Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Arhitectul-şef e deasupra legii. La Primăria Voluntari

Arhitectul-şef e deasupra legii. La Primăria Voluntari

scris de Cristian Vultureanu
968 afisari

În urma unor sesizări făcute la redacţie de locuitorii oraşului Voluntari, condus de soţul celebrei senatoare nou alese Gabriela Firea, adică primarul Pandele, considerăm că este necesar să intervenim şi să le dăm o mână de ajutor.

Florentin Pandele cu sotia si mesenii, fara arhitectul sef (foto:Facebook)

Prezentăm, aşadar, o serie de  legi, chipurile puse  în slujba cetăţenilor, de care funcţionarii publici ai Direcţiei de Urbanism a Oraşului Voluntari nu ţin seama. Arhitectul-şef, Dragoş Stelniceanu, a carui profesie este de inginer de instalaţii, conduce Direcţia de Urbanism după bunul lui plac, fără să ţină cont de legi şi de termene.

Iată exemple de legi şi de felul în care Primăria Voluntari, prin Direcţia de Urbanism şi Arhitectul-şef, Dragos Stelniceanu, le încalcă de ani de zile:

1.Legea 350 revizuita in 11-02-2011 la Articolul 36 ne spune: Functia de arhitect sef este ocupata in conditiile legii, de un functionar public, specialist atestat de registrul urbanistilor din Romania,avand formatia profesionala dupa cum urmeaza:

a) de arhitect diplomat, urbanist diplomat, arhitect sau urbanist, absolvent de masterat, la nivelul judetelor, municipiilor resedinta de judet, Municipiul Bucuresti si sectoarelor Municipiului Bucuresti.

b) de arhitect diplomat, urbanist diplomat, arhitect sau urbanist absolvent cu licenta si master sau studii postuniversitare in domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului, la nivelul municipiilor.

c) de arhitect diplomat,urbanist diplomat, arhitect sau urbanist ori de inginer urbanist si inginer in domeniul constructiilor absolvent de master sau studii postuniversitare in domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului, la nivelul oraselor.

d) cel putin de arhitect diplomat, urbanist diplomat sau de conductor arhitect, inginer sau subinginer in domeniul constructiilor, avand cursuri de formare profesionala in domeniul urbanismului si autorizarii constructiilor, la nivelul comunelor.

Deci, deşi legea spune clar că funcţia de arhitect-şef trebuie deţinută obligatoriu de un arhitect, specialitatea arhitectului-şef al Oraşului Voluntari este de Inginer de instalaţii, fără să aibă nici un fel de studiu de Arhitectură sau de Urbanism.

2. Conform Legii 50/1991 actualizata in octombrie 2011 avem urmatoarele articole de lege:

– articolul 7, punctul 1 – Autorizatia de Construire se emite pentru executarea lucrarilor de baza si a celor aferente organizarii executarii lucrarilor, in cel mult 30 de zile de la data depunerii documentatiei pentru autorizarea  lucrarilor de constructii.

– la articolul 7, punctul 3 scrie: In situatia depunerii unei documentatii tehnice incomplete, acest lucru se notifica in scris solicitantului, in termen de 5 zile de la data inregistrarii, cu mentionarea elementelor necesare in vederea completarii acesteia.

– la articolul 7, punctul 3.1 scrie: Persoanele fizice cu atributii in verificarea documentatiilor si elaborarea/ emiterea autorizatiilor de construire raspund material, contraventional si penal, dupa caz, pentru nerespectarea termenelor prevazute la aliniatele 1 si 3.

– la capitolul III (Raspunderi si sanctiuni) la articolul 24 aliniatul 2 scrie: Infractiunile prevazute la aliniatul 1 (printre care si refuzul emiterii Certificatului de Urbanism) se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de la 1000 lei la 5000 lei

litera h) – neemiterea certificatelor de Urbanism in termenul prevazut la articolul 6 aliniatul 2 precum si emiterea de Certificate de Urbanism incompleteori cu date eronate, care nu contin lista cuprinzand avizele si acordurile legale necesare in raport cu obiectivul de investitii, sau oricaror documentatii tehnice de definire a scopului solicitarii, cu depasirea termenului legal, sau refuzul nejustificat ori conditionarea furnizarii informatiilor de interes public prevazute la articolul 6, aliniatul 1

litera h’ – neemiterea autorizatiilor de construire in termenul prevazut la articolul 7, aliniatul 1

Noi, la Ziua Veche, avem informaţii că Direcţia de Urbanism a Oraşului Voluntari ţine dosarele de Certificat de Urbanism şi de Autorizaţie de Construire şi cate 7-8 luni de zile (câteodată şi mai mult) fără să trimită răspunsuri, iar Primaria Voluntari nu răspunde la întrebarile solicitate privind la situaţia dosarelor aflate în curs de rezolvare la Direcţia Tehnică de Urbanism.

De aceea, ar fi momentul ca cetăţenilor care au solicitat acte la Direcţia de Urbanism să li se facă dreptate.

Primăria Oraşului Voluntari ar trebui, după cum spune legea, să ia următoarele măsuri şi să se sesizeze, pentru:

1. Demiterea arhitectului-şef Dragoş Stelniceanu, întrucât condiţiile de calificare ale dânsului pe acest post contravin legii 350.

2. Organele de control să sesizeze conform legii 50/1991, articolul 25,  organele de urmărire penală în vederea încadrării domnului Dragoş Stelniceanu la Capitolul III, articolul 24 aliniatul 2, la capitolul infracţiune.

3. Eliberarea Certificatelor de Urbanism şi a Autorizaţiilor de Construire pentru care termenul de raspuns a fost grav depăşit.

4. Obligarea funcţionarilor publici ai Primăriei Voluntari să se comporte în conformitate cu legea şi să fie mult mai operativi.

5. Angajarea unui arhitect sau a unui urbanist pe postul de arhitect-şef, conform Legii

Acesta este doar un semnal pe îl dăm, în vederea simplificării şi reducerii birocraţiei, întrucât legea ar trebui să fie de partea cetăţenilor. Până la acest moment nu prea s-a ţinut cont de lege în ceea ce priveşte termenele de eliberare a unui document la Voluntari, dar, o dată cu venirea la putere a USL, din care fac parte atât primarul Pandele, cât şi celebra domniei sale soţie-senator, avem speranţa ca intrarea în legalitate deplină nu va întârzia. VOM REVENI.

1 comentariu

Ovidiu Petrescu 17-01-2013 - 11:04

Intradevar la primaria voluntari depui cate un dosar la urbanism si stai si astepti cu lunile. Stelniceanu iti spune de tot felul de legi de care tine cont in avizarea proiectelor (legi care in general contrazic legea 50) are mare grija sa iti expire avizele, doar doar te mai poate intarzia. Paca nu ar dori sa se mai construiasca in orasul lor. Se vede clar ca nu a proiectat nici un cotet de caine in viata lui.
Nu inteleg cum un om care este numit ilegal (fiind inginer de instalatii) si care incalca legea in mod fregvent mai poate face apel la lege in judecarea dosarelor.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult