, care vor fi victimizate primele la ele in locuinta, catre femei, catre tineri.

. 

Rep: Ne asteptam la o crestere a talhariilor in strada?

 

T.B: Talhariile in strada si talhariile in locuinte, cu jafuri, cu legare, cu imobilizare vor urma in cascada. Este un prognostic care se bazeaza pe realitati social-economice. Avem si o forma maladiva a infractionalitatii care sperie, care creaza anxiozitate si temere.

 

Rep: Cum influenteaza coruptia din politie infractionalitatea?

 

T.B: Cei din politie care sunt corupti trebuie inlaturari de indata. Nu e o chestiune in care ei sa stea prost cu aptitudinile, cu competentele lor profesionale. Astia stau prost cu caracterul. Sunt niste jegosi. Nu poti sa mergi la razii, la arestari, la descinderi cu grad de risc cand in spatele tau sau pe linia ta de actiune se afla “tragatori”. Astia nu au fost niciodata politisti, sunt niste infractori. Acesti indivizi sunt sociopati, delincventi. Ca sa lucrezi in Politie trebuie sa fii loial, sa fii devotat, trebuie sa ai spirit justitiar, sa poti rezista si sa poti indura inclusiv diminuarile astea de salarii, inclusiv tehnica deficitara.

 

 

 

Rep: Credeti ca aceste excese de violenta ii va influenta pe tineri sa ajunga la randul lor violenti?

 

T.B: Fara discutie. Comportamentele violente mediatizate in exces si mai ales comportamentele infractogene finalizate cu profit. Aici e chestiunea. Noi din media, din emisiuni si din filme vedem ca hotii si talharii ies in profit. Reusesc sa isi atinga tintele. Astea vor incuraja tinerii. Mai ales ca avem categorii de tineri pe care ii imping dinauntru presiuni si tensiuni psihologice de tip hedonist, cum este categoria celor care se drogheaza. Astia cand nu mai au droguri se duc si omoara. Farmacistele in farmacie, lucratorii de la schimb valutar, talharesc in casa sa isi faca rost de droguri. Astea sunt necesitati psiho-fiziologice. Drogul striga in tine si trebuie sa ti-l procuri.

 

Rep: Se vor rezolva aceasta problema a jafurilor si talhariilor?

 

 

T.B: Eu sunt optimist in ciuda proiectiilor prin care vizez o accentuare a infractionalitatii. Sunt optimist din punct de vedere al generatiilor astea care vin. Au si ei modele de politisti occidentali, modele de performanta. S-a umblat mult de tot la caracter si personalitate, nu numai la competenta pentru a-i face sa intre in pielea acestui justitiar, sa fie expus la risc, sa fie expus la suprasolicitare, la sacrificii uriase. Mai rar sunt cei care renunta la petreceri, la sarbatori pentru a fi la serviciu.

Este o radiografie destul de sumbra, cu prognostic negativ asupra evolutiei in continuare care va avea supralicitarea infractiunilor indreptate impotriva avutului. Infractiunile impotriva persoanei, violenta, omorul, loviturile cauzatoare de moarte, violurile si celelalte vor scadea, asta categoric, si vor creste foarte mult infractiunile indreptate impotriva proprietatilor. Daca cu ocazia acestei chestiuni, obstacolul va fi persoana atunci o sa avem talharii, omoruri si lovituri cauzatoare de moarte deoarece tinta este sa se ajunga la ban si toate obstacolele care sunt pana acolo vor fi fara indoiala eliminate. Talharii vor fi cei mai periculosi infractori. Acestia isi fac studiul asupra victimelor, ei insasi prin constitutul infractiunii care presupune infrangerea rezistentei fizice si psihice a persoanei pentru a-si insusi bunul, stiu ca asta vor face. Talharul vine hotarat sa loveasca, sa dea in cap, sa imobilizeze si asa mai departe.

 

 

Foto: Lucian Curelariu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult