Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Înghesuiala, funcţionărimea şi carul de nervi

Înghesuiala, funcţionărimea şi carul de nervi

scris de Teodor Seran
2 afisari

Trei instituţii ale statului din Târgovişte funcţionează într-o clădire minusculă, improprie activităţii publice cu cetăţenii oraşului.

AJOFM, Casa de Pensii si Directia Muncii in aceeasi cladireDin cauza suprafeţei mici, în clădire există permanent o aglomeraţie imposibil de ordonat, care nu permite circulaţia de interior între birouri. Mai tot timpul interiorul clădirii seamănă cu porţile de ieşire dintr-un stadion de fotbal.

O clădire cu trei etaje aflată pe o arteră intens circulată din Târgovişte adăposteşte trei instituţii deconcertate fundamentale ale statului: Agenţia Judeţeană pentru ocuparea Forţei de Muncă, Casa Judeţeană de Pensii Dâmboviţa, Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Dâmboviţa. De clienţi nu duc lipsă în nicio zi instituţiile menţionate, întrucât se ocupă de gestionarea locurilor de muncă disponibile, de drepturile de protecţie ale salariaţilor şi de pensionarea acestora. O activitate care s-ar putea desfăşura 24 din 24 de ore fără epuizarea tuturor problemelor.

În primele ore ale dimineţii întreaga clădire este blocată, sute de persoane asaltând ghişeurile, formându-se cozi imense la care poţi aştepta câteva ore bune, în funcţie de noroc. Orice încercare de a ordona aceste cozi este sortită eşecului, întrucât puhoiul mulţimii agitate devine din ce în ce mai mare, iar apelul la un minum de ordine şi disciplină este inutil.

Singura soluţie este să accepţi haosul creat şi să încerci să te strecori prin masa de oameni, dând din coate sau primind coate în coaste şi primind apostrofări şi uneori chiar ameninţări. Această privelişte dezolantă este prezentă de mulţi ani în interiorul clădirii şi în ciuda unor încercări de fluidizare a afluxului de cetăţeni, nu s-a reuşit până în prezent mai nimic. Progresul în această privinţă a rămas bătut în cuie, transformând activitatea funcţionarilor într-un calvar plin de nervi. În perioadele în care a fost necesară recalcularea a mii de dosare de pensionare situaţia a ajuns la disperare.

Coada la viza pentru somaj„Câteodată aveam impresia că înnotăm într-o mare formată de mii de dosare şi nu putem scăpa de calvar! Sunt perioade din an când fluxul de cetăţeni asaltează cu furie porţile instituţiei, obligând funcţionarii să rămână blocaţi în birouri! Situaţia este cunoscută la nivelul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale de ani de zile, dar se pare că pentru construirea unei alte clădiri nu sunt bani!” spune resemnat Lucian Pistriţu, directorul Casei Judeţene de Pensii Dâmboviţa.

Locuitorii din oraş s-au resemnat şi nici măcar nu mai înjură de necaz. Singurul remediu este pregătirea psihologică pentru ziua în care ai treabă la una dintre aceste instituţii şi uneori chiar şi pregătirea fizică pentru a putea rezista în interiorul gloatei agitate şi furioase care se mai numeşte generic coadă.

Întrucât toate problemele pentru care fi la cele trei instituţii nu se pot rezolva decât personal, statul la coadă este Purgatoriul prin care trec fără nicio excepţie mai mult de jumătate din locuitorii oraşului. Statul la coadă la „şomaj” sau la „pensii” reprezintă, în prezent în Târgovişte, una dintre cele mai detestabile „îndeletniciri” practicate zilnic de către nefericiţii petenţi, aflaţi la mâna statului nemilos. Vorba unui anonim din mulţime: „Mă boilor, nu vedeţi că e coada mare? Unde vă băgaţi în faţă? Staţi la malaxor, că tot acolo ajungeţi!”


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult