Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj De ce a fost condamnat agricultorul-multimilionar Ştefan Poienaru

De ce a fost condamnat agricultorul-multimilionar Ştefan Poienaru

scris de D.P.
145 afisari

Omul de afaceri Ştefan Poienaru, agricultorul-multimilionar din Top 300, a fost condamnat pentru nerespectarea unei hotărâri judecatoreşti emisă anterior, pe un litigiu de proprietate, la 1 an de închisoare. Decizia este definitivă şi irevocabilă.

Stefan Poienaru

Condamnarea cu pricina este o premieră în domeniul agricol, unde încălcările de proprietate de acest gen au fost până nu demult la ordinea zilei. Ştefan Poienaru va avea o perioadă de încercare de trei ani, timp în care va trebui să nu mai aibă niciun fel de abatere, pentru a scăpa de executarea acestei pedepse.

Pe numele lui Poienaru mai exista însă un dosar penal, pentru vătămare corporală, iar o eventuală sentinţă defavorabilă lui l-ar trimite pe milionar direct dupa gratii. Poienaru a lovit intenţionat cu maşina un angajat al unei firme de pază, care nu-i permitea accesul pe un teren privat. Întreaga scenă a fost filmată şi depusă ca mărturie la dosarul cauzei.

Tribunalul Călăraşi a decis amendarea penală a lui Poienaru cu suma de 10 000 de lei, dar Curtea de Apel Bucureşti a deci, la începutul lunii iunie, că fapta lui Poienaru este mult mai gravă, deoarece acesta a refuzat să pună în aplicare o sentinţă judecatorească definitivă.

Inculpatul Ştefan Poienaru, potrivit instanţei, “nu a recunoscut comiterea infracţiunii, adoptând voit un comportament oscilant,  atât în faza de urmarire penală cât şi în faţa instanţei de judecată”, concluzionând că “urmare a activităţii infracţionale a adus prejudicii unor alte persoane”.

Infracţiunea

Procurorii de pe lângă Tribunalul Călăraşi au constatat că Ştefan Poienaru, în calitate de administrator la două societăţi, SC Agrofam Holding SA si SC Agrofam Prod SA, ambele din Feteşti,  a refuzat, în formă continuantă, să puna în aplicare o sentinţă judecătorească definitivă,  rezultată în urma unui proces civil prin care acesta era obligat sa ofere drept servitute unui drum care are acces în zona Balţii Ialomiţei pentru o alta  societate, SC Agrozootehnica Pietroiu SA.

APIA şi cum s-a îmbogăţit ilegal Poienaru din subvenţii

Ştefan Poienaru este primul mare moşier obligat să restituie sute de mii de euro încasaţi necuvenit, potrivit documentelor de control ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). Cel mai recent caz de grave nereguli a fost descoperit în urma unor ample controale ale APIA şi arată cum te poţi îmbogăţi exploatând, ilegal – scrie în documentele de control, citate se site-ul de specialitate agrointel.ro, aproape 1.300 de hectare de proprietatea publică a statului.

În aprilie 2003, când, potrivit inspectorilor de control, Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a semnat, în calitate de concedent, un contract cu o persoană fizică, Corneliu Văleanu, din localitatea Fetești, în calitate de concesionar. Contractul îi dădea voie lui Văleanu să exploateze un teren cu destinaţie agricolă în suprafață totală de 1897,13 ha, în perimetrul localității Borcea, județul Călărași. Din acesta, 1248,97 hectare erau teren agricol, dar concesionarul Văleanu avea, prin contract, obligația de a întreține şi suprafața de 504,62 ha teren neagricol (1,46 ha de vegetație forestieră, 55,84 ha construcții și instalații, 45,08 ha drumuri tehnologice și de exploatare și 402,25 ha terenuri neproductive care pot fi amenajate și folosite pentru producția agricolă). Contractul era semnat pe 49 de ani, iar redevența anuală era stabilită pentru cantitatea de 435 kg grâu STAS/ha.
Deşi în regulă, la prima vedere, contractul de concesiune are un viciu fundamental. Cine este acest Corneliu Văleanu, ce firmă sau cooperativă are sau conduce, câte utilaje agricole are, ce bonitate bancară? Altfel spus, care sunt motivele pentru care statul român, prin ADS, l-a considerat capabil pe un cetăţean „de la bloc” din Feteşti să întreţină şi să exploateze aproape 2000 de hectare de teren?

Jocul era însă dintr-un cu totul alt film. La „primire” nu era Văleanu ci firma Agrofam Prod SRL, condusă de latifundiarul Ştefan Poienaru, „consătean cu Văleanu”.

Controlul a descoperit că Văleanu a semnat în 2005, la rândul lui, un contract de asociere cu firma lui Ștefan Poienaru. Contractul privea exploatarea „în comun” a suprafeţei de teren pusă la dispoziție de „asociatul participant” Văleanu, în scopul obținerii unor producții performante”. Obiectul asocierii era asigurarea, de către asociatul administrator (Agrofam – n.n.) a unui management eficient „pentru explotarea terenului agricol de 1897 ha, teren agricol pus la dispoziție de către asociatul participant”, taman terenul de la ADS primit în concesiune de Corneliu Văleanu. Acelaşi contract mai conţine şi prevederea ca asociatul administrator, Agrofam, să beneficieze de orice sprijin agricol și eventuale despăgubiri acordate de stat „conform Legii 381/2002 precum și de alte drepturi financiare cuvenite ca urmare a exploatării terenului agricol în suprafața de 1897 ha”.
În traducere liberă, locatarul de la blocul din Fetești pune la dispoziția firmei lui Ștefan Poienaru întreg terenul agricol, luat în concesiune de la ADS, din comuna Borcea (jud. Călărași), iar SC Agrofam va lucra pământul şi va primi toate subvențiile europene şi cele româneşti, pentru explotarea suprafeţei concesionate de Văleanu, mai dezvăluie agrointel.ro.

Hoţie de 1,72 de milioane de lei numai în 2007

Potrivit regulamentelor Comisiei Europene (CE), atunci când se constată că diferenţa dintre suprafaţa declarată şi cea reală este mai mică de 30%, firma este sancţionată cu scăderea dublului sumelor încasate pentru diferenţa incorectă. Deoarece cele 1250 de hectare concesionate de ADS lui Văleanu reprezintă 22,06% din totalul subvenţiilor încasate de Agrofam Prod, (inclusiv pentru terenul dat lui Văleanu) inspectorii APIA au calculat că firma lui Poienaru este bună de plată cu 1,72 de milioane de lei, numai pentru 2007, an pentru care au şi emis titlu executoriu.

Rămâne de văzut la cât se va ridica devizul total, nu doar cel pe anul 2007, deoarece firma lui Ștefan Poienaru a beneficiat, an de an, de toate subvențiile acordate de APIA pentru exploatarea agricolă a celor 2000 de ha teren proprietatea statului. Firma a încasat ilegal subvenţia, în condiţiile de mai sus, timp de 8 ani (2005 – 2013), caz în care despăgubirile datorate statului ar depăşi cu mult 13 milioane de lei, numai pentru „contractul Văleanu”. Este greu de dat o explicaţie (legală – n.n.) cum de nici ADS nici vreo altă structură din Ministerul Agriculturii nu s-a sesizat şi nu a efectuat vreun control în acest caz.

Milionar cu multe bube în cap

Ștefan Poienaru este un cunoscut inamic al ADS, cu care s-a judecat în mai multe rânduri, ajungându-se inclusiv la numeroase plângeri sau denunţuri penale, privind exploatarea în afara legii a unor mari suprafeţe de teren. În 2012 SC Vitifam SRL Feteşti, o altă firmă controlată de Poienaru, a pierdut irevocabil procesul prin care îşi disputa arendarea de la Agenţia Domeniilor Statului a 8.400 de hectare de teren din extravilanul localităţii Stelnica, cu firma A&S International 2000. În urmă cu două luni, Înalta Curte de Casaţie a respins şi contestaţia în anulare a SC Vitifarm.

Cazul terenului concesionat lui Văleanu nu este singurul pentru care latifundiarul trebuie să dea înapoi milioane din banii europeni primiţi ilegal, potrivit documentelor oficiale. Un caz încă mai gras decât cel de la Borcea este cel de la Grădiştea unde ADS a dat în judecată Agrofam pentru ocuparea şi exploatarea ilegală a 1000 hectare de teren, timp de şase ani, mai dezvăluie agrointel.ro.

5 comentarii

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 17-07-2014 - 13:19

GENEROS ….subiectul !

mircea 17-07-2014 - 14:21

aoleo asta nu este ruda cu POIENARU ala care era antrenor da fotbal care sa lauda ca are un frate mare conducator da partidPC si mare mason

Pribeagul 17-07-2014 - 19:53

Chiar ca n-am inteles de ce trebuie sa restitue banii incasati ca si subventie pentru cele 1250 ha.

” ADS a dat în judecată Agrofam pentru ocuparea şi exploatarea ilegală a 1000 hectare de teren, timp de şase ani

” Pai cum e posibil sa ocupi ilegal 1000 ha!!!, timp de 6 ani!!! Ce-i asta?

mircea 17-07-2014 - 20:25

bravo nepoate,cum ce-i asta?asta-i tara lu Basescu Mondialu

Contra 18-07-2014 - 14:58

Dar Trita Fanita si Culita Tarata, nimic, nimic?!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult