Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj CÂNTAREA ROMÂNIEI: Marea Neagră, pământ românesc!

CÂNTAREA ROMÂNIEI: Marea Neagră, pământ românesc!

scris de Marius Bâtcă
39 afisari

Patronii de pe litoral vor supravieţui şi în acest an, datorită unei strategii geniale: în două luni vor câştiga cât alţii în doişpe! Europenii fiind foarte cârcotaşi şi scârţari, hangiii pariază pe românul prost, cu dare de mână.

olimp2008Fie şi numai de dragul meseriei, Verde de România a bătut şi târgul de turism de la Romexpo Bucureşti. Deşi ne interesa doar cum promovează agenţiile, hotelierii şi tour-operatorii România, ca destinaţie turistică, ne-am întors acasă plocon cu un portret de toată frumuseţea al turistului român, creionat de patronii de crâşme şi magherniţe de pe litoral: un beţiv îmbuibat fără pretenţii, care înghite orice poşircă din orice troacă, dar cu mare dare de mână, deci binevenit (adică matale dom’ cititor). Iar pe ăl străin, mofturos şi cârcotaş, un pârlit strâns la pungă şi cu pretenţii tâmpite, cum ar fi să i se vorbească în propria limbă, arză-l soarele pe pustii!

Ia vacanţă neamule!

Am pătruns în incinta Romexpo cam pe la prânz, după ce am prăpădit jumătate de dimineaţă învârtindu-ne cu maşina în jurul măreţului maidan comunist în căutarea unui loc de parcare. Nefiind niciun indicator care să ne îndrume spre hangarul unde se petrecea marele eveniment ne-am orientat după un firicel timid de fum de grătar, care sfredelea o găurică în plăpumioara de ozon localizând, cu precizie de GPS, locaţia România pentru berze şi extratereşti. Te-ai fi aşteptat ca la ditamai târgul să fumege grătarul ca la Cernobîl.

Cumpărători de vacanţă de toate felurile, nu lipsea nici graţiosul personaj „ce faci fatăăă, te pup, mergi la turci”, cu o varză de trandafir spoită cu tuş pe şunci însoţită de personajul în trening întins sportiv pe pântecul de gratargiu, care face pipi cu cheile de la BMW în mână (să nu spuneţi că n-aţi văzut-o pe asta!), nici personajul colectiv, cuplul de bătrânei cârcotaşi târând fiecare câte două plase de pliante şi cataloage. Lucrând de atât de amar de vreme în presă cunosc foarte bine greutatea cuvântului scris pe hârtie şi pot aprecia cu o marjă de plus-minus o sută de grame că fiecare plasă cântărea peste cinci kile de poze. Tone de vise…

Românul, mare boier, neamţul un cioflingar!

Romexpo gratareDin păcate, declaraţiile halucinante ale târgoveţilor trimit în derizoriu şi cel mai al dracu’ reportaj care se poate scrie, aşa că lăsăm deoparte povestea şi ofertele şi vă servim sec opiniile oficialilor sau tarabagiior. Unele declaraţii le-am auzit cu urechile noastre şi nu ne vine nici acum să le credem, pe altele le-am spicuit de la colegii de la Mediafax şi ProTV, dar băgăm mâna în foc pentru veridicitatea lor.

Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi proprietarul mai multor hoteluri de pe litoral, care cumulează aproape 1.500 de camere: „Noi, şi vorbesc despre hotelierii de pe litoral în general, dacă am practica preţurile din Bulgaria sau Grecia, am da faliment. Dacă vorbim doar de litoralul bulgăresc, preţurile lor sunt cu 20-25% mai mici decât la noi„.

Acelaşi Mahomed afirmase cu ocazia târgului precedent, din iarnă, că sistemul all-inclusive nu poate fi implementat pe Litoral pentru că turistul român este hulpav şi risipitor ceea ce ar ruina preacinstitul neguţător. Ca orice şaormar de vază ştie foarte bine valoarea resturilor.

Tot el constată, cu stupoare, că turiştii străini care au de ales între Bulgaria şi România preferă, culmea!, Bulgaria, ţinând cont de preţul mai mic.

Dar noroc cu românul cel hulpav, dar prost: „Românii cheltuiesc aproape dublu decât turiştii străini, astfel că hotelierii câştigă de două ori mai mult de la români decât de la străini. Nemţii ce vin în România sunt de vârsta a treia, în general, şi sunt foarte calculaţi, pentru că trăiesc din pensie”.

Două luni de jaf acoperă tot sezonul

Ca şi Mohamed, hotelierii români de pe litoral nici nu vor să audă de preţurile oferite de turoperatorii străini, spune şi Lucia Morariu, fost secretar de stat in Ministerul Turismului şi proprietarul Eximtur.

„Tarifele pe care le solicită turoperatorii străini sunt foarte mici. Preţurile pe care le plătesc românii în iulie şi august pe litoralul românesc le acoperă hotelierilor costurile pentru tot sezonul„, a afirmat Morariu.

Într-adevăr, dacă toate tarabele gemeau de oferte de Paşti şi 1 Mai în Bulgaria, şi chiar Turcia!, niciunui hotelier de pe Litoral nu-i trecea prin cap să deschidă şandramaua atât de devreme.

Străinii pun numai probleme

Corina Martin, preşedintele ANAT şi al Asociaţiei Litoral-Delta Dunării : „Toţi hotelierii preferă turiştii români, pentru că sunt cheltuitori şi nepretenţioşi. Prezenţa străinilor în hoteluri ar pune probleme suplimentare, ar fi nevoie de personal mai bine pregătit, care să vorbească limbi străine, deci mai bine plătit, şi ar fi nevoie de tarife mai mici cu cel puţin cu 30%”, a spus Martin.

Hai sictir, dragi turişti!

„La orice hotel m-am dus, nimeni n-a zis că nu vrea turişti străini, însă probabil că prin tarifele prohibitive care ne-au fost date, oamenii ne-au trimis elegant la plimbare”, a spus Ciprian Popescu, administratorul agentiei de turism Danubius din Constanţa, care se ocupa de incoming în cadrul reprezentanţei concernului TUI în Romania.

„Nu mi-a zis nimeni să ies afară, însă poate că au fost prea subtili„, a încheiat reprezentantul TUI.

În România noi facem bani serioşi!

Toni Messerschmidt, proprietarul unei agenţii germane, ce trimite anual, pe litoralul românesc, circa 1.200 de turişti germani: „Străinii sunt mai pretenţioşi şi hotelierii ar avea nevoie de cheltuieli suplimentare, pentru că trebuie să investească în servicii şi în personal. Şi, în plus, trebuie să scadă tarifele. Sunt hoteluri pe litoral care cer pentru străini, în vârf de sezon, şi 85 de euro pe noapte, pentru o cameră, cu mic dejun inclus. Păi cu aceşti bani un străin se poate caza o noapte, tot în vârf de sezon, în Italia sau Spania, şi nu doar cu micul dejun inclus, ci cu două mese pe zi”, a încheiat Messerchmidt.Chiar îl cred pe Messerchmidt.

În 2010, Elena Udrea a promis că va readuce TUI în România. I-a adus, şi încă împreună cu Lufthansa. I-a pus pe nemţi la masă cu patronii români din turism.

La întâlnire au participat – printre alţii – şi Mohamed Murat şi Corina Martin. Nemţii au promis să aducă câteva zeci de mii de pensionari pe sezon şi au cerut nişte preţuri corecte, pentru o destinaţie de mâna a doua, cum este Marea Neagră. Oferta nemţilor a fost trimisă la coş de o replică a „manageriţei” de la hotelul Iaki, ăla a lui Hagi, care a fluturat mâna a sictir: „Noi facem bani serioşi, nu ne încurcăm cu mărunţiş!”

Rezultatul l-am văzut cu ochii mei în acelaşi an în Bulgaria: mii de nemţi tocau cu măsură zeci de milioane de euro.

Totul se plăteşte

Romexpo la masaOra 16 şi ceva. Ieşim năduşiţi din hangarul de vacanţe. Grătarul de la singura cârciumioară din Romexpo încă mai respiră. Patronul sare într-o maşină şi pleacă să mai aducă bere înjurând clienţii nesătui.

Ne trântim pe o bachetă fără spetează vizavi de o doamnă. „Bobocel, mie ia-mi numai doi. Că am mâncat nişte salam la unguri (standul Ungariei). Şi o bere, că parcă mă arde ceva”. Bobocel se întoace cu şase mici aliniaţi ca nişte pui de şobolan pe un carton, îi pune pe masă şi aranjează mai temeinic cele patru plase de prospecte turistice de sub masă. „Vă deranjează?”. „Deloc. Unde plecaţi?”, arăt cu capul spre calabalâc. „Mă duc la dracu’, anu’ ăsta mă gândeam să mor, că toate s-au scumpit.” „Păi?”, insist. „Pentru fiică-mea le luai. Era gratis”. „Cum gratis, că intrarea e 10 lei”. „Păi şi-n Cişmigiu nu dai bani cân’ te pişi?”

Articol aparut in nr. 53 din săptămânalul ZIUAVECHE.RO

6 comentarii

TOM Cc 15-04-2012 - 14:14

Din 2003 merg la mare in Bulgaria si Grecia .Din 2009 am descoperit Muntenegru ,o splendoare .Turismul de pe litoralul nostru mai are de invatat inca 500 ani !!

Ciu Huhu 15-04-2012 - 15:34

Nu esti patrihot.

Auslander 15-04-2012 - 21:14

„mahamed cel murat” [?] patron la nu-stiu-ce „turism rrromanes”, halal ! … sa ne astepte mult si bine belitul respectiv si toata banda de escroci care se cheama „operatori de turism” [?] … Din parte mea, sa krape si mahamed si toti rrromnike din turismul de banditism , impreuna cu ministrakele aferent, NICI un cent pentru jegurile care patroneaza „afacerile” turistice in rrromanika … Sa putreziti, cu totii, in ciorba cu gaze de sist, neam de milogi !

Ciu Huhu 16-04-2012 - 01:52

Esti terorist jidov?

ein deutscher 16-04-2012 - 10:54

Asa deci, un turcalete mare patron la turizmu de la Romania! Stii ceva bre efendi? Du-te-ai la Allah cu salamalecurile tale cu tot, ca turisti romani nu mai pupi tu in veci, puisor! Bulgaria si Grecia scrie pe noi!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult