Dacă vrei să stai la geam sau să ai mai mult spațiu pentru picioare, fără să plătești în plus, poți obține cele mai bune locuri din avion folosind un truc simplu pe care companiile aeriene preferă să nu-l cunoști.
Locul pe care îl ocupi într-un avion îți poate influența confortul și chiar siguranța în timpul zborului.
Deși companiile aeriene încearcă adesea să te convingă să plătești extra pentru selectarea locului, există trucuri prin care poți prinde un loc mai bun fără costuri suplimentare ascunse pentru biletul de avion. Iată cum să îți iei cele mai bune locuri din avion, fără să plătești suplimentar.
De ce este important locul din avion
În față: Scaunele din fața avionului sunt preferate de mulți pasageri datorită liniștii și rapidității la debarcare. În partea din față, zgomotul motoarelor este mai redus, fiind în spatele tău, iar vibrațiile pot fi mai mici. De asemenea, cobori printre primii la sosire, economisind timp dacă ai o escală sau vrei să eviți aglomerația la ieșire. Un alt avantaj este că primești servicii (mâncare, băuturi) mai devreme, având șansa să nu se epuizeze opțiunile de meniu. Trebuie totuși menționat că locurile din față pot fi uneori rezervate pentru clasa Business sau contra cost ca „preferențiale” pe unele zboruri.
În spate: Scaunele aflate în partea din spate a avionului au și ele avantaje. Statistic, zona din spate a fost asociată cu rate de supraviețuire mai mari în cazuri rare de accident. Analizele unor accidente aviatice au arătat că pasagerii așezați în treimea din spate a avionului au avut o rată de fatalitate mai mică (aprox. 32%) comparativ cu zonele din mijloc (39%) sau față (38%).
Mai exact, scaunele din spate, pe mijloc, au înregistrat cea mai mică rată deces, doar 28%. Cu alte cuvinte, partea din spate oferă un mic avantaj de siguranță, deși, per total, zborul rămâne un mod de transport extrem de sigur. Tot în spate ai șanse mai mari să găsești locuri libere lângă tine dacă avionul nu e plin, întrucât mulți pasageri evită ultimele rânduri, conform Cnet.com.
Dezavantajul este că în spate vei resimți mai puternic turbulențele și mișcările avionului. Coada avionului se mișcă cel mai mult, exact ca spatele unui autobuz care sare pe denivelări. De asemenea, zgomotul motoarelor poate fi mai accentuat și vei ieși ultimul, pierzând puțin timp la debarcare.
La mijloc (pe aripi): Locurile situate aproximativ în zona aripilor (mijlocul avionului) reprezintă un compromis echilibrat. Aici avionul este mai stabil, așa că vei simți mai puține turbulențe. Piloții confirmă că cele mai line zboruri ca senzație sunt deasupra aripilor, unde e centrul de greutate al aeronavei.
Dacă te temi de zboruri și turbulențe, alege rândurile din jurul aripilor – de regulă cam pe la mijlocul cabinei. În plus, ești nici prea departe de ieșirile de urgență, nici de cele frontale sau posterioare, ceea ce poate fi util în caz de evacuare.
Ca dezavantaj, fiind fix lângă aripi, vederea pe geam poate fi obstrucționată de aripă, iar zgomotul motoarelor (care sunt de obicei sub aripi) se aude destul de tare. Dacă poți, încearcă să alegi un loc câteva rânduri în fața aripilor, beneficiezi tot de stabilitate, dar scapi de zgomot și ai priveliște mai bună.
Locuri mai sigure, mai spațioase sau mai liniștite? Ce să alegi
În funcție de prioritatea ta personală, anumite locuri din avion pot fi mai potrivite.
Dacă siguranța te preocupă cel mai mult (chiar dacă accidentele aviatice sunt extrem de rare), studiile indică un mic avantaj pentru locurile din spate, în special cele de pe mijlocul rândului. Pe lângă asta, contează și proximitatea față de o ieșire de urgență. Experții recomandă să stai la cel mult cinci rânduri distanță de o ieșire; astfel ai șanse mai mari să evacuezi rapid în caz de urgență.
Un loc pe culoar, aproape de ușa de evacuare, îți oferă ieșire imediată. Per total însă, trebuie spus că 95% dintre pasagerii implicați în accidente aviatice supraviețuiesc, deci diferențele de siguranță între locuri sunt statistici de luat cu precauție. Cu toate acestea, dacă vrei să fii extra prevăzător, optează pentru spate și lângă o ușă.
Pentru pasagerii înalți sau cei care doresc confort sporit la picioare, ținta ideală sunt locurile cu spațiu extins. Acestea se găsesc de obicei la ieșirile de urgență și la bulkhead (rândul de lângă pereții despărțitori din cabină). La ieșirile de urgență, de regulă scaunele au distanță mai mare între rânduri, deci poți întinde picioarele.
Reține însă că aceste locuri vin cu responsabilități: trebuie să ai peste 18 ani, să fii apt fizic și dispus să ajuți echipajul în caz de evacuare. De asemenea, în primul rând de la ieșirea de urgență, spătarele adesea nu se înclină, iar dacă stai la geam, fereastra poate fi mai mică sau zona mai răcoroasă. Locurile bulkhead (din spatele unui perete despărțitor) oferă și ele adesea mai mult spațiu pentru picioare, neavând scaune în față.
Acolo însă va trebui să îți ții bagajul de mână doar în compartimentul de sus la decolare/aterizare, iar lângă aceste zone stau frecvent părinți cu bebeluși (deoarece pot monta pătuțuri), deci poate fi mai gălăgios.
Dacă vrei un zbor liniștit, atât ca zgomot, cât și ca stabilitate, cele mai bune locuri sunt către partea din față a cabinei. În față e mult mai puțin zgomot de fundal, motoarele fiind în spate, sunetul constant scade în intensitate. De asemenea, eviți zgomotele de la bucătărie și toaletă, care se află de regulă în spate.
Un loc în fața aripilor oferă și o priveliște mai bună pe fereastră, fără ca aripa să blocheze vederea. În plus, partea frontală și cea de deasupra aripilor tind să aibă mai puține turbulențe; fiind aproape de centrul de greutate al avionului, mișcările bruște se simt mai puțin.
Evită, pe cât posibil, scaunele imediat lângă toalete sau bucătării, deoarece acolo vei avea parte de forfotă și zgomot constant (cozi de pasageri, uși trântite, mirosuri de mâncare).
Trucul pe care companiile aeriene nu vor să-l știi
Companiile aeriene știu că mulți pasageri își doresc locul ideal și profită de asta percepând taxe de selecție a locului. Există însă un truc simplu pe care operatorii nu îl strigă în gura mare: poți să nu îți alegi niciun loc în avans. Dacă sari peste etapa alegerii locului (și deci nu plătești nimic), compania tot îți va aloca automat un loc gratuit la check-in sau la poartă. Acest „secret” stă la baza multor strategii de a obține locuri mai bune fără bani.
Cum să îți alegi locul ideal fără costuri suplimentare
Primul pas este să reziști „ofertei” de a plăti pentru loc atunci când îți cumperi biletul de avion. Multe companii afișează mesaje alarmante, sugerând că „trebuie” să alegi un scaun acum pentru a nu ajunge cine știe unde în avion. Nu te lăsa păcălit, în realitate, dacă nu selectezi nimic, sistemul te va repartiza oricum pe un loc liber înainte de zbor. În cel mai rău caz, poți nimeri pe un loc mai puțin dorit (de exemplu, la mijloc între doi străini), dar nu vei rămâne fără scaun.
De fapt, această strategie de a sări peste selecția locului îți poate aduce surprize plăcute. Companiile aeriene au adesea scaune mai bune (cum ar fi la ieșirile de urgență sau rândurile cu spațiu extra) pe care încearcă să le vândă ca „economy premium” până în ultima clipă.
Dacă nimeni nu plătește pentru ele și avionul este plin, cineva tot trebuie să stea acolo. Și ghici cui îi vor da acele locuri? Pasagerilor care nu și-au ales loc în avans! Practic, dacă te lași repartizat automat, ai o șansă să fii plasat direct pe un scaun premium fără să plătești, în locurile rămase neocupate de alții, scrie Nerdwallet.com.
Este un „upgrade” pe care nu l-ai cerut, dar îl poți primi. Desigur, acest truc nu funcționează garantat de fiecare dată, există și riscul să fii repartizat în ultimul rând, la mijloc. Dar mulți pasageri obișnuiți confirmă că, pe zborurile aglomerate, uneori primești exact locurile pe care alții ar fi plătit extra.
Așadar, poți obține locul ideal gratuit adoptând o strategie inteligentă la rezervare: nu plăti pentru selecție. Asigură-te în schimb că faci check-in online cât mai devreme posibil (de regulă cu 24 de ore înainte de decolare) ca să intri în posesia locului alocat și să vezi opțiunile.
Imediat ce se deschide check-in-ul, vei putea alege dintre locurile gratuite rămase ai șanse mari să prinzi un loc la geam sau culoar decent, chiar dacă n-ai scos bani din buzunar. Iar dacă sistemul deja ți-a atribuit un loc care nu îți convine, nu te îngrijora: mai ai oportunități să îl schimbi înainte de zbor.
Momentul perfect pentru a-ți modifica locul înainte de zbor
Ai trecut de etapa de check-in și încă nu ești mulțumit de locul tău? Nu renunța, urmărește în continuare harta locurilor până aproape de ora îmbarcării. Cele mai bune locuri (de obicei cele cu spațiu la picioare, rândurile de la ieșiri sau pur și simplu locuri la geam în față) sunt adesea blocate sau rezervate până în ultima clipă de către pasageri fideli sau contra cost.
Pe măsură ce zborul se apropie, situația se poate schimba în favoarea ta: unii pasageri cu statut superior primesc upgrade gratuit la clasa business sau renunță la călătorie, eliberând astfel locurile bune din Economy. De aceea, trucul este să verifici periodic rezervarea și configurația locurilor chiar și după ce ți-ai luat boarding pass-ul.
Mulți experți recomandă o verificare intensă în ultimele 24 de ore. În acest interval, companiile finalizează listele de pasageri, fac eventuale upgrade-uri și locurile înainte blocate devin disponibile pentru toată lumea. Spre exemplu, un călător povestește cum și-a rezervat inițial un loc în spatele avionului, fiind tot ce rămăsese liber, dar urmărind harta locurilor „din oră în oră” a reușit să se mute, cu puțin înainte de zbor, pe un loc mult mai bun, într-un rând cu spațiu extra, care s-a eliberat când un client fidel a fost mutat la First Class.
Așadar, acesta e momentul perfect pentru modificări: cu o zi înainte și până la câteva ore înainte de decolare, fii pe fază. Folosește aplicația mobilă a companiei sau site-ul de check-in pentru a schimba locul dacă vezi ceva mai bun liber. Multe companii îți permit să îți editezi gratuit selecția locului și după check-in, atâta timp cât nu ai urcat încă în avion (sau chiar la poarta de îmbarcare, solicitând personalului).
Dacă nu ai timp să tot verifici manual, există și servicii care te pot ajuta. Unele platforme oferă alerte de locuri libere, anunțându-te când se eliberează un anumit loc dorit. Dar, în majoritatea cazurilor, o mică doză de perseverență personală e suficientă: pur și simplu uită-te din când în când la rezervare. S-ar putea să fii plăcut surprins de schimbări – un rând care ieri era plin astăzi are scaune libere. Înainte de îmbarcare, norocul îi favorizează pe cei vigilenți.
Alte metode pentru a obține locuri mai bune gratuit
Pe lângă trucurile de mai sus, iată alte metode ingenioase și gratuite prin care îți poți îmbunătăți șansele la un loc bun:
Check-in din timp la aeroport: Dacă nu ai reușit online, ajută să ajungi devreme la aeroport. Cu cât ești mai rapid la check-in-ul fizic, cu atât ai mai multe opțiuni de locuri înainte să se ocupe. Personalul de la ghișeu te poate ajuta să alegi un loc decent din cele rămase, mai ales dacă explici politicos preferințele tale (fereastră sau culoar).
Călătorește în perioade mai puțin aglomerate: Dacă ai flexibilitate, alege zboruri în zile ori ore mai puțin populare. Zborurile de marți sau miercuri, ori cele de la primele ore ale dimineții, tind să fie mai puțin pline. Un avion mai gol înseamnă mai multe șanse de locuri libere lângă tine sau posibilitatea de a te muta după decolare. Un rând semi-gol îți oferă practic un „upgrade” gratuit la confort – poți folosi scaunul liber pentru a te întinde sau a ține obiecte personale.
Trucul geam-culoar (pentru cupluri): Dacă zbori împreună cu cineva, puteți încerca strategia de a rezerva un loc la geam și unul la culoar în același rând, lăsând liber locul de la mijloc. Puțini călători singuri își vor alege de bunăvoie un loc strâmt între doi pasageri necunoscuți, așa că acel scaun din mijloc ar putea rămâne neocupat.
Astfel, vă treziți cu tot rândul doar pentru voi, un lux la zero cost. Iar dacă totuși avionul e plin și cineva e repartizat acolo, aproape sigur acea persoană va fi bucuroasă să schimbe locul fie cu geamul, fie cu culoarul vostru, ca să nu stea la mijloc. În final, oricum veți ajunge să stați împreună, deci nu pierdeți nimic încercând.
Mută-te pe un loc mai bun după îmbarcare: Ține minte că distribuția locurilor nu e bătută în cuie nici după ce ai urcat în avion. Observă în timpul îmbarcării unde rămân locuri libere. Dacă, după ce s-au așezat toți, vezi un loc mai bun neocupat (de exemplu un rând cu scaun liber lângă fereastră, sau un exit row gol), întreabă politicos un însoțitor de bord dacă te poți muta acolo. În general, echipajul nu are nimic împotrivă atâta timp cât locul respectiv nu este vândut sau rezervat pentru altcineva. Un călător experimentat sugerează chiar să urmărești harta locurilor pe telefon în timp ce te îmbarci, iar dacă vezi că un loc bun devine disponibil (deblocat în sistem în ultimul moment), pur și simplu așază-te acolo: „nu le pasă, dacă oricum nu l-au vândut nimănui” spune acesta. Evident, nu e cazul să ocupi locuri din clase superioare la care nu ai acces, dar în cadrul Economy poți profita de orice scaun liber după decolare.
Devino client fidel al unei companii aeriene: Dacă zbori frecvent, înscrie-te în programele de loialitate ale companiilor. Statutul de pasager fidel îți poate aduce beneficii gratuite, printre care și posibilitatea de a alege locuri mai bune fără plată, mai scrie Johnnynet.com.
De exemplu, membri cu statut înalt la companii aeriene au acces gratuit la rânduri cu spațiu extra (Premium Economy) sau pot selecta locurile preferate încă de la rezervare, în limita disponibilității. Chiar și la prioritizarea upgrade-urilor sau relocărilor, clienții fideli au întâietate. Așadar, pe termen lung, acumularea de mile și zborul consecvent cu aceeași linie aeriană îți vor face viața mai ușoară la capitolul locuri.