Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Acolo unde libertatea a murit

Acolo unde libertatea a murit

scris de Roland Catalin Pena
24 afisari

Un grup de 11 elevi însoţiţi de două profesoare de la Grupul Şcolar Electrotehnic „Spiru Haret” Târgovişte au efectuat miercuri o vizită la Penitenciarul de maximă siguranţă Mărgineni, Dâmboviţa.

Vizita a făcut parte din activităţile cuprinse în proiectul „Fii independent! Nu fi dependent!”, desfăşurat în cadrul Grupului Şcolar Electrotehnic„Spiru Haret” Târgovişte. Proiectul are ca scop prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor prin implicarea lor în acţiuni interactive, având drept target evidenţierea cauzelor şi consecinţelor nefaste ale consumului de droguri, precum şi popularizarea mesajului antidrog în rândul elevilor de liceu. Grupului condus de directoarea liceului, profesoara Elena Şeran, şi de psihologul Ramona Fotin, i s-au alăturat doi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie Dâmboviţa şi un psiholog de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dâmboviţa. După verificările de rigoare efectuate la intrarea în incintă, grupul a fost preluat de către psihologul penitenciarului Mărgineni şi condus în sectorul în care se află în detenţie traficanţii şi consumatorii de droguri.

În camera educativă din acest corp de clădire, dotată cu materiale specifice propagandei anti-drog, elevii s-au întâlnit cu un grup de 3 deţinuţi: un fost consumator de droguri, un fost traficant şi un fost consumator cronic de alcool, autor al unei fapte grave comisă pe fondul unui consum exagerat. Cei 3 deţinuţi au povestit elevilor, fiecare în parte, despre experienţa lor tristă şi despre modul în care consumul de alcool şi de droguri i-au adus în final după gratii. Deţinuţii au evidenţiat simptomele specifice în cazul consumului unor doze mari de droguri şi despre stările deprimante de sevraj prin care au fost nevoiţi să treacă. Elevii au adresat întrebări celor 3 deţinuţi, interesându-se dacă sunt vizitaţi la penitenciar de familie şi prieteni, dacă atunci când vor fi în libertate vor mai consuma droguri şi dacă există intenţia acestora de a trăi din muncă cinstită după punerea lor în libertate.

Un elev a întrebat dacă este adevărată prejudecata că: „în penitenciar este mai bine decât în libertate, pentru că ai asigurat totul!”. Toţi deţinuţii au specificat că acest lucru reprezintă un neadevăr, libertatea fiind mai preţioasă decât orice condiţii existente în detenţie. Unul dintre deţinuţi le-a mărturisit elevilor că nu ar fi ajuns niciodată în spatele gratiilor dacă ar fi avut o comunicare mai apropiată cu părinţii, şcoala şi prietenii. În cadrul programului a urmat vizita unei celule specifice acestui tip de penitenciar, precum şi vizionarea de către elevi a unui exerciţiu de alertă, în cazul depistării unor deţinuţi recalcitranţi. Concluzia elevilor în urma desfăşurării acestei vizite a fost unanimă: consumul de droguri trebuie prevenit şi evitat în permanenţă prin alungarea definitivă a tentaţiei consumului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult