Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Becalizarea dinamoviştilor

Becalizarea dinamoviştilor

scris de Marin Neacșu
1 afisari

 Nu e  vorba  de Jiji, Jijică are probleme cu Steaua, el face parte din rândul celor care  suferă pentru şi din cauza  fotbalului, din rândul celor care investesc în fotbal, li se fură sau sparge maşina pentru fotbal, sunt înjuraţi şi, uneori, pe buna dreptate, câştigă, dar oricum, mai şi pierd din cauza fotbalului. Becalizarea lui Dinamo are legătură cu fraţii Becali, nu cu  vărul, şi îmbracă mai multe aspecte. 

Fratii Becali

Fratii Becali

Echipa  Dinamo, de ceva ani buni, are numai „succesuri”. În 2005, Giovani a intrat ca  acţionar la Dinamo, din câte scrie  în statistica  clubului. Deşi influenţele Becalilor la Dinamo, ca şi  la Steaua, ca şi la  naţională, ca şi în tot fotbalul  românesc, erau destul de clare. Din 2005, Dinamo a intrat  în zodia Becali. O zodie în  care nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, nici campionat, nici cupa, nici cupe europene, totul se transformă. Toată lumea se miră, toată lumea se frământă, toată lumea e supărată. Unii se retrag din acţionariat, alţii fac infarct, alţii se  ceartă cu suporterii. Singurii care nu se consumă  niciodată şi privesc cu încredere spre viitor sunt fraţii  Becali. De ce ? Păi  pentru că  singurii care câştigă în  orice situaţie sunt ei. Ia să vedem cum este posibil acest lucru. 

  Merge echipa  bine .. (să  zicem ). Câştigă campionatul, face furori în cupele europene.  Ce se  întâmplă? Păi ce să se întâmple, vin bani de la federaţie, vin bani de la UEFA, vin bani de la club, vin bani de la jucători. Vin banii la Becali şi toată lumea  îi laudă  pentru  politica de promovare, de achiziţii, propusă prin firma de impresariat a domnilor Becali. Uraaaa, trăiască !. Imediat creşte cota  jucătorilor, prietenii  şi agenţii se pun în mişcare, se realizează câteva CD-uri cu doi-trei fotbalişti care sunt  vânduţi scump (firma îşi trage procentul),  apoi  găsesc nişte „fenomene” pe care le achiziţionează tot prin firmă şi iarăşi puşculiţa Becali se umple. 

Normal, o să  spuneţi. Aproape normal spun eu. Câţi   jucători sub contract cu Dinamo  sunt clienţii domnilor Becali ? Nu ştiu, poate  80%, dar în  mod cert, cei mai  importanţi, dar şi cei  mai mediatizaţi. În 2008, de exemplu, doar 4 jucatori (toţi străini) de la Dinamo  nu erau sub contract cu fraţii Becali. Indiferent de valoare, indiferent de rezultate, băieţii de la Dinamo ies în evidenţă, ba cu un chef, ba cu un chiul, ba cu un scandal, ba cu  fetiţe, că de, dacă nu se vorbeşte despre fotbal, băieţii trebuie să ţină  totuşi paginile tabloidelor de specialitate. Aşa şi  Mutu, s-a umplt de respect cu naţionala la sârbi, sub  îndrumarea fraţilor. 

Becalizarea echipei Dinamo Bineînţeles, nu se pune problema amenzilor, a pedepselor de la club, atâta vreme  cât fraţii veghează. Şi uite aşa, disciplina în cadrul clubului în ultimii ani a ţinut capul  de afiş. Mai nou, unii jucători de la Dinamo sunt cercetaţi în  cazul unor maşini furate, iar alţii au şanse să li se întocmească dosar penal pentru că au aprovizionat galeria cu petarde. Nu vreau să spun că  au fost  puşi de cineva anume să  facă asta, dar .. să  îmi fie cu iertare, cât de prost să  fii să  faci acest lucru, riscandu-ţi libertatea şi cariera, dacă  nu te-ai şti acoperit ? Cine îi acoperă? Se va afla?

 Nu ştiu cum se va  sfârşi acest aspect, personal  sunt convins că se va  pune batista  pe ţambal, dar sunt curios să ştiu dacă nu cumva cei care au aruncat fularele sunt şi sub contract cu firma  fraţilor. Aşa, ca fapt divers.

Acuma varianta doi. Merge echipa prost. Nu sunt  rezultate, echipa joacă ţurca, nu  tu campionat, nu tu  cupe europene, nu tu performanţe. Toată  lumea supărată, se iau măsuri,  se schimbă antrenori, se schimbă jucători, se caută jucători noi, se aduc antrenori care promit marea cu sarea. Cine pierde? Păi clubul, că trebuie să îşi vândă în pierdere jucătorii care nu au dat randament şi să ia pe bani grei, jucători de valoare. Cine câştigă? Fraţii Becali. Pentru că transferurile toate şi bune şi rele se realizează prin firma lor şi se mai şi plimbă în lung şi în lat, să caute „salvarea”. Şi de fiecare dată se întorc cu propuneri de jucători cvasinecunoscuţi, dar „bombe” de presă cu care promit că vor rupe inima târgului. Bineînţeles, nu ei sunt responsabili pentru politica de transferuri a clubului, ei doar recomandă un jucător sau altul, antrenorul sau directorul tehnic sunt responsabili pentru toate relele , dar dacă lucrurile ies prost, cine a făcut “recomandarea“? Tot ei propun sau recomandă şi antrenorii, pentru că nu e aşa, au relaţii în lumea fotbalului şi cine ştie mai bine decât ei, ce se întâmplă prin fotbal? Ba au mai inventat şi plimbarea jucătorilor pe care îi au sub contract de câte două trei ori pe la echipă. Iau câte un jucător, îl lăuda, îl fac „bun pentru Dinamo”, după un an de zile îl transfera la alt club şi după încă un an sau doi, îl readuc „reabilitat” la Dinamo, ca pe o mare speranţă, „dinamovist convins”, care nu a uitat nici o secundă  clubul care l-a crescut şi care jură să fie „câine până la moarte”. Cazurile Dănciulescu, Nicolescu, Ganea, Moţi, Tamaş şi alţii, sunt definitorii.

   Şi apoi hai să vedem ce facem cu antrenorii. De ani de zile se vehiculează şi plimbă aceleaşi nume. La doi ani, trei cel mult, se reîntorc şi sunt readuşi după ce au fost goniţi şi blamaţi, aceiaşi oameni. În anul 2005 antrenor era Andone. Acesta a fost schimbat cu Ion Marin, apoi a venit Florin Marin şi apoi Rednic.  Numai în 2007-2008 s-au plimbat 4 antrenori: Rednic, Zenga, Dinu, Ţălnar, pentru ca apoi să fie readus Rednic. Eu nu mai înţeleg nimic. După Rednic urmează Boneti, alungat de fraţii Becali, apoi vine Ion Marin schimbat de cine altul decât de domnul Ţălnar. Acuma s-a reîntors domnul Andone, dar Fălcosu este pândit şi ameninţat din nou cu Rednic, şi pot paria că acesta va fi următorul antrenor la Dinamo. De ce ? Pentru că toate lucrurile se învârt în jurul unor antrenori cu care fraţii pot negocia . Cei care nu se încadrează în Patul lui Procust, nu se mai întorc la Dinamo. Iar dintre jucători, cine nu semnează cu fraţii, nu prinde echipa mare. Mai ştie cineva ceva de Rafi, marea speranţă dinamovistă ?

Becalizarea dinamovistilor

Becalizarea dinamovistilor

 Şi uite aşa, merge nu merge treaba, la Dinamo vin şi pleacă jucători şi antrenori, cu sau fără rezultate, nu contează, firma de procuratori câştigă. Este o simplă constatare, un rezultat aş spune logic al evenimentelor. Acum  numai acţionarii şi jucătorii ştiu în ce măsură influenţa fraţilor se face simţită şi în celelalte aspecte ale clubului, nu numai în ceea ce priveşte transferurile. Numai cei din interior ştiu dacă şi în ce măsură indisciplina sau revoltele jucătorilor împotriva câte unui antrenor este dirijată sau nu. În concluzie, vine Neţoiu, pleacă Neţoiu, vine Cohn, pleacă Cohn, vine Badea, pleacă Badea, vine Dinu, pleacă Dinu, vine Borcea, pleacă Borcea, la Dinamo rămâne Becali. Şi, întâmplător sau nu, în Zodia Becali, clubul s-a umplut de trofee iar echipa nu mai se da jos de pe pagină întâi a tabloidelor, iar mai nou,  fularele se dau de la magazinul clubului cu petarde drept bonus, după cum spune Torje.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult