Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Gaura din ozon si groapa din grădină

Gaura din ozon si groapa din grădină

scris de Marin Neacșu
23 afisari

Săptămâna trecută  am profitat de vremea frumoasă şi am trecut la muncă în grădină . Şi cum toamna trecută am scos via, m-am gândit să pun ceva în loc şi am trecut la plantat de pomi fructiferi. Cumpăraţi cu etichetă şi instrucţiuni de plantare, am citit etichetele şi am purces alături de fiu-meu la săpat de gropi standard 50x40x40.

gaura-din-stratul-de-ozon-in-romania-nivel-ridicat-de-radiatii-arsuri-grave-daca-stai-20-de-minute-in-soare

Gaura de ozon si groapa din gradina

 La un moment dat nu ştiam unde să mai pun ultimul pom. Eram nehotărât asupra locului cel mai potrivit şi, privind aşa în gol, un amic al fiului meu zice : „ păi domnul Neacsu, ca să nu mai pierdem timpul, să facem o groapă aici şi când v-aţi hotărât unde vreţi, o mutăm acolo”. Nu mi-am putut abţine zâmbetul, am apreciat gluma băiatului, care m-a făcut să mă decid mai repede. 

Nu mult după aceea, acum câteva zile, citesc presa şi rămân trăznit la o ştire care înspăimânta toată România : „O gaură de ozon se va afla deasupra României la sfârşitul lunii. Cum te protejezi?” 

Hait, îmi spun, am sfeclit-o. Ori îmi cade gaura în cap, ori mi se găureşte pălăria. Atenţie la cei ce umblă cu capul în nori, să nu daţi cu capul în gaura de ozon că o să vă doară . Să vezi că nu o să mai pot lucra in grădină, mă gândeam si aşa supărat că sunt în urmă cu lucrările. 

Citesc şi remediile şi metodele prin care se poate scăpa de nenorocire: „Oamenii trebuie să fie vigilenţi, dar să nu se sperie. Te poţi proteja fiind informat în permanenţă, purtând o pălărie cu boruri late şi cremă de protecţie solară şi limitând numărul de ore petrecute afara”, a spus Gier Braathen, cercetător al Organizaţiei Mondiale pentru Meteorologie. 

Acum am înţeles. În primul rând trebuie să fii informat în permanenţă . Daca esti informat, ai scăpat de belea. Ieftin îmi zic, acum, că sunt informat, gata, am scapat de gaură. Apoi, dacă nu esti informat, să fii echipat cu pălărie cu boruri largi, ca texanii, ochelari de soare ultra UV ca „jmecherii”, creme de protecţie scumpe ca columbencele, scuzaţi cacofonia, dar de ce nu ne-au dat şi firma, să ştim şi noi pe ce dăm banii, să nu cumpărăm marfă proastă sau pălării din material prost, prin care să ne cadă în cap razele de soare ? 

Ceva ceva mai ştiam eu despre ozon, dar ca să nu greşesc, că de, memoria e ca femeia, te lasă când nu te aştepţi, intru pe Gogu şi caut ce scrie despre ozon. Şi găsesc un referat care spune cam aşa : 

În primul rând, trebuie să spunem că ozonul este o moleculă specială de oxigen, care conţine 3 atomi (O3), spre deosebire de molecula de oxigen obişnuită, care are numai 2 (O2). Înainte de a trece mai departe, va trebui să facem câteva mici precizări, referitoare la radiaţiile ultraviolete. Acestea sunt împărţite în trei game, UV-A, cu lungimi de undă cuprinse între 315 şi 400 nm, UV-B, cu lungimi de undă cuprinse între 280 şi 315 nm şi UV-C, cu lungimi de undă mai mici de 280 nm. Pentru formarea ozonului sunt importante radiaţiile UV-C, care au suficient de multă energie pentru a rupe moleculă de oxigen în doi atomi. Aceşti atomi liberi se deplasează nestânjeniţi prin stratosferă, până în clipă în care au norocul să întâlnească o moleculă de oxigen, de care se ataşează, formând moleculă de ozon, O3. Procesul descris de noi poartă numele de fotoliză.  

Din câte vedeţi, oxigenul molecular are capacitatea de a absorbi o parte dintre radiaţiile ultraviolete, tocmai prin procesul de formarea ozonului. Acum ştim şi de ce ozonul se formează numai în stratosferă. Acolo densitatea oxigenului este suficient de mare pentru a se produce disocierea moleculară. La altitudini mai mici, radiaţiile UV-C sunt deja absorbite.” 

Ia uite domnule îmi spun, Ozonul este un „ceva „ cam aşa cum spunea domnul Crin Antonescu despre domnul Boc, ce se mişcă nestingherit prin stratosferă ca Boc prin Legislaţie şi se împrăştie prin aer, ca pensiile noastre prin bănci, deci nu stă locului neastâmpăratul, ca Boc pe scaunul de premier. Păi şi atunci, cum puii mei se face gaura aia în cer, ca cea din Bugetul României? Cum se întâmplă de rămâne gaura gaură şi se opresc moleculele celelalte de ozon din afara găurii, exact la marginea ei şi nu o umplu? Domnule, spuneam eu că lumea se mişcă teribil de repede, că nu mai facem faţă informaţiilor, dar asta chiar depăşeşte orice speranţă. Deci, s-a descoperit metoda prin care se pot forma găuri în păturile de ozon . Super. Dar cel mai interesant este că aceste găuri pot fi mutate. De la Polul Nord se mută deasupra câte unei ţări, bănuiesc că în mod echitabil, la toate ţările, fără discriminări. Supeeeeer. Coool.!

Domnilor oameni de ştiinţă va rog eu, nu puteţi să mutaţi şi gropile mele din grădină de colo colo, că să nu mai sape fiu-meu atâtea gropi ? Va rog eu. Hai că plătesc bine. Se bagă cineva ?

16 comentarii

Aolica 31-03-2011 - 16:02

Ce palarie, ce atata ochelari? Fugim in zig-zag sa nu ne nimereasca UV-ul

Dana 31-03-2011 - 18:22

Despre „gaura” de ozon nu vreau sa comentez, desi sunt fizician. Articolul insa……este absolut superb!!!!! Nu imi amintesc sa mai fi ras atat de bine in ultimele saptamani. Desi, acum ca mi-am revenit, tare cred ca mai degraba era de plans. Am auzit in ultimele zile tot felul de stiri ridicole referitoare la aceasta gaura de ozon si ma tot intrebam daca nu se gaseste nimeni in tara asta care sa clarifice acest subiect. Si iata….Felicitari, stimate domn!!!!!!!!

neacsum 31-03-2011 - 21:52

Multumesc Dana,
De obicei articolele mele provoaca altereactii, mai putin placute.In sfarsit am scapat (pana acuma ) ne forfecat. Nu ca m-ar fi deranjat,dar devenise plictisitor.
Ma bucur ca ti-am amintit ca si rasul e o optiune. Cand mai simti
nevoia, mai da pe aici. Pentru tine ,mai gasim cate ceva .

Arhimede 31-03-2011 - 18:33

Gaura ca gaura…
Da’ pomii se pun toamna bre…
In cel mai rau caz, primavara inainte de 15 Martie…
O sa ai o livada cu multe fructe precum gaura lu’ boc…

neacsum 31-03-2011 - 20:21

Musca-ti limba Arhimede. Nu am putut pune pomii niici asta toamna ,nici pana in 15 martie din cauya de bicoz.Dar daca nu se prind nu-i bai, acuma am pecine injura. Chiar ma perpeleam nestiind pe cine sadau just in case.KU very muci!
Lasand gluma lao parte , asta e vremea, punem si noi cand putem. Bine ca nu a tinut yapada ppana in Mai, ca ii mai puneam la pastele cailor.

Timotei 31-03-2011 - 20:50

Conform principiului lui Miciurin (si nu Arhimede!), pomii scufundati pana la radacina in pamant si udati bine stau in echilibru, deci sunt impinsi de jos in sus cu o forta egala cu greutatea merelor sau perelor, ma rog, ce au si ei acolo!

Arhimede 31-03-2011 - 22:07

Daca vrei sa ai „succesuri”, sa-i dai cu var pina la locul unde incepe coroana.
Bafta…

neacsum 31-03-2011 - 23:08

Asa mai mere! gata, te scot de pe lista de injuraturi.
Mercic pt sfat, stiam, dar apreciez intentia.
Sa auzim numai de bine .
Cand o sa faca pomii poame , poate te invit la un compot.

Arhimede 01-04-2011 - 14:04

Ador compoturile.

Timotei 31-03-2011 - 20:55

Sa vezi cum dupa o vreme gaura se deplaseaza frumusel ca si cind ar fi in deriva spre Rusia. Sanchi deriva, astia atrag la ei tot ce poate! Pai cu vodka cum e, cata vodka se afla pe teritoriul lor? Nu ar fi normal sa fie distribuita? Moskovskaia mai aleg….

Pribeagul 31-03-2011 - 21:14

Dupa studii stiitifice aprofundate, ceva japonezi au ajuns la concluzia ca romanii sut aproape de o criza alimentara. Cred ca n-au tinut cont ca aproape jumatate populatia tarii lucuieste la tara, are ceva pamint si planteaza de ale gurii: cartofi, fasole, morcovi, ba un pom, ba un butas de vie etc. Mare parte din cealalta parte a populatiei are rude la tara.

Tavalugul globalizari va face ca alimentele se sa se mai scumpeasca, dar din acest motiv romanii, pina mai au un petec de pamint, nu vor suferi de foame. Lenesi de genul aceluia din poveste lui Creanga se gaseste numai cite unul in cite un sat, restul sunt oameni harnici.

Liviu 31-03-2011 - 22:14

Buna seara. Faptul ca „v-a ramas un pom” arata ca nu ati adoptat totusi o maniera macar semiprofesionista a acestei activitati. Inca de la cumparare nu cred ca ati procedat cum trebuie … Pomii au „chichirezul” lor, trebuie pusi in functie de perioada de inflorire, multi sunt infertili si le trebuie polenizatori (prunii in special !), pichetarea lor trebuie facuta cu mare grija si nu trebuie sa le lipseasca tutori de sprijin ca altfel se rup din dreptul zonei de altoire. Oricum, v-ati angajat la o munca mai mare decat ingrijitul viei deoarece pomii fructiferi altoiti necesita o ingrijire importanta pe toata perioada anului. De exemplu trebuie stropiti chiar si dupa fructificare si pentru perioada iernii ! Insa locul ales pentru pomi este bun daca ati avut vie mai inainte. Era mai bine daca-i puneati mai demult urmand ca via sa o scoateti incetul cu incetul … Toamna este anotimpul cel mai bun de plantat pomi, dupa ce acestia au iesit din vegetatie. Chiar si iarna merge cand solul nu este inghetat ! Acum ei saracii vor da frunze si chiar vor inflori insa numai daca trec de mai-iunie veti avea certitudinea ca macar pentru un an sunt viabili. Succes si la cat mai multe roade !

neacsum 31-03-2011 - 23:06

Multumesc mult Liviu,
Nu sunt b de meserie, stiu ca toamna e cel mai bine , dar asta e . A fosat vremea asa cum a fost.
Eu sper sa se prinda si in 2-3 ani sa dea rod.
Multumesc pt sfaturi, sanatate si tot ce iti doresti.

ioan 01-04-2011 - 09:17

Bun articol! Felicitari! Dupa ce s-au epuizat stirile cu gripa aviara, cabalina porcina si camilara, cu ce sa mai manipuleze derbedeii oamenii?! Cu gaura in cer! Trist este ca nimeni nu sanctioneza pe cei care raspandesc aceste stiri alarmiste fara un fundament stiintific.

codul x 01-04-2011 - 14:24

Of, of, 90 % pentru reusita se pun numai toamna,fara frunza,se invelesc in paie pina la ramuri,pentru a nu degera iarna iar pentru hrana la radacini se pune pamant farimitat si gunoi de grajd putred,adica dupa ce a fost tinut 2,3 ani la fermentare pina dispare aciditatea,care ar arde radacinile care sant si asa ranite ,prin scoaterea pomilor din pepiniera.Mult noroc…..

neacsum 01-04-2011 - 18:53

Multumesc codul x
Voi tine cont de sfaturi la toamna, daca nu mi se prind acuma.
Uite ca se poate si fara injuraturi si atacuri fara sens . Semn Bun.(nu era nici un apropo la nici un comentator) RESPECTELE SI MULTUMIRILE MELE TUTUROR !!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult