Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Domnul TBC in voiaj pe Titanic

Domnul TBC in voiaj pe Titanic

scris de Ziua Veche
25 afisari

 

.A fost o vreme cand fiecare etaj din corpul central al spitalului avea o anumita culoare, in funcţie de preferintele bogatasului-pacient. Saloanele erau chic, cu baie si dotari ultramoderne. De pe balcon se vedeau in zilele senine culmile Bucegilor si valea Ialomiţei serpuind printre dealuri. Din nava-amiral a medicinei romanesti au ramas doar amintirile, care tind sa devina o legenda de prost gust. De rest s-a ales praful.      


 

Un spital septuagenar

 

 

Situat intr-o locatie montana de exceptie, pe DJ 714 Moroieni-Pestera, inconjurat de paduri de brad si fag, Sanatoriul TBC Moroieni este o fosta mandrie a sistemului sanitar romanesc. Arhitectura cladirii face casa buna cu peisajul montan si are o linie indrazneata si moderna chiar si dupa trecerea a peste 70 de ani de la construirea spitalului. Cine priveşte marea clădire albă din vârful muntelui, de jos din Valea Ialomitei, are impresia ca vede un imens transatlantic ratacit prin padurile de brad ale Bucegilor. Cine nu stie ca acolo sus pe munte se da o luptă crancena pentru sanatate, este tentat sa creada ca are in faţa ochilor un hotel de lux, unde oamenii se odihnesc si sunt fericiti. Realitatea este diferita dar, in ultimii ani tot mai multi ochi privesc spre cladirea spitalului cu ochi de investitor de succes in turism.  

 

Paturi vechi si cohorte de gandaci 

.Potentialul spitalului in tratarea tuberculozei este foarte mare, datorita spatiilor generoase existente in cladire, care asigura cubajul necesar pentru bolnavi. Aerul din zonă este pur, lipsit de noxe industriale si gaze de esapament. Ultimii ani din istoria sanatoriului au fost marcate de schimbarea frecventă a directorilor si de zvonurile ca Sanatoriul este „pe duca”, ca nu mai are mancare si medicamente pentru bolnavi. Drept urmare, numarul bolnavilor internaţi a scazut in fiecare an. Directorii au fost obligati sa dea in fiecare an zeci de telefoane si faxuri la dispensarele din tara si sa explice: „trimiteti bolnavii la Moroieni, avem destule locuri si mancarea este buna, Avem si medicamente!”. Pe de alta parte, este adevarat ca paturile din spital au douazeci de ani vechime, iar parchetul nu a fost schimbat niciodata. Pereţii nu au fost zugraviti de o vesnicie, iar de sub parchet mai ies cateodată cohorte mari de gandaci roşii. O parte din paturi au fost schimbate, iar lenjeria a fost schimbata total. Se face dezinsectie cam o data pe luna, in funcţie de substanta folosita. Paturile, saltelele si noptierele sunt vechi. Nu au fost schimbate niciodata. Capacitatea maxima a spitalului este de 370 de paturi, in prezent fiind ocupate doar 190, ceea ce reprezinta jumatate din capacitate.  

 

Cineva acolo „JOS” nu ne iubeste !

 

Sanatoriul Moroieni se afla in patrimoniul autoritatilor din judeţul Dambovita. De „buricul copilului” se mai ocupa Ministerul Sanatatii si Autoritatea de Sanatate Publica. „Moasele” nu prea comunica intre ele, sau nu prea vor sa colaboreze. De multe ori buricul copilului ramane netaiat. Saloanele ar trebui vopsite cu vopsea speciala, care sa permita spalarea peretilor cu un dezinfectant specific eficient. In locul parchetului, normele europene impun montarea unui linoleum special, fara colturi drepte, care elimina posibilitatea stationarii bacilului Koch. Colturile rotunde permit curatarea integrala a prafului in care se adaposteşte bacilul. In ultimii ani s-a avansat ideea ca tuberculoza va disparea, ca ea nu va mai fi contagioasa si se va putea trata la domiciliu. De vreo cinci-sase ani se doreste din umbra desfiintarea Sanatoriului Moroieni, pentru a fi transformat in hotel de lux, in zonă fiind prevazută si construirea unei pârtii de ski! Managerii din ultimii ani au acuzat Ministerul Sanatati ca din aceasta cauza nu au mai fost alocati bani pentru reabilitarea sanatoriului. Personalul medical este imbatranit, insuficient si prost platit. Medicii, asistentii si infirmierele folosesc masti de protectie de tip vechi, care costa 30 de bani bucata, si care nu protejeaza personalul de nemilosul bacil. Mastile moderne „SPP2” costa 50 de lei bucata, dar nu exista in dotare. Iancu Caracota prefectul judeţului Dambovita respinge ideea unei eventuale privatizari dubioase a spitalului, in vederea transformarii acestuia intr-un hotel de lux. Chiar daca in zona exista investitori particulari care au cumparat terenuri pentru eventuale investitii in domeniul turismului, prefectul nu este de acord cu speculatiile aparute in ultima perioada. „Sanatoriul Moroeni va ramane la stat si va fi remodernizat! Intr-o perioada de doua saptamani el va fi trecut in subordinea Consiliului Judeţean, urmand sa fie asigurate fonduri importante pentru modernizare si punerea in functiune la intreaga capacitate!”. Sanatoriul are faima unui spital cosmopolit, la Moroieni fiind tratati pacienti din toată tara. Cei mai multi pacienti internati sunt din Constanta si din zonele de campie ale Romaniei, unde temperaturile ridicate constituie un factor de risc pentru această boala. 

Programul de investitii „zero” 

La statia de captare a apei potabile pentru Sanatoriu, pereţti stau sa cada La statia de pompe si de clorinare a apei lucrarile de modernizare au început in anul 2000. In 2001 s-au sistat. Nu au mai fost bani. Staţta de epurare a Sanatoriului este prima statie din tară pusa in functiune si trebuie modernizata. Pentru toate trebuiesc bani si initiativa, dar „moasele” nu dau nici un semn ca ar dori sa se implice. Corpul central al cladirii are nouă etaje. De zece ani se afla conservat in molozul lasat de constructorii care au consolidat cladirea. Schelele, cazile de baie, caloriferele dezafectate, tevile si gramezi mari de moloz pietrificat, zac in pace de zece ani. Peisajul este de neimaginat pentru un spital in care curătenia ar trebui sa fie cea mai eficienta arma impotriva bolii. In cele 40 de saloane blocate de mizerie ar putea sa fie spitalizati peste 150 de bolnavi de tuberculoza. In corpul central exista o sala de spectacole cu 100 de locuri in care s-ar putea organiza conferinte si simpozioane de specialitate pe teme medicale. Saloanele si sala de spectacol ar trebui zugravite, iar instalatia sanitara si termica ar trebui refacute.  

Pe nea Gheorghită, vacarul, l-a lovit TBC-ul! 

Gheorghe Maruntu are 71 de ani si este maruntel de statura, aşa cum il descrie si numele. A fost vacar 40 de ani in Balaciu-Ialomiţei. De cativa ani a ramas fara sotie si „colac peste pupaza” l-a lovit si TBC-ul. A venit aici sa se faca bine la aer de munte. De fumat insa, nu s-a lasat. A făcut contract cu Scaraoschi: cand va veni sa-l ia, se va duce de bunavoie. Plecarea asta e singurul lucru din viaţa care nu se poate amana. Pe ascuns aşa, mai trage si cate un pahar de trascau. „Tot la data aia plec!”, rade. In tinereţe avea in grija zilnic la pasune 240 de vaci. „Acum in Balaciu, daca mai sunt douazeci!”. Are doua fete maritate care nu il viziteaza. „M-au omorat cu vizita!”, zice acum de numele lor: Viorica, Dumana, Stela, Venerica. „Ca sa fii vacar bun trebuie sa ştii sa inveti vacile sa se inţeleagă una cu alta! Secretul este valabil si la oameni. Depinde cine face pe vacarul!”, mustaceste nea’ Gheorghita. Si trage vartos din tigara.

 

(articol aparut in saptamanalul ziuaveche.ro nr.12)

0 comentariu

ValVerde 24-09-2010 - 13:24

Decaderea unei tari in miinile extremismului religios.
(Sau cind popii fac politica)

Cind oblioo si alti citiva ca el emit aceleasi teorii pe aici pe forum, oamenii normali se prapadesc de ris.
In Iran l-ar pune Presedinte

alamar 24-09-2010 - 18:07

…de ce acest individ Kornblau de la Departamentul de Stat al carui sefa este Cea Mai Inselata Sotie din Lume este suparat?

2002, america , sondaj : 34% din Democratii americani credeau ca Administratia Bush „stia” ceva despre evenimentele din 9/11/01….

2002 , pe atunci senatorul Hillary Rodham Clinton spunea : ” trebuie sa aflam CE si Cand Bush stia despre evenimentele care vor avea loc in NY. in sept.2001…”

Sefrul partidului democrat , Doctorul nebun cunoscut intre camarazi sub numele de: Howard dean : ” Trebuia sa deschidem o ancheta si sa interogam toata administratia Bush, inclusiv pe Presedinte si sa aflam Adevarul despre 9/11/01…

Pot da sute de exemple de acest fel….

Deci eu nu inteleg de de marxistii din america se prefac ca sunt ofensati cand inamicii americii , precum acest liliputan fizic si intelectual nu face decat sa reproduca ceea cea democratii din america o repeteta de ani de zile…

Marxistii americani uita ca nu suntem nici idioti si nici amnezici.

Indivizi precum Adolf Ahnmedinajad , nu fac decat sa plagieze Coloana A Cincea din america, cunoscuta si ca Partidul Democrat american…

Iosif 24-09-2010 - 18:10

Bag mana in foc pentru asta.

urbos 24-09-2010 - 18:46

Iar se partaie pe forum dobitocul „alamar”…

Paddy 24-09-2010 - 18:50

Ce a afirmat, de fapt, Ahmadinejad? Un excerpt:

„It was said that some three thousands people were killed on the II September for
which we are all very saddened. Yet, up until now, in Afghanistan and Iraq hundreds
of thousands of people have been killed, millions wounded and displaced and the
conflict is still going on and expanding.
In identifying those responsible for the attack, there were three viewpoints.
1- That a very powerful and complex terrorist group, able to successfully crossall layers of the American intelligence and security, carried out the attack.
This is the main viewpoint advocated by American statesmen.
2- That some segments within the U.S. government orchestrated the attack to
reverse the declining American economy and its grips on the Middle East in order
also to save the Zionist regime.
The majority of the American people as well as other nations and politicians agree
with this view.
3- It was carried out by a terrorist group but the American government supported
and took advantage of the situation. Apparently, this viewpoint has fewer proponents.
The main evidence linking the incident was a few passports found in the huge
volume of rubble and a video of an individual whose place of domicile was unknown
but it was announced that he had been involved in oil deals with some American
officials. It was also covered up and said that due to the explosion and fire no trace of
the suicide attackers was found.”

Aici este textul integral al documentului:

http://gadebate.un.org/View/SpeechView/tabid/85/smid/411/ArticleID/104/Default.aspx

urbos 24-09-2010 - 19:21

A ce pute oare unu pe care-l cheama kornblau?

sobru 24-09-2010 - 19:30

n-ai krapat ba jogodie imputita?Nu te-a lovit kancerul ba javra jegoasa?
Nu mi-ai spus cand vii s-o iei pe scroafa de ma-ta ca m-am saturat sa i-o dau la rat ba vierme.Pa.

urbos 24-09-2010 - 21:53

daca imi place sa sug penisul lui komblau ce-ti pasa tie? ca sa-ti fac necaz ii ling si curul.E al meu.

oblioo 24-09-2010 - 22:27

Rezolva adunarile propuse mai jos cit de repede poti, dar nu sari nici una.
Nu esti obligat sa notezi raspunsurile.
Vei fi uimit de rezultat!

15+6

3+56

89+2

12+53

75+26

25+52

63+32

123+5

REPEDE ! Gandeste-te la o culoare !

Coboara !

Coboara !

Coboara !

Coboara !

Coboara !

Te-ai gandit la culoarea rosie, n’asa ?

Repede ! Gandeste-te la o unealta si la o culoare !

Coboara !

Coboara !

Coboara !

Coboara !

Coboara !

Te-ai gandit la un CIOCAN ROSU, n’asa ?

urbos 24-09-2010 - 23:16

Ca orice jidov, esti si schizofrenic. Hahahaha, neamu tau de paraziti e la final. Sapa-ti groapa sobolane.

ValVerde 25-09-2010 - 03:33

[quote name] Rezolva adunarile propuse mai jos cit de repede poti, dar nu sari nici una.[/quote]

Ohhh…..no… ahhhhh !!!!!!!

ce revelatie!!!!

Acum inteleg !!! Am fost orb dar acum vad !!!

CIOCAN ROSU !!!!!

E evident ca 9/11 e lucratura 78.24% MOSSAD si 20.33% CIA
Restul e Alamar si Bush care se gindeau in cor, timp de 7 minute dupa atac, la acelasi dumnezeu.

pavel 25-09-2010 - 07:45

Pe voi va fute grija altora in loc s-o aveti pe a voastra.Atata ura pe USA si Israel…te doare mintea.Ori nu sunteti normali,ori nu sunteti constienti ce este Islamul si tendintele lui.Lepadati-va de cruce si schimbati macazul crestinesc spre aceasta cultura a pacii si a progresului civilizatiei….javrelor.
Romania se afla in fata unor cutremure iar lumea se apropie cu pasi vertiginosi spre al 3-lea razboi Mondial.
Hai sictir…dementilor.Mie rusine ca sunt roman ortodox cand va privesc cu cine solidarizati!!! !!!?????

edi 25-09-2010 - 08:53

daca e cineva in luma asta crede ca existe democrasi chiar si in amerika ! este un …

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult