Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Capitala s-a dezghetat direct sub apa

Capitala s-a dezghetat direct sub apa

scris de Ziua Veche
35 Afisari

Bucuresti, Romania, undeva in Balcaniā€¦11 februarie 2010, ora 10:30. Ies din scara blocului sa vin spre redactie. Trotuarul care azi noapte era alb si inghetat se transformase intr-o morcirla in care plutea gheata. Masina mea e in service de trei zile din cauza unei tamponari asemanatoare celei lui Andrei Gheorghe, doar ca eu am fost ā€œvictimaā€. M-a lovit ā€œlegeaā€, adica o masina a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Ā 

Cu greu ajung la metrou la Timpuri Noi in directia Izvor. Sub pamant aceeasi atmosfera pe care o stiu de ani de zile. Fete triste si abatute, oameni ce stau pe scaune cu mainile impreunate si capul putin plecat. Niste tineri se hlizeau la sanii unei vedete autohtone ce ii imbia dintr-un tabloid.

La Izvor situatia trotuarelor si a strazilor e mai drastica. Apa cu gheata peste tot. Cetatenii capitalei se inghesuie pe marginea potecilor pline de apa. E o adevarata aventura si nu toti reusesc sa-si mentina echilibrul pana la semafor. Situatia se inrautateste cand ajung pe bulevardul Regina Elisabeta. Aici poteca e cam cat trotuarul, nu ai alta sansa decat sa calci in baltile care ti se par mai mici. Pe strada e haos. O masina de pompieri parcata pe coltul dinspre liceul Lazar ocupa jumatate de strada. Un sir lung de trolee si autobuze se intinde dinspre piata Kogalniceanu pana sus spre Calea Victoriei. Oamenii isi pierd cumpatul cand ajung in fata Primariei Generale. Acolo un troleu pus pe avarii ramasase blocat si toata coloana trebuia sa-l depaseasca. Din cauza lui cam toate mijloacele de transport in comun fac statie unde apuca, iar calatorii inoata prin muntii de zapada de pe marginea strazii sa ajunga pe trotuar. Dau din lac, in put si replicile vin de la sine: ā€œPana si in fata primariei se intampla asta? Daā€™ ce face domnule Oprescu, doarme? , Niste nenorociti, stau in comandamentul ala al lor la caldura si doar dau din gura, nimeni nu face nimic! , Eu vin din sectorul 5, vai de mama noastra! , Nesimtitii astia nu stiu decat sa sa fure, in alte tari cum fac aia de reusesc sa deszapezeasca? ā€. Ar mai fi si altele, pe care nu le pot reproduce in articol, dar va puteti inchipui si singuri. ā€œCireasa de pe tortā€ vine in statia de autobuz de la Ā intersectia cu Brezoianu. Un individ ā€œinteligentā€ arunca zapada de pe balconul unei institutii acoperite cu steagurile Romaniei si al Rusiei. Prima lopata de zapada cade direct peste grupul in care ma aflam. Urlete, onomatopee, injuraturi, iar ā€œdesteptulā€ de la etaj arunca si a doua lopata. Si a treia, si a patra samdā€¦ intr-un cor de injuraturi omul isi vedea de treaba, pana a terminat.

Ā 

30 de centimetri de apa pe Kogalniceanu

La semafor prind rosu si profit de ocazie sa-l intreb pe soferul unui troleibuz ce e cu coada asta masini RATB. ā€œS-au infundat gurile de canal, la Kogalniceanu abia putem intra in scuar, 30 de centimetri are apa. Si mai e si colegul caruia i s-a defectat masinaā€.

Traversez si pana sa ajung pe Sarindar, ma abat spre intrarea din parcul Cismigiu unde un buldozer ridica un munte de zapada. Pe langa el misunau oamenii de la ALPAB cu lopetile in mana. Se tot gandeau ei cum sa ajunga la o gura de canal care era sub o masina inzapezita. ā€œA parcat-o asta aici si a uitat de ea. Cum ne mai facem noi treaba acum? Domnuā€™, faceti o poza sa vada toata lumea. Faceti si cu astea doua, haideti fa, stati la pozaā€, imi zice un muncitor in timp ce tragea de doua ā€œcolegeā€ sa ā€œstea la pozaā€.

Ajung in redactie, ghetele mele sunt pline de apa, la televizor aceleasi imagini de afara. Cand scriu aceste randuri dungi albe de sare se ivesc pe gheteā€¦

{gallery}gallery/02/bucurestiinundat{/gallery}

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult