Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Dragoş Nica, Micul Iorga din Craiova ?

Dragoş Nica, Micul Iorga din Craiova ?

scris de Marin Neacșu
3.270 Afisari

Mic de stat , mic de vârstă, are numai 7 ani şi jumătate, deşi e în clasa a doua, e cel mai mic copil din clasa lui, dar şi cel mai cunoscut. Are o memorie fantastică, o dorinţă de a cunoaşte ieşită din comun, o privire care te sfredeleşte în spatele unor ochelari obişnuiţi. Dacă îl vezi pe stradă nu îţi sare cu nimic în ochi. Dacă însă  faci greşeala să intri în discuţie cu el şi deschizi un subiect din care a citit şi el câte ceva,  rişti să ieşi pe locul doi. Nerecomandat semidocţilor, inculţilor şi fanfaronilor.  

Dragoş Nica

Dragoş Nica

Acesta este Dragoş Nica, elev în clasa doamnelor învăţătoare Şerban Maria şi Răduţ Liliana de la   Şcoala Nr.30 Mihai Viteazul. Are părinţi obişnuiţi, deci nu e beizadea decât ca moştenitor al minţilor strălucite ale neamului. Cel puţin aşa îl recomandă la această vârstă cunoştinţele sale în special din geografie, istorie şi mai nou, ultima pasiune, astronomie. Face parte dintr-o clasă cu învăţământ sistem  step by step,  cu dascăli speciali pentru care meseria  este o pasiune, nu un mod de a câştiga bani.

Încă de la 3 ani, ştia să citească, iar când a intrat la școală citea cursiv și expresiv, deși nu știa să scrie. Autodidact, nu a fost împins de nimeni, nici forţat să depună un efort în plus. Pentru părinţi şi rude este un copil obişnuit, deşi recunosc şi ei că are o dorinţă de a studia ieşită din comun. Din când în când trebuie să i se mai spună să meargă la joacă, pentru că dacă ar fi după el, nu s-ar mai opri din citit. Dacă discuţi cu cineva  de faţă cu el despre un subiect oarecare şi în discuţie apare un cuvânt pe care nu îl ştie, să fii convins că nu pleci până nu îi spui ce înseamnă. Dacă discuţi ceva ce ştie şi el şi nu îl bagi în seamă, degetele lui îţi vor scoate ochii, şcolăreşte, ca un băiat educat, pentru că simte nevoia să îţi arate că mai ştie şi el câte ceva şi vrea să îşi confirme parcă, că ceea ce ştie este corect. 

Dacă îţi spune ceva şi uiţi,  să fii convins că te va taxa, nu din răutate ci pentru că doreşte să vorbească cu oameni serioşi cărora să nu fie nevoit să le spună de două ori acelaşi lucru. La prima întâlnire cu el, a fost întrebat dacă îi place istoria şi a menţionat că „ e numai un hobby”. Întrebat ceva mai târziu dacă vrea să se facă profesor de istorie, a simţit nevoia să ne pună la punct „dar nu v-am spus că e doar un hobby?” Deci dacă intri cu el în discuţie  trebuie să fii sigur că poţi face faţă, altfel mai bine stai deoparte şi ascultă.

Dragoş Nica

Dragoş Nica

 Nu le ştie pe toate, ştie şi el că nimeni nu le ştie pe toate, toată lumea ştie  doar  ceea ce  a învăţat, dar mai ştie şi că “ învăţăm de când ne naştem până murim “. Câţi ştiu asta?

Nu ştie încă ce se va face când va fi mare, e conştient că până atunci mai are mult, dar are curiozitatea unui copil, memoria unui elefant şi dorinţa de a cunoaşte a unui institut de cercetări. Părinţii,  oameni  înţelepţi, iubitori  şi cu picioarele pe pământ îl lasă să se dezvolte normal aşteptând ca natura să îşi urmeze cursul. Până atunci,  încearcă să îi satisfacă setea de cunoaştere fără însă a-i lua copilăria.

Asistăm la apariţia unui nou Iorga ? Doamne ajută, ţara are nevoie de astfel de copii şi are datoria să facă totul pentru a-i ajuta să crească armonios pentru a contribui la propăşirea neamului.

Drum bun, Dragoş Nica !

45 comentarii

Cercul 21-11-2011 - 18:50

Copilul asta confirma ideile lui Cesare Lombroso din „Omul de geniu”.
Oamenii de geniu sunt mici de statura, cu picioarele arcuite si cu labele prost asezate.
Pe de alta parte eu nu consider calitate la un om sa invete pe de rost, sa faca exercitii cu tona. Trebuie sa aiba gandire independenta nu sa faca compilatii si rezumate din ce a citit.

neacsum 21-11-2011 - 21:54

Cercule, ai dreptate in ceea ce spui, te asigur insa ca acest copil nu este un simplu reportofon. Are in el mai mult decat calitatea de a memora si repeta. Ai putintica rabdare.

Cercul 21-11-2011 - 22:04

D-le Neacsu ma refeream ca in scola romaneasca se invata si se aplica teoria, dar nu se discuta teoria(de aici vin ideile si inteligenta).
Facultatile umaniste exeleaza mai mult in sensul de care vorbeam dar nu foarte mult.

neacsum 22-11-2011 - 00:22

Cercul
Imi cer scuze, imi vine greu sa spun si eu domnule Cercul. Deci accepta deci modul meu de adresare nu ca o lipsa de respect ci ca o chestie de ordin estetic, sau .. formal. Acest copil dupa cum scrie si in articol urmeaza un sistem de invatare step by step care pune accentul pe o anumita libertate de exprimare a copiilor, pe activitatile practice , pe o activizare a capacitatilor acestora de a se exprima liber, da a folosi imaginatia si initiativa, de a a folosi metode de invatare care sa le capaciteze personalitatea.

urbos 22-11-2011 - 00:59

Spune-i domnu Pierre Patrat.

Cercul 22-11-2011 - 01:27

@urbos, Cercul este doar frontiera(conturul), cu tot cu interior se numeste disc. De e o greseala matematica sa fie numit pi*r^2 (care e o arie). Mai mult e greseala si de logica.
Eu d-le Neacsu, suna bine, insa copilul pare mai ales dogmatic, daca a retinut neautocritic. Cand va fi mare si-si va da doctoratul, va face plagiat fara voie.

neacsum 22-11-2011 - 01:37

Ei aici te grabesti. Asteapta sa vezi ce s-a intamplat ieri, 21.11 la o activitate la care a participat alaturi de Valentin Stan . O sa povestesc in articolul urmator. Dar sa stii ca este asa cum am spus, nu retine papagaliceste, acest copil chiar are in el o sete de cunoastere deosebita, o minte sclipitoare, bazata nu atat pe retinere cat pe analiza, si te rog sa ma crezi ca nu ma entuziasmez asa usor.

urbos 22-11-2011 - 01:47

Nu e bre nici o gresala, suna mai bine asa decat Doi Pierre. Te caci atata pe tine.
Iar patrat se potrivea perfect. Drept dovada…

ValVerde 22-11-2011 - 05:14

Memento casa a cincea:

Cercul e o figura geometrica plana.
Adica fara volum.
I se poate calcula aria sau lungimea.

Discul este un corp geometric tridemensional (tridimensional = trei dimensiun).
Proiectia plana a unui disc este un cerc. Proiectia aceluiasi disc la 90 de grade fata de proiectia anterioara poate eventual fi un dreptunghi.

Figurile plane sint un concept teoretic. Nu au capacitatea de a contine nimic. Din punctul asta de vedere, ai nimerit-o.

Spune-mi daca ai dificultati cu definitia dreptunghiului. Iti explic.

urbos 22-11-2011 - 05:57

Si un cilindru ce mai e ma?
Te-ai gasit si tu, de unde dreacu le scoti?

ValVerde 22-11-2011 - 06:41

@urbos

Din cartea de geometrie elementara, ghemotoc!

Un disc este un cilindru cu inaltimea citeva ordine de marime mai mica decit diametrul.

Nu exista reguli stricte. Cind ordinea de marime e inversa, o poti chema „coloana”

Amindoua sint cilindrii, dar ar fi o exagerare sa chemi un disc coloana.

Ce mai faci? Il mai injuri pe Basescu? Dar pe evrei?
Ai mai evoluat?

urbos 22-11-2011 - 07:04

Coloana e in capu tau mic, nu la geometrie. La cercuri le zici rotunduri si la sfere tu le zici bile, este?
Baga-te ma la loc ca iar te faci de ras.

BULA 22-11-2011 - 07:31

Da, da doctoratul oricum trebuie sa ti-l dai. Face parte din evenimentele importante din viata unui om: nasterea, botezul, casatoria, etc. Plagiatul, la fel. Cum altfel ? Toate astea sunt atat de firesti, incat nici nu trebuie sa le mai discutam.

Cercul 22-11-2011 - 09:26

@ValVerde astea sunt concepte pentru copii, pentru ca ei nu pot invata la acea varsta.
Bila e frontiera si interiorul deci are si volum si suprafata, Sfera e doar frontiera bilei deci doar arie. In privinta figurilor plane discul e frontiera si interiorul deci are perimetru si arie.
Cercul are doar perimetru.
Ia vezi ce scrie si pe wikipedia:
„Circles are simple closed curves which divide the plane into two regions: an interior and an exterior. In everyday use, the term „circle” may be used interchangeably to refer to either the boundary of the figure, or to the whole figure including its interior; in strict technical usage, the circle is the former and the latter is called a disk.”
Esti un ignorant.
.

ValVerde 22-11-2011 - 15:34

Cercule, in DEX te-ai uitat?
Poate daca iti scrii mesajele in engleza, ai putea utiliza „disk” pentru ceea ce zici tu.

Dar daca scrii in romaneste, foloseste definitiile si conceptele romanesti (din nou, uite-te in DEX)

Salut 22-11-2011 - 15:51

Bre, bine ca m-ati luminat!

Deci, cercu’ e taticu’, discu’ e mamica (merge, nu va uitati urat, doar romanii se trag din Traian si Decebal 😉 ).
Fata cea mare e coloana, baiatu’ al mare e cilindru. Da’ baiatu’ al mic ce e? Colonel, bineinteles!

–––––––––

Stefan cel Mare gasind un pachet micut in mijlocul drumului. Il ia, se intoarce spre ostasi, il arata si anunta: Biscuiti ! Iar ostasii raspund in cor: Biscuim, Maria Ta !
–––––––––
Sorrry pentru inoportunare. Biscuiti in continuare! Pardon, cercuiti in continuare!

Brava, bre, ti-a iesit si-o rima ! 😉

ValVerde 22-11-2011 - 05:01

Citat din Cercul (care il citeaza pe Lombroso):
„Oamenii de geniu sunt mici de statura, cu picioarele arcuite si cu labele prost asezate.”

Lasa-ma sa ghicesc: esti mic, cracanat si te impiedici in propriile-ti picioare???
Pariez ca Lombroso arata la fel.

De fapt descrieti un cimpanzeu….sau de fapt asta ai intentionat?

BULA 22-11-2011 - 06:03

@ValVerde
MOSSAD-ul nu doarme in cizme. Supravegheati permanent forumul, sa nu se ia careva de voi si sa nu ramana fara riposta.

ValVerde 22-11-2011 - 06:51

Ce sa facem, voinicule!
Mai cistigam si noi o piine si ajutam in masura posibilitatilor marea finanta mondiala.

Ca voi sinteti periculosi rau!
Noroc ca romanii sint mai mai lenti, ca daca erau toti ca tine, mai aveati si acum fabricile si uzinele ce rid in soare iar noi trebuia sa ne reciclam.
Daca nu te-au ascultat conationalii…lucrai si acum in schimbul trei, mindru de noile culmi de civilizatie pe care ti le oferea glia stramoseasca.

Dar ia spune-mi: mai pipai voci? mai mirosi umbre? Te inghesuieste conspiratia mondiala care vrea sa-ti fure Ceahlaul si sa-l faca prizonier pe administratorul de bloc?

BULA 22-11-2011 - 07:41

Las-o balta, ca n-ai talent la compuneri.
Cine sa ne mai fure Ceahlaul, ca veniti acolo cu elicopterele si va atrenati. E furat deja. Nu poate sa-l fure de doua ori. Numai sa nu vi-l furati intre voi.

BULA 22-11-2011 - 06:07

Astia care sunt mici si cracanati au exces de testosteron si calcefierea oaselor li se incheie prematur. Sunt indivizi ambitiosi si agresivi, de asta au ceva performante in viata. Dar nu este o regula ca sunt mai inteligenti.

Cercul 22-11-2011 - 13:44

@ValVerde, Hahaha, mi-ai adus buna dispozitie. Am raza si perimetru amice.
Nu sunt genial sunt ralphian ceea ce-i mult mai bine.

Tache 22-11-2011 - 02:43

TOB SHEBBE GOYIM HAROG ! Omoara-i pe cei mai buni dintre neevrei !

Talmudul, Sanhedrin 59

Poate este bine sa fie cunoscut, poate nu. Evreii l-au omorat pe Eminescu. Evreii l-au omorat si pe editorul care a scos volumul 10 din operele lui Eminescu. Volumul 10, aparut pe timpul lui Ceausescu si repede scos din circulatie, la presiunea lor, continea publicistica lui Eminescu, caci el a fost si un ziarist foarte talentat. Publicistica foarte ‘ antisemita’, adica care spunea adevarului pe nume. Editorul a murit inecat in baie.

Evreii l-au omorat pe Nicolae Iorga, pentru ca era un nationalist roman foarte coerent si elocvent. Astazi stim acest lucru. Evreii l-au omorat pe Mircea Eliade, capetenie a Miscarii Legionare, pentru ca acesta intentiona sa revina in tara si sa-si aduca contributia intelectuala pentru Romania si nu pentru regimul Ceausescu.

Evreii l-au omorat pe Petre Culianu, o mare capacitate intelectuala, care daca ar fi fost prim ministru al Romaniei, la inceputul anilor 1990, Romania ar fi evitat destinul artificial pe care il are in prezent.

Evreii l-au omorat pe parintele Arsenie Boca, l-au otravit la manastire, otrava din sangele lui nu lasa loc de dubiu. Cu putin timp inainte de decembrie 1989, evreii au omorat pe toti romanii care ar fi putut conduce inspre bine, din punct de vedere moral, intelectual si politic, poporul roman.

Lista poate continua as nauseam.

Ereticul 22-11-2011 - 03:08

Pe Iorga l-au omorat legionarii, care erau romani. Sigur ca exista teoria prin care grupul lui Boieru a fost manipulat de KGB, dar teoria respectiva are lacune serioase.

Paul din Ohio 22-11-2011 - 05:31

Mai KGBistuleTache,
Vai de capul tau. Eminescu a murit lovit de o caramida aruncata de un profesor roman din Craiova, internat la acelasi sanatoriu. Iorga a fost asasinat de un „comando” legionar, probabil la comanda unor infiltrati KGB, Eliade a murit acasa la el in urma unui atac cerebral, iar Culianu a fost probabil asasinat de securitatea voastra KGBista.

BULA 22-11-2011 - 05:59

Tu suferi de kagebita. Ai gargauni la kap.

BULA 22-11-2011 - 06:25

Take e lucrator la MOSSAD.

Ciu Huhu 22-11-2011 - 06:35

Afirmatia asta a ta, ma face sa cred ca tu Bula esti lucrator la Mossad, nu Tache!

BULA 22-11-2011 - 05:59

Un popor nu trebuie sa fie tras in sus doar de cativa indivizi mai dotati intelectual. Trebuie ca majoritatea pop.ulatiei sa-si foloseasca eficient neuronii din dotare. La romani nu e cazul. O spun cu tristete, pentru ca m-am nascut aici si duc traiul cainelui impreuna cu ei.

Ciu Huhu 22-11-2011 - 06:18

Foarte interesant, e bine de stiut ca Dumnezeu exista in ciuda fapului ca unii nu cred ca exista, El are banca de date cu fiecare gind fapta a fiecarui om, cu crimele facute de fiecare, si cu crimele facute de fiecare evreu deci fiecare criminal isi va prmii pedeapsa, si criminalii evrei!

Tache 22-11-2011 - 02:55

Pe timpul revolutiei bolsevice din Rusia, evreii ii luau de pe strada si ii omorau, pe rusii si rusoaicele careau erau frumosi din punct de vedere fizic.

Si frumuseatea fizica a neevreilor era considerata un pericol pentru evrei. Masinile cu cekisti evrei patrulau strazile si isi alegeau victimele.

In lumea de azi popoarele au cazier si putem sti ce vor face in viitor, pe baza a ceea ce au facut in trecut.

Arhimede 22-11-2011 - 07:47

Primul secretar al lui Stalin a fost un evreu 100%.

BULA 22-11-2011 - 06:22

Aici sunt doua aspecte care trebuie sa fie scoase in evidenta.

1. Tendinta romanilor (specifica saracanilor, la olteni si la moldoveni in special) de a se lauda cu tot ce au (povestea cu genialul Gica). Cand fac o mancare cu carne prin ea, dupa foamea prin care au trecut zeci de ani, deschid larg usa de la intrarea in apartament, sa miroase pe toata scara. Daca iei in masina niste moldoveni, te obosesc cumplit cu laudele, tot drumul.

2. Lipsa de respect pentru conationalii performanti intr-un domeniu (rica specifica), prin care se deosebesc total de anglo-saxoni.

In concluzie, nu putem spune nimic despre acest copil, cat de genial este, pentru ca este prea mic ca sa se traga o concluzie si pentru ca nu se poate pune baza pe ce scrie tov. col Neacsu. Un individ este genial daca este creativ si produce ceva care va impinge omenirea inainte. O memorie buna ajuta, dar mai trebuie si alte calitati.

nimeni 22-11-2011 - 12:02

bula, ma faci sa ma tavalesc de ras, cu punctul sau aspectul 1 al tau!

asta cu mirosul pe scara blocului , e tare de tot.

o idee practica impinge lumea mai in fata decat 10 teorii de orice fel. nu-mi mai aduc aminte unde- probabil ca pe la scoala veche si un pic comunista – am citit sau cine a zis asta.
avem in romania, multi copii inteligenti.as spune chiar foarte inteligenti. in toate zonele tarii. acum ca si inainte nu suntem in stare ori nu stim sau nu nu putem, habar n-am ce motive acem , sa le valorificam potentialul .
n-au decat doua variante. fie se vor plafona daca stau pe aici , fie vor pleca peste mari si tari.

BULA 22-11-2011 - 13:07

1. Fara gluma, e cineva care locuieste la parterul unui bloc, unde stau stabii comunisti, care gateste exceptional. Cand trec pe alee prin fata blocului, ma apuca lesinul de la mirosul de ciorbe si de mancaruri bune. O fi lucrat pe la cantina partidului, de le are asa de bine cu bucataria.

2. Copiii talentati se pierd pentru ca nu au un mediu bun acasa (nu se ocupa parintii de ei si nu le ofera conditii) si pentru ca la scoala nu se lucreaza cu ei diferentiat. Nici societatea nu-i foloseste cand sunt mari.

Cercul 22-11-2011 - 13:24

@Bula, de asta trebuie instalata oranduirea mea, sa nu mai existe oameni care nu au minimum(hrana).
Daca nevasta-ta nu gateste bine(ca de aia iti pare mirosul acela bun), mergi la restaurant.
Romanii nu inteleg idea mea, doar prin initiativa lor personala vor scapa de foamete si de boli. Dar ca sa faci singur, sa fii un om spectacol, „one man show” iti trebuie studii largi.
Cum asta dureaza mult si nu multi au rabdare pentru asa studii, solutie este ca fiecare sa fie un proprietar.
Eu de exemplu sunt si proprietar (exploatator ar zice comunistii), pe langa profesorat asa ca nu depinde doar de aprecierea celorlalti.

nimeni 22-11-2011 - 14:22

1. http://www.romaniaroute.ro/bucatarie.php

pofta buna!

2. a nu sti sa-ti pastrezi si sa utilizezi propriile creiere , cred ca-i cea mai mare prostie . noi facem asta traditional.
promovam prosteste fel de fel de talente , numai pe cele adevarate nu.

remi 22-11-2011 - 10:39

Pai ce credeti,ca s-a nascut noul Steve Jobs?E un baiat supradotat,si atit.Si in Pitesti era un copil; deosebit,Gava,si nu stiu daca a ajuns ,,geniu” sau nu.
Sio mai lasati-i pe evrei ca subiectul e baiatul deosebit,evreii in alta parte….Sau pe toate commenturile se discuta numai despre evrei?

dino 25-11-2011 - 20:42

copilul asta e nepotul meu….e un copil precoce cu adevarat..si inzestrat..unde va ajunge nu putem sti..sanatate sa aiba si sprijin…

sageata 22-11-2011 - 13:14

Remi, ai dreptate, dar sunt unii pe aici care orice subiect s-ar aborda, ei vorbesc despre evrei, KGB, Basescu, USL, se injura intre ei, pentru ca altceva nu stiu sa spuna .

banateanu 22-11-2011 - 14:48

Scuze sageata,dar puterea de azi merita injurata permanent.Stiu ei de ce.5 guverne europene au cazut in acest an din cauza,,crizei”,zice mass-media.Eu zic ca toate guvernele europene trebuiesc schimbate pt.ca nu au aparat oamenii simpli(si normali) de efectele recesiunii.Stiati ca sunt peste 1000 de miliardari?Stiati ca 0,5% din populatia planetei detine 99% din bogatia ei?
Asta-i motivul pt.care trebuiesc injurati si schimbati cei care ne conduc…Greul crizei l-a suportat prostimea,nu bogatasii.Parca daca auzeam ca s-au injumatatit averile bogatasilor suportam, mai usor criza.Speram(!!!???) ca au suferit si ei alaturi de noi.Sa nu zica cineva de capra vecinului ca-l injur.!Daca era mai multa solidaritate….Dar cind vad ca Nuty construieste patinuare si sali de sport si noi murim de frig in cutiile de chibrituri construite de comunisti…Suntem timpiti si ne cumparam masini ,dar de frig si foame suferim foarte multi dintre romani…

neacsum 23-11-2011 - 10:47

Da, ai dreptate banateanule. Nici nu stiu la ce mai scriem unii prin presa, media diferite subiecte, ca rezultatul e acelasi. Scrie cineva despre fotbal? Injuram ca acolo doar asta stim si sa mancam seminte. Scre cineva despre politica, economie, injuram ca doar asta merita toti. Scrie cineva despre un caz social mai deosebit? Injuram ca altceva nu stim si nici nu putem face.. Scrie cineva despre o drama, o persoana care are nevoie de ajutor? Injuram ca oricum nu bagam mana in buzunar sa dam ajutor. Eu propun sa se tipareasca ziare cu pagini albe, ca si asa subiectele nu mai conteaza presa on line sa afiseze paginile goale si multe rubrici cu injuraturi pe catergorii , injuraturi de mama, de morti, de nevasta, de copii, de neamuri, de sefi, de cristosi, de dumnezei, si uite asa, ziarul se va scrie singur cu aportul tuturor romanilor. Si atunci vor fi toti mul;tumiti, mai ales cititorii ca au facut si ei ceva ce stiu cel mai bine .

urbos 23-11-2011 - 12:02

Banatene, ai ceva cu bogatasii, esti facut la scoala comunista, nu-i de mirare, dar sa stii ca prostimea nu suporta costurile crizei ci costurile gentilor Udrei si starpiturilor de teapa ei in frunte cu Basescu. Romania are treaba prea putin cu criza mondiala, criza n-a fost decat un bun pretext pentru regimul asta ticalos de a-ti pune tie in carca costul jafului lor.

BANATEANUL 23-11-2011 - 12:15

Ce sa-i faci,nu putem fi toti bogati pe lumea asta !Sunt bogat spiritual si fericit sufleteste…Si eu spun acelas lucru:hotia si minciuna conducatorilor m-a doare si ma face sa urlu la stele…Ca ,sincer sa fiu nu stau rau,dar eu fac banul muncit…Si nu toti banatenii sunt de dreapta.Eu sunt socialist,chiar daca tu confunzi asta cu comunismul.

urbos 23-11-2011 - 12:23

Da, comunistul iti ia tot, socialistul iti mai lasa ceva.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult