Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Comandamentul de iarna al groparilor

Comandamentul de iarna al groparilor

scris de Ziua Veche
52 afisari

Directivele municipalitatii nu s-au rezumat la deszapezirea drumurilor. Drumul cel de pe urma, la cimitir, trebuie si el curatat, a hotarat luni, Primaria, la 5 dimineata. Fie iarna cat de rea, in cimitire gropile trebuie asigurate. E pamantul inghetat? Nu-i nimic, gropile se sapa si cu picamerele.

 

{flv width=”200″ height=”30″}gropare_deschide{/flv}

‘’Afara-i intuneric/ Se aprind lumini in casa/ Iar in mormant e rece/ Si mortii nu-mi dau pace /Ce dor imi e de casa/Ce ganduri ma apasa/Sa ies in lumea noua, groparul nu ma lasa (Irina Loghin, ‘’Deschide, gropare, mormantul). Afara-i intuneric la cinci dimineata, ora la care primarul Sorin Oprescu (toata noaptea a umblat prin Bucuresti) a dat desteptarea si celor ce altminteri se ocupa cu managementul somnului de veci: lucratorii Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane. Vantul rece si oblic de februarie a adus zapada, fara partinire, si peste cimitirele din Bucuresti, indiferent de categoria lor. Ca si pe lumea ailalta tot cu categorii se lucreaza. Bellu e cimitir de Categoria I, Colentina e de categoria a II-a, Damaroaia e la categoria a III-a iar Berceni ar fi de clasa a IV-a. Sunt 17 cimitire in Capitala, cu tot cu Crematoriile Vitan Barzesti si mult mai frumosul si mai sinistrul Crematoriu Cenusa (acum e in conservare). ‘’Cimitirele Bucurestiului depasesc cadrul unei simple administratii de interes public local, ele ne transpun in inima misterului constituind o punte spre realitatea insasi si un loc al intoarcerii in timp sau puntea divina intre Cer si Pamant’’, zice mestesugit Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane, pe care o s-o numim in continuare ACCU.

 

Am dezapezit, poftiti de muriti

Are omul un necaz pe urgia asta, cum duce mortu la groapa, ca si vii raman intepeniti, care prin cartier, care pe drumuri… ? Tudor Marian, director adjunct al ACCU, e optimist, ca omu care a stat de la primele ore afara, in frig, si n-are timp de pierdut, mai ales ca telefoanele de la Primarie suna des. ‘’Administratia Cimitirelor si-a facut un comandament de dezapezire din aparatul propriu (sunt vreo 400 de angajati) cu utilajele din dotare, cu Bobcat-uri’’, zice Marian. Bobcat e un buldozer mic, pare de jucarie, dar se strecoara de minune printre aleile cimitirelor. Cupa e taman buna de sapat la gropi, mai greu cu spatiul dintre morminte, pentru ca cimitirele Capitalei sunt, ca si cartierele, supraaglomerate. ‘’Suntem pe strazi, actionam pe trotuarele din fara cimitirelor, asa cum ne-a ordonat intr-un fel domnul primar Oprescu si noi ne conformam’’, zice, tot pe fuga, Tudor Marian. Adjunctul ACCU dar si directorul, Peter Bogdan Tanase, au declarat luni, pentru Ziuaveche.ro, ca sute de oameni ai Administratiei au luat-o cu dezapezirea cu noaptea-n cap in toate cimitirele Bucurestiului, ca sa nu se intample sa fie, cum suna un titlu de-al lui Teodor Mazilu, vreo inmormantare pe teren accidentat. Numai ca Dumnezeu a ingaduit, de cand a inceput vifornita asta n-a fost nimic de sapat la Bellu. ‘’Cum apare o inmormantare, cum va sun, sa vedeti ca suntem pregatiti’’, se insufleteste directorul adjunct Tudor Marian (bineinteles ca, de la Primaria Generala, suna iar telefonul)

Tandari din pamantul inghetat

‘’Aida mai groparule nemernic, sever, dur si brutal/ Hai deschide mormantul, afara ca sa ies/ Sa ma mai duc o data/ La casa parinteasca…’’ Groparii din Bellu sunt echipati cu echipamente de ultima generatie, sa zic asa’’, spune Tudor Marian. ‘’Cu salopete, cizme de protectie, jachete vatuite, manusi, masti de protectie, cand e cazul’’, continua directorul. Vremea groparilor rupti de haine, cu palarie si mustata mai mereu uda de vinul pomenilor a cam trecut, ne asigura municipalitatea. Desi, la drept vorbind, deficitul de astfel de personal la Bellu este in jur de 200 de persoane. Zapada a cazut luni din belsug si aici, crucile au capatat forme domoale, de vata, dar administratorul tintirimului nu se lasa si zice inginereste: ‘’Se intervine cu picamerul electric, pentru ca poti sa ai surpriza ca tarnacopul sa sara din pamantul inghetat’’. La Bellu sunt 14 gropari, care raspund de gazduirea celor ce au trecut la cele vesnice. Vechi de 150 de ani, cimitirul e mare, sunt 23 de hectare, salariul e de zece milioane de lei vechi pe luna (plus sporuri de vechime) iar de sapat, trebuie sapate in jur de 50-60 de gropi, tot pe luna sau, mai exact, pe pamant.

Te lasi greu cu lopata

‘’Aida mai schelete mai schelete nu iti dau drumul/ Sa iesi din groapa/ Mai bine stai acolo, cu mortii te impaca’’. Groparii de luni : Daniel, Marian, Marcel, George, Ionel. Au toti salopete de alea vatuite, albastre, cum a zis directorul, cizme…Nu sunt vorbareti. Pe linie ierarhica, ei au fost printre primii care au simtit directivele lui Sorin Oprescu. Dar, asa cum am spus, lumea nu se inghesuie sa moara pe frigul asta…’’Decat mai mult sambata am mai avut de lucru, doua cripte si doua gropi’’, zice unul din ei. Are privirea vie, poarta mustata pe oala, romaneasca, iar intr-o mana ca o cazma tine coada unei lopeti. Picamerul electric, e, de fapt, un picamer ce se racordeaza la un generator, deci poate fi transportat in cupa Bobcat-ului, deci poate sa sape oriunde fara sa cari, ca in vechime, compresorul dupa tine. Dar tarusul picamerului e scurt, iar groapa trebuie facuta la doi metri si ceva (mai exact si 10 centimetri). Pe drumul deschis de bara ascutita de otel ce vibreaza (‘’n-o sa bata nimeni in teava’’-rasete) trebuie sa te lasi greu cu lopata. Inclusiv la doi metri jumate, adica o groapa unde stau doi decedati, unul deasupra altuia : mai mult loc pentru aceeasi suma de bani. Locurile la Bellu se concesioneaza pe viata. La alte cimitire, pe 25 de ani. Aici e problema, cu locurile. ‘’Numarul locurilor de veci este departe de a fi suficient, spune Tudor Marian. Suntem obligati, ca Administratie a Cimitirelor si Crematoriilor Umane, sa avem o rezerva de 12.000 de locuri de veci. Am facut deja demersuri pentru terenuri pentru extinderea unor cimitire din Bucuresti, care sunt prea mici. Cum ar fi Cimitirul Berceni 2, Cimitirul Domnesti, Cimitirul Straulesti. As propune achizitionarea terenurilor de langa cimitire si sa le extindem’’. Tudor Marian si Peter Bogdan Tanase fug la masini. ‘’Primaria….’’. Cei de aici mai au de lucru. Mai au in ingrijire Cimitirul Pro Patria, cel al Eroilor Revolutiei si Crematoriul Cenusa. ‘’Nu functioneaza, dar vin oamenii la columbare, trebuie sa le deschidem drum si lor’’. Celor care vin, si aici, pe jos, ‘’pedestrienii’’, cum spunea luni Sorin Oprescu.

Romania sub caznele vremii

Tara noastra a fost pentru a doua zi sub incidenta codului portocaliu si galben. Sute de oameni si masini au fost blocate pe drumuri. Trenurile au avut intarzieri de zeci de minute iar unele dintre ele sunt anulate. Scolile din judetele aflate sub incidenta codurilor meteorologice au ramas inchise si au fost anuntate ca nici marti nu isi vor putea desfasura activitatea.

Drumuri inchise

In judetul Ilfov au fost inchise patru drumuri judetene si un drum national:

-DJ 200B Baloteşti-Tunari
-DJ402 Vanatori-Petrachioaia
-DJ400 Stefanesti-Dascalu
-DJ100 Otopeni-Tunari
-DN 4 (de la limita Soselei de Centura catre localitatea Frumusani, judetul Calarasi)
Traficul a fost reluat pe Autostrada A1 Bucuresti-Pitesti pe ambele sensuri de mers. Centrul Infotrafic le recomanda soferilor sa circule cu mare atentie sis a nu depaseasca viteza de 80 km/h. De asemenea le atrage atentia acestora sa foloseasca luminile de avarie la autovehiculele care incheie coloanele formate, care opresc sau se deplaseaza  cu viteza redusa pentru a evita coliziunile in lant.

Si in judetul Giurgiu mai multe drumuri nationale si judetene au fost inchise pentru circulatie datorita conditiilor meteorologice extreme iar 13 localitati au ramas fara electricitate. Intr-un comunicat remis de Politia Judeteana Giurgiu se anunta ca drumurile blocate sunt:

D.N 5A  Hotarele – Izvoarele – Comana – Adunatii –Copaceni

D.N 5B  Giurgiu  – Ghimpati

D.N.41  Daia-Oltenita

D.N.61  Ghimpati-Vanatorii Mici-Gaesti

D.J.401  Valea Dragului – Varasti – Vidra Ilfov

D.J.401 B  Heresti – Budesti – Calarasi

D.J 411      Budeni – Calugareni –Singureni –Iepuresti -Bulbucata

D.J412       Prundu – Gostinari – Dobreni –Vidra(IF)

D.J412 B   Posta – Neajlov -D.N.61

D.J.412 C  Ogrezeni – Podisoru – Bucsani-Goleasca

D.J. 413     Mihai Bravu-Baneasa

D.J 503     Giurgiu -Toporu – Draganesti -Vlasca

D.J.503A   Giurgiu – Izvoarele –Rasuceni(TR)

D.J.504      Vieru – Hodivoaia -Putineiu-Alexandria

D.J.504A   Vieru – Gogosari – Izvoru

D.J.505      Gogosari – Putineiu – Izvoarele – Chiriacu—Valea Bujorului-D.N.5B

D.J.506      Toporu-Razmiresti (TR)

D.J.603      Comana – Mihai Bravu – Stoenesti – Schitu Naipu -D.N6

D.J.612       Milcovatu – Mereni (TR)

 

 

Trenuri anulate

Nici circulatia feroviara nu o duce mai bine. Mai multe trenuri vor fi anulate, marti 9 februarie 2010. Trenurile anulate sunt:

-Rapid 871 Bucureşti Nord – Galaţi
-Accelerat 1535 Bucureşti Nord – Ploieşti Sud
-Accelerat 1536-1/1536 Ploieşti Sud – Ploieşti Vest – Bucureşti Nord
-Rapidele 689 şi 686 Bucureşti Nord – Constanţa şi retur
-Rapid 680 Constanţa – Bucureşti Nord
-Rapidele 795 şi 794 Bucureşti Nord – Craiova şi retur
-Rapidele 791 şi 792 Bucureşti Nord – Drobeta Turnu Severin şi retur
-Accelerat 1981 Bucureşti Nord – Tulcea Oraş
-Acceleratele 1672 şi 1673 Galaţi – Bucureşti Nord şi retur
-Personalele 7572 şi 7571 Mărăşeşti – Galaţi şi retur
-Personalele 7584 şi 7585 Tecuci – Mărăşeşti şi retur
-Personal 9432 Pietroşiţa – Titu
-Personal 9435 Titu – Târgovişte Sud
-Personal 9106 Târgovişte Sud – Bucureşti Nord
-Personal 7051 Urziceni – Făurei
-Personal 7052 Făurei – Urziceni
-Personal 8123-2/8123 Constanţa – Galaţi
-Personalele 8071/8071-2, 8073/8073-2, 8075/8075-2, 8077/8077-2, -8072-1/8072, 8074-1/8074, 8076-1/8076, 8078-1/8078, Bucureşti –  Nord – Bucureşti Obor şi retur
-Personal 8652 Tulcea Oraş – Medgidia
-Personal 8034 Feteşti – Bucureşti Obor
-Personal 8036 Feteşti – Bucureşti Obor
-Personal 8651-2 Constanţa – Medgidia
-Personalele 8690 şi 8691 Constanţa – Medgidia şi retur
-Personalele 8381 şi 8384 Constanţa – Mangalia şi retur
-Personal 8017 Feteşti – Constanţa
-Personal 7654 Bârlad – Galaţi
-Personal 9024 Piteşti – Bucureşti Nord
-Personal 3332 Târgovişte Sud – Bucureşti Nord
-Personalul 8151 Urziceni – Slobozia Veche
-Accelerat 1982 Tulcea Oraş – Bucureşti Nord

 

 

Gravide salvate cu elicopterul

Un elicopter al Ministerului Administratiei si Internelor a decolat, luni, intr-o misiune de salvare pe raza judetului Calarasi. Avand la bord un echipaj SMURD, aparatul de zbor a transportat la spital trei femei insarcinate care au nevoie urgenta de interventie medicala. Doua dintre ele – de 17 si 26 de ani erau blocate in localitatea Fundeni-Frunzanesti iar a treia de 22 de ani in localitatea Galbinasi. Acestea nu au putut ajunge la spital din cauza conditiilor meteorologice care au determinat inchiderea drumurilor.

 

Oprescu: “Lasati masinile acasa”

Primarul general al Capitalei, a cerut bucurestenilor sa isi lase masinile acasa si sa circule cu mijlocele de transport in comun. Actiunea de deszapezire inceputa duminica noaptea a dat rezultate pe marile artere, mai putin pe cele din sectorul 5. Oprescu a solicitat ca, pe parcursul zilei de luni, sa se continue pluguirea pe marile artere de circulatie si indepartarea zapezii adunate in gramezi, din intersectii si din piete. De asemenea, edilul sef a cerut sa se intervina in zona pasajelor, a pantelor, podurilor, rampelor, pentru a nu se crea poduri de gheata, iar acolo unde acestea au aparut sa fie indepartate.

O alta cerinta a primarului general a fost indepartarea zapezii de pe strazile laterale, urmand ca aceasta activitate sa se desfasoare, de asemenea, pe tot parcursul zilei. Primarul general a atentionat asupra curatarii intrarilor in parcuri si deszapezii trotuarelor.

Vine ploaia si lapovita

Nici zilele urmatoare nu se anunta mai bune in ceea ce priveste temperaturile de afara. Chiar daca in seara de luni se va ridica codul portocaliu, pentru miercuri sunt anuntate precipitatii abundente sub forma de lapovita si ploi.

Meteorologul Mihai Timu a declarat pentru Antena 3 ca marti este „singura zi de pauza” in ceea ce priveste precipitatiile la noi in tara. „De miercuri, din semnalele pe care noi le avem, un nou ciclon din Mediterana se va organiza si va avansa catre teritoriul tarii noastre. Prin urmare, de miercuri dupa-amiaza, cam pana vineri dimineata, din nou va fi un episod cu destul de multe precipitatii”, a continuat meteorologul, adagand ca, de aceasta data, „masa de aer pare sa vina mai calda. Astfel, „pe langa ninsori, vom avea de data asta si lapovita si ploi destul de multe. S-ar putea chiar si in zona Capitalei sa fie amestecate precipitatiile”, a mai spus Mihai Timu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult