Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roJurnal de Sărindar Reporterii pun întrebări tâmpite

Reporterii pun întrebări tâmpite

scris de Marin Neacșu
20 afisari

Pe vremuri, era o emisiune la tv, „Copiii spun lucruri trăsnite”. Şi toată lumea se înghesuia să o vadă, pentru a auzi ce mai spuneau unii copii, mai mult sau mai puţin teribili, mai mult sau mai puţin spontan, de vreme ce erau, în mod intenţionat, dirijaţi spre un subiect despre care se ştia că vor avea un anumit răspuns. Oricum, emisiunea a fost de succes o perioadă, nu ştiu dacă mai continuă. Ianţu, oricum, a renunţat, a trecut la muzică sau cine ştie la ce.

Reporterii pun întrebări tâmpite

Reporterii pun întrebări tâmpite

Eu, dacă aş fi realizator tv, dar unul adevărat, nu din cel care cumpără emisiuni vechi de afară şi le prezintă drept ultima găselniţă în media, cum a fost cu serialul M.A.S.H., aş face o emisiune, poate nu la fel de distractivă mereu, dar, în mod cert, cu un succes de casă mult mai mare decât emisiunea lui Ianţu şi poate cu un efect mult mai educativ şi aş intitula-o: „Reporterii pun întrebări tâmpite”.

Am sesizat, mai de mult, că, pe post, apar, mai ales la televiziunile locale, şaşii, bâlbâiţi, peltici, sâsâiţi, cocoşaţi, strâmbi, care, până să apuce să spună ce au de spus, dă laptele în foc. E treaba posturilor, a proprietarilor, cu ce îşi populează emisiunile sau ale cui pile le angajează. Despre prezenţa scenică nu mai vorbesc, aş cere prea mult, la fel şi despre ţinută. Interpretarea este o altă problemă, pe care nu o discut, deşi ar fi multe de spus. Ceea ce doare însă cel mai mult este lipsa totală de orientare în formularea întrebărilor, ca să mă exprim eufemistic. Am auzit şi văzut unele întrebări care „m-au lăsat interzis” pe mine, care nu eram în postura celui întrebat. Cineva lua un interviu unei persoane lovite în cap cu o rangă iar reporterul „nostru, care ştie tot” întreba: „Dar ce aţi simţit când v-a lovit cu ranga în cap?” sau „Ce părere aveţi despre ceea ce vi s-a întâmplat?”

Este deja celebru, cel puţin la nivel anecdotic, cazul unei reporteriţe din Australia (sau SUA, pentru că pe net circulă două variante, una cu un generalul american Reinwald, alta cu un generalul australian Cosgrove), care, făcând o emisiune despre „scouts”, încerca să inducă ideea că aceste tabere formează criminali şi-l întreba pe general dacă e bine ceea ce se face în aceste şcoli, „care formează potenţiali criminali”. Insistenţa domnişoarei reporter, pe inducerea acestui mesaj, a scos-o din circuit, căci răspunsul generalului a fost pe măsură: „Domnişoară, şi dumneavoastră aţi fost înzestrată încă de la naştere cu tot ceea ce vă trebuia ca să ajungeţi o prostituată, dar nu aţi ajuns, nu e aşa?” La aşa întrebare, aşa răspuns. Ei bine, chiar dacă în general sunt pentru păstrarea cumpătului şi a unei decenţe minime, uneori, este nevoie şi de lecţii de genul ăsta, care să potolească prostia unor „meseriaşi” dotaţi cu tot ce trebuie pentru a face cu totul altceva decât ceea ce fac pe post. Chiar dacă povestea este scornită, ea este concludentă şi se predă ca lecţie de jurnalism prost făcut. Numai că realitatea, uneori, depăşeşte ficţiunea.

Nu mai devreme de săptămâna care abia a trecut, am asistat la două asemenea cazuri, în care mi-a venit să sparg televizorul. O „don’şorică”, nici nu mai ştiu la ce post dar nici nu contează, intrată până la genunchi în apă, prezentând de la faţa locului un reportaj cu ultimii sinistraţi ai ţării, întreba un copil ce şi-ar dori, iar el a spus că şi-ar dori o casă. Următoarea întrebare a „meseriaşei” m-a făcut roşu instantaneu: „Dar mai ai casă?”. Ceva în genul „Punem pariu că nu mai ai?”. Şi, ca să nu fie singură, o altă proaspăt absolventă a „şcolii de dansuri şi bune maniere” întreba pe cineva, din familia care pierduse mama şi copilul la o naştere din cauza unui caz de malpraxis: „Dar ce nume urma să poarte copilul?”. Ca şi când asta era cea mai importantă informaţie care lipsea din dosarul cauzei, sau toată România voia să ştie cum urma să se numească un copil nenăscut, sau născut mort.

Ce poţi să mai spui în faţa unor astfel de idioţenii, decât să o întrebi şi tu pe „don’şorică” de ce nu s-a apucat de altă carieră, pentru care era înzestrată de la Mama Natură?

5 comentarii

UnUL 18-09-2013 - 18:42

Domnule Neacşu, de mult nu am mai fost total de acord cu dumneavoastră (ba chiar aş spune că ne-am aflat în general pe baricade adverse), dar de data aceasta aveţi perfectă dreptate. Vă mai dau câteva întrebări la fel de tâmpe : celebra „Vă pare rău de ce aţi făcut?” adresată aproape întotdeauna autorului unei crime sau al unui viol. Sau, la noi la Cluj, după ce o casă a sărit în aer în miez de noapte după o explozie de gaz, vecinii au fost întrebaţi : „Aţi fost stresaţi?” şi „Cum s-a auzit bubuitura?”

digital 18-09-2013 - 20:41

la tine, la cluj, întrebările astea sunt normale, nu te mai kka atâta pe tine!

UnUL 18-09-2013 - 20:44

NU, Degeţel, la handicapaţii ca tine astea sunt întrebări normale. Sau la ziarisţti la fel de idioţi ca tine, indiferent de la ce ziar sau televiziune şi din ce parte a ţării ar fi ei.

ValVerde 19-09-2013 - 03:29

„Ce poţi să mai spui în faţa unor astfel de idioţenii, decât să o întrebi şi tu pe „don’şorică” de ce nu s-a apucat de altă carieră, pentru care era înzestrată de la Mama Natură?”

===

Mi-ai citit gindurile cind iti citesc articolele…cred ca ai avea mai mult succes in meseria pe care o mentionezi, desi nu esti inzestrat de la natura cu atributele necesare, decit in susaneaua asta pe care o numesti, pompos, „jurnalism”

Si nu uita ca bietelor fufe le scapa porumbelu’ in direct.
Tu ai timp sa-ti recitesti si sa-ti corectezi „creatiile”.

🙂 🙂

teo 19-09-2013 - 07:21

Intrebarea standard a acestor cretini agramati este:CE-ATI SIMTIT ? Omul lovit de masina,muscat de caine,cu tavanul cazut in cap etc.si vine taica nimeni si-l intreaba ce-a simtit !! Nu stiu ce scoala urmeaza asa zisi ziaristi,dar probabil cei care le predau sunt tot atat „de pregatiti” ca si „prosusul” lor !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS