De ce ne mirăm ?

scris de Marin Neacșu
20 afisari

A reînceput circul. Deocamdată cel declarativ. Suntem la faza promisiuni în cadrul şi între partide şi coaliţii. După definitivarea numărării voturilor, cei doi rămaşi în funcţie şi cei din staff-ul  lor au  trecut  la trompeţit.

ponta tariceanu georgescu maiorCa şi când nimeni nu ar şti cine pe cine şi ce a reprezentat, presa, sau mai bine spus televiziunile de casă ale celor două orientări, au început să se mire şi să se pretindă surprinşi de anumite declaraţii, orientări sau mişcări după primul tur. Eu nu înţeleg de ce poate să constituie o surpriză ceea ce se întâmplă.

De ce ne mirăm că PRM, prin Corneliu Vadim Tudor, a bătut palma cu UNPR şi va susţine candidatura lui Ponta? Se aştepta cineva ca Vadim să susţină candidatura unui etnic german ? Hai să fim serioşi, Vadim e naţionalist convins.   Ponta e de stânga, Vadim e de stânga şi asta se ştie nu de azi de ieri. Ceea ce ar trebui discutat aici este de ce înţelegerea este între PRM şi UNPR şi nu PSD? Întrebarea ar trebui să şi-o pună Vadim. Răspunsul este simplu, Ponta nu vrea să îi  promită nimic personal lui Vadim, ca să nu  se compromită singur sau ca partid, aşa că scoate castanele cu mâna naşului. După alegeri, dacă Ponta va ieşi preşedinte şi Vadim va veni la el să ceară ceva, Ponta îl va trimite la Oprea, ca şi pe Cioabă. Avantaj Ponta.

De ce să ne mirăm că Ponta a declarat că are trei variante de premieri. Păi în felul acesta nu a promis concret oficial nici unuia din ei nimic şi astfel nu va putea să îl tragă nici unul de mână dacă nu va fi ales premier, chiar dacă între patru ochi fiecare este asigurat că el e alesul. Pe de altă parte alegătorii care nu îl vor pe Tăriceanu premier, vor vota poate cu gândul la Florin Georgescu, cei care nu îl înghit pe Maior îl vor vota pe Ponta cu gândul la Tăriceanu şi aşa mai încolo. Din nou Ponta arată geanta cu bani, dar nu ştie nimeni ce e în geantă şi fiecare speră că e pentru el şi e plină  cu euro.

De ce ne mirăm că Ponta declară că este onorat de fiecare vot primit inclusiv ale alegătorilor lui Udrea şi nu o contestă,  lăsând liber oricărei ”negocieri”? Păi este simplu, a bătut palma cu Băsescu de dragul postului de premier de ce nu ar bate palma cu Udrea pentru tronul de la Cotroceni? Hai să fim serioşi, Ponta este în stare să bată palma cu oricine îi poate da orice, atâta timp cât el nu dă nimic, doar promite.

Antonescu ştie cum vine chestia asta. Unul care a bătut palma cu partidul opus al eşichierului politic şi apoi cu duşmanul său personal cel mai mare, de dragul fotoliului de la Victoria, va face orice, va mânca orice, ca să ajungă la Cotroceni. Să nu uităm că actul de coabitare nu a fost denunţat oficial de cele două structuri administrative, oricât s-au făcut că se omoară Ponta şi Băsescu, de fapt cei care au avut de suferit au fost cei de pe lângă ei care deveniseră incomozi, Hrebe pentru Ponta, Cocoş pentru Băse şi alţii. Aşa zisa bătălie dintre ei i-a ajutat să îşi anihileze pericolele interne cu mâna celuilalt. Bine jucat! Pentru Ponta a negocia înseamnă a promite că dă ceva dacă va primi ceva înainte. Asta a făcut de la crearea USL sau mai bine spus de la accederea la conducerea PSD. Năstase, Geoană, Hrebenciuc, Antonescu  ştiu foarte bine ce înseamnă asta şi în curând va şti şi Tăriceanu.  Ce oferă el după ce se vede cu sacii în căruţă şi cum se achită de obligaţii, este cu totul altceva. Să ne amintim că Ponta negociase cu UDMR încă de la alegerile din mai 2012 şi le promisese că îi va lua la guvernare, deşi ştia că PNL-ul nu va accepta aşa ceva şi nu putea trece de voinţa lor. Dar el ştie că nici PNL nu va sta la guvernare până la sfârşitul mandatului său. După alegerile din iarnă, a încercat să îi bage pe UDMR-isti în guvern,  dar a fost doar de ochii .. UDMR-ului, ştiind că nu va putea. A vrut însă să ”arate” că el săracu a vrut, dar nu a putut. Între timp a modificat alianţe şi după ce a avut majoritatea fără PNL a forţat ieşirea PNL de la guvernare pentru că nu voia să îşi ţină cuvântul nici faţă de Antonescu. Abia după asta a adus UDMR la guvernare, pentru că avea nevoie de voturile lor în Parlament, ca să fie sigur că nu este lovit de o moţiune de cenzură. Ăsta este Ponta,  De ce ne mirăm?

Se aştepta cineva să voteze cu Ponta? Păi cu Ponta nu puteau mişca în front, dar Johannis, să fim serioşi, dacă strigă cineva la el mai tare, începe să plângă şi dă din buze ca peştele pe uscat.

De ce ne mirăm că Tăriceanu, cel care se lăuda că vrea să renască liberalismul în România şi că el este singurul reprezentant al adevăraţilor liberali vinde blana ursului din pădure, adică voturile sale, lui Ponta, reprezentantul stângii celei mai de stânga? Păi el şi cei care l-au însoţit nu sunt liberali, sunt fripturişti iar fripturiştii nu sunt nici de stânga nici de dreapta, ei sunt ambidextri, primesc din orice direcţie, important e să primească. Să nu uităm că atunci când Antonescu a iniţiat acel anus contra naturii politice numit USL cu Ponta, Tăriceanu a sărit în sus declarând că nu se poate o uniune între PNL şi PSD, două partide duşmane istoric. Ca să vezi. De fapt, pe el îl deranja faptul că fusese scos din ecuaţie. Cum a avut însă ocazia să îi ia locul lui Antonescu la Senat, a şi  făcut jocul lui Ponta şi a creat breşa în PNL dând semnalul destrămării PNL.  Un adevărat liberal şi gentleman.  Să fiu sincer, abia aştept să se termine şi turul doi şi să îl  văd pe Ponta, dacă va câştiga, cum va striga printre lacrimi : ”Tăriiiiiiiiii!!!”

De ce ne mirăm că UDMR sau mai bine spus Hunor  nu va da nici un răspuns concret vizavi de susţinerea  lor în turul doi? Păi este normal, conducerea UDMR-ul a fost întotdeauna pragmatică, niciodată nu a spus nu sau da până nu a văzut sacii în căruţă şi căruţa pornită. În nici un caz nu îl pot sprijini deschis pe Johannis, pentru că ei consideră că are şanse mai mici decât Ponta şi în nici un caz nu vor declara că îl sprijină pe Johannis, chiar dacă nu e exclus să o facă pe ascuns. Apoi, dacă Johannis va fi preşedinte, tot Ponta va fi premier pentru că are majoritate parlamentară, deci tot el va face guvernul, şi Hunor vrea miere şi păduri pentru fii lui Attila.  De la Johannis nu poate primi nimic, căci până să apuce chiar şi  să  promită ăsta ceva, se termină borcanul, cade frunza.  Deci UDMR nu va promite nimic sau va spune ceva despre onoare, angajamente  sau liberă alegere a electoratului.  Onoarea borcanului cu miere.

De ce ne mirăm că Johannis nu vrea să participe la confruntare directă cu Ponta?  Nici nevasta lui Klauss, sau cu atât mai puţin ea, care îl ştie cel mai bine, nu l-ar îndemna să se sinucidă, şi nu ar putea să creadă fie şi o secundă  că acesta ar avea 0.0001% şanse în faţa lui Ponta. Şi despre fotbal dacă ar discuta, nu despre buget, şi  despre femei, nu despre  FMI  dacă s-ar discuta la o eventuală confruntare, Klauss nu ar avea nici o şansă. Păi până să răspundă Klauss  la o întrebare ar începe turul doi. Trebuie să fim realişti şi să admitem că este plopist, dar plopist plopist, nu doar aşa de ochii lumii. Poate la Antena 3 ar avea şanse să spună ceva sau să scape basma curată dacă confruntarea ar fi moderată de Gâdea care îi este aproape egal  ca viteză de reacţie şi orientare. Mi-ar place  să văd o confruntare între Gâdea şi Johannis, să îi văd cum se privesc unul pe altul dând din buze cu privirea aceea inconfundabilă.  Aşa că să fim serioşi, eu zic să îl lăsăm acolo unde este, că dacă am asista la o emisiune în care el va trebui să răspundă la întrebări s-ar putea să ne spargem televizoarele. De unde nu e nici Dumnezeu nu cere.

De ce ne mirăm că Ponta i-a promis lui Meleşcanu că îl va face consilier pe probleme de securitate dacă va ajunge preşedinte? Este normal, că doar a fărâmiţat şi bulversat dreapta, ca şi Tăriceanu, furând din voturile care ar fi mers la Udrea sau Johannis. Fără Meleşcanu şi Tăriceanu, nu se ştie care era soarta primului tur, chiar dacă Mele nu a spart avioane cu procentul lui. Dacă nu intra Mele în joc, Udrea ar fi avut mai multe procente şi… ar fi ajuns pe locul 3.  În plus, să nu uităm că Mele nu a vrut să confirme varianta lui Băse cu Ponta agent secret, jucând rolul omului cinstit. Hai să fim serioşi. A fost penelist, apoi Băsist iar acum se întoarce la prima dragoste, socialismul multilateral dezvoltat. Curat murdar coane Mele.

De ce ne mirăm că între turul 1 şi 2 au loc renegocieri şi discuţii de acest gen? În toată lumea se întâmplă la fel, numai că acolo negocierile au limite, fiecare vinde sau negociază ceea ce are şi promisiunile sunt respectate. La noi toţi joacă la cacealma, toţi ştiu că vor pierde dar sper să piardă cât mai puţin şi să dea de loc. A vinde voturile cetăţenilor pe care nu îi poţi controla şi al căror vot nu îl poţi  garanta mi se pare cea mai mare dovadă că suntem proşti negociatori sau, că de fapt se negociază cu totul altceva, interese personale, pe sprijin personal, căci toţi ştiu că electoratul nu este în totalitate atât de imbecil încât să voteze cum spune şeful de partid. Nici un şef de partid nu are  membri de partid imbecili sau îndoctrinaţi 100% nici ca număr nici ca … intelect. Şi atunci ei de fapt negociază cu bună ştiinţă doar gargara unuia sau altuia, contra … interese personale… funcţii, bani, poziţii, sau contracte, sedii, etc. Fiecare  ştie că celălalt nu îi va da ce i-a promis dar îşi râde în barbă ştiind că nici el nu  va da ce promite şi fiecare se bucură crezând că celălalt este cel păcălit. De fapt păcăliţii suntem tot noi, ăştia care votăm. Asta face din aceste negocieri de la noi, – care ca activitate politică nu au nimic anormal- ceva  abject şi urât mirositor. Dar în România nici asta nu miră.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult