Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Cât costă ciorba românească

Cât costă ciorba românească

scris de Teodor Seran
180 afisari

Istoria nu consemnează când a apărut în meniul românilor ciorba, ca mâncare tradiţională.

Ciorba pe timp de crizaSute de generaţii de femei au păşit în instituţia căsătoriei după ce şi-au însuşit temeinic abilitatea de a pregăti pentru masa de prânz o ciorbă de pasăre, de vită sau de porc. La români o femeie care nu ştie să gătească tradiţionala ciorbă nu este considerată o femeie gospodină.

Ciorbe şi ciorbari mămăligari

Spre deosebire de alte naţii care au dus rafinamentul preparării ciorbei pe cele mai înalte culmi, românii au păstrat o linie tradiţională, ciorba cea de toate zilele rămânând identică  timp de sute de ani. Cu toate că româncele gătesc zilnic ciorbe, în afara graniţelor ţării ciorbele tradiţionale româneşti nu sunt cunoscute. Doar un singur turist dintr-o mie îi cere ospătarului o “ciorbă de văcuţă”, restul de 999 solicitând în mod invariabil sarmale sau mititei.

Varietatea ciorbelor româneşti este atât de mare încât  mâncarea adulată de către toţi bărbaţii însuraţi ar fi putut să devină brand de ţară, dacă nu ar fi căzut într-o nemeritată banalitate. Fiecare zonă din ţară are un fel de ciorba specific, datorat gospodinelor  locale care adaugă la reţetele tradiţionale câte un codicil cât mai năstruşnic cu care se mândresc în faţa musafirilor.

Există în Moldova ciorbe rădăuţene, ciorbe vasluiene, ciorbe vrâncene, ciorbe bucovinene şi alte zeci de ciorbe care au denumirea dată de localitatea unde se prepară: ciorbe ca la Dorohoi, ciorbe ca la Pojorâta, ciorbe ca la Bârlad sau ciorbe ca la Tecuci. Toate aceste ciorbe au câte un secret,  aparat cu sfinţenie de către bucătărese, pe care îl cunoaşte toată lumea. În zona Munteniei se prepară ciorbe olteneşti, ciorbe munteneşti, ciorbe câmpeneşti sau pur şi simplu ciorbe ca la Calafat, ciorbe ca la Brebu sau ciorbe ca la Buzău. Şi aceste ciorbe au în compoziţia reţetei un secret unic, de regulă ştiut de toată lumea.

Influenţa  Europei asupra tradiţiilor culinare din Ardeal a dus la apariţia unei varietăţi de ciorbă mai rafinată, pe care ardelenii o preferă în fiecare zi la masa de prânz: supa sau “zama”, care a devenit tradiţională, cu prepararea căreia  ardelencele “ocoşe” se laudă.

Dacă în Muntenia şi Moldova din ciorbe nu lipseşte carnea de vită sau de porc, în Ardeal supa se prepară într-o proporţie covârşitoare din carne de pui. Supa de găină de ţară cu tăieţei de casă este bijuteria gastronomiei ardeleneşti, aceasta fiind “soră siameză ” cu supa care se prepară la Viena. Apetenţa uriaşă pentru ciorbe şi supe a românilor, transmisă de sute de ani din tată în fiu (sau din mamă în fiică!) i-ar putea îndreptăţi pe europeni să ne considere drept nişte “ciorbari”, care îşi apreciază nevestele după talentul la gătit ciorbă. Cu toate acestea, străinii ne consideră doar nişte amărâţi de “mămăligari” care nu sunt în stare de nicio faptă eroică. Există păreri conform cărora adevăratul brand de ţară al românilor ar fi de fapt “ciorba de burtă”, care se mănâncă în toată România cu aceeaşi poftă şi cu  mult ardei iute.

Ciorba pe timp de criză

La piata pentru a face ciorbaRelaţiile familiale depind în mod decisive de existenţa pe masă la ora prânzului a farfuriei cu ciorbă aburindă. “ Vasile al meu este ciorbar, ţaţo Filofteio!, se confesează o gospodină vecinei sale. Dacă nu are ciorbă la masă, nu am trai cu el toată ziua! ”-“Aşa e şi moşul meu! Acu’ că e criză şi iau mai puţină carne, mănâncă şi ciorbă de cartofi! Iese acu’ ştevia şi loboda şi îl satur eu şi de ciorbă! ”.

Câţi bani scot din portofel gospodinele la începutul acestei primăveri, pentru a prepara o oală cu ciorbă? Iată rezultatele investigaţiei pe care am făcut-o în cea mai mare piaţă din Piteşti. Ingredientele necesare preparării ciorbei, cu preţurile lor actuale sunt următoarele: un kilogram de carne de vită – 17 lei, o jumătate de kilogram de cartofi – 1,5 lei, trei sute grame ceapă – 1 leu, o sticlă de borş – 1,5 lei, o pungă de tăiţei cu ouă – 3 lei, păstârnac, morcov şi ţelină – 3 lei, delikat de legume – 2 lei, pastă de tomate  – 2,5 lei, o legătură pătrunjel – 1 leu. Total cheltuieli pentru ingredientele necesare preparării unei oale de ciorbă românească – 32,5 lei !!!

Suma este uriaşă pentru cei mai multi dintre  pensionarii cu pensia de până în 10 milioane, pentru că dacă am lua în considerare faptul că intr-o gospodărie obişnuită se gateşte ciorbă o dată la două zile, acest lucru ar însemna că numai pentru prepararea ei ar trebui destinată o sumă egală cu jumătate din pensie!!!

Destinul naţiei române pare a fi în aceste zile pecetluit: românii au fost, sunt şi vor rămâne nişte vajnici “ciorbari”, care respectă – nu-i aşa? – tradiţia cu sfinţenie, chiar dacă acest “sacrificiu” îi costă jumătate din pensie. Pentru perioadele de post se recomandă însă  ciorba de ştevie acrită cu corcoduşe verzi, pentru ca gustul amar al vieţii să dispară  temporar. Tendinţa generală pe timpul crizei pare a fi să se dea vârtos cu tradiţia de pământ.

O provocare năucitoare îi aşteaptă pe “ciorbari”. Va trebui să gândim pragmatic. La urma urmelor, dragi compatrioţi, ce atâta ciorbă de burtă cu ardei iute pe capul vostru?

64 comentarii

Bumerang 17-03-2011 - 13:09

Pai nu trebuie sa consemne Istoria nimic, vis-avis de Ciorba, pt ca ne ajuta lingvistica.

ciorba = çorba este un cuvant turces. Nu numai cuvantul ci si continutual a fost preluat de romani.

Din aceasi categroie a mancarurilor „traditionale” romanesti fac parte si
sarmalele (sarme-turcia), mici (cevapcici-Yugo, Grecia), franzela, mustar, etc etc.

Daca un roman intra intr-un magazin alimentar turces, se minuneaza de cate va intelege!

Paul din Ohio 17-03-2011 - 15:08

Nimeni nu stie precis daca cuvantul ciorba (ca si sarma) nu a fost preluat de turci de la alt popor din zona, sau poate turcizat de elitele vremurilor trecute. In afara de asta, modul de preparare difera de la tara la tara, de la regiune la regiune si de la localitate la localitate.

Bumerang 17-03-2011 - 15:26

Paulica mama,
io stiu ca poporu roman este „vatra culturii si civilzatiei mondiale”, dar numai in percepti romanilor. Restul sunt de o cu totul alta parere 🙂

Daca se apuca un lingvist sa-ti explice cate cuvinte slave si turcice sunt in limba romana, te cam crucesti. Apoi daca le mai scoti pe cele latine moderne, introduse insec XIX prin frantuzarea limbii romane, te vei minuna cate cuvinte pur romanesti mai raman, si cat de diverse sunt aceastea in diferitele zone ale Romaniei !

Faptul ca in Banat, Oltenia sau in Anatolia in ciorba de legume se pun legume usor diferite, poate sa fie si din cauza bucatarului!

Paul din Ohio 17-03-2011 - 15:34

Vezi ca eu nu am spus nimic din cele ce pretinzi tu ca ai „descoperit” in mesajul meu. In schimb, eu vad ca tu o tii mortis ca limba romana a fost creata acum cateva sute de ani si vorbita de o multime de oameni, doar asa, pentru a-i supara pe maghiari, ucraineni, bulgari si sarbi.

Bumerang 17-03-2011 - 17:42

Paul,

vezi ca eu nu am spus nimic din cele ce pretinzi tu ca ai “descoperit” in mesajul meu.

Mai Paulica, sa mori tu ca n-ai vrut sa-mi spui ca de fapt turcii au preluat ciorba, sarme etc de la romani?

Limba romina/dialecte este urmarea colonizarii romane a zonei! SI aici ma refer la tot Bizantul, nu la teritoriul actual al Romaniei! Nu intru in detalii ca n-are rost.

Paul din Ohio 17-03-2011 - 18:19

Nu aveam de gand asa ceva. Mai ales ca romanii au in comun cu grecii (si poate si cu altii) ciorba de perisoare de exemplu (la greci se pare ca aceasta mancare se serveste rece si e putin diferita ca mod de preparare). In acest caz este posibil ca „grecizarea” fanariota sa fi adus feluri noi de ciorba la romani.

Bumerang 17-03-2011 - 22:21

Traditiile si bucataria sunt in balcani cam aceleasi indiferent de tara! Oare de ce?

ValVerde 17-03-2011 - 15:07

pentru că dacă am lua în considerare faptul că intr-o gospodărie obişnuită se gateşte ciorbă o dată la două zile,

1Kg carne de vaca la doua zile = 15Kg/luna/”gospodarie obisnuita”

Mai departe, relationezi la pensiile mici.
„Gospodarie obisnuita” de pensionari = 2 persoane
15Kg/luna/2 persoane = creste colesterolul si nu se mai bucura de pensiile alea mici!

Ciu Huhu 18-03-2011 - 17:34

Valverde portocaliu, un kilogram de carne la o oala de ciorba? Nu esti sanatos la minte portocaliule-pedelist basist!

ValVerde 18-03-2011 - 17:41

🙂 🙂

Huhule, ai citit articolul?
Stii tabla adunarii pina la 32.5 ??

Ciu Huhu 18-03-2011 - 19:30

ValVerde hai las-o balta, prapaditule portocaliu-basist-pedelist asemanator celor ai tai din PDL-ul PORTOCALIU-BASIST…!

ValVerde 18-03-2011 - 19:32

Hai mai Huhule, du-te si citeste articolul si ne spui ce-ai inteles!

Ciu Huhu 18-03-2011 - 20:04

ValVerde du-te si maninca-ti raha…ul emanat de cu..ul tau si de creierul tau, vai de tine portocaliule-basist-pedelist comunist in veci blestemat asemenea celor ca tine!

ValVerde 18-03-2011 - 20:11

🙂

Aolica 17-03-2011 - 17:36

Din cercetarile si experientele facute de romani de-a lungul Evului Mediu Muncitor, si pana la dezrobirea noastra de catre domnul Brucan si secretarii sai, domnii Gelu Voican si Ion Iliescu, arata ca o ciorba buna in fiecare zi se poate obtine si din jumatate de kilogram de carne de soia pusa intr-un ciorap si invatita de 3 ori pe deasupra oalei in clocot, dupa care se face din aceasta carne la sfarsit de saptamana o mancare cu sos pt Duminica. Iar pana Duminica urmatoare e bine sa se manance exclusiv vegetal pt alungarea colesterolului.

Bumerang 17-03-2011 - 17:45

Mache

l articolul cu benzina nu mai pot sa postez nici mort, de aia mai incerc odata si aici. Bag un Link fara inceput. Te descurci tu sa-l completezi.

Dupa ce-l citesti poti sa mai zici ceva, daca n-ai inteles nici acolo.

„dubluvdubluvdubluv”.howtogermany.com/pages/healthinsurance2.html

denali 17-03-2011 - 18:36

Dle Seran…Articol : OK…

Trebuie sa marturisesc : Cand am vazut continutul genaral al articolului am astepat de la dta sa scrii ca : miortiticul are DREPTUL la ..ciorba …gratuita…

Articolul de este OK datorita detaliilor pe care il contine ci este OK , asa in general, in perspectiva…

Eu propun dle Seran sa iesim din padurea preturilor cartofilor, carnii , prazului si bulionului , ptr. a observa : Padurea …nu copacii individuali…

Dle Seran eu cred ca din greseala , dta ai deschis o alta cutie a Pandorei , v creata de STANGA…da…stiu ..toate drumurile duc spre Roma…toate EFECTELE au o CAUZA , toate „drepturile gratuite ” au un COST…

Dle Seran , eu rumeg aceasta idee de vreo cateva sapatamani …de cand glaotele din egypt s-au revoltat si cand „revolutionarii” bateau si violau reportere pe strazi…

Mai precis dle Seran sunt multe tari ,precum egypt, si evident romania,in care gloatele consuna intre : 50 si 60% din venitul lor pe : Alimente…

Citeam undeva ca porcii obezi din america consuma intre 6 si 8% din venitul lor pe alimente…

Japonia spre exemplu …costul alimentelor acolo este foarte ridicat ptr. standardul american , cu toate ca japonia este o tara dezvoltata…

Dle Seran , dta care crezi ca este cauza ,acestor DICREPANTE majore vizavi de preturile de Alimente din diferite tari ????….

In fond , preturile alimentelor de baza la Bursele Mondiale se vand la acelasi pret ptr. toata lumea…Capitalismul salbatic NU DISCRIMINEAZA , in functia de rasa, de etnie , de oranduire sociala ,sau politica, de religie sau orientare sexuala…

Deci DE CE ?..CARE ar fi cauza acestor DISCREPANTE , in preturile de alimente dle Seran…

Eu iti voi da un mic hint…in directia generala spre care sa te uiti…

Eu iti recomand dle Seran sa reevaluezi MUNTELE de „drepturi ( toate „gratuite” )pe care dta si Ideologia dtale le sustineti si le-ati bagat pe gat gloatelor…

…aducatie gratuita…ajuoare si bonusuri de tot felul…armate de birocrati…sute si mii de programe sociale si socialiste ,etc.,etc…toate aceste „drepturi” …”gratuite”..costa o avere, iar banii trebuiesc culesi de undeva…

Idem cu pretul benzinei in europa si romania…

Dupa cate am inteles pretul unui galon de banzina in romania se apropie de 8$..in timp ce in america este de cca.4$…deci cu 50% mai redus , cu toate ca petrolul se cumpara si vinde ,ca orice comodiate la Bursele Internationale…

Este adevarat …jefuitorii de muzee , porcii de imperialisti americani , in mintea unor ziaristi deontologi ( hello Dl Neacsu), NU PLATESC ptr. petrol , ci : Il FURA , precum tablitele de lut cu cuineiforne…

Deci dle Seran : DE CE mioriticii platesc 50% din venit pe alimente ?…

Acesta ar fi un subiect minunat de disecat si discutat…ar putea deveni chair un alt : Moment Educational , in care am putea pune un pret pe binecuvatarile cu care Stanga continua sa amageasca si sa minta gloatele…

Arhimede 17-03-2011 - 20:56

La 1453 când turcii au cucerit Constantinopolul, habar nu aveau ce-i aia o ciorbă sau o supă.
Dupa cucerire primul ordin dat de sultan a fost să-i găsească pe bucătarii împăratului şi să-i aducă la el!

România este singura ţară din lume unde există denumirea de ciorbă, supă sau borş, cu diferenţele de preparare binecunoscute.
În turceşte toate acestea trei se numesc doar „corba”.
În alte ţări se numesc doar supe.

geek-a-contra 17-03-2011 - 21:42

„corba” in turca se citeste ciorba. in Ro a venit pe filiera turca. ca o curiozitate si ca amuzament: comandantii de „orta” (regiment) din corpul ienicerilor se numeau corbaci (se citeste ciorbashi), echivalentul unui colonel, si inseamna „cel care serveste ciorba”. si ca o continuare, din „orta” a derivat ortac (camarad).

cei mai multi romani habar nu au cit de multe cuvinte „neaose” din romana veche sint in fapt de origine turca: sapcalie (sapca) / cipilica, cersit, cirmiz (vopsea rosie), chilim (covor), tirlici (papuci), etc, etc….

Paul din Ohio 17-03-2011 - 22:01

In sarba: jagnjeca ciorba (ciorba de miel). In greaca: tchorba toptsita (cioprba de perisoare). Pe de alta parte, este greu de crezut (aproape imposibil) ca turcii au adus ciorba peste tot in zona. Poate ca acest cuvant a fost imprumutat si de turci sau doar raspandit de ei.

Bumerang 18-03-2011 - 12:37

Ce puii mei fac astia de la forum?

E de-a dreptul ennervant deja. Nu apar comentiarii de loc, nici macar nui scrie ca vor fi moderate, cand le mai bagi o data zice ce e dublura, dar de aparut tot nu mai apar!
La Cele mai citite si comentate vezi Rosia Montana..

Alo, cei-i cu voi, ZIUAVECHE?

Ziua Veche 18-03-2011 - 14:31

Bumerang, dupa ce ai postat primul comentariu, ai observat mesajul „Comentariul tau asteapta sa fie moderat”???
Mesajele ajung in moderare datorita limbajului folosit sau in cazul in care cel ce posteaza nu are cont pe http://www.ziuaveche.ro.

Succes si rabdare…

Bumerang 18-03-2011 - 16:59

Limbajul meu nu a fost niciodata o problema!
Iar cont am. Deci, unde-mi sunt mesajele? A trecut vreme buna, si indeajuns de lunga pt moderatie!

ValVerde 18-03-2011 - 17:19

Mesajele care nu plac „stapinirii” sint sterse.
Ieri mi-au sters un mesaj, desi nu injur si am cont. Era la „articolul” lui Neacsu

Cit de curind o sa ramina cu Huhu si urbos, aplaudacii de serviciu.

u s 18-03-2011 - 19:13

Ma vita incaltata nu vezi ca pe mine ma scosesera cu totul? Cretin patentat, mereu te trezesti vorbind singur.

Europeanuul 18-03-2011 - 15:16

Bumerang,

sint curios daca comentariul tau a fost postat intre timp!

Ciu Huhu 19-03-2011 - 16:41

Tovarasul pedelist-comunist-portocaliu… ValVerde, io am fost multe luni baned, interzis pe forumul ziua veche, tu nu ai fost baned, interzis!

Europeanuul 18-03-2011 - 14:41

Influenta turca in Balcani a lasat urme adinci pina in prezent. Pe linga turcisme (mujdei, etc) populatia a preluat si o serie de obiceiuri proaste. La acest capitol as numi bacsisul „cel de toate zilele”, injuratul si batutul nevestelor.

Pribeagul 17-03-2011 - 23:50

Pofta buna tuturor.

Situatia este simpla, foarte simpla. Dupa retragerea romana pe aici a ramas nimeni. Acest nimeni, fiind nimeni, nu minca, nu vorbea. Din primii migratori care au trecut pe aici s-a ales praful. Cind au venit ungurii, au gasit aici ceva slavi, singurii existenti pe ici pe colo, existenta ce „indreptateste” pe marii ierarhi rusi sa afirme ca Moldova de la est de Prut este pamint al Sfintei Mame Rusia. Dupa venirea turcilor, acei care traiau pe aceste meleaguri – putini din vechii migratori, ceva slavi, si „multi” unguri scapati din macelurile de la Lechfeld si Mohi – au inceput sa manince ciorba, sarmale si sa vorbeasca… romaneste.

Bumerang 18-03-2011 - 12:30

Pribeagule,

uitate un pic la harta imperiului roman din sec V.
..://en.wikipedia.org/wiki/File:Roman-Empire_477ad.jpg

Uitate la teritoriul actual al Romaniei, si spune-mi ce scrie acolo!
Gepizi. Adica Goti, mai precis Ostrogoti, care vine de la Ost Goten ( = gotii de est), adica germani! Si niste huni care au mai ramas. Deja vezi si slavii. Scrie acolo ceva de Daci? Pai cum sa scrie, cand acestia au fost infranti, ucisi asimilati deja cu cateva sute de ani inainte de catre romani. Provincia Dacia a fost populata cu romani (mai multe poapare, limba oficiala fiind latina, si de fapt singura in care se puteau intelege) si tot timpul atacata de barbari, iar pana la urma cedata de catre Imperiul Roman, si lasata ca zona tampon. Ce a mai ramas, daca a mai ramas, a fost calcat in picioare de huni, despre care s-a scris mult, numai nimic ca ar fi intampinat greutati in Carpati! Dupa ce hunii au fost infranti de goti, acestia (gotii) au intrat in Carpati!
Vezi Closca cu puii de aur, care de fapt este o relicva gotica/germana Vulturul fiind simbolul lor.

Closca
…://museum.ici.ro/muntenia/buzau/images/closca_cu_puii_de_aur_2.jpg

Simbol gotic:

…://de.wikipedia.org/wiki/Goten

In tot acest timp in sud a existat imperiul roman de rasarit in care se vorbea LATINA. De aceea exista si astazi populatii care vorbesc dialecte asemanatoare in Balcani.

O Intrebare de logica. Dupa ce romanii s-au retras la sud de Dunare din Dacia, din cauza barbarilor, de ce crezi ca cineva ar fi vrut sa ramana acolo??
Sa nu uitam ca dacii care au supravietuit erau deja asimilati, dupa vreo 300 de ani.

O alta intrebare de logica.
Daca in Balcani vorbitorii de limba latina au ramas in grupuri dispersate, si in numar relativ mic, sub influenta greaca si slava, cum iti explici, ca la nord de Dunare numarul lor este asa de mare, cu toate ca de prin sec V pana prin sec XII au tot venit popoare migratoare care au cam ras tot ce a ramas pe acolo?

Daca imi vei spune ca au rezista eroic, atunci cum de nu au rezista tot asa de eroic si la sud de dunare?

Nu reiau subiectul componentei etnice, de invidiat :-), a populatiei vorbitoare de latina din Dacia iin momentul retragerii romanilor!

Mai pe scurt, parerea mea este ca limba romina este urmasa limbii latine din imperiul de rasarit, fiind dupa parerea mea dintre toate limbile romanic cea mai asemanatoare cu Italiana.

Ce s-a intamplat exact intre sec XI si XII este neclar. Insa a trebuit sa existe o migratie spre nord, altfel nu se explica numarul mare de romani.

Ciu Huhu 18-03-2011 - 16:21

Bumerang, cind turcii au navalit in Ungaria si au zdrobit pe unguri in batalii, supunind Ungaria si transformind-o in pasalic,
ungurii s-au refugiat toti din Ungaria, asa cum pretinzi total gresit ca dacii-romanii au fugit din Dacia la sud de Dunare?

Categoric NU, ungurii nu au fugit din Ungaria mica, deci e logic nici dacii-romanizati nu au fugit din Dacia ce era de aprox. patru ori mai mare!

Bumerang 18-03-2011 - 16:51

Huhule,

pai in primul rand dupa dupa 300 de ani de colonie romana, daci la propriu nu prea mai erau. Toti cei care traiau in provincia Dacia au fugit de barbari care tot faceau ture pe-acolo, si rupeau tot, nu ca turcii care au cucerit si pastrat! Daca nici Imperiul Roman nu a mai fost in stare sa pestreze Dacia sub conmtrol, tu ce crezi ca au reusit „civiliii” ramasi acolo cumva „sa tina piept” asa cum ai invatat tu de la comunisti?

Barbarii intrau, ucideau jefuia, luau sclavi, si plecau! Tui cam ce crezi cine rezista la asemenea valuri si cat?

Ciu Huhu 18-03-2011 - 17:30

Uiti un amanunt foarte important, 80% din Dacia romana si neromana era acoperita cu paduri dese+multi munti in care se ascundeau dacii-romanizati, multi find neromanizati, deci acolo se ascundeau si se adaposteau de diferitele popoare migratoare si navaliri barbare asemanatoare celei barbare ungare!

EXISTA in UNGARIA o cronica veche maghiara care consemneaza ca la venirea ungurilor in Transilvania au gasit o populatie autohtona organizata in cnezate si voievodate!

Bumerang 19-03-2011 - 11:26

Al dracu, s-au putut ascunde civilii in paduri, da armata romana n-a putu sa profite de desis 🙂
INdiferent cine ar fi ramas acolo (daci neromanizati dupa 3 secole ha ha, buna gluma :-)) Nu reusea sa intemeieze nimc dpdv organizatoric. Crezi ca barbarii nu aveau timp sa caute prin paduri??
PLus ca dupa 3 secole de civilizatie romana, nu pre mai traia nimeni in paduri!

Cei consemnati de anonimus mai mult ca sigur erau slavi!
Citez
„Cneaz este un cuvânt întâlnit în unele limbi slave. Este tradus uneori (inexact) prin Prinț sau Duce.” Sursa WiKi

Ciu Huhu 18-03-2011 - 17:43

Raspunsul meu la aceasta postare a fost cenzurat Bumerangule, se vede ca voi ungurii conduceti Romania impreuna cu slugile voastre portocali basiste-pedeliste!

mosu Vangu 18-03-2011 - 18:50

DRAJII MIEI, O VESTE MARE – tocmai al gasit jurnalul secret al babei mele Vanga, iata o insemnare despre Romania „in 2012 vintu se va opri si inchide sub lacat greu”.

Bumerang 19-03-2011 - 11:27

hai ca a aparut intre timp 🙂 Nu am pile la ZiuaVeche. Si pe mine m-au boicotat!

Paul din Ohio 18-03-2011 - 16:48

Las-o balta Bumerang cu istoriile tale. Am mai discutat cu ani in urma despre aceste „harti.istorice”. Ele marcau doar tribiurile mai violente (desi putin numeroase) si care aveau putere politica pe acele meleaguri, inainte de a migra la vest sau la sud. In plus aceste harti au aparut ca ciupercile dupa ploaie in secolele XVIII-XIX odata cu teoriile despre migratia romanilor spre nord. Sigur ca voi maghiarii luati aceste „harti” drept realitati incontestabile pentru a va mangaia complexele voastre colective.

Bumerang 18-03-2011 - 16:57

Paule,

e ciudat ca in afara de romani, cam toata lumea se bazeaza pe aceste harti, care nu au fost desenate de unguri, ci de istorici din mai multe tari!

Tu cam ce crezi ce populatie avea Dacia pe atunci? Milioane? daca erau cateva sute de mii, era mult! Dupa razboaiele cu romanii au ramas daci de ordinul zecilor de mii, si cam atat. Apoi au urmat cam3 secole de colonizare imperiala, cu mai multe popoare din imperiu. Probabil ca numarul colonizatorilor o fi fost si mai mare decat cel al autohtonilo, duipa atat amar de vreme. In fine, indiferent de procentaj, Romanii au pierdut provincia Dacia. Vezi comentariul de mai sus pt Huhu, nu mai repet. Daca acei barbari ar fi bantuit doar rar si in numar mic, crezi ca ditamai imperiul pierdea provincia? Doar ai invata si tu la scoala ce frica le era la romani de barbari!

Ciu Huhu 18-03-2011 - 17:59

Romanii s-au retras din Dacia care nu era tara lor, lasind in urma marea majoritate a populatiei dace-romanizate care au ramas la ei a casa, in tara lor!

Bumerang 19-03-2011 - 11:29

Ai vorbit tu cu ei, sau de unde stii asa de bine :-)?

Paul din Ohio 18-03-2011 - 19:14

Cine se bazeaza pe aceste harti si sustine ca toti daco-romanii au plecat brusc din Dacia pentru a reveni peste o mie de ani? Doar tu si poate Csibi Barna si Laszlo Tokes.
Acei barbari veneau si jefuiau orasele romane nu satele prapadite. Nici macar Ginghis Han nu a ras populatiile rurale de pe fata pamantului.

Paul din Ohio 18-03-2011 - 19:25

Draga Bumerang, In afara de voi, niciun istoric serios nu se bazeaza pe acele harti PENTRU A SUSTINE BAZACONII: ca Dacia a ramas „terra deserta” si ca toti romanii au disparut undeva in sud pentru a reveni o mie de ani mai tarziu sa le strice socotelile maghiarilor si habsburgilor.

Bumerang 19-03-2011 - 11:48

Paulica,

nu e vorba de a strica socoteala nimanui. Nimeni nu conteste ca in Carpati au trait oameni cand au venit ungurii. Insa cine au fost acestie e mai greu de spus. Ramane doar logica ca sa incerci sa dai acest raspuns. INtro zonan in care s-au perindat o gramada de popoare, si ni care s-a vorbit latina cateva secole, pe timpul imperiul multietnic romana!, e absurd sa crezi ca dacii(tracii) au ramas elemtul stabil primordial! UItate cum s-a schimbat componenta etnica in Banat in doar un secol! Dar in 2000de ani!
Politica nationalsita romaneasca inceraca insa cu toate metodele sa demonstreze acest lucru ilogic si nedemontsrabil, pt a motiva politic aparteneta Transilvaniei la Romania! Mai mult decat ata, pt a avea o scuza pt asimilarea ungurilor de acolo!

Ciu Huhu 19-03-2011 - 19:57

Bumerangule, BUMERANGUL VOSTRU DARUIT VOUA UNGURILOR DE DUMNEZEU V-A LOVIT IN CAPETE TARE DE TOT PE VOI UNGURII, INCLUSIV PE TINE de multe ori, si va va lovi la infnit, daca nu va va veni mintea la cap NICIODATA, VAI DE SUFLETELE VOASTRE UNGURESTI, nenorocitilor unguri!

Bumerang 18-03-2011 - 17:03

Triburi violente putin numeroase? De aia au pierdut romanii Dacia, ca erau neviolente?

Ciu Huhu 18-03-2011 - 18:06

Ungurilor stapiniti fericiti Romania, ajutati de slugile voastre portocalii-basiste-pedeliste-comuniste!

Ciu Huhu 18-03-2011 - 20:42

Ptiu ungurilor stapini ai RO!

Pribeagul 19-03-2011 - 00:46

Cucu, cucu…

Bumerang, iata-ma, aici, dacul liber = tracul de pe Breboaia, o… vale care curge domol, de mii de ani, intre dealuri impadurite.
Cu regret, vad ca retii numai ce crezi ca-ti este convenabil din lectia despre daci.
Peste lectia despre traci se pare ca-i sarit.

„O Evă mitocondrială din Tracia se află la originea românilor. Populaţia de aici a migrat apoi spre toată Europa cu 30-40.000 de ani în urmă”, a spus profesorul Alexander Rodewald, director al Institutului de Biologie Umană de la Universitatea din Hamburg, în cadrul unei conferinţe găzduite de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din Bucureşti, transmite RADOR. Comunicarea lui s-a numit „Originea poporului român – de la mit la realitate”. „Mitul este originea latină.”

„Tracii au fost atestati pentru prima data in izvoare scrise in poemele lui Homer „Iliada” si „Odiseea”. Tot aici apare si denumirea teritoriului locuit de acestia – Trada”

„Istoricul Herodot (484-425 i.Chr.) afirma ca „”Neamul tracilor este cel mai numeros din lume, dupa cel al inziloi”.”

„Tracii erau un popor indo-european[1] care ocupa în antichitate un teritoriu vast, ce ţinea din Slovacia de astăzi până la Bug, şi din Asia Mică şi Marea Egee până în sud-vestul Poloniei, trăind pe o suprafaţă mult mai întinsă decât teritoriul cunoscut sub numele de Tracia[2].”

„La cumpana mileniilor II-I i.Chr. tracii inregistreaza o maxima extindere teritoriala, cea mentionata mai sus. Spatiul imens ocupat de ei a favorizat aparitia diferentierii lor lingvistice si culturale. Ca urmare, pe parcursul primei jumatati a mileniului I i.Chr. tracii timpurii s-au divizat in cei situati la sud de Muntii Balcani (Haemus) – tracii de sud (meridionali) si cei de la nord de acesti munti-tracii de nord (septentrionali).

La sud de Balcani autorii antici au mentionat urmatoarele triburi: odrisii, briantii, coralii, crestonii, crobizii, moesii, tribalii, besii etc.
Dintre triburile balcanice o organizatie statala au reusit sa formeze odrisii. Regatul lor a fost intemeiat de Terves I (470-440 i.Chr.), urmat apoi de regele Sitalkos (440-424 I.Chr.). Istoricul grec Tucidide (460-398 I.Chr.) scria ca „intemeierea regatului odrid a creat o forta care nu era intrecuta decat de sciti”. Regatul dispunea de 150.000 de luptatori, dintre care o treime erau calareti.

La nord de Balcani locuiau getii (pe ambele maluri ale Dunarii), daci (in zona intermontana a Carpatilor), costobocii (nordul Transilvaniei), tiragetii (la gurele Nistrului), carpizii (in centrul si nordul Moldovei), agatarsii (in Transilvania si Podisul Moldovenesc) s.a.”

Nu este greu de inteles ca izvorul romanilor este multimea tracilor, traci care sub presiunea altor neamuri s-au retras de pe imensele lor teritorii, s-au fortificat si au rezistat in cetatile Muntilor Carpati.
Din pacate, in ultimii zeci de ani istoria ne-a fost scrisa de homo sovieticus care s-a situat in centrul universului si pentru a-si impune suprematia a cautat sa ne convinga pe noi si pe altii ca tracii nu-s fundamentul multor popoare europene, ca trecutul, prezentul si viitorul nostru este unul minuscul.
Dar vorba maramuresanului, urmasul tracului costoboc, datatorul numelui de Boc: Am fost si-om si!

Daca nu ma crezi, uite ce zic si alti iubitori de… logica:

1. #3 … — FORESKIN 24-05-2010 15:58
Attila mergand calare – cu ganduri cuceritoare
Intalni o apa mare…
Oparit la khour – la koaie,
Vrea si el sa faca-o baie…
Intra el in raul mare,
Sa se scalde la picioare…
Cand sa iasa iar la mal,
Poula haine – Poula cal…!!
No !
CINE a fost primu’n ARDEAL ?
(Balada Patriotica )

2. „Ungaria Mare, după care oftează toți ungurii cărora le este nesuferită ziua de 1 Decembrie 1918, nu a existat. Nu a existat niciodată statul pe care susțin unii maghiari că l-a desființat Tratatul de la Trianon! La Trianon dimpotrivă, a fost creat un stat și o țară care nu existase înainte de 1914: Ungaria, stat național suveran…..

Tratatul de la Trianon a dăruit Ungariei redobândirea independenţei pierdute de câteva sute de ani, însemnând însă şi pierderea statutului economic favorabil din cadrul monarhiei.”

Este necesar sa intelegem, si ultimele evenimente o dovedesc cu prisos, ca nimic nu-i mai pretios pe lume decit un loc de bastina sanatos, in care, daca prin strainatatile prin care–ti cauti fericirea te prind evenimente neasteptate, sa poti sa te intorci.

Deci, noi, mostenitorii, sa incercam sa intelegem realitatile, sa avem grija si respect unul fata de altul si de locul in care ne-am nascut!

Bumerang 19-03-2011 - 12:07

“O Evă mitocondrială din Tracia se află la originea românilor. Populaţia de aici a migrat apoi spre toată Europa cu 30-40.000 de ani în urmă”

Si tu ce intelegi din asta? Ca toti europenii sunt romini??
Eva aia este una din evele care se afla la originea europenilor de est! Discutia asta bazate pe teste ADN s-a mai purtat aici pe forum. Evident neaosii au interpretat-o in felul lor, facandui pe toti eruorpenii romani :-)))
Ceeace va lipseste voua este logica.

E ca si cum ai spune ca daca de ex tu esti roman, dar un stra stra stra bunic a fost sa zicem rus, atunci toti rusii sunt romani! De rasul curcilor, pe bune :-)) Descendeta inseaman de sus in jos, nu invers! Si din pacate acum mii de ani, tracii nu aveau niciun plan pt a forma poporul roman, foarte bine delimitat genetic :-)))

Arhimede 19-03-2011 - 12:48

Bou-merang-ule nu te mai strofoca.
Stim cu ce te ocupi, stim cine te plateste, asa ca pierzi vremea pe aci.

Bumerang 19-03-2011 - 13:30

Cu tine l-asi pierde, evident. 🙂 Poti sarii peste comentariile mele, sa nu pierzi si tu timpul.

mosu Vangu 19-03-2011 - 14:13

TREBUIE SCUFUNDAT!
Ca sa verificam mai bine fortele. Dar forta de sus in jos e bine sa nu fie excesiva, maximum 2-3 sute de tone.

Bumerang 19-03-2011 - 13:35

Apropos locurile de bastina, cand te pregatesti sa mergi inapoi in Africa, de unde se trage homo sapiens, avand in vedere evenimentele neasteptate prin care va bage Corifeele din politica romaneasca?

alin 18-03-2011 - 14:29

bla

Arhimede 18-03-2011 - 08:18

Eu am subliniat doar diversitatea denumirilor în România, a unui preparat care în alte ţări are o singură denumire, chiar dacă modul de preparare este diferit (între supă, ciorbă, borş)…

Pe de altă parte nimeni nu poate şti ce popor are paternitatea denumiri.
În arabă se numeste „şorba”.
În zona balcanilor amestecul de popoare a fost aşa de mare încît multe cuvinte provin de la alte popoare. Lucru valabil şi pentru celelalte popoare din zona, care au împrumutat cuvinte din limba română.

Trebuie să ţinem cont de faptul că turcii erau un popor migrator iar când au cucerit imperiul Bizantin, au găsit o cultură foarte avansată din care sau înfruptat din plin. Se ştie din istorie că Valahia şi Moldova aveau legături strînse cu imperiul Bizantin. Iar cultura acestuia era binecunoscută în ţările româneşti cu mult înaintea venirii turcilor.

Paul din Ohio 19-03-2011 - 15:12

Faptul ca si arabii mananca „sorba” arata cat de mult le-a placut turcilor ciorba. Au raspandit-o in intreg imperiul otoman.

mosu Vangu 18-03-2011 - 15:03

DRAJII MIEI !!! Ciorba este un vechi cuvant dac pt. o mancare facuta in familie de cioban din carnitza taiata frumusel din ciopor-ul sau. Iata cum merje treaba: CIORBA SE FACE CU PLANTELE ALESE ALE LOCULUI SI DUPA EXPERIENTE DE VEACURI (altfel ar fi otravitoare pe termen lung, si sterge intregi populatii) SI ESTE EXCLUSIV CARACTERISTICA LOCUITORILOR NE-NOMAZI AI LOCULUI care nu era cazul turcilor.

Paul din Ohio 18-03-2011 - 19:20

Cred ca baba dumitale nu are dreptate. Chiar si migratorii trebuie sa fi avut ceaune in care puteau sa fiarba carne si verdeturi.

ValVerde 18-03-2011 - 19:31

Cind erau in campanie, migratorii mincau la McDonalds.

Bumerang 19-03-2011 - 13:31

🙂

mosu Vangu 19-03-2011 - 14:41

SA o luam pe regiuni….foarte putina lume a auzit de ciorba de la Samarkand, sau ciorba de la Liban si mai spre sud. Biblia nu prea vorbeste de ciorba.

nimeni 18-03-2011 - 15:52

ciorba e mancarea saracului. nu tu aperitiv, nu o supa delicata nu un sote sau mai stiu ce cu o buna bucata de stiti voi ce, un desert o cafea sau ceva fin pentru nas subtire – cognac, dulceturi rafinate, etc. nuuu. ciorba. le amesteci pe toate, verdeturi, legume si fie ce carne o fi si s-o putea, gata mancarea. o farfurie burtoasa si plina- e o masa copioasa. o poti face acrisoara, dulce, grasa, slaba, etc. si te satura . ciorba e cel mai eficient, usor de preparat , ieftin( poate fi si scump daca-i de fite) si complet fel de mancare .

am fost la turci si mi-am delecatat simturile cu bucataria lor. ciorba – de orice tip- cum gasesti aici, la turci nu-i.

pentru cei gurmnazi si pofticiosi de ciorba. incercati ciorba tiganului! nu-i gluma, va asigur ca e ceva nemaipomenit. gasiti si pe net ceva retete- dar e clar ca nu se face decat afara la ceaun si atentie mare, fara capac . deasupra continutului – extrem de variat – se pun frunze mari de varza- si e fiarta mocnit cateva ore bune.

pofta buna!

mosu Vangu 19-03-2011 - 14:28

Foarte putine dintre popoarele stepei si cele ale deserturilor din Asia Centrala aveau alambic, si inca si mai putine aveau lemn indeajuns pt. un jinars serios, si apa multa pt racirea condensului miraculos.
Dar Europa era impaduruta la os.
Si lacu Balaton colea, langa padure….
Padure care nu mai e, ca la cat jinars a curs, trebuia o amazonie.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult