Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Autostrada la apus de soare. Gânduri la început de an (galerie FOTO)

Autostrada la apus de soare. Gânduri la început de an (galerie FOTO)

scris de Doru Dragomir
79 afisari

Ca și viață în general, și prezența, în viața automobiliștilor români, a autostrăzii, ca fenomen nou, poate fi cu lumini și umbre.

 

Apus de soare cu overpas

Apus de soare cu overpas

Apus de soare la nodul Remetea Mare

Apus de soare la nodul Remetea Mare

Supremația unei autostrazi se vede, în special, în nenumăratele prezențe în media a circulației bară la bară, în zilele libere, pe sectoare unde de mult ar fi fost oportună construcția unei autostrăzi.

Avem în prezent în funcțiune pe A1 de la Nădlac la Sibiu circa 270 km, minus defecțiunea pe 200 m de pe lotul  Cunta-Saliște, deasemeni București-Constanța și  un sector, Turda-Cluj, de pe autostrada Transilvaniei.

Personal, ca și toți românii, mi-aș fi dorit mult mai mulți km terminați, prioritatea absolută fiind Sibiu-Pitești.

Pentru cei care văd jumatatea plină a unui pahar, avem în prezent peste 640 km de circulație, în deplină siguranță, pe autostadă. Avem ca veste bună și faptul că în mare, telefonia mobilă funcționează pe traseele autostrăzilor. Avem deja și primele stații de alimentare cu carburanți, dar și un iluminat public, în general la principalele noduri rutiere, parcări, dar atracția absolută  este iluminatul pe cei 10 km ai centurii Arad.

 

Apus de soare la nodul Simeria

Apus de soare la nodul Simeria

Dar ar mai fi unele lucruri de făcut. În primul rând, spre deosebire de autostrăzile din Vest, unde avem noduri de urcare pe autostradă la 2-3 km (uneori și la 500m) pe autostrăzile noastre văd ca necesară îndesirea  accesului  în dreptul unor orașe sau comune mari, prin construirea, în dreptul overpasurilor pe care deja le avem, cu cheltuiala minimă a doua bretele (cu doua sensuri) – o așa zisă jumatate de trifoi cu patru foi, solicitări în acest sens avem deja din partea unor autorități locale.

 

Nodul rutier Arad centru

Nodul rutier Arad centru

Ca timișorean aștept însă cu nerăbdare, demararea proiectului pentru o șosea  rapidă, din zona Sinandrei spre autostrada Timișoara– Arad, cca 6 km lungime și descărcarea în drumul național Timișoara-Arad, cu 4 benzi în funcțiune. Menționez că, în prezent, Timișoara este singurul oraș mare cu un acces la nivel de drum județean extrem de circulat și la aproape 18 km distanță de Timișoara.

În rest, cele mai bune urări de an nou 2016, pentru toți românii, inclusiv automobiliști, dar și câteva imagini de seară, cu rolul de a descreți frunțile, de pe autostrăzile noastre.

Parcare, la apus de soare, pe Timisoara Lugoj

Parcare, la apus de soare, pe Timisoara Lugoj

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult