Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Autostrada Lugoj-Deva, la început de mai (Fotoreportaj)

Autostrada Lugoj-Deva, la început de mai (Fotoreportaj)

scris de Doru Dragomir
109 afisari

Am parcurs recent șantierul autostrăzii Lugoj-Deva, la o lună de la ultima deplasare, cu concluzia că, în multe puncte de lucru, avansul lucrărilor este vizibil.

Overpas lot 4 km 96

Overpas lot 4 km 96

Concret, pe lotul 2, de la Margina spre Sintești se lucrează la finalizarea a circa 3,5 km, de la km 45 la 48,5, se montează parapeți, se execută rampele overpasurilor, se lucrează și la spatiile de serviciu de la km 44, se execută ultimele renaturări – nivelări pe terenurile adiacente autostrăzii.

Culei pod Șoimuș. Km 99.5 lot 4

Pe lotul 3 se lucrează în trei puncte așa zise fierbinți, la Holdea, nodul Dobra și nodul Ilia. La ecoductul km 57 urmează, săptămâna viitoare, montarea grinzilor principale, apoi suprabetonarea, iar la ecoductul 2, km 58 terminat, se execută umpluturile laterale, pământ pentru tranzitul animalelor.

Ecoduct 2 lot 3

În zona Holdea, la nici 1 km dela intrarea în jud. Hunedoara, constructorul lucrează la viitorul nod de acces pe autostradă, se toarnă a doua culeie, urmează pila centrală și montarea grinzilor longitudinale, apoi suprabetonarea, hidroizolația, stratul rutier, iar în final devierea DN 68 A peste noul pod și eliberarea zonei de săpătura pentru caseta autostrăzii. Această zonă de săpătură va fi o adevărată provocare logistică – săpătură și transportul a zeci de mii de mc de pămînt.

Lot 2, zona Margina, km 46

La nodul Dobra se fac pregătiri pentru finalizarea umpluturilor la pasajul CFR, lucrări ce se văd și de pe DN 68 a, deasemeni se execută umpluturi la pasajul CFR peste calea ferată dublă Arad- Deva, nodul Ilia.
În zona nodului Ilia, constructorul toarnă ultimul strat de asfalt, cel de uzură, giratoriile și legătura spre lotul 4 sunt gata, urmează marcajele finale, apoi se va turna asfaltul de uzură de la km 77 spre km 66. Peste câteva zile, circulația pe DN 7 din această zonă va curge pe traseu definitiv.

Lot 4 km 98,5 armături pile

Termenul actualizat de finalizare a acestui lot – finele lui august – deci peste 4 luni, devine posibil, doar prin respectarea strictă a termenelor parțiale, de la fiecare punct de lucru, dar și prevederea unor soluții, de timp, în caz de precipitații prelungite.
În fine, pe lotul 4 avem multe noutăți – în primul rînd vreau să spun că se prefigurează traseul autostrăzii , de la km 90-99, acel tronson demarat la început de martie anul curent.
Profilul longitudinal al acestui tronson de circa 9 km va fi cu adevărat spectaculos, cu trei viaducte total lungime aproape 2 km de la Brănișca la Șoimuș-Deva.

Pasaj CFR nod Dobra, lot 3

La viaductul de la Brănișca Est se vor monta, în curînd grinzile longitudinale, din beton armat, se află la fața locului, la viaductul 2, de la km 97.7, se execută piloni forați, dar la km 98,5 , lângă albia Mureșului, avem deja mai multe perechi de fundații terminate, cu armătura pilelor, urmează betonarea acestora. În continuare, la podul de 600 m de la nodul Șoimuș avem mai multe fundații de pile și culei terminate, armătura pilelor avansează, urmează betonarea. În paralel se lucrează la caseta autostrăzii, se execută umpluturile aferente, dar se execută și săpatură în stâncă, în zona drumului național spre Brad.

Experiența anilor trecuți, pe mai multe loturi de autostradă, avertizează asupra necesității urgentării devierii mai multor linii electrice de înaltă tensiune, astfel ca aceste rețele să nu pună în pericol terminarea acestui lot, termen actualizat – finele lui 2017, deci peste 8 luni.

Pod zona Holdea, km 57, nod acces autostrada

Acest tronson va fi spectaculos prin alternanța dată de profilul longitudinal, rampe date de cele trei viaducte și coborârea pe un traseu aflat lângă albia Mureșului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult