Oraşul câinilor

scris de Florin BUDESCU
20 afisari

În ultimele zile am asistat consternat la revărsarea unui fluviu de ură viscerală contra câinilor, din cauză că un astfel de biet dobitoc a ucis un copil pe un maidan de lângă un parc, lăsat acolo nesupravegheat de bunica lui.

cainiImediat, balul a fost deschis de preşedintele Traian Băsescu, care a revenit cu ideea sa fixă, privind eutanasierea câinilor maidanezi:

“Nu putem pune câinii mai presus de oameni, mai presus de un copil nevinovat care se și duce să se joace cu el, că așa a văzut el în cărțile de povești, că un câine e prietenul omului. Dar un câine flămând, prigonit nu este prietenul omului.”

Perfect populist. Acesta a fost declanşatorul unui alt incendiu politic, suprapus peste ucigătoarea temă a exploatării metalelor la Roşia Montană. Efectul este devastator. Primul care plăteşte oalele sparte e primarul Capitalei, Sorin Oprescu. De cinci ani nu face nimic. Nici în problema câîinilor maidanezi.

La ora la care scriu acest articol, Realitatea TV titrează lacrimogen: “Ionuţ a plecat dintre noi sfârtecat”, în timp ce un voice over cu vocea marcată de lacrimi glosează pe subiect. Şuvoaie de lichid secretat de glandele lacrimale se scurg din televizor. Pe fundal, se aude o muzică înrudită cu cea folosită de Lucian Hossu-Longin în Memorialul Durerii.

De curând, Radu Banciu s-a dat iar în stambă, urlând pe post, ca naziştii, orbile cuvinte precum următoarele:

Ucideţi javrele asteaaaaa! Împuşcaţi-le, cum au făcut nemţii în Bucureşti în timpul războiuluiiiiii! Trebuie să moară toţi câiniiiii! Trebnuie uciiiişi! Javrelooor! Muriţi! Cu şobolanii nu trăieşti, nici cu gândacii! Cum să trăieşti cu câinii? Nu sunt demni de apelativul animale! Animal este un leu, este un elefant, dar unui câine nici măcar animal nu i se poate spuneeeee! Ăştia sunt nişte monştri! Mă duc să plâng câţi câini vreţi, dar să-i văd în pământ pe toţi!

Banciu, îţi doresc un singur lucru: să-ţi salveze viaţa un câine, să vezi cum e acesta, ce poate să facă el, să vezi că, spre deosebire de majoritatea oamenilor, câinele nu ezită nici măcar pentru un moment să se sacrifice, ducându-se conştient la moarte ca să ţi-o salveze pe a ta. N-ai înţeles nimic. A trecut viaţa pe lângă tine ca balt-orient expresul prin gara Urlaţi, iar tu dormeai tun.

Până acum, politicienii noştri şi-au bătut joc de subiect, cu cinism, iar acum nu mai ştiu pe unde să scoată cămaşa. Singura soluţie coerentă (dar eronată) a venit de la Traian Băsescu: eutanasierea maidanezilor.

Să analizăm puţin soluţia actualului preşedinte. Ritmul în care pot fi eutanasiaţi zilnic câinii aceştia este mai mic decât cel în care se reproduc, iar efectul este crearea unei imense hecatombe. Numărul de câini vagabonzi ar creşte oricum, odată cu grămada de cadavre pe care susţinem că dorim să construim un oraşe, oraşe civilizate, europene, fără maidanezi.

Vom ajunge ruşinea Europei dacă ucidem 64.000 de câîni pentru că, tot din cauza corupţiei noastre, nu am fost capabili până acum, în atâţia ani, să îi sterilizăm şi să-i facem să dispară natural. Iar când vom reuşi să-i ucidem pe toţi, în locul lor vom avea pe străzi alţi 85.000.

Dacă vom continua să batem câmpii cu eutanasierea, în loc să pornim acum ce nu am început acum mulţi ani, sub influenţa isteriei generate de această mass-media iresponsabilă, vom termina nerezolvând problema, scandalizând pe toată lumea în Occident şi ne vom întoarce la situaţia de dolce far niente dinainte de această tragedie.

Mai am o coda pentru cei care vorbesc, ca Banciu, despre câinii aceştia vagabonzi ca despre nişte fiare periculoase, care trebuie omorâte. Nu-i doresc nimănui să cadă în stradă noaptea, bătut de golani, dar dacă i s-ar întâmpla asta, s-ar putea să aibă surpriza ca un câine din acesta vagabond să-l salveze, lingându-i rănile. Câinii pe care acum vrem să-i ucidem au această caracteristică: saliva lor este pentru noi dezinfectant, are efect de antibiotic.

Nu pot să-mi imaginez niciodată eutanasierea prietenilor mei câini, care de ani şi ani de zile vin spre mine cu încredere, necerând mâncare, ci doar puţină iubire şi mângâiere dacă se poate şi gardându-mă credincioşi pe unde merg.

Deci: cine sunt câinii şi cui aparţine oraşul?

(Stareapresei.ro)

17 comentarii

ion groapa 07-09-2013 - 14:39

Suntem rusinea Europei la citi ciini maidanezi avem si la cite persoane sunt muscate si omarite de ei (cred ca japonezi au trimis un mesaj de felicitare poporului roman cind japonezul a fost omorit in Bucuresti)

catalin 07-09-2013 - 14:47

I-ati prietenii in casa si ai grija de ei daca nu vrei sa fie eutanasiati. E simplu. Noi nu vrem sa ii vedem pe strazi, nu vrem sa ne simtim amenintati de fiecare data cand suntem nevoiti sa intram pe o alee intre blocuri, ziua sau noaptea, nu vrem sa ne fie teama sa scoatem propriul catel la plimbare pentru ca sare pe noi o haita formata din prietenii tai. Cainii nu se cresc pe strada, la coltul blocului, in parcuri, in curtile spitalelor. Ii iubesti, i-ai acasa. Problema rezolvata. Toata lumea e fericita. Punct.

ionica 07-09-2013 - 19:55

Bai bipedule analfabet, se scrie ” ia-ti prietenii…”. Eu propun sa eutansiem toti prostii! A propos! Cu Huidu cum facem? Il rutanasiem?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 07-09-2013 - 15:22

Cainele si calul sant cele doua vietati care au insotit omenirea in evolutia sa. Nu intamplator se spune, credincios ca un caine, si nu un caz exista despre atasamentul si suferinta unui caine la disparitia omului, gazdei sale.
Este vorba de un atasament reciproc intre doua vietati, de un respect si dragoste intre doua creatii.
Ce oferi, asta,
si mai primesti.

Noi,nu avem respect, unul fata de altul, noi ne uram mai rau decat ….celelalte animale.
Iar Banciu devine pe zi ce trece un ….obsedat periculos !

ValVerde 07-09-2013 - 15:39

Dar cotoiu’ ?
Ai uitat cotoii !
Si ei au insotit omenirea in evolutia sa, chiar inaintea cailor, dupa unii cercetatori.

Sa nu mai tragi mitza de coada !!!!

Pribeagul 07-09-2013 - 16:12

🙂

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 07-09-2013 - 16:41

Da , ma’h ai ceffa direptate,

Am vrut sa-ti extrag si sa prezint ,

Pe cell mai Cotoi , dintre cotoIESII

La moda, dar not phound …dreaq !

La romani era o traditie unde pisi-pisi

Era folosit la alegerea dormitoarelor,

Daca ..PISICU ramanea la loc,

NU ERA RECOMANDAT , influente ale

Campurilor de forta , NEFAVORABILE !

Unde ramanea , insa cainele era OK !

ValVerde 07-09-2013 - 16:46

Bah, sa nu aplici tu principiul asta ca ai sa dormi toata viata la roata carutei in timp ce pisicu’, comod, intre fustele Pirandei.

ValVerde 07-09-2013 - 15:30

@ Florin Budescu

Dar vreo solutie ai ?
Propui ceva sau status-quo e ceea ce ai vrea sa ai, asa ca sa nu schimbam nimic ?

Antibasistul 07-09-2013 - 15:30

Budescule, cum indraznesti sa-ți critici seful tau, pe Basescu, vezi ca te da pe mina DNA!

Pribeagul 07-09-2013 - 16:21

Situatia la care s-a ajuns este o rusine pentru poporul roman. Daca ma gindessc mai bine, nu atit pentru poporul roman cit pentru cirmuitorii nostri, care dovedesc ca nu sint in stare sa asigure un climat normal de viata, atit pentru oameni cit si pentru ciini.
Crede cineva ca viata de ciine, viata ciinilor, este usora? Nu este usora, este oribila, este o vita de ciine! Este rusinos ca autoritatile, datorita incapacitatii autoritatilor de a impune autoritatea legii, lege care trebuie sa fie normala, rationala, condamnam ciinii sa duca o viata de ciine, iar pe romani sa duca o viata la nivelul standardelor umane actuale.

Pribeagul 07-09-2013 - 16:22

In cele de mai sus, m-am referit la ciinii comunitari.

Antibasistul 07-09-2013 - 16:50

La casa mea de vacanța,in afara gradinii, multe case, CABANE cu gradini, vecine, la marginea unei paduri, la poalele munților, exista doua haite de ciini fara stapini, ca sa nu latre la mine, sa nu ma muste, si de mila, le duc cit mai des de mincare. Deseori sint asa de flaminzi ca maninca si piine goala!
Le dau si apa.

In oras nu le dau niciodata de mincare pentru ca stiu ca primesc din belsug.

BULA 07-09-2013 - 16:57

Tampit popor, romanii astia ! Se ambaleaza, cu spume la gura, sa omoare bietii caini comunitari, in loc sa ia atitudine contra celor care au distrus industria nationala si au instrainat resursele naturale, lasandu-i someri si cu foamea in gat, fara speranta. Sunt tampiti si lasi, acesti romani.

UnUL 07-09-2013 - 17:10

Una n-o împiedică pe cealaltă, Bulișor.

Ghita Bizonu' 08-09-2013 - 20:01

Ulysse deMarseilliac. (nu mka pretnetia sa stiti cine a fotsd asta) zicea despre cele 3 simboluri ale barbariei occidentale : praful, noroiul si cainii vagabonzi. Si azi Bucurestiul ramane la 3 secole distanta de Paris (poate 4) ” are praf, are nori si caini vagabonzi! la est de Ural mai este o capitala unde poti fi ucvis de caini vagabonzi .. Nu nu nu va ganditi la Ankara – cvare chiar daca este in Asia Mica nu! – ci Moscova.
In rest perfect normal. In alta tara dupa un asa accident dipsp[areau cainii bagabonzi. Scurt pe 1 bucvata cartus si nimeni nu „auzea” nimic. Ma rog in lata tara in care javrele nu sunt adorate ca niste zei nici JON dupa ce mirosea ce rtezultata va fi la referndumu cu supendarea nu rtam,anea in functie ci a doua zxi isi trimitea prompt demisia.. de prin Antile sau Azoe ca sunt la o dfostamta mai .. sigura …
DFa ma rpog la noi javrele conduc si cetaeanu de randf are o viata de caine!!! Ca la noi valortile e rasturnate – cvainii e „comunitari” ioar copii sunt ai „strazii”. Deh barbari si primitivi …Suntem rusinea Europei – a da casti caini „comunistrai” su7nt la Roma? Paris? Londonistan? Berlin?!

Peter 10-09-2013 - 22:45

Rapoartele arata ca anul trecut 16.000 de bucuresteni au fost muscati de caini, iar tratamentul acestora a costat peste 4 milioane de lei.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult