Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Destinație premium pentru cunoscători-lacul Gura Apelor (FOTO)

Destinație premium pentru cunoscători-lacul Gura Apelor (FOTO)

scris de Doru Dragomir
72 afisari

Ofertele turistice ale zilelor noastre, tot mai multe și mai diverse, în țară dar și în afara țării, fac pentru iubitorul de natură, tânăr sau mai puțin tânăr, alegerea unei destinații de vacanță o adevărată provocare.
DSC_0328 (2)Și atunci apare întrebarea – să fac o deplasare de 1-2 zile, pentru un concediu în Alpi sau Pirinei, sau să aleg o zonă turistică apropiată, la 2-3 ore de casă, după colț cum se zice , și să aleg una din multele oferte de excepție din țara noastră?
Am parcurs zilele trecute una din cele mai frumoase, sălbatice, unice zone montane din munții Retezat – valea Râului Mare și lacul Gura Apelor, la nici trei ore distanță de Timișoara.
DSC_0352Drumul montan de peste 20 km, de la Clopotiva și până la lacul Gura Apelor este o adevărată încântare, un traseu umbrit de păduri de foioase, cu nenumărate pensiuni, hoteluri și case de vacanță, construite cu mult bun gust, încadrându-se perfect într-un peisaj de o frumusețe rară – din păcate mult prea puțin cunoscut și mediatizat.
DSC_0398 (4)Superlativul acestei zile este lacul Gura Apelor, lac artificial rezultat după construirea celui mai mare baraj de greutate din anrocamente, cu membrană din argilă, din Europa. Construit între anii 1975 și 1986, are înălțimea de 168 metri, acumulând circa 210 milioane mc de apă, cu rol de amenajare hidroenergetică -rezultând 10 hidrocentrale cu o putere totală instalată de peste 850 MW, şi cu rol de atenuare a undelor de viitură, dar și de alimentare cu apă, de cea mai bună calitate, pentru aproape jumătate din județul Hunedoara.
DSC_0400 (2)Aceste cifre seci nu se încadrează în feeria acelor locuri, totuşi ele au darul de a dovedi că, în multe cazuri, intervenția omului are un efect benefic – economic dar și turistic.
Pitorescul lacului de acumulare, la cota de circa 1200 m este dat de munţii cu care se învecinează – cei mai mulţi cu înălțimea de 2000 – 2200metri, frumusețe pe care încerc să o redau în galeria foto alăturată.
Închei acest reportaj , mândru de frumusețea unică a Carpaților – cu un mic regret – mai mult marketing, reclamă, mediatizare poate transforma în viitor destinaţiile montane românești într-un magnet turistic premium pentru mii de turiști români și străini.

DSC_0410 DSC_0471 DSC_0487 (3) DSC_0510

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult