Craiova, oraş martir

scris de Marin Neacșu
85 afisari

Aruncare în valuri la Craiova
Moto:
De-atâtea zile văd plouând,
Văd cetăţenii înotând
Sunt craiovean şi am de  gând
Să dau cu hoţii de pământ!


Craiova, oraş martir. Nu ştiu cât de martir o fi oraşul, nu am citit şi nu intenţionez să văd de ce sunt craiovenii martiri, ce fapte de vitejie s-au petrecut în 89 prin urbe, întâmplător m-am aflat şi eu prin centrul oraşului după plecarea lui Ceauşescu, ca apărător al bunurilor statului şi ale cetăţenilor şi pot spune că militarii din subordinea mea nu au executat foc aiurea, de fapt nu au executat foc nici când s-au aflat în oraş nici cei din cazarmă, cât au fost sub comanda mea.

S-a tras şi în Craiova, dar ca urmare a dezinformării, proastei conduceri, s-au folosit simulatoare pentru ”întărâtarea ” militarilor, în fine, tot tacâmul, dar nu lupte ca în Bucureşti, Sibiu, Timişoara, unde s-au jucat cărţi mari şi s-au comis crime şi ”încurcături” care să justifice schimbarea regimului şi să legitimeze noua conducere comunistă cu interfaţă occidentală. În fine, spuneam că nu ştiu cât de mult merită Craiova acest  titlu şi nici ce presupune, cine e avantajat şi câţi au primit certificate de luptători pentru că au ieşit la furat pe străzi sau câţi au devenit mari răniţi pentru că s-au întâlnit cu uşa şi au obţinut certificat de răniţi de la un medic  prea beat ca să facă deosebirea dintre o rană de glonţ şi o julitură. În fine, ceea ce ştiu este că unii cetăţeni merită acest titlu, deşi nu au pus poate  mâna pe armă niciodată.

”Metropola”

După 89, Craiova s-a extins, mai ales după ce au dispărut mijloacele agricole, după ce la ţară oamenii nu prea mai aveau ce face din lipsă de utilaje. Au rămas cei bătrâni, acum se repopulează satele cu pensionarii de la oraş care nu au apucat să îşi vândă pământurile sau nu au avut ”norocul” unui primar tip Nana sau a  unui grof ca la Nadăş. Aşa se face că din interese uneori administrative alteori de partid, unele ”extremităţi” ale Craiovei s-au prelungit. Aşa s-a întâmplat pe ieşirea de Sud, spre Caracal unde Primăria Craiova a intrat în conflict cu primarul din Cârcea  sau cu ieşirea spre Balş unde iarăşi Craiova a rupt din zona de după aeroport, instituind o zonă ”metropolitană”. În partea cealaltă, spre Severin,  fosta comună Cernele a devenit cartierul Cernele. Mare bucurie mare pe foştii săteni că s-au văzut cu buletin de oraş pe gratis. Pe gratis nu e, pentru că acum plătesc de le sar ochii, taxe de oraş pe condiţii de sat. Practic din 89 încoace, 7 localităţi de la periferia Craiovei au devenit cartiere şi alte 17 au intrat în aşa zisa zonă Metropolitană, dar să fim serioşi, România este departe de a avea ceva care să semene a metropolă în viitoarea sută de ani. E adevărat, localităţile rurale Preajba, Făcăi, Izvorul Rece,   Mofleni, Popoveni, Şimnicu de Jos, şi Cernele, de la periferia municipiului Craiova, au fost “absorbite”de setea de taxe şi impozite, dar viaţa  cetăţenilor nu s-a îmbunătăţit. Au crescut pretenţiile, nu şi condiţiile de trai.

Cernele un cartier cu martiri

Cernelele fac  notă aparte în Craiova, a rămas cam aşa cum era când era sat, deşi acuma e cartier şi li s-a promis oamenilor de fiecare dată, la fiecare campanie electorală că vor fi băgaţi în seamă. Şi au fost băgaţi dar nu în seamă. Problema lor cea mai mare o reprezintă drumul, drumurile şi canalizarea. La fiecare ploaie, drumul principal devine navigabil, iar după ploi se pot face curse de macadam sau slalom printre gropi. Şi asta de 25 de ani bătuţi pe muchie. Să te ferească Dumnezeu să fii new kid in town şi să vii cu o maşină de fiţe după ploaie prin Cernele. Localnicii fac pariu după fiecare ploaie vizavi de numărul de jenţi îndoite şi cauciucuri sparte. Toţi primarii au promis că vor rezolva problema înainte de  alegeri, apoi toţi dau vina pe master plan, pe faptul că lucrarea e complexă şi e nevoie de o investiţie mare şi lucrări serioase, ca şi când ei nu ar fi în stare de aşa ceva. Şi au dovedit toţi că nici nu sunt. Sub acest aspect, locuitorii acestui cartier pot fi consideraţi martiri. Problemele nu apar aici  când plouă abundent, ci când plouă, pentru că nimeni nu vrea să rezolve problema canalizării. Numai că pe unii edili  indiferenţa asta i-a costat.

Greşeala lui Solomon

Marele Solomon, cel care credea că este invincibil şi că stă pe cai mari doar pentru că a ştiut când să sară dintr-o căruţă de partid  în alta, a furat-o nu numai din cauza neînţelegerilor cu Udrea ci şi din cauza propriei infatuări şi lipse de respect faţă de ”martirii” din Cernele. Înainte de alegeri, în timpul campaniei din Mai 2012, cineva i-a adus aminte lui  Solomon   de problema canalizării, a apei pluviale din Cernele. Solomon a spus că acest obiectiv mai are de aşteptat, că mai întâi trebuie să rezolve problemele celor care l-au votat la ultimele alegeri, domnia sa având ştiinţă că în Cernele voturile fuseseră date contracandidatului la ultimele alegeri.  Aşa că din nou cartierul a rămas în apă. Ca o răzbunare a martirilor, Olguţa a câştigat primăria cu doar 7% mai mult decât Solomon, ceea ce înseamnă că i-ar fost  de ajuns 4% din procentele Olguţei ca să fie din nou primar. Oare cât la sută reprezintă Cernelele din totalul de votanţi din Craiova? Aşa că cine va candida împotriva Olguţei în 2016,dacă aceasta nu rezolvă problema canalizării,  are cartierul Cernele asigurat, nici nu trebuie să mai facă promisiuni, locuitorii cartierului votează contra, nu pentru.

Olguţa când vii prin Cernele?

Au trecut doi ani de când noua primăriţă a luat oraşul în stăpânire, exceptând baronii cu state vechi, este cel mai bine văzut primar PSD-ist de către premier, poate şi pentru că este cel mai frumos şi cu acest atu ar putea face multe pentru Craioveni. Ceva se mişcă prin Craiova, se schimbă contracte, se schimbă prefecţi, se schimbă directori, s-au făcut şi lucruri frumoase, unele necesare, altele doar aşa ca să pape şi clientela  cotizantă ceva, dar de Cernele nu se atinge nimeni. De ce fug primarii ăştia de acest cartier nu ştiu, dar dacă cu acest cartier doamna primar vrea să ajungă capitala culturală europeană, atunci s-a prostit de tot şi Europa. Degeaba facem parcări subterane şi pasaje inutile, dacă în cartierele mărginaşe drumurile arată ca în Fâşia Gaza. Priviţi cum se circula azi, 28.07.2014 ora 19 prin Cernele. Marţi 29.07.2014, domnul Ponta vine în ”metropolă” să se arunce în valurile care speră el să îl ducă la Cotroceni. Doamna primar, ce spuneţi, faceţi o plimbare cu barca cu domnul premier prin Cernele?  Ce numai Dragnea poate aranja o lovitură de imagine? Ia priviţi, avem şi noi valurile noastre. Întrebarea e cine trage la rame, că jăndarii s-au fript, iar scorpionii s-au săturat de poze cu maimuţa.

PS:În Novaci, Gorj, fieful gorjanului Ponta, oamenii sunt scoşi din casele inundate de pompieri care se leagă cu coarda, să nu îi ia apa. În timpul acesta Ponta strânge mâini în Polivalentă şi zâmbeşte tituleşte. Ce ar fi dacă cei 6000 de delegaţi ar merge în Novaci împreună cu premierul să salveze câţiva alegători? Bărcile le asigură Dragnea. Ce faci fă Doino, te bagi şi tu la o inundaţie?

PS2:Într-un exces de megalomanie, inconştienţă şi nebunie, domnul Manda ne anunţă într-un comunicat de presă că la CN al PSD vor veni ”cele mai importante 5000 de persoane din România, premierul şi preşedintele PSD Victor Ponta, miniştri şi personalităţi”. Dacă delegaţii PSD din comunele învecinate Palilula, Castranova,  reprezintă cele mai importante 5000 de persoane din România, atunci cu tot respectul  şi bunul simţ afirm că ne-am pierdut uzul raţiunii. Deci cele mai importante 5000 persoane din România sunt toate membre PSD, ceilalţi români sunt ciurucuri. Asta este opinia domnului Manda faţă de cetăţenii României. Ca o curiozitate, acelaşi domn Manda nu îl consideră pe premier nici o persoană importantă, nici o personalitate, pentru că spune: ”Cele mai importante 5000 de persoane, premierul Victor Ponta şi personalităţi”, nu ”alte personalităţi”. Deci PENTRU DOMNUL Manta, nici Victor Ponta nu este o personalitate, este doar premier şi preşedinte de partid, adică un neica nimeni. Bun aşa. Cu oameni ca el clădim viitorul.

12 comentarii

Pribeagul 30-07-2014 - 18:10

„De-atâtea zile văd plouând,
Văd cetăţenii înotând
Sunt craiovean şi am de gând
Să dau cu hoţii de pământ!”

Foarte bine!

BULA 30-07-2014 - 19:38

Craiova e un oras relativ frumos, dar e plin cu tarani orasenizati de regimul comunist. Astia se trag din sclavi pe plantatie si au frica si supusenia fata de stapan inscrisa in gene. Nu-i vad pe taranii din Oltenia sa puna de revolutii, decat in caz limita, cand li se ia si bucatica de paine de la gura. Dar si atunci prefera sa o fure pe-a vecinului. Se dau smecheri, dar e vai de ei.

neacsum 30-07-2014 - 21:58

Bula, toata lumea e plina de tarani, orasenizati sau nu,nu e nici o noutate si nici o drama. Viata a inceput in apa, a continuat in pesteri, primii oameni nu au fost oameni de stiinta, ci vantori si agricultori.Darwin spunea ca oamenii se trag din maimuta, dar sunt multi care astazi il contrazic si chiar dovedesc ca s-ar trage si din porc, magar, bou. Eu pana una alta recunosc ca bunicii mei au fost niste tarani si ma consider taran ca origine, morala, principii. Ce sa fac , nu toata lumea se poate lauda ca se trage din Bula.

BULA 30-07-2014 - 23:42

Sunt practic la prima generatie de incaltati, n-au evoluat. Numai daca ar fi tinut comunismul peste un secol si cu lideri mai luminati, nu ca Ceasca, taranoii ar fi devenit oraseni adevarati. Au ramas la naravurile de la tara, sunt primitivi. Cand spun „taranoii” ma refer strict la taranii fugiti la oras ca sa scape de munca grea, care sunt niste parveniti. Ma refer la inginerii si muncitorii care n-au fost ingineri si muncitori adevarati, care o „mermeleau” (expresie auzita la muncitorii de la fabrica de avioane) la serviciu si n-au produs tehnologie moderna, in fapt niste carpanari. Am tot respectul pentru taranii adevarati, care au dus greul in tara asta si de pe urma carora am avut toti mancare.

neacsum 31-07-2014 - 00:56

Atunci fa diferenta intre tarani si taranoi.

BULA 31-07-2014 - 09:44

Taranoii sunt fii si fiice de tarani, smotociti prin scolile de rahat si cu patalama la mana, de diverse profesii. Dar nu sunt oraseni autentici, au ramas cu gandul la cazanul de facut tuica si la sapa cu care praseau in jurul casei. Degeaba s-a cheltuit bani cu ei prin scoli, ca n-au avut dorinta sa invete inginerie si alte chestii, nu au preocupari specifice mediului urban. Au vrut doar sa parvina, sa aiba apa calda la robinet.

Si ce te ratoiesti la mine ? Ca acusica ma infurii si te fac praf !

Mircea 31-07-2014 - 10:03

Fa-l praf ca si pe mine ma enerveaza cu nervii si e bine daca va prafuiti intre voi.

neacsum 31-07-2014 - 12:59

Stii melodia grupului VH2 ”Fiecare zi fara tine”? Spune amicul Cotabita, acolo, un lucru care ti se potriveste de minune: ” o umbra de parfuum si mult mult praf pe drum, e tot ce lasi in urma ta.”Partea interesanta este ca te mai si lauzi. Te rog mult, nu ma face praf, ca rade lumea de mine ca m-ai facut tu. Ia de asculta: https://www.youtube.com/watch?v=Nm_j3XoJ5bc

ValVerde 31-07-2014 - 13:33

Nu va mai certati, mai oltenilor!
Cu voi vorbesc !
Bula si Vilvoi !

In loc sa gasiti subiecte la care va intelegeti, va certati ca sa denigrati Oltenia !

Vorbiti si voi despre conspiratia 9/11 si cum a dat CIA turnurile jos, ca acolo aveti delir comun !
(Si ne mai veselim si noi un pic…)

neacsum 31-07-2014 - 16:15

Musca Verde face si ea ce stie mai bine , se baga singura: asta ii place , asta afce..

stops 31-07-2014 - 12:39

Acestui bine scris articol atașez 3 senryu din postarea / fief sTOPs / http://stops-caleidoscop.blogspot.ro/2014/07/political-tristih-senryu-in-romanian.html
CERNĂUȚII
CER azil politic CRAIului
CRAIOVEI

Kiev gavarit în zadar
cernăuții la oaste
doar cu arcanul

sus pe deal cazărmi
amprente venetice
biserici cetate

frontul rusesc
cere carne de tun
răzmeriță-n Cernăuți

tristihul senryu –
tristeți all exclusive
cu haz de necaz

fainoșag
clarificat ficat ficat
și carne de cal

frunze pe căști –
cercetași în adâncime
cu vodca-n porthart

război asimetric –
asimetric 69-n pat
asimetrici nou născuți

impozit pe case –
de la-ntâi aprilie
și la rromi și la melci

Contra 03-08-2014 - 12:56

Poate din cauza coloratilor!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult