Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Imparatul oltean Galerius

Imparatul oltean Galerius

scris de Ziua Veche
62 afisari

 

.In martie 293 d. H. Diocletian, Imparat Augustus al Romei, il numeste Caesar pe Gaius Galerius Valerius Maximianus, care devine imparat in prima tetrarhie romana, în perioada 305-311 d.H.. Noul Caesar avea in grija guvernarea regiunilor de la nord si sud de Dunare, avand capitala la Sirmium, in Dalmatia. Mama lui Galerius era de origine daca, fiind din localitatea Romula, actualul sat Resca din judetul Olt.


 

 

Dacul Galerius

 

In Roma antica, Romula ocupa un loc de prim rang, detinand pe rand titulatura de ,,civitas”, ,,municipiu” si ,,colonie”, cu numele de Romula-Malva. Capitala provinciei Dacia-Malvensis se afla pe traseul drumului strategic Sucidava – Rusidava – Arutela – Apulum care lega sudul Daciei romane de Transilvania. ,,Dacul” Galerius a nutrit toata viata sentimente anti-romane, dupa proclamarea lui ca imparat, intentionand sa transforme Imperiul Roman in Imperiu Dacic. Este cunoscut in istorie pentru persecutia impotriva crestinilor, spre finalul domniei, pe 30 aprilie 311, emitand totusi un edict de toleranta fata de crestini. In zona Dragasanilor, construit pe ruinele fostului castru roman Rusidava, legenda populara a conservat prezenta inedita a viitorului imparat Galerius vreme de doi ani pe meleagurile actualului oras. Se pare ca inainte de numirea lui Galerius in demnitatea de Caesar, acesta ar fi avut parte la Nicomedia, capitala lui Diocletian, de intrigi politice otravite, pornite de la adversarii sai, care i-au pus în pericol viata. Pericolul l-a determinat pe Galerius sa se refugieze o perioada in Dacia romana, in castrul Rusidava, unde a stat ascuns, pentru a nu fi capturat de soldatii din Legiunea a V-a Macedonica.

 

.Calea cu roua

 

In fiecare dimineata de vara, la vremea cand roua proaspata saruta iarba, Galerius iesea din casa in care se ascundea, pentru a face o plimbare solitara, in timp ce se ruga zeilor sa ii schimbe soarta. Oamenii de rand nu au stiut niciodata cine este personajul misterios, care se plimba in fiecare dimineata prin iarba cu roua. Stiau doar ca este un mare ,,domn”, ratacit temporar pe plaiurile Rusidavei. ,,In fiecare dimineata, viitorul imparat pleca dinspre actuala ferma, locul unde isi avea ascunzatoarea, strabatand strada Avram Iancu, drumul parcurs de acesta ramanand in memoria localnicilor drept ,,Calea Domnului de Roua”, un traseu pe parcursul caruia, fiecare pas semnifica o revenire in istoria neamului!”, povesteste cu vocea unui impatimit de istorie, doctorul Valerian Dinculescu, dragasanean get-beget. Datorita prezentei viitorului imparat Galerius in castrul Rusidava, vreme de peste o mie de ani, orasul s-a numit „Cetatea Domnului de Roua”..

 

Draga Sani!”

 

Mai tarziu, dupa trecerea a douasprezece veacuri, in 1535, apare prima atestare documentara a orasului Dragasani intr-un hrisov al domnitorului Vlad al VII-lea Vintila de la Slatina. De atunci si pana in prezent orasul s-a numit Dragasani, insa localnicii nu au uitat niciodata ca acesta este ,,Cetatea Domnului de Roua”, cetatea imparatului roman Galerius, care iesea sa se plimbe prin oras in orele de inceput ale diminetii, cand roua proaspata saruta infiorata iarba. In ceea ce priveste denumirea actuala a orasului, parerile sunt impartite. Unii, mai sensibili la spritul de Dragasani sustin ca denumirea orasului vine de la o unguroaica, crasmarita la marginea Dragasanilor, cu numele de ,,Sani”, pe care clientii carciumei o strigau cu vocea insetata: ,,Draga Sani, mai adu o ulcica de vin!” Altii, mai pragmatici si fara sete naprasnica de sprit, sustin ca numele orasului ar veni de la paraul „Dracsani”, care trecea odata prin marginea orasului. Indiferent de aceste variante, actualul oras Dragasani va ramane pentru romani ,,Cetatea Domnului de Roua”. O legenda care poarta spre viitor samanţa unui posibil fascinant adevar istoric.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult